Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

” Useita kuollut räjähdyksissä huoltoasemalla ja öljykentällä Venäjällä

Kaksi ihmistä kuoli ja viisi loukkaantui räjähdyksessä Talinskoyen öljykentällä Länsi-Siperiassa, raportoi Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Ria Novosti.

Loukkaantuneiden tila on vakava.

Pelastuslaitoksen mukaan räjähdys tapahtui, kun öljykaivoa otettiin käyttöön. Tuli levisi 100 neliömetrin alueelle.

Myös Kaspianmeren länsirannalla sijaitsevassa Mahatshkalan kaupungissa räjähti maanantaina. Räjähdys tapahtui huoltoasemalla ja vaati ainakin 12 ihmisen hengen, raportoivat Ria Novosti ja Tass.

50 ihmistä loukkaantui. Räjähdys sai alkunsa tulipalosta, joka levisi bensa-asemalle.


Siiri Siikarla

7 tykkäystä

Nyt taidetaan jokainen pamaus uutisoida, niin on vaikea sanoa mikä tästä on normaalia arkista ryssimistä ja mikä tahallista.

31 tykkäystä

Ukraina tappoi prikaatinkenraalinsa mukaan lähes sata venäläissotilasta taisteluoperaatiossa. Ei muuria.

Hän raportoi Ukrainan tykistöyksiköiden tappaneen maanantaina 99 venäläissotilasta ja haavoittaneen 190 muuta. Lisäksi yksiköt ottivat 12 venäläissotilasta vangikseen.

Venäjän keskuspankki pitää hätäkokouksen ruplan romahtamisen vuoksi. Ei maksumuuria.

Bloombergin mukaan ruplan arvo dollaria vastaan on laskenut 27 prosenttia tänä vuonna. Kehitys on kehittyvien talouksien joukossa kolmanneksi heikoin.

Venäjän taloustilanne on sen Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan aikana heikentynyt kansainvälisten talouspakotteiden, niistä johtuvan viennin heikentymisen, tuonnin kasvamisen ja sotilasmenojen kasvamisen vuoksi.

Tässä on juttu Wagnerin pomosta ja hänen kohtalostaan, miten se on herättänyt kummastusta mm. siksi, koska hän saa olla elossa ja vapaana. Ei maksumuuria.

TUTKIVAN journalismin Bellingcat-verkoston bulgarialainen Venäjä-asiantuntija Christo Grozev arvioi viime perjantaina julkaistussa Financial Times -lehden haastattelussa, että Prigožin tulee joko kuolemaan tai Venäjällä nähdään toinenkin vallankaappaus.

”Kaikki tietävät, mitä he tekevät pettureille, ja Putin ei ole tehnyt sitä. Hän haluaa nähdä hänet kuolleena. Hän ei voi tehdä sitä vielä. Kuuden kuukauden päästä Prigožin on joko kuollut tai tapahtuu toinen vallankumous”, Grozev totesi.

15 tykkäystä

Ainakin voi yrittää mutta kuten ruplan luisusta näkee, nykyisetkään tiukat toimet ja himmelit eivät vajoamista estä.

Täten kaikki tuontitavara kallistuu, ruokkien inflaatiota mikä osuu suoraan kansan kukkaroon. Valtio voi ehkäpä esim. suoraa vaihtokauppaa tekemällä yrittää kiertää tätä mutta en tiedä suostuuko vastapuolet siihen.

Ukraina kuuluu onneksi läntiseen (angloamerikkalaisjohtoiseen) leiriin jonka taloudellinen ylivoima on ollut tosiasia jo >200 vuotta ja haastajille Napoleonista alkaen on käynyt köpelösti kun voimavarat eivät ole riittäneet tätä kumoamaan. Venäjänkin resurssit ovat lopulta todella pienet, niin kauan kuin vain tuki Ukrainalle pysyy.

37 tykkäystä

Rupla vahvistui tuohon keskuspankin reagointiuutiseen(?) eilen n. 5%, joten joku vaikutus sillä kai on. Sama helmi-maaliskuun vaihteessa -22, eikö usd-rupla käynyt parhaimmillaan jossain 135 tasolla ja tällä hetkellä rupla selkeästi vahvempi.

Eli: pitkän ajan trendi selvä (niin kauan kuin Venäjä jatkaa nykymenoaan), mutta keskuspankki voi reagoinnillaan saada lyhyen aikavälin helpotusta aikaiseksi?

7 tykkäystä

Niin kuin varmasti ymmärsitkin niin kommentti oli kieli poskessa kirjoitettu. Kuitenkaan rupla ei ole oikeasti vapaasti vaihdettava valuutta ja Venäjän poliittisen järjestelmän ollessa mikä on, niin hetkellisesti voidaan kurssia manipuloida ihan miten tahansa, kuitenkin todellisuus iskee päin pläsiä todennäköisesti aiemmin kuin myöhemmin ja ruplan kurssilasku jatkuu. Joka tapauksessa olisi kiva tietää mikähän katukurssi eli epävirallinen kurssi mahtaa olla, valuutanvaihtoahan sekä yrityksille että kuluttajille on aika lailla rajoitettu.

6 tykkäystä

Jotkut uskaltaa sanoa vastaan, toivottavasti ei käy huonosti.

19 tykkäystä

Miinanraivausta käytännössä niin kuin se “lämpökameralla” nähdään:

On siinä hommaa kerrakseen…

9 tykkäystä
16 tykkäystä
16 tykkäystä

Maanpuolustus.net:issä joku oli kysellyt Pietarissa asuvalta sukulaiseltaan/tutultaan, niin kuulemma vaihtelee (DOL:RUB) 1:175 - 1:200 välillä, riippuen vähän vaihdettavasta summasta. (Eli minä kerroin että joku kertoi, että joku “tuttu” oli kertonut…eli tulkitkaa sen mukaisesti😄)

21 tykkäystä

Venäjä vähentänyt iskuja Itä-Ukrainassa, koska pyrkivät toipumaan menetykistään ja yrittävät koota joukkojansa uudelleen. Ei maksumuuria.

14 tykkäystä

Yhdysvaltojen päätös lähettää rypäleammuksia saattoi olla Ukrainan vastahyökkäyksen onnistumisen kannalta olennaisen tärkeä. Yhdysvalloilla on rypäleammuksia varastoituna suuria määriä ja ne ovat valtavan paljon tehokkaampia kuin perinteiset tykistökranaatit. Tehokkuuden ansiosta Ukrainan ammuskulutus vähenee kun saman kohteen tuhoamiseen riittää pienempi määrä laukauksia.

Tutkimusorganisaatio CSIS:n raportti aiheesta

“Analysis of cluster munition use during the Vietnam War found it to be eight times as effective in producing casualties as standard high explosive projectiles. In peacetime testing against vehicles, cluster munitions were 60 times as effective.”

Sisältövaroitus: oheinen video demonstroi rypäleammuksen laajaa saturaatioaluetta:

https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/comments/15rvrpi/multiple_ru_forces_take_a_direct_hit_from_cluster/

Edit:

Aiheellista mainita, että Valkoisen talon raportin mukaan Yhdysvaltojen käyttämien rypäleammusten suutariaste on <2,5% (venäläisten jopa 40%). Maastoon jäävät ammukset räjähtävät helposti ja ovat vaarallisia sodan jälkeen. Ukraina on kuitenkin näitä itse pyytänyt ja ymmärrettävästi miehittäjät Ukrainan maaperällä ovat räjähtämättömiä ammuksia suurempi turvallisuusuhka, joten varmasti kokonaisuutta arvioiden järkevä päätös.

The cluster munitions that we would provide have dud rates far below what Russia is doing — is providing — not higher than 2.5 percent.

19 tykkäystä

Poikkeuksellisen hyvä analyysi bulgarianmilitary.com sivustolta, joka vaikuttaisi jakavan toisinaan myös venäjämielisiltä kalskahtavia näkökulmia. Tämä on kuitenkin sisällöllisesti kiinnostava artikkeli, jossa käsitellään sitä, miten modernimmat hävittäjät Ukrainan käytössä lisäisivät Venäjän ilmavoimien kulumista pelkästään läsnäolollaan.

Bulgarian tilattua F-16 hävittäjiä korvaamaan vanhentuineita neuvostokoneita venäläiset koneet alkoivat säännöllisesti loukkaamaan Bulgarian ilmatilaa, joka pakotti Bulgarian lisäämään lentomääriä vanhentuneella kalustolla. Neuvostoliitossa valmistettujen sotilaskoneiden huollon tarve on suuri, sillä niitä ei ole suunniteltu vastaaviin lentomääriin kuin länsimaisia koneita. (Elinkaari mitoitettiin tarkoituksella näin, koska koneita ajateltiin käytettävän ensisijaisesti ydinsodassa.) Lisääntyneiden lentomäärien myötä Bulgarian oli pakko hankkia kalliita varaosia ja huoltoja Venäjältä vanhoihin neuvostokoneisiin, joka tuotti kassavirtaa Venäjän aseteollisuudelle.

Ukrainan sodan myötä Venäjä on joutunut venyttämään omien vanhojen neuvostokoneidensa lentotunteja ja arviolta 27-57 konetta on menetetty sodan aikana pelkästään kulumisen vuoksi. Jos (ja kun) F16-diili toteutuu Venäjä joutuu edelleen lisäämään lentotuntien määrää vastatakseen modernimpien hävittäjien muodostamaan uhkaan, joka kiihdyttää kulumista edelleen. On siis todennäköistä, että huomattavan suuri osa Venäjän ilmavoimista tulee kirjaimellisesti vanhenemaan käsiin sodan jatkuessa pidemmälle. Tähän päälle tulee tietysti kaikki ne koneet, jotka ammutaan alas kun Ukrainan ilmavoimat vahvistuvat.

34 tykkäystä

Shoigu kertoo venäläisen totuuden konferenssissaan. :grin:

10 tykkäystä

Murheenkryyni Robotyne vaihtanee omistajaa lähipäivinä, n. puolet kylästä lienee Ukrainan hallussa.

Ja kaukana etäisyydessä:

Näitä ei ole vielä nähty etulinjassa:


Olen aika ajoin kuunnellut https://twitter.com/secretsqrl123 puhekeskusteluita ja hän on edelleen vahvasti sitä mieltä, että Venäjän reservit hupenevat koko ajan etelä-rintamalla ja tämä tulee jossain vaiheessa näkymään. Puolustuslinjojen hyöty laskee aika paljon jos ne ovat tyhjinä.

17 tykkäystä

Sveitsi on kyllä todella vastenmielinen maa. On sitä ollut toki jo ennen Ukrainan sotaa, nyt se vaan korostuu entisestään.

66 tykkäystä

Jopas oli ehdotus kaverilla, ukrainalaiset toki riemastui.

7 tykkäystä

Näen niin, että Venäjän pitäisi romahtaa jollain tavalla tai vallankaappaus tapahtua, jotta Ukraina pääsisi tästä ilman alueluovutuksia itsenäiseksi Venäjän vaikutuksesta ja Natoon.

Vaikeata tuntuu noita alueita takaisin valloittaa. Venäjän asemavoimat on kuitenkin Ukrainaan verrattuna merkittävät. Krim on tässä se isoin palkinto ja merkityksellisin alue (sillä hallitaan pitkälti koko Mustaamerta). Sitä on ollut historiassakin todella vaikea valloittaa. Putin pitää näistä valloittamistaan viimeiseen asti kiinni. Putilla ei tässä taida paljoa hävittävää enää olla, mutta Venäjän ja Ukrainan kansalla on aika paljon.

Meinasin imaista kahvit väärään kurkkuun nähdessäni pelkän otsikon. Ei siellä Stoltenberginkään kansliassa näytä järki paljoa päätä pakottavan.

Se, että NATOn suunnalta tulee tällainen ehdotus on itsessään suoranainen skandaali. Tässä on 1,5 vuotta jauhettu sitä kuinka Venäjälle ei pidä antaa periksi tai sodat ei lopu, ja nyt Naton pääsihteerin kansliapäällikkö ehdottaa juuri sitä, jotta sota saataisiin loppumaan. Ja NATO edistäisi alueluovutuksia siten, että antaisi Ukrainalle vastineeksi NATOn jäsenyyden. Ei hyvää päivää…

Tässä vielä suomeksi samasta aiheesta →

46 tykkäystä