Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Niin, venäjällä laitetaan haltiankieli ja nato-kieli takavasemmalle ja vahvistavat kouluissa naapurimaa kiinan kieltä. Meidän kieli naapurivaltiona ei varmaankaan saa kouluopetukseen lisätunteja. Kuulostaa vähän liikaa haltiankieleltä.

1 tykkäys

Tuo Bulgarian antama apu 3,6mrd€ on todella valtava suhteessa maan BKT:hen. Tein alle listan kansainvälisen valuttarahaston vuoden 2022 tilaston perusteella BKT skaalauksen, mitä summaa tuo Bulgarian apu vastaisi muiden maiden panoksena, jos perusteena BKT 2022. Nyt USA:ssa pohditaan 60 miljardin apua, joka on 6 % tuosta. Bulgaria näyttää esimerkkiä muille vaikka onkin köyhä maa. Suomenkin pitäisi antaa 12 miljardia.

Yhdysvallat 1060
Kiina 776
Japani 182
Saksa 171
Intia 147
Britannia 135
Ranska 118
Kanada 93
Italia 85
Brasilia 80
Etelä-Korea 73
Australia 73
Espanja 59
Alankomaat 42
Turkki 36
Sveitsi 34
Puola 30
Ruotsi 26
Belgia 25
Israel 22
Irlanti 22
Norja 21
Itävalta 20
Tanska 16
Romania 13
Tšekki 13
Suomi 12
Portugali 11
Uusi-Seelanti 10
Kreikka 9
Ukraina 8
Unkari 8
Slovakia 5
Uusi-Seelanti 5
Bulgaria 4
Luxemburg 3
Kroatia 3
Liettua 3
Serbia 3
Slovenia 3
Latvia 2
Viro 2
25 tykkäystä

22 tykkäystä

olikohan nämä apupaketit jo täällä

30 tykkäystä

Ei huono uutinen minunkaan mielestä, mutta loppujen lopuksi päätökset akuutissa tilanteessa tai sitä ennen ratkaisevat. Yhdysvaltojen presidentillä on silti mahdollisuus tehdä hyvin dramaattisia päätöksiä. Ymmärtääkseni Trumpin tullessa valituksi hänellä on mahdollisuus vetää Yhdysvaltojen Euroopan joukot pois. DCA:kin on esimerkiksi Suomen kannalta 0-sopimus tuossa tilanteessa. Oheisen mukaan Venäjä allokoi 40% valtion budjetistaan seuraavana kolmena vuotena sotilasmenoihin, mikä tarkoittaa noin 150 miljardia euroiksi muunnettuna ja on 70% nousu sotilasmenoihin suhteessa 2023 tasoon. Russia approves record spend for its military in new 2024 budget | Euronews

Siinä kauhuskenaariossa, että Ukraina kokee tappion ja pakkorauhan ja menettää suuren osan alueistaan Venäjälle tai peräti täysin nykyisen asemansa, Z-Venäjän luottamus valitsemaansa linjaan vahvistuu. Mikäli samanaikaisesti Trump kääntää selkänsä Euroopalle, joka voinee olla jo aika epäyhtenäinen näin tiukassa paikassa, 150 mrd€ sotilasbudjetti alkaa todella vaikuttamaan merkittävältä uhkalta Euroopalle, jonka kolme suurimman eli Britannian, Saksan ja Ranskan yhteenlaskettu sotilasbudjetti on suurin piirtein samassa kertaluokassa. List of countries with highest military expenditures - Wikipedia. Tietysti helposti tulee mieleen suurempi maailman laajuinen konflikti tämmöisessä tilanteessa eli käytännössä 3. maailmansota. Minusta Suomen pitäisi arvioida varautumistaan myös ottamalla huomioon nämä skenaariot tapahtuvaksi seuraavan kolmen vuoden aikana. Venäjähän on kääntynyt jo budjettiluvuilla arvioituna sotataloudeksi tai ainakin osittaiseksi sotataloudeksi, mikä tekee tilanteesta hyvin vaarallisen.

16 tykkäystä

Resurssien käytöstä puhuessa kannattaa muistaa, miten USAlle kävi Afganistanissa, vaikka oli taalaa, ilmaherruutta jne.

Totta, mutta Afganistanissa jenkit miehittävät ja käytännössä ylläpitivät koko maata melkein 20v. Torjuntataistelu lienee paljon vähemmän resursseja kuluttavaa.

6 tykkäystä

Yksi syt miksi liittovaltion talous on nyt niin kuralla että jokainen uusi velkamiljardi yhtään mihinkään on hirveän taistelun takana.

1 tykkäys

Geraschenkolta erinomainen 2023 summaus. Tulossa myöhemmin hänen odotukset ensi vuodelle. :slight_smile:

Liettualta lisää materiaalitukea Ukrainalle, mm. A-tarvikkeita ja kenttäsänkyjä. Tästä uutisoitiin jo eilisen puolella tai viime yönä, mutta en tainnut aiemmin linkittää tätä. :lithuania:

Turkki, Romania ja Bulgaria suunnittelevat JOINT-miinanraivausta Mustalla merellä tammikuusta alkaen. :tr: :romania: :bulgaria:

Unkari vauhdissa myös Bulgarian suhteen.

Pistorius: Euroopan pitää tehdä enemmän sekä itsensä puolustamiseksi, että Ukrainan tukemiseksi. :de:

Ukrainassa yksityisyritys aloittanut AQ-400 UAV sarjatuotannon. Jutun mukaan range 750km. Tuottavat 100kpl kuukaudessa ja tavoitteena skaalata tuotantoa 500kpl kuukaudessa. :ukraine: :boom:

37 tykkäystä

Bildin mukaan Venäjän sotasuunnitelma seuraaville vuosille.

(sori jos oli jo täällä)

14 tykkäystä

maahanmuuttajat tekevät Moskovassa jotain sellaista mihin venäläiset itse eivät kykene

22 tykkäystä

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin tilannepäivitys Ukrainasta (14.12.2023, IS)

Alku on enimmäkseen poliittisesta tilanteesta, Putinista, Trumpista jne. Ehkä mielenkiintoisempaa juttua on rintamatilanteesta videon loppupuolella n. 46 min kohdalta alkaen.

Joitain mielenkiintoisia poimintoja Toverilta videolta:

  • Ukrainalaisilla on arviolta n. miljoona miestä aseissa. Jatkosodan huippukautena 16 % suomalaisista oli puolustusvoimien palveluksessa. Jos Ukraina tekisi saman, heillä olisi 5 miljoonaa sotilasta aseissa (toki näiden varustaminen olisi ongelma)
  • Väkilukuun suhteutettuna Ukrainan tappiot ovat 5-10% siitä mitä Suomen tappiot olivat talvi- ja jatkosodassa. Eli periaatteessa on kykyä nostaa vielä ponnistelua.
  • Miesmäärän lisääminen melko turhaa, jos koulutusta ja johtamista ei laiteta kuntoon
19 tykkäystä

Itävalta antoi lopulta tukensa EU:n Venäjä-pakotteilla, koska Ukraina poisti itävaltalaispankin mustalta listaltaan. Ei maksumuuria.

Itävalta halusi Raiffeisenin pois mustalta listalta. Vaikka listalla ei ole juridista merkitystä, sen symboliarvo on suuri. Ukraina pyrkii tuottamaan listan avulla häpeää yrityksille, jotka jatkavat liiketoimintaansa Venäjällä ja tukevat hyökkäyssotaa Ukrainassa esimerkiksi maksamalla veroja.

Ukrainan puolustusministeriö vaatii enemmän paikallisilta viranomaisilta apuja mobilisaatioissa. Ei maksumuuria.

Zalužnyi antoi kirjoituksessaan ymmärtää, että Ukraina on huolissaan reserviensä riittävyydestä.

” Lainsäädännössämme on aukkoja, jotka mahdollistavat kansalaisille velvollisuuksien väistämisen. – – Meidän on laajennettava kansalaisten joukkoa, joka voidaan määrätä harjoituksiin tai liikekannalle”, asevoimien komentaja kirjoitti tuolloin

Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan patriarkka Kirillin on myös Ukrainan turvallisuuspalvelun etsintäkuulutettujen listalla.

The Security Service of Ukraine (SBU) has placed Russian Orthodox Patriarch Kirill of Moscow on its wanted list, according to the Interior Ministry’s wanted persons database on Dec. 15.

Bild-lehden tietojen mukaan Venäjällä on kolmeksi vuodeksi sotasuunnitelmat.

Venäjällä on pitkälle menevät suunnitelmat valmiina Ukrainan sodan jatkamiseksi aina vuoteen 2026 saakka, kertoo saksalainen Bild-lehti omiin sisäpiirin lähteisiinsä viitaten.

Tässä on tuoreimman Institute for the Study of Warin katsauksen pääkohdat.

Key Takeaways:

  • German outlet BILD stated on December 14 that unspecified intelligence findings and sources indicate that Russia plans to occupy Ukrainian territory beyond the four (illegally) annexed Ukrainian oblasts throughout 2024-2026.
  • Russian Foreign Minister Sergei Lavrov threateningly urged Ukraine to negotiate with Russia sooner rather than later in framing consistent with the ISW assessment that Russia intends to achieve its maximalist objectives in Ukraine through military means.
  • Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba published an op-ed entitled “There is a Path to Victory in Ukraine” on December 15, wherein he argues that Ukrainian military objectives remain feasible despite increasingly pessimistic discussions in the West.
  • Russian forces conducted a series of missile and drone strikes against Ukraine on the night of December 14 to 15.
  • Finnish authorities closed Finland’s border checkpoints with Russia again on December 15 amid continued Russian hybrid warfare efforts to orchestrate an artificial migrant crisis.
  • Germany announced new military and humanitarian aid packages to Ukraine on December 14.
  • Russian forces continued offensive operations near Kupyansk, northeast and near Bakhmut, near Avdiivka, west and southwest of Donetsk City, in the Donetsk-Zaporizhia Oblast border area, and in western Zaporizhia Oblast and made confirmed advances in several areas.
  • Kremlin newswire TASS reported on December 14 that “Grom” special units (elite anti-drug special units of the Russian Ministry of Internal Affairs [MVD]) will fully transition to being subordinated to Rosgvardia in early 2024.
  • Russian President Vladimir Putin highlighted Russia’s intention to build high-speed railways in occupied Ukraine, likely hours after Ukrainian partisans damaged a key railway line in occupied Zaporizhia Oblast.
13 tykkäystä

Venäjän propagandistista - Johan Bäckmanista - hyvä artikkeli IS:ssä. On hyvä, että Bäckmanista kirjoitetaan. Jotkut arvelevat, että häneen ei pitäisi vain reagoida, eli vaieta kuoliaaksi, mutta hänellä on mediatilaa Venäjällä. Tästä syystä on tärkeää, että hänestä on saatavana faktatietoa myös Suomen taholta. Mielellään vielä Venäjän kielellä.

Mikäli hänen sanomisiinsa ja tekemisiinsä ei reagoida ja niitä ei ammuta alas, jäljelle jää vain Bäckmanin oma narratiivi. Se ei palvele ketään muuta kuin Venäjää.

Pekka Kallioniemen #vatniksoup ketju miehestä.

10 tykkäystä

MPKKn podcastissa pohdittiin johtamisen haasteita ukrainan sodassa, valitettavasti jakso on aika monotonista juttelua, kun ei ole Palokangas tai Pesu studiossa - mutta itse sisältö ihan mielenkiintoista:

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jumiutunut kuluttavaan asemasotavaiheeseen, jossa suurempia läpilyöntejä ei ole näköpiirissä. Onko nykyaikainen taistelukenttä niin digitaalisesti läpivalaistu, että voimakkaampia vaikutuksia on mahdotonta saada aikaan? Vai onko kyse vain joukkojen ja johtajien osaamattomuudesta?

6 tykkäystä

Sattui silmiin kun Kauppalehti käyttää " Ukrainan kriisi" tunnistetermiä, eikä esim. " Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan"

Ukrainan kriisi | Kauppalehti

Tupolev Tu-95 ”Bear” -pommittajat ilmassa, ampuivat Kh-101-ohjuksia Ukrainaan – brittitiedustelun mukaan ”vauriot vaikuttavat minimaalisilta” | Kauppalehti

16 tykkäystä

Viimeistään nyt jokaisen syytä pohtia ns. omavaran laittoa kuntoon (ruuat, vedet, käteinen jne).

Myös sijoitusskenaarioissa kiristyvä tilanne huomioon yhdistettynä esim. siihen, että mitä jos D Trump palaa pressaksi.

Pörssisijoittajan pitää olla perusluonteeltaan optimisti. Mutta varautua myös niihin pahoihin vaihtoehtoihin.

2 tykkäystä

Jos Venäjä tänne hyökkäisi, sillä ei ole vittujakaan väliä oletko sijoittanut Suomeen vai jenkkilään. Olet rintamalla taistelemassa ja läheisiin isketään ohjuksilla… Sijoitushommat melko toissijaisia.

44 tykkäystä

Kiistat Suomen kanssa selvitettiin 1900-luvun puolessa välissä.
Noh, eihän tässä ole mitään hätää kenenkään kanssa. Kait Putin muistaa, että USA auttoi Neuvostoliittoa tässä kiistan selvittelyssä. Eikai sitten Putin ala sörkkiä ja törkkiä vanhan ystävyysmaan uusia kavereita?

2 tykkäystä

Mun mielestä sillä on paljonkin väliä, siis taloudellisella varautumisella ml. sijoitusten hajauttaminen omaisuusluokittain ja alueellisesti, käteispuskuri, kultaa jne.

Jos perhe joutuu vaikka jättämään kotinsa, kai sitä mielummin ostaa uuden kodin turvalliselta alueelta tai lähettää perheen vaikka ulkomaille turvaan, kuin toivottaa rintamalta tyhjätaskuna tsempit hätämajoituksen löytämiseen järjestelmän kautta.

17 tykkäystä