Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Alla on Ylen uutinen Kremlin sisäpiiriläisen vuotamasta Venäjän suunnitelmasta horjuttaa Moldovan itsenäisyyttä.

Kremlin sisäpiiriläisen vuotama viisisivuinen asiakirja on tarkka kuvaus siitä, miten Venäjä aikoo horjuttaa Moldovan itsenäisyyttä. Expressenin mukaan sen on laatinut Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinto yhteistyössä Venäjän tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun kanssa.

17 tykkäystä
23 tykkäystä

Ei mene Venäjällä lujaa vanhojen kaverienkaan kanssa.

Haltuunottoon on vaikuttanut ainakin kaksi syytä, Express uutisoi. Ensiksikin Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos on Kazakstanille velkaa kaksi miljardia ruplaa eli noin 25 miljoonaa euroa (*). Lisäksi maiden välille oli kehkeytynyt diplomaattinen kiista, kun Venäjä oli moittinut Kazakstania viivästyksistä uuden laukaisualustan rakennusaikataulussa.

23 tykkäystä

Ei kuulu sinällänsä ketjuun, ehkä enemmänkin omia mietteitä. Lensin tuossa äkkilähdöllä Malagaan. Lento kiersi Ranskan ilmatilan lakkojen takia ja mentiin Italian läpi. Matkalla koneesta näki useamman hävittäjän. Malagassa näkyi sitten taivaalla useamman kerran hävittäjien treeniä. Kovasti tuntuu aktiviteetti lisääntyneen. Toivottavasti siellä olisi Ukrainan pilotteja F-16 puikoissa saamassa oppia. Tuskin näistä kaikista julkisuuteen tiedotettaisiin kovin suurieleisesti , vaikka näin olisikin.

12 tykkäystä

Eiliseltä, muutama tunti sen jälkeen kun venäläiset sohivat jenkkidronen alas. Meni ohi ainakin itseltä. Rutiinihommia mutta lisää jännitteitä liian kanssa. Tarkoituksellisesti tietenkin, kun mikään ei riitä venäläisille.

RAF and German jets intercept Russian aircraft near Estonian airspace - BBC News

8 tykkäystä

Kuten normaalia, Kauppalehti on taas kujalla. Juttu on jo viisi päivää vanha ja kyse ei ole koko Baikonurin haltuunotosta. Sen voi jo nähdä siitä että tämän tapahtuneen jälkeen sieltä pistettiin Proton taivaalle. Ei, ei ollut Kazkstanin laukaisu, vaan ihan Venäjä edelleen siellä touhuaa.

Sen sijaan siellä on tapahtunut ihan normaali velkojen perintä jossa kun rahaa ei kuulu, otetaan kiinteää omaisuutta takavarikkoon ja pistetään paikan pomo matkustuskieltoon. Siellä on vouti vienyt papereita. Nootti on Venäjän valtion omistamalle firmalle (TsENKI) joka pyörittää asioita liittyen laukaisualustoihin jne.

The Bailiff Service of the Republic of Kazakhstan informs that the property of TsENKI (Center for the Operation of Ground-Based Space Infrastructure), located in Kazakhstan, has been arrested. The company, which is a subsidiary of the state-owned Roscosmos, is prohibited from withdrawing wealth and assets from Kazakhstan. The travel ban also extended to the head of the unit - until the end of the investigative actions, he cannot leave Kazakhstan.

The ban on the use of resources and the conduct of financial transactions, as well as the instability of negotiating positions in general, slows down the priority area of ​​work at Baikonur - the construction of a new launch pad for the Soyuz-5 rocket. Such a kind of “weightlessness” can turn into a financial “black hole” - 62 billion rubles have been spent on a rocket, which, due to the lack of a launch pad, may no longer fly anywhere . On the joint project “Baiterek” it is also possible, apparently, to put an end to it, as well as on the whole idea to replace the Ukrainian “Zenith” with our own development.

(lähde: Soyuz 5/6/7 Rocket Family - Updates and Discussions )

Eli Soyuz-5 laukaisualustan projekti pistettiin jäihin ja kovasti vaaditaan auki olevia velkoja maksettavan, mutta itse tukikohta on kyllä edelleen Venäjän hallussa ja siellä on ihan sotilaita valvomassa aluetta.

Tämä tietenkin voi hankaloittaa operaatiota jos rahaliikenteen kanssa on paikallisten kanssa ongelmia (Vouti kaipaa rahaa ja saattaa olla välissä jos yritetään maksaa paikallisille toimittajille asioita) mutta todellinen paikan haltuunotto olisi oikeasti sotatoimi. Varmasti Putinia ketuttaa ja ei juuri nyt jaksaisi pelleillä tämmöisen kanssa, mutta…

Seuraava aikataulussa oleva laukaisu mestasta on “No Earlier Than” 24. toukokuuta (Progress MS-23, rahtia ISS:lle). Ennustan että kaikesta huolimatta menee taivaalle aikataulun mukaisesti. Edellinen oli 13.3 joka oli tämän uutisen ulostulon jälkeen (Proton-M, Luch-5X tiedustelusatelliitti)

12 tykkäystä

USA:n ja Venäjän puolustusministerit puhuivat lennokkitapauksesta puhelimessa. Juttu on kovin lyhyt, ei muuria.

Wagnerin ja Venäjän armeijan välit eivät ole ainakaan parantuneet eikä paranemassa. Ei muuria.

Palkkasotilasyhtiö Wagneria johtava Jevgeni Prigožin arvosteli keskiviikkona lakia, jonka mukaan armeijan johdon häpäiseminen ja arvostelu on rangaistava teko. Venäjän parlamentin alahuone, duuma, hyväksyi tiistaina myös lain, jonka mukaan palkkasoturien arvostelu on rikos, josta voi seurata vuosien vankeusrangaistus.

1 tykkäys

Kevennystä iltaan mallia absurdistanin kirkkaimmat tähdet:

14 tykkäystä

M109-treenit menossa

14 tykkäystä

29 tykkäystä

Eiköhän Ukraina heitä taas kohta lisää joukkoja myllyyn, näistä vaan ei saada kaikkea hyötyä irti ammuspulan takia.


USA yrittää integroida AMRAAM-ohjusta Ukrainalaiskoneisiin.


10 tykkäystä

Huomenna Slovakia päättää lähettävätkö 10 MiG-29 Ukrainaan. Puolalta olisi 30 kpl, joten melkoinen vahvistus olisi tuossa, eivätkä vaadi lisäkoulutusta. Noihin saa kommenttien perusteella kiinni kaiken maailman kivoja jenkkiohjuksia, NATO-konversion ansiosta.

22 tykkäystä

Nyt menetettiin BTR-4E mikä ei muuten ole mikään neuvostoromu vaan aivan tuliterää kamaa, joten kyllä tuolla on ollut paremmin varusteltuja joukkoja ja siellä käyty kovia taisteluita että tie pysyisi auki:

Ukrainan on aivan lähipäivinä tehtävä päätös, että aikovatko he aloittaa vastahyökkäyksen Leopardeilla Bah’mutin alueella väsyneitä Wagnerin joukkoja vastaan, yrittäen murtaa tulevan piirityksen, vai vetäydytäänkö Bah’mutista kokonaan ja ryhmittäydytäänkö seuraaviin puolustusasemiin valmistelemaan vastahyökkäystä otollisempaan aikaan kun lisäpanssarit ja hävittäjät on saatu toimitettua. Tekemättömyys ja härkämäinen asemien puolustus ei ole enää realistinen tai järkevä vaihtoehto.

Toisin kuin Venäjän joukot etelän hyvin linnoitetuilla alueilla, Wagner on ryhmittäytynyt Bah’mutin alueella hyökkäämään. Vaikka Wagnerin joukot hallitsevatkin nyt tärkeitä kukkuloita kaupungin ympärillä, ovat heidän pataljoonansa hyvin epätasapainoisesti todella kaukana edessä ja joukot loppuun kuluneita, joten kiilamainen hyökkäys oikeassa paikassa voisi romauttaa rintaman ja samalla särkeä venäläisten sotamoraalin, kun Bah’mut jäisi kokonaan valtaamatta tämän sodan aikana. Kohta nähdään mitä Zelenskyi päättää tehdä :thinking:

24 tykkäystä

Amerikkalainen kokeneimpiin kuuluva hävittäjälentäjä (ja mahdollisesti monikossa) on ilmoittautunut vapaaehtoisesti osallistumaan Ukrainan puolelle F-16 hävittäjällä jos/kun lupa heltiää. :us: :ukraine:

63 tykkäystä

Wagnerin iskut ovat vähentyneet viime päivinä Bahmutissa. Ei maksumuuria.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on sanonut, että ammusten puute ja rankat taistelut ovat heikentäneet Wagnerin hyökkäystä Bahmutissa.

Israel antoi vientiluvan lennokin häirintälaitteille Ukrainaan.

21 tykkäystä
37 tykkäystä

Kovia ollut viime päivät raportoidut tappiot Venäjällä. Tuhat miesdä päivässä lisäksi on mennyt tykistöä MLRS:iä ihan kiitettävästi. Mikäli muistan oikein Venäjä pysytyi tuottamaan 20 tankkia kuukaudessa. Tuossa mennyt saman verran MRLS, tykistöä ja tannkeja kutakin kahdessa päivässä.

24 tykkäystä

Gazpromin tulot ovat tippuneet yhteen neljäsosaan aiemmasta tasosta. Venäjän sotakoneiston päärahoittaja laihdutuskuurilla.

27 tykkäystä

USA julkaissut kuvaa Reaperin tiputtamisesta.

34 tykkäystä

Näyttää siltä että FSB:n rajavartijoiden asevarastot ovat tulessa Rostov-on-Donissa:

25 tykkäystä