Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Huhujen mukaan Pietarissa on alkanut tulla mobilisaatiokutsuja. Ei toki voi varmistaa todenmukaisuutta.

Kun mobilisaatio alkaa koskea “parempaa väkeä”, alkaa loppu olla lähellä.

25 tykkäystä

HS uutisen (16.3.) mukaan totta.

“Novaja Gazeta Europa -lehden toimittaja sai Moskovan-osoitteeseensa kutsun Savjolovskin kaupunginosan sotilaskomisaarilta”

19 tykkäystä

Aika lailla samaa mieltä kanssasi. Itse näkisin Kiinan pyrkivän pienehköllä tuella heikentämään Venäjää ja ottamaan kaiken mahdollisen irti Venäjän heikkoudesta, kuitenkin vaarantamatta Kiinalle tärkeitä kauppasuhteita länteen. Pitää muistaa Kiinassa olevan erilainen aikakäsitys kuin lännessä, siellä rakennetaan kuvioita todella pitkällä aikajänteellä, hyötyä ei yritetä välttämättä saada edes lähimmän kymmenen vuoden aikajänteellä.

12 tykkäystä

Tässä on juttua Latviassa toimivasta venäläisestä oppositiokanavasta. Kiinnostava juttu, jossa ei ole maksumuuria.

Dzjadkon mielestä Ukrainalle annettava aseapu ja riippumattoman venäläis­median tukeminen ovat rinnakkaisia prosesseja, joiden ei tulisi sulkea toisiaan pois. Venäjällä on valtavasti ihmisiä, jotka eivät joko tiedä tai halua tietää, mitä tapahtuu.

”Kun Ukraina voittaa sodan, Venäjä ja sen asukkaat eivät katoa minnekään, ne ovat yhä vieressä. Näiden ihmisten kanssa on keskusteltava. Heille on selitettävä, mitä tapahtuu”, hän sanoo.

”Ukrainalainen, eurooppalainen ja yhdys­valtalainen media eivät voi löytää heidän kanssaan yhteistä kieltä. Me voimme, koska me tiedämme, kuinka heidän kanssaan puhutaan.”

Ukrainan ulkoministeri muistuttaa:
“Jos joku luulee, ettei Ukrainan kohtelua sen historian synkimäpänä hetkenä oteta huomioon tulevaisuuden siteitä rakentaessa, hän ei tiedä miten diplomatia toimii”, Kuleba jatkaa.

18 tykkäystä

Tuo riippuu asiasta. Bisnes alkaa jo hetkeä aiemmin kuin laki sallii. Yksilötasolla haavat säilyvät vuosisatoja, kuten isoviha edelleen muistetaan Suomessa joissakin suvuissa.

Venäjän pitää antaa mennä nyt niin alas kuin mahdollista, se palvelee pitemmällä tähtäimellä. Sitä tavoitetta ei palvele nopea sodan päättäminen varsinkaan murskaamalla ulkoa. Vähitellen laitetaan hellaa isommalle, niin kyllä se Venäjä sieltä pehmenee. Eivät sitä itsekään tajua, että tilaisuus tämän sodan päättämiseen edes jonkinlaiseen tulokseen alkaa myös mennä ohi.
Suren ukrainalaisten puolesta, mutta olen toisaalta tyytyväinen siihen, että tuo iso mätäpaise nyt vihdoin käsitellään ja muut vastaavat saavat siitä mallin, kuinka voi käydä.

19 tykkäystä

Kun arvioidaan (jälleen) Venäjän lopun ajan olevan lähellä, jota toki itsekin toivon, niin pitäisi kyetä jotenkin peilaamaan asioita heidän perspektiivistään. Meidän perspektiivi on vain niin eri ja tätä olisi ehkä hedelmällisempi miettiä siltä kantilta, mitä vaikkapa Suomi oli viime vuosisadan alussa. Jos ajattelee vaikkapa sisällissotaa, niin se tuntuu nykyperspektiivissä ihan käsittämättömältä, siis miksi kukaan ei puhaltanut pilliin ja lopettanut sitä touhua? Tai miksi ihmiset jäivät sotimaan, eivätkä muuttaneet vaikka muualle? Jne.

Mutta tuolloin maailma oli erilainen. Ei ihmisillä ollut nykymittapuulla oikein minkäänlaista tietoa ulkomaailmasta. Eikä ollut oikein järkeviä mahdollisuuksia lähtä poiskaan, koska ei puhu kieltä, ei ole kontakteja, ei ole rahaa matkalippuihin, eikä kukaan ollut välttämättä edes kuullut kenestäkään, joka olisi lähtenyt - tai ainakaan kuullut heistä enää lähdön jälkeen. Lisäksi kukaan ei ollut ikinä nähnyt untakaan sellaisesta maailmasta, jossa ei vähän väliä sodittaisi ja jostain ylempää joku kruunu määrännyt, että seuraavaksi lähdette sotimaan tuonne noita vastaan.

Nyky-Suomessa maailma ei ole enää tällainen, mutta nyky-Venäjällä se on. Sotia on ollut vähän väliä ja pl. lyhyt kaoottinen pätkä vuosituhannen vaihteessa, niin aina on ollut siten, että ylhäältä määrätään ja niitä määräyksiä on yhtä turha haastaa, kuin talonpojan 100 vuotta sitten. Me taas mietitään herkästi Venäjän menoa siitä perspektiivistä, että olisi toivoa ja tietoa paremmasta. Se porukka, jolla on, on suurelta osin jo nostanut kytkintä ajat sitten. Se, että eliitti alkaa kärsimään, voisi muuttaa tilannetta, mutta sieltäkin varmaan hiljalleen voi ottaa väkeä, koska vaikea heidänkään on ryhmittäytyä status quota vastaan.

10 tykkäystä

Erikoinen vertaus. Sisällissota oli asia jota ei hiukkaakaan voi verrata tähän. Suomessa ihmiset oivalsivat asian ja kysyivät oikeuksiensa perään ja sisällissota oli tilanteessa väistämätön. Jo Stalin tiesi millaisia suomalaiset ovat. Nyky-Venäjän perspektiivistä kyseessä on ihan puhdas ryöstöyritys ja tavoite tehdä Putinista ihaltu tsaari. Suomessa ei koskaan ole ollut sellaista tilannetta eikä se onnistuisi.
Venäjällä ihmiset ovat tietämättömiä ja lamaannutettuja. Johto olisi ihan hyvin voinut unohtaa sotimisen ja kasvaa omilla vahvuuksillaan, mutta kukaan ei välittänyt (välitä) kansasta, vain ylenpalttiset rikkaudet kiinnostavat johtoa. Venäjä on nyt vain valettava uudelleen. Osallistun talkoisiin mielihyvin vaatimattomalla panoksella. Kyllä tätä vielä hyvä tulee.
Mukava on ollut huomata, kuinka monen 1970-jälkeen syntyneen suhtautuminen armeijaan ja moneen muuhun asiaan on tässä muuttunut. Naamarit on riisuttu molemmin puolin.

10 tykkäystä

Twitterissä kerrotaan Slovakian toimittavan 13 migiä Ukrainalle. Varsinaista lähdettä twiitissä ei ole, mutta yleensä kyseinen tili ei ole juuri disinformaatiota jakanut.

37 tykkäystä

Vahvistettu tämäkin. Tässä vielä suomeksi.

41 tykkäystä

…Lisäksi Slovakian kerrotaan lähettävän Ukrainaan Kub-ilmapuolustusjärjestelmän…

Hyvä homma, noita kun ei voi koskaan olla liikaa tämän kauttaaltaan perivenäläisen kostohävitysoperaation kunniattomien ohjushyökkäysten alla…

21 tykkäystä

Alkaa huolto-ongelmat näkymään käytännössä - taitaa olla vain ajankysymys, kun koneita alkaa tippumaan taivaalta…

37 tykkäystä

Tätä menoa nuokin maat, jotka eivät osallistu sanktioihin ja hyväksyvät venäläisten lennot, kieltävät ne kohta lentoturvallisuussyistä :+1:

24 tykkäystä

Puola jatkaa linjaansa överihankinnoissa :smiley:

40 tykkäystä
55 tykkäystä

“I’m back in the U.S.S.R, you don’t know how lucky you are, boy. Back in the U.S.S.R”.
Lensi kahvit, anteeksi teet näppikselle.

8 tykkäystä

UKrainan sodasta tullee kyllä todella pitkäkestoinen. SUomen NATO-näkyvyys tänään on selvästi vaikuttanut tällaisten tietojen julkaisemiseen itänaapurista… eli liittolaisuuksia vahvistetaan sekä idässä että lännessä näkyvästi.

Huono kehityskulku tämä Venäjä-Kiina. Tokihan Kremlin tiedottamisen totuudenmukaisuutta voi aina epäillä, eli mitä tämä tarkoittaa… mutta Xi:n vierailu on 3-päiväinen ja siten todella merkittävä ensi viikolla

15 tykkäystä

Eli käytännössä Putin lähtee Xi:n sylikoiraksi, kun oman maan talous ja teollisuus ei kestä oikeaa sotaa edes Ukrainan vertaa. Ja Kiina näkee tässä mahdollisuuden ulosmitata hyvät valuet Venäjän luonnonvaroista ja antaa vaihdossa kaikenlaista.

En vielä hirveästi huolestuisi ellei Xi ilmoita että sieltä lähtee pari miljoonaa sotilasta lanaamaan Ukrainaa kumoon. Kiinalta meinaan eivät ukot - ihan koulutetut sotilaat - ole loppumassa ihan hetkeen.

Edit: Twiitin kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

33 tykkäystä

Juuri tästä näkökulmasta herättää huolta, eli sotilaskaluston toimitukset. Kiinassa on varmasti omaa sotateollisuuden tuotantoa, mutta tuottamalla järeämpää kalustoa vaikka Venäläisille voivat nähdä kuinka oma kalusto toimii länttä vastaan. Saadaan myös omaa taloutta buustattua sotataloudella(?). Ja valmistellaan Taiwanin kohtaamista.

TÄmä näin maallikkona mutuillen

11 tykkäystä

En tiedä onnistuuko isompi sotilaskaluston kauppaaminen koska Jenkkien suunnalta paukkuu pakotteita isolla kädellä jos tuo aloitetaan. Enemmän melkein olisin huolissani verhon takana tapahtuvasta teknologia- ja valmistusavusta jolla kenties yritetään saada venäjällä Venäjän Ihan Omat Maailman Parhaat Puollustuskalustotehtaat tekemään jotain muutakin kuin vitsejä tahdilla joka on noin 10% siitä millä romua tulee Ukrainassa.

11 tykkäystä

En tiedä, mitä sanoa tai ajatella. Jutussa ei ole maksumuuria.

Kremlin mukaan presidentit keskustelevat ”laajasta kumppanuudesta ja strategisesta yhteistyöstä”. Kyseessä on Xin ensimmäinen vierailu Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssotansa Ukrainassa. Xi valittiin kolmannelle presidenttikaudelleen viime viikolla.

“Analyytikot pitävätkin NYT:n mukaan epätodennäköisenä, että Kiina ottaisi sellaisen riskin, että toimittaisi Venäjälle aseita ja ammuksia, elleivät Venäjän joukot olisi romahduspisteessä. Kiina on valmis tukemaan presidentti Putinia, mutta vain sen verran, että Putin pysyy vallassa ja yhteisrintama länttä vastaan säilyy.”

6 tykkäystä