Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Anekseeraajien Bahmut-juoksupyrähdys lienee tällä erää hetkeksi ohi, mutta hyvin lupaavasti se ainakin alkoi, kyse kun lienee kuitenkin lähinnä ns.“tunnustelusta”…?

  • Hanna Maliar, Ukraine’s deputy defence minister, said on Friday: “The enemy suffered great losses of manpower. Our defenders advanced 2km in the Bakhmut sector. We did not lose a single position in Bakhmut this week.”

Moscow statement is first admission that Ukraine is successfully recapturing ground around eastern city:

  • Russian troops fall back to ‘defensive positions’ near Bakhmut.
5 tykkäystä

Uudenlaisia suorituskykyjä dokumentoituna. Vahvaa taistelutilan valmistelua käynnissä

31 tykkäystä

Sangen mielenkiintoista tuo señor Prigon elämöinti, kieltämättä…

  • Prigozhin itse kuvaili Venäjän armeijan liikkeitä Bahmutissa “ei-taktiseksi vetäytymiseksi”.

  • Kyse oli yksinkertaisesti puolustusministeriön yksiköiden pakenemisesta sivustoista sekä sitä seuranneesta siirtymisestä Berhivkan tekojärvelle, joka sijaitsee Bahmutin luoteispuolella. Kaiken kaikkiaan tämä vetäytyminen tarkoittaa viiden neliökilometrin menetystä pelkästään tänään…

Mutta, tässä tilanteessa kannattanee muistaa, jotta näiden mir-johtajien mediajulistuksilla lienee Ukrainan sodanjohdon silmissä lähinnä ns. “viihdearvo”, jos oikeastaan edes sitäkään…

8 tykkäystä

Mun mielestä oli mielenkiintoista kun Ukraina kertoi Wagnerin luikkineen ekaksi karkuun. Silläkään ei ole väliä mikä on todellisuus, vaan eripuran luomisessa wagneristien ja armeijan välille.

8 tykkäystä

Niinpä.

War, war never changes…

Vuonna 1928 Ponsonby kirjoitti kirjan Falsehood in Wartime: Propaganda Lies of the First World War. Se on kuuluisa muun muassa lauseesta ”When war is declared, truth is the first casualty” (”Kun sota julistetaan, totuus on ensimmäinen uhri”), vaikkakin sen tosiasiassa lausui ensimmäisenä yhdysvaltalainen senaattori Hiram Johnson…

Hienoja assosiaatiota, aivan kuten tämäkin George S. Pattonin aikoinaan toisen maailmansodan aikoina lausuma ns. “vastaansanomaton” ja Ukrainan toteuttamaan aluepalautusagendaan läheisesti varsinkin tällä hetkellä liittyen:

”Sotaa ei voiteta sillä, että kuolee maansa puolesta, vaan että pakottaa jonkun toisen kuolemaan oman maansa puolesta”

Tällä hetkellähän “venäläiset” eivät tosin kuole tahi vammaudu Ukrainassa oman maansa(=Äiti Venäjän) puolesta vaan Herr Hitlerin inkarnaation eli Pietar-Putlerin hirmuvallan pysyvyyden puolesta…

14 tykkäystä

Taisi bensaralli loppua.

Käännytetyt ovat tyypillisesti olleet menossa Venäjälle tankkaus- tai ostosmatkalle.

41 tykkäystä

Ei riitä imatralaisen Escorttiin bensaa enää rajan takana. Kaikki menee Ukrainan suuntaan.

11 tykkäystä

Tässä on Hesarin juttu mm. siitä, miten Ukrainan väitetään ampuneen yli Luhanskiin yli sadan kilometrin päästä. Jutussa käsitellään muutenkin “ohjusasioita”. Ei maksumuuria.

SOTAA seuraavat verkkokanavat veikkailivat perjantai-iltana, että kyseessä olivat Britannian Ukrainaan toimittamat Storm Shadow -risteilyohjukset. Ohjustoimitus nousi uutisiin torstaina, kun yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoi siitä.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace kertoi perjantaina brittiparlamentille, että ohjukset ovat matkalla Ukrainaan ”tai jo perillä siellä”.

8 tykkäystä

31 kappaletta Yhdysvaltain M1A1 Abrams -tankkeja on saapunut Saksaan, jossa ukrainalainen tankkipataljoona hajoittelee niillä seuraavan 10 viikon ajan. Veikkaan että koulutusjärjestelyistä tulee pysyviä ja siksi syksyllä saapunee seuraava erä jenkkitankkeja ukrainalaisten koulutukseen.

23 tykkäystä

IS seurannasta

CNN: Venäjä yritti tuhota Ukrainalle annetun Patriot-ohjusjärjestelmän hypersoonisella ohjuksella

Isku epäonnistui, kun Ukrainan armeija sai torjuttua Patriot-järjestelmällä ohjuksen, virkamiehet sanoivat. Kyse oli ensimmäisestä tiedetystä onnistumisesta, joka nähtiin vain muutama viikko sen jälkeen, kun järjestelmä toimitettiin Ukrainaan.
Ukrainalaisten sanotaan ampuneen useita ohjuksia eri kulmista venäläisohjuksen torjumiseksi. Toisen haastatellun virkamiehen mukaan tämä osoittaa, kuinka nopeasti ukrainalaiset ovat tottuneet käyttämään järjestelmää.
Yhdysvaltalaisvirkamiesten mukaan venäläiset todennäköisesti poimivat Patriotin lähettämät signaalit, minkä takia he pystyivät kohdistamaan siihen iskuyrityksen.Ukraina on saanut kaksi Patriot-järjestelmää tähän mennessä: toisen Yhdysvalloilta ja toisen Saksalta.

Piti olla neukkujen mielestä ihan selvää, ettei Kinžalia kukaan pysty torjumaan. Mielenkiintoista uutisessa on tuo länsiaseiden soveltava käyttö. Nopeasti Ukraina oppii leikkimään uusilla leluilla ja käyttää niitä tehokkaasti. Jos sama analogia pätee muuhunkin saatuun länsikalustoon, niin venäjä on pulassa nykyisen asearsenaalinsa kanssa.

26 tykkäystä

Venäläisten menetykset luonnollisesti kasvavat päivä päivältä, ja miehistömenetyksissä näiden raporttien mukaisesti arvioituna saavutetaan 200.000 raja jo tiistaina.

Vaikka luku 200.000 tuntuu isolta niin valitettavasti 145.000.000 väestöön suhteutettuna se on vain 0,138%.
Ts jos olet vaikka käynyt koulua jossa 725 oppilasta, tai olet työpaikalla jossa 725 työntekijää niin laskennallisesti vasta 1 henkilö on kuollut tai haavoittunut.

Venäjä on lisäksi haalinut tykinruokansa etäisiltä köyhemmilta seuduilta, vankiloista, jne. Joten sota voi tuntua Moskovassa, Pietarissa jne vielä etäiseltä.

Varsinkin kun tiedonvälitys on muutenkin valtion valitsemien valehtelijoitten ilmatilaa.

15 tykkäystä

Mm. ISW kertoo Ukrainan joukkojen etenemisestä useiden kilometrien edestä. Ei maksumuuria.

Venäläisillä sotaa seuraavilla sosiaalisen median kanavilla oli kerrottu jo aiemmin Ukrainan etenemisestä kyseisessä paikassa, ja perjantainen video todisti sen, ISW kertoo. Yksi venäläinen sotabloggaaja väitti Venäjän menettäneen asemiaan myös Hryhorivkan ja Dubovo-Vasylivkan välisellä alueella, noin kuusi kilometriä Bahmutista luoteeseen.

Tässä on juttua vielä siitä, miten ukrainalaiskomentaja kertoo wagnerilaisten paenneen ensimmäisinä eikä Venäjän sotilaat. Ei maksumuuria.

“Prigožin valehtelee. Bahmutista pakenivat ensimmäisinä Wagnerin sotilaat, ja ne Venäjän sotilaat, joita hän haukkuu, ovat taistelleet loppuun asti”, Rollo sanoo CNN:lle.

6 tykkäystä

Oisko Ukrainalaisten polttoaine tai lannoitevarasto.


“Pääesikunnan koulutuspäällikkö, eversti Kari Pietiläinen kertoo Iltalehdelle, että Ukrainassa käydystä sodasta tehtyjä havaintoja ja tutkimuksia hyödynnetään asevelvollisten koulutussuunnitelmien päivitys- ja kehitystyössä säännöllisesti. Pietiläisen mukaan itse koulutuksen rakenteeseen ei ole tehty muutoksia, ja oppeja tuodaan varusmieskoulutukseen ”harkitusti”.”

11 tykkäystä

EU:n tiedusteluyhteisö arvioi, että Ukraina on menettänyt sodan alusta saakka alle 15 000 sotilasta.

Phillips O Brienin ketju aiheesta.

Tämä laittaisi tappioiden suhdeluvuksi n. 13 kuollutta Venäläistä sotilasta yhtä Ukrainalaista kuollutta sotilasta kohden. Vertailun vuoksi, Suomen talvisodassa kuoli n. 26 000 Suomalaista ja 127 000 Venäläistä.

14 tykkäystä

Täällä on puhuttu, miten nuoret venäläiset ovat sodanvastaisia ja valveutuneita. Tällaiset tapahtumat eivät siihen viittaa. Nämä kuitenkin asuvat lännessä. Onko venäjän kansa sittenkään täysin syytön ja haluaa vain rauhaa? Saksassa tapahtunut eli vapaan tiedonvälityksen maassa ja lienevät ihan Saksassa oleilevia venäläisiä.

Syvällä venäläisissä tuntuu kytevän paljon vihaa ukrainalaisia kohtaan , onko sukua samalle ryssävihalle, jota Suomessa on aina talvisodasta asti ollut. Suomalaiset tuskin silti hyökkäävät kimppuun venäjän lipun nähdessään, mutta ei sitä tarvitse kaukaa hakea, mitä tässä tuttavapiiriä ja työkavereita haastatellut. Syvällä Suomalaisten DNA:ssa. Puolalaisilla varmasti samankaltaisia tuntemuksia, mitä heitä tässä seuraillut.

Jotain hyvää silti tässäkin. Kun mahdollinen hyökkääjä tiedetään jo etukäteen, on Suomella ja Puolalla molemmilla Euroopan vahvimpiin kuuluvat, tehokkaat, modernit ja hyvin aseistetut armeijat. Euroopan eliittiä molemmat, mitä sotavoimiin tulee.

33 tykkäystä

Tämä oli hauska kevennys. Mikähän ei olisi ”vain”… Kuinkahan paljon Venäjällä olisi oikeasti varustettavissa ja rintamakelpoisia. Reservi karkaa ja pakoilee, iso osa on vain paperilla rintamalle laitettavissa. Kyllä tuo luku tuntuu, mutta edessä on valheen verho miksi uhrit on tarpeen. Monien kohdalla kotiseutu ei edes tiedä tilannetta. Siellä se soppa muhii…

10 tykkäystä

Tässä on vielä lisää osin tuttua asiaa Venäläisjoukkojen vetäytymisestä. Tietolähteenä on tällä kertaa Britannian puolustusministeriö. Jutussa ei ole maksumuuria.

Alueella, josta Venäjä on tiettävästi vetäytynyt, on Britannian mukaan jonkin verran merkitystä sodan kulun kannalta: alueella on tai on ollut Venäjän valtaama sillanpää Donets–Donbas-kanavan länsipuolella.

3 tykkäystä

Ukrainan asevoimien komentajan Valerii Zaluzhnyin haastattelu (tekstityksellä). Aika mielenkiintoinen…

2 tykkäystä

Hyvä täydennys. Vain tuo määrä, 0.14%, on saatu varusteltua. Loput hankkivat varusteet itse. Peltojen kuivuminen ja Ukrainan nyt jo väläyttämät etenemiset paljastaa armotta heikkoudet kalustossa. Ukrainan jatkaessa hyökkäyksiä valitsemissaan paikoissa se pakottaa Venäjän vain reagoimaan. Aloite siirtyy ja sillä on seurauksia.

5 tykkäystä

venäjä on iso maa ja se pystyy uuvuttavaan kulutustaisteluun vielä pitkään, miehiä riittää. venäjä odottaa jo Trumpin kautta, jotta pääsee tekemään diilejä Trumpin kanssa. venäjä anneksoi USA:n suostumuksella Ukrainan alueita ja antaa vastineeksi USA:lle edullisesti luonnonvaroja . Trumpin kausi alkaa päivä päivältä näyttää todennäköisemmältä, joten siihenkin skenaarioon tulee varautua, että USA ottaa etäisyyttä NATO linjasta ja tekee diilejä suoraan venäjän kanssa vai kuvitteleeko joku, että se sama MAGA porukka, jonka Trump agitoi ja joka hyökkäisi Capitolille välittää tippaakaan länsimaisista arvoista, oikeusvaltioperiaatteista etc.?

14 tykkäystä