Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Tottahan toki. Mielestäni Suomi on toiminut hyvinkin järkevästi ensinnäkin pitämällä kiinni puolustuskyvystään. Toiseksi kokoamalla apupaketit siten etteivät ne vaaranna omaa puolustuskykyä ja kolmanneksi jättämällä sisällön kertomatta tarkasti. Ensimmäinen ja toinen erä sekä nyt tämä raivausvaunut ovat poikkeuksia sisällöstä kertomisessa.

6 tykkäystä

Kyllä Ukrainassa on merkittäviä luonnonvaroja ja onhan se vilja-aitta.

4 tykkäystä

Ukrainan aluevesillä on myös isot, pääosin vielä hyödyntämättömät öljy- ja kaasuvarat. Laivastotukikohdan lisäksi Krimi lähti juuri tästä syystä. Siinä meni myös 80% todennetuista öljy- ja kaasuvaroista mitä Ukrainalla oli. Venäjälle kelpaisi ne loputkin mitkä ovat mustanmeren pohjoisosissa.

Tässä 2019 juttu aiheesta:

https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2019/02/28/as-russia-closes-in-on-crimeas-energy-resources-what-is-next-for-ukraine/

Öljyn ja kaasun vuoksi sotiminen ei ole Jenkkien yksinoikeus, kyllä tämä invaasio on pohjimmiltaan luonnonvarojen ryöstöretki.

18 tykkäystä

Ei nuo kolme panssaria symbolista apua ole vaan vastaus Ukrainan spesifiin pyyntöön, siellä on valtavat miinakentät ja Ukrainan panssarit eivät yksinkertaisesti pysty etenemään ilman noita raivaajia, eli ne on elintärkeitä.

Mitä Kiinaan tulee, niin Venäjä on tätä menoa häviämässä sodan kun Ukraina saa yhä uusia asejärjestelmiä, voi olla että Kiinassa ei haluta Venäjän romahtavan ja ajautuvan sisäiseen kaaokseen. USA voisi rauhassa valmistautua Taiwanin sotaan jos Venäjän asevoimat on lyöty


19 tykkäystä

Kyllä juuri luonnonvarat ovat useimpien sotien syy ja tavoite. Niiden hyödyntämiseen ei tarvita rajojen siirtämistä, vaan vasallivaltio uskollisella diktaattorilla tyyliin valkovenäjän likasanko. Vasallivaltio on vielä hyödyllinen kun lait ja politiikka voidaan säädellä erikseen omasta maasta.

4 tykkäystä

Britannian apulaispuolustusministeri on valoittanut omia ja Britannian ajatuksia Ylelle. Hän mm. kommentoi jutussa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta tässä jutussa oli paljon muutakin asiaa, niin laitoin linkin tähän ketjuun. :slight_smile:

Euroopan pohjoispuolella sijaitsevalle Britannialle sotilasliiton vahvistuminen juuri pohjoisessa on hänen mukaansa erittäin merkittävää. Heappey näkee Suomella ja Ruotsilla tulevaisuudessa keskeisen roolin Naton pohjoisen alueen puolustussuunitelmassa.

– Meidän painopisteemme on pohjoisessa, ja niinpä kahden olutta juovan pohjoiseurooppalaisen valtion liittyminen Natoon on erittäin tervetullutta, Heappey sanoo Ylelle videohaastattelussa.

Alla on jutun alaotiskot:

  1. Britannia panttaa lupausta hävittäjistä
  2. Aseavun tavoitteena parantaa Ukrainan neuvotteluasemaa
8 tykkäystä

“For two months now, the Russian groups operating in our country have been living in a mode of maximum ammunition saving. More or less normally, ammunition is now being used exclusively in Bakhmut and the Liman sector. They tried to storm Vuhledar several times and will continue to try, so we could add this location. In all other areas, ammunition is being saved.”

“They produce much less than they use.”

“In total, they sometimes produce 20 or 22 Kalibr missiles per month. These are the ones that are launched from the sea. About 15, sometimes up to 20, are X-101 missiles. That is why the number of missiles in each salvo is decreasing. The intensity of the shelling is decreasing. Initially, massive rocket attacks were on Mondays, then once every eight days, and now once every ten days, two weeks. They are reducing the number of missiles and increasing the time interval.”

“There is no capacity, it’s a bubble. If you have not done anything for 30 years, you cannot do what you want in one day, during the war and sanctions.”

Haastattelussa otetaan esiin varsin mahdollinen skenaario, että sota ei pääty vaikka vuoden 1991 rajat saavutetaan, tällöin Ukraina tarvitsee 40-100km puskurivyöhykkeet ja eläisi samaan tapaan kuin Israel, pysyvässä sotatilassa.

16 tykkäystä

Onkohan tämä ollut jo täällä…mutta anyway hauska transponderikoodi :slight_smile:

18 tykkäystä

Financial Timesin artikkelissa on kerätty anekdootteja siitä, miten päätös invaasiosta Ukrainaan tehtiin hyvin pienen piirin kesken. Jutun perusteella käy myös ilmi, että päätös oli huomattavan epäsuosittu ja kauppasuhteensa menettäneet oligarkit olivat järkyttyneitä invaasiosta. Toki tässä tapauksessa järkytys liittyi oman aseman menetykseen, eikä niinkään ukranalaisten tai rintamalle joutuvien tavallisten venäläisten kohtaloon, joilla tuskin on paljon painoarvoa.

“After spending months building up a more than 100,000-strong invasion force on the border with Ukraine, Vladimir Putin had given the go-ahead to invade. The decision caught Lavrov completely by surprise. Just days earlier, the Russian president had polled his security council for their opinions on recognising two separatist statelets in the Donbas, an industrial border region in Ukraine, at an excruciatingly awkward televised session — but had left them none the wiser about his true intentions.”

“Stunned, the oligarch asked Lavrov how Putin could have planned such an enormous invasion in such a tiny circle — so much so that most of the senior officials at the Kremlin, Russia’s economic cabinet and its business elite had not believed it was even possible.”

“‘He has three advisers,’ Lavrov replied, according to the oligarch. ‘Ivan the Terrible. Peter the Great. And Catherine the Great.’”

20 tykkäystä

Päivätappioissa huomio kiinnittyy isoihin psv-määriin.

20 tykkäystä

En tunne yhdistystä tarkemmin, kaikki lahjoitukset omalla harkinnalla ja vastuulla:


“Sota on nyt kiinni länsimaiden avusta. Ukrainalla ei itsellään ole sotateollisuutta vaadittavassa mittakaavassa. Leopardeilla ja panssarivaunuilla tulee olemaan tosi iso merkitys. Kaikki vapaaehtoiset Ukrainassa ovat olleet jalkaväkeä. Suomen maastossa se suoriutuisi vahvasti, mutta Ukrainan olosuhteissa jalkaväellä jää orpo olo, koska hyviä etenemisreittejä ei ole. Jos on, niin ne ovat vihollisenkin tiedossa.”

11 tykkäystä

Liitelykykyä:

13 metrin tarkkuus on aika riittävä tuollaiselle 900kg räjähteelle.

28 tykkäystä

Näin juuri. Jos emme tarvitse jotain kalustoa, koska se ei sovellu Suomen maastoon, niin lähetetään se Ukrainaan. Aseet on tarkoitettu käytettäviksi ei varastoitaviksi. Ukrainan maastossa varmasti nuo raivausvaunut toimii paremmin.

19 tykkäystä

En tiedä kuinka pitkään tämä Rotenbergin nulkki on koulujaan Suomessa käynyt, mutta varmaan parempi, että pysyy siellä Leningradissa tästä lähin…

Pietarin paSKA pelaa tänään runkosarjan viimeisen ottelunsa “isänmaan puolustajan päivänä” militaristisessa peliasussa. Venäjän virallisen ja KOK:n toistaman politiikan mukaan politiikkaa ja urheilua ei pidä sotkea.

image

Ilmeisesti suomalaiset ovat jo ehtineet antamaan Instagramissa, selvästi asiantuntevia, kommentteja. Ei mikään ihme, vihaiseksi vetää tällainen, mutta eipä tuolta suunnalta mikään enää yllätyksenä tule.

image

30 tykkäystä

Yksi tällainen miinanraivaaja panssari on paljon tärkeämpi, kuin suurempi määrä muita, kun käydään hyökkäykseen ja lanataan tie miinoista suuremmalle määrälle panssareita ja muita ajoneuvoja + jalkaväkeä…

En ymmärrä tätä vähättely politiikkaa, suomettumistako?

Periaate näkyy videolta…

18 tykkäystä

Emil Kastehelmi Puheenaihe podcastin haastattelussa. Mielestäni puolueeton näkemys sodan tilanteesta. Jakso kestää tunnin.

5 tykkäystä
32 tykkäystä

Sodan alku:

"Stunned, the oligarch asked Lavrov how Putin could have planned such an enormous invasion in such a tiny circle — so much so that most of the senior officials at the Kremlin, Russia’s economic cabinet and its business elite had not believed it was even possible.

“He has three advisers,” Lavrov replied, according to the oligarch. “Ivan the Terrible. Peter the Great. And Catherine the Great.”

Under Putin’s invasion plan, Russia’s troops were to seize Kyiv within a matter of days in a brilliant, comparatively bloodless blitzkrieg."

Myöhemmin:

“Asked about the discrepancy between the defence ministry’s statements and complaints from fighters at the front about poor equipment in December, Putin paraphrased a character from his favourite TV show, the Soviet espionage drama Seventeen Moments of Spring: “You can’t trust anyone. Only me.” Then he chuckled.”

“He tells people close to him, ‘It turns out we were completely unprepared. The army is a mess. Our industry is a mess. But it’s good that we found out about it this way, rather than when Nato invades us,’” the former official adds.

The people who know Putin describe a leader who has become even more isolated since the start of the war. “Stalin was a villain, but a good manager, because he couldn’t be lied to. But nobody can tell Putin the truth,” says one. “People who don’t trust anyone start trusting a very small number of people who lie to them.”

“According to two people close to the Kremlin, Putin has already gamed out the possibility of using a nuclear weapon in Ukraine and has come to the conclusion that even a limited strike would do nothing to benefit Russia.”

“Putin’s calculation, people close to the Kremlin say, is that Russia is more committed to the war than the west is to Ukraine, and resilient enough to see out the economic pain.”

13 tykkäystä

YK:n yleiskokous vaatii Venäjää vetäytymään Ukrainasta. Juttu on lyhyt, ei maksumuuria.

18 tykkäystä
23 tykkäystä