Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Kallista verrattuna mihin? Esimerkiksi nyt syntyneisiin vahinkoihin? Maanpuolustusbudjettiin?

Tuohon voi hyödyntää jo olemassa olevia kaapeleita.

14 tykkäystä

Ei pitäisi tulla kyseinen naapuri ja sen luontaiset puuhat minään yllätyksenä. Kyllä siitä on kovasti yritetty muistutetalla, mutta aina se tuppaa joiltain unohtumaan. Ei kukaan ole vaarallinen jos sen ei anna olla. Kun on hyvin varautunut ja pitää omista asioista hyvän huolen niin ei ole hätää.

1 tykkäys

Kastehelmi ‘tuntemattoman’ sabotoinnista ja kiusanteosta.

Nostaa myös tässä yhteydessä Venäjän kunnioituksen sopimuksia kohtaan…

21 tykkäystä

Saksalta merkittävä määrä lisää kalustotukea Ukrainalle. Pelkästään IT-järjestelmien arvo yli miljardi euroa. Mm. 1x Patriot ja 1x Iris-T.

Ohessa vielä linkki alkuperäislähteeseen.

31 tykkäystä

RIP. Ihmetyttää tuo vierastaistelijanimitys. Parempi olisi käyttää suomalaisvapaaehtoinen.

25 tykkäystä

palaan ketjuun Jouluna. veikkaan että silloin asiat ovat huonommin (Suomessa ja Euroopassa) kuin ovat tänään

33 tykkäystä

Tässä on vielä siitä, miten tänään päätettiin ettei Venäjä pääse takaisin YK:n ihmisoikeusistuntoon. Ei makusmuuria.

Venäjä erotettiin ihmisoikeusneuvostosta keväällä 2022 sen jälkeen, kun se aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Maa ilmoitti aiemmin pyrkivänsä takaisin neuvoston jäseneksi.


Alla olevassa ketjussa on mm. Ilmari Käihkön ajatuksia kaasuputkivauriosta.

Keskusrikospoliisi pitää mahdollisena, että Suomen ja Viron välisen kaasuputken vauriot ovat aiheutuneet sabotaasista. Yhtenä mahdollisena rikosnimikkeenä pidetään tällä hetkellä törkeää tuhotyötä.

Vauriokohta on paikannettu Suomen aluevesirajan ulkopuolelle mutta Suomen talousalueelle. Mikäli kaasuputken vauriot on aiheuttanut ulkopuolinen valtiollinen toimija, kyseessä on tutkijan mukaan Suomen itsemääräämisoikeuden loukkaus.

– Onhan se ihan selkeä suvereniteetin loukkaus, sanoo sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

Jutun alaotsikot:

1. Iskusta saatava hyöty on kyseenalainen
2. Nato tukee, mutta vastuu on Suomella

Viron Kansainvälisen puolustus- ja turvallisuuskeskuksen varajohtaja:

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen on pohtinut tällaisia:

(Kauppalehden kautta törmäsin näihin tviitteihin)

14 tykkäystä

Loistava juttu että ei ole enää USA:n varassa. Itse olen pitänyt sodan alusta lähtien yhtenä koko sodan ratkaisevana tekijänä sitä että Saksa Euroopan rikkaimpana valtiona alkaa määrätietoisesti tukemaan Ukrainaa. Vaihtotaseen ylijäämä oli vielä 2v sitten Saksalla 260 miljardia euroa, eli pystyvät halutessaan ilman ongelmia antamaan kymmeniä miljardeja. Siinä he voivat samalla myös hyvin tehokkaasti ja nopeasti kuroa kiinni 20 vuoden laiminlyönnin armeijan kehittämisessä. Nyt voivat syöttää Ukrainalle tavaraa ja he tuhoavat Venäjän sotavoimaa nopeutetusti, eli Saksan laiminlyöntien vaikutus pienenee samalla koska Venäjä on ainut mahdollinen vastustaja heillekin, ja saava lisäaikaa rakentaa armeijan kyvykkyys uusiksi. Esimerkiksi Suomi tai Viro ei resurssien rajallisuuden vuoksi pysty koskaan antaman todella voima-asetelmaa muuttavaa ratkaisevaa apua Ukrainalle, mutta Saksa voi, sen talouden kokonaiskapasiteetti on paljon isompi kuin Venäjän. Kauan siinä keskitikin että järki tuli vihdoin mukaan scholtsin yms sekoilujen jälkeen joka myöhästytti apua ainakin vuodella.

31 tykkäystä

Huomattavan korkeita kalustotappioita (Panssariajoneuvot, tankit) raportoitu.

Liekö eilisestä tai vanhemmistakin raporteista jäänyt lukuja paitsi, ja nyt ne olisi lisätty?

20 tykkäystä

Liittyy ehkä tähän blitzkrieg yritykseen Avdiivkan suunnalla.

12 tykkäystä

Oliskohan venäjällä saumaa ilmoittaa että “Unohdetaan ukraina, mehän jo tyhjennettiin se natseista kun kukaan ei kattonu, ja siirretään operaatiot israelin suuntaan”. Siellä olis Putinilla helpompaa näyttäytyä vahvana johtajana kavereidensa tukemana, kun ukrainan rintamalla se se on yksin vastuussa.

2 tykkäystä

Niinhän joku jossain totesi, että Venäjällä sen verran hyvin viritetty propagandakoneisto, että valtion sisällä onnistuisi Ukrainasta kokonaan vetäytyminenkin kääntää jollain tapaa positiiviseksi. Oletuksella tietenkin, että johto haluaisi sen tehdä.

Kiva olisi saada Naakan Niko takaisin (mukava kuulla kaverista), mutta koitan hahmotella miten maailmantilanne voisi olla huonompi Joulukuussa.

Veikkaan, että Israel on jo kostanut ja rampauttanut Hamasia riittävästi siihen mennessä. Muutoin koko alueen tilanteessa ei ole merkittäviä muutoksia entiseen. Ehkä on tehty pieni koukkaus Hizbollahin huudeille, mutta sekään tuskin on kestänyt pitkään. Irania pommitettaneen Israelin toimesta niinkuin satunnaisesti aina ennenkin. Pro-terroristi mielenosoitukset johtanee siihen, ettei Lähi-Idästä kovin mieluusti oteta enää lisää pakolaisia.

Ukraina on edennyt rintamalla vähäsen ja Venäjä ihmettelee minne talvitakit on taas jääny (le korruptione). Venäjä saa toki Pohjois-Korealta nyt paljon ammuksia, mutta hankala uskoa että muutoin saisivat tilannetta käännettyä.

Edelleen pelätään että Lännen apu Ukrainalle loppuu, mutta ennätyspaketteja ilmoitetaan silti epätasaisen tasaisesti. Hävittäjälentäjien koulutukset on edennyt ja aletaan hiljalleen maalailla uutta Ukrainan kevätoperaatioita. Venäjä muistuttaa tasaisesti, että heillä ydinpommeja on.

Suomi-Viro merenalaisten putkien sabotointien tutkiminen “edistyy”, mutta mitään varmaa tietoa ei saada vuosiin jos koskaan. Ja lopputulemana on että pakotteita lisätään hitusen, minkään muuttumatta. Ehkä oma sivuhaara on nähdä miten Maarianhamina suhtautuu Venäjän konsulaattiin silloin. Sen verran vänkyröitä ovat että ehkä veikkaisin ettei siellä asenteet muutu. Mikä on toki järjetöntä.

Sittenhän tuon näkee.

15 tykkäystä

Helposti. Venäjällä on edelleen rahaa ja halua lietsoa epäjärjestystä ja hämminkiä. Tuo on myös vuosikymmenten ajan ollut Neuvostoliiton/Venäjän strateginen toimintatapa. Helpoiten aseellisten konfliktien aikaansaaminen onnistunee vallankaappausten tai niiden yritysten osalta Afrikassa tai Lähi-idässä. Venäjä haluaa länsivaltojen huomion kiinnittyvät muualle kuin Ukrainaan ja toivoo avustusten sinne vähenevän. Konflikteissa ja sodissa on sellainen ikävä piirre, että niiden aloittaminen on helppoa, mutta lopettaminen vaikeaa- Epävarmuutta länsimaihin voi lisäksi aikaansaada ei-sotilaallisilla hybridioperaatioilla.

5 tykkäystä

UEFA otti lusikan kauniisti käteen, ja perui päätöksen päästää Venäjä pelaamaan nuorten EM-futista.

:+1::+1: turha normalisoida Venäjän aktiviteetteja millekään eliitille, eli tässä tapauksessa alle 17-vuotiaille futiksen lahjakkuuksille.

Toisaalta hyvä esimerkki toisiinkin urheilulajeihin, kun riittävän moni boikotoi lajiliittojen päätöksiä niin sillä tavalla voi saada asioita muutettua.

60 tykkäystä

Belgia myöntyy sittenkin lähettämään F16-hävittäjiä Ukrainaan. Tosin vasta vuonna 2025 saatuaan korvaavia F35-hävittäjiä tilalle. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Lukumäärästä ei ollut vielä tietoa “some of its F-16 fighters”.

Vielä kuukausi sitten samainen puolustusministeri lausui, että “hävittäjät ovat tiensä päässä, eikä niitä sen takia voida lähettää Ukrainaan”.

Asia ollut viimeksi tapetilla n. pari viikkoa sitten kun MR-puolue ehdotti kahdesta neljään hävittäjän toimittamista (Belgialla 53 F-16 hävittäjää).

20 tykkäystä

Putkessa laski paine ja se tuli yleisesti tietoon. Sitten piti laskea painetta toimittajien klikkiotsikoihin ja kertoa se, mitä tiedetään. Harmi vaan, kun osa vastuullisistakin lähti spekulointiin mukaan kovin varhaisessa vaiheessa tai sitten todella tiedetään jotain, mitä ei ääneen sanota.
60 metriä ei ole tavaton, mutta ei yleinen ankkurointisyvyys. Luulisi, että laivasta olisi tietoa, jos vaurion syntymishetki on melko tarkasti tiedossa.
Toinen juttu on sitten, miksi tarpeeksi iso laiva olisi ankkuroitunut, kun järjestelmät auttavat säilyttämään sijainnin melko hyvin muutenkin. Ehkä myrsky vaikutti.
Kolmanneksi, entä jos putki on vaurioitunut aikoja sitten ja nyt vain poksahti lopullisesti rikki.
Neljänneksi. Onkohan eri NATO-maiden välillä ihan toimiva ja yhteinen tiedottamissuunnitelma. Nyt Virosta ja Norjasta taisi tulla puskista ja julkisuuden kautta jotain uutta tietoa.

2 tykkäystä

Olisiko niin, että noista poistumassa olevista saavat parsittua kasaan sen muutaman (2-4 kpl) joten kuten toimivan?

3 tykkäystä

Länsimaissa on sellainen ihmeellinen juttu, että riippumattomat toimijat voivat julkaista omia havaintojaan ilman valtion lupaa. Norjalainen ensimmäisenä raportoinut taho oli Norsar, mikä on riippumaton, itsenäinen toimija.

8 tykkäystä

Tarkoitin esimerkiksi vaurioiden kuvien kommentoimista, kun ovat yhteisessä intressissä. Ja yhtä lailla sitä, mitä suomalaiset kommentoivat, kun vaurio on Viron talousalueella. Suomi lähti laukalle heti Venäjän suuntaan.
Norsar oli Suomeen yhteydessä heti kun ilmiö havaittiin. Ilmeisesti Suomi jätti tiedottamisvastuun löytäjille, eikä kommentoi itse mitään. Ehkä nolottaa, kun omasta datasta ei pientä poikkeamaa osattu hakea.