Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin tilannepäivitys Ukrainasta (14.12.2023, IS)

Alku on enimmäkseen poliittisesta tilanteesta, Putinista, Trumpista jne. Ehkä mielenkiintoisempaa juttua on rintamatilanteesta videon loppupuolella n. 46 min kohdalta alkaen.

Joitain mielenkiintoisia poimintoja Toverilta videolta:

  • Ukrainalaisilla on arviolta n. miljoona miestä aseissa. Jatkosodan huippukautena 16 % suomalaisista oli puolustusvoimien palveluksessa. Jos Ukraina tekisi saman, heillä olisi 5 miljoonaa sotilasta aseissa (toki näiden varustaminen olisi ongelma)
  • Väkilukuun suhteutettuna Ukrainan tappiot ovat 5-10% siitä mitä Suomen tappiot olivat talvi- ja jatkosodassa. Eli periaatteessa on kykyä nostaa vielä ponnistelua.
  • Miesmäärän lisääminen melko turhaa, jos koulutusta ja johtamista ei laiteta kuntoon
19 tykkäystä

Itävalta antoi lopulta tukensa EU:n Venäjä-pakotteilla, koska Ukraina poisti itävaltalaispankin mustalta listaltaan. Ei maksumuuria.

Itävalta halusi Raiffeisenin pois mustalta listalta. Vaikka listalla ei ole juridista merkitystä, sen symboliarvo on suuri. Ukraina pyrkii tuottamaan listan avulla häpeää yrityksille, jotka jatkavat liiketoimintaansa Venäjällä ja tukevat hyökkäyssotaa Ukrainassa esimerkiksi maksamalla veroja.

Ukrainan puolustusministeriö vaatii enemmän paikallisilta viranomaisilta apuja mobilisaatioissa. Ei maksumuuria.

Zalužnyi antoi kirjoituksessaan ymmärtää, että Ukraina on huolissaan reserviensä riittävyydestä.

” Lainsäädännössämme on aukkoja, jotka mahdollistavat kansalaisille velvollisuuksien väistämisen. – – Meidän on laajennettava kansalaisten joukkoa, joka voidaan määrätä harjoituksiin tai liikekannalle”, asevoimien komentaja kirjoitti tuolloin

Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan patriarkka Kirillin on myös Ukrainan turvallisuuspalvelun etsintäkuulutettujen listalla.

The Security Service of Ukraine (SBU) has placed Russian Orthodox Patriarch Kirill of Moscow on its wanted list, according to the Interior Ministry’s wanted persons database on Dec. 15.

Bild-lehden tietojen mukaan Venäjällä on kolmeksi vuodeksi sotasuunnitelmat.

Venäjällä on pitkälle menevät suunnitelmat valmiina Ukrainan sodan jatkamiseksi aina vuoteen 2026 saakka, kertoo saksalainen Bild-lehti omiin sisäpiirin lähteisiinsä viitaten.

Tässä on tuoreimman Institute for the Study of Warin katsauksen pääkohdat.

Key Takeaways:

  • German outlet BILD stated on December 14 that unspecified intelligence findings and sources indicate that Russia plans to occupy Ukrainian territory beyond the four (illegally) annexed Ukrainian oblasts throughout 2024-2026.
  • Russian Foreign Minister Sergei Lavrov threateningly urged Ukraine to negotiate with Russia sooner rather than later in framing consistent with the ISW assessment that Russia intends to achieve its maximalist objectives in Ukraine through military means.
  • Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba published an op-ed entitled “There is a Path to Victory in Ukraine” on December 15, wherein he argues that Ukrainian military objectives remain feasible despite increasingly pessimistic discussions in the West.
  • Russian forces conducted a series of missile and drone strikes against Ukraine on the night of December 14 to 15.
  • Finnish authorities closed Finland’s border checkpoints with Russia again on December 15 amid continued Russian hybrid warfare efforts to orchestrate an artificial migrant crisis.
  • Germany announced new military and humanitarian aid packages to Ukraine on December 14.
  • Russian forces continued offensive operations near Kupyansk, northeast and near Bakhmut, near Avdiivka, west and southwest of Donetsk City, in the Donetsk-Zaporizhia Oblast border area, and in western Zaporizhia Oblast and made confirmed advances in several areas.
  • Kremlin newswire TASS reported on December 14 that “Grom” special units (elite anti-drug special units of the Russian Ministry of Internal Affairs [MVD]) will fully transition to being subordinated to Rosgvardia in early 2024.
  • Russian President Vladimir Putin highlighted Russia’s intention to build high-speed railways in occupied Ukraine, likely hours after Ukrainian partisans damaged a key railway line in occupied Zaporizhia Oblast.
13 tykkäystä

Venäjän propagandistista - Johan Bäckmanista - hyvä artikkeli IS:ssä. On hyvä, että Bäckmanista kirjoitetaan. Jotkut arvelevat, että häneen ei pitäisi vain reagoida, eli vaieta kuoliaaksi, mutta hänellä on mediatilaa Venäjällä. Tästä syystä on tärkeää, että hänestä on saatavana faktatietoa myös Suomen taholta. Mielellään vielä Venäjän kielellä.

Mikäli hänen sanomisiinsa ja tekemisiinsä ei reagoida ja niitä ei ammuta alas, jäljelle jää vain Bäckmanin oma narratiivi. Se ei palvele ketään muuta kuin Venäjää.

Pekka Kallioniemen #vatniksoup ketju miehestä.

10 tykkäystä

MPKKn podcastissa pohdittiin johtamisen haasteita ukrainan sodassa, valitettavasti jakso on aika monotonista juttelua, kun ei ole Palokangas tai Pesu studiossa - mutta itse sisältö ihan mielenkiintoista:

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jumiutunut kuluttavaan asemasotavaiheeseen, jossa suurempia läpilyöntejä ei ole näköpiirissä. Onko nykyaikainen taistelukenttä niin digitaalisesti läpivalaistu, että voimakkaampia vaikutuksia on mahdotonta saada aikaan? Vai onko kyse vain joukkojen ja johtajien osaamattomuudesta?

6 tykkäystä

Sattui silmiin kun Kauppalehti käyttää " Ukrainan kriisi" tunnistetermiä, eikä esim. " Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan"

Ukrainan kriisi | Kauppalehti

Tupolev Tu-95 ”Bear” -pommittajat ilmassa, ampuivat Kh-101-ohjuksia Ukrainaan – brittitiedustelun mukaan ”vauriot vaikuttavat minimaalisilta” | Kauppalehti

16 tykkäystä

Viimeistään nyt jokaisen syytä pohtia ns. omavaran laittoa kuntoon (ruuat, vedet, käteinen jne).

Myös sijoitusskenaarioissa kiristyvä tilanne huomioon yhdistettynä esim. siihen, että mitä jos D Trump palaa pressaksi.

Pörssisijoittajan pitää olla perusluonteeltaan optimisti. Mutta varautua myös niihin pahoihin vaihtoehtoihin.

2 tykkäystä

Jos Venäjä tänne hyökkäisi, sillä ei ole vittujakaan väliä oletko sijoittanut Suomeen vai jenkkilään. Olet rintamalla taistelemassa ja läheisiin isketään ohjuksilla… Sijoitushommat melko toissijaisia.

44 tykkäystä

Kiistat Suomen kanssa selvitettiin 1900-luvun puolessa välissä.
Noh, eihän tässä ole mitään hätää kenenkään kanssa. Kait Putin muistaa, että USA auttoi Neuvostoliittoa tässä kiistan selvittelyssä. Eikai sitten Putin ala sörkkiä ja törkkiä vanhan ystävyysmaan uusia kavereita?

2 tykkäystä

Mun mielestä sillä on paljonkin väliä, siis taloudellisella varautumisella ml. sijoitusten hajauttaminen omaisuusluokittain ja alueellisesti, käteispuskuri, kultaa jne.

Jos perhe joutuu vaikka jättämään kotinsa, kai sitä mielummin ostaa uuden kodin turvalliselta alueelta tai lähettää perheen vaikka ulkomaille turvaan, kuin toivottaa rintamalta tyhjätaskuna tsempit hätämajoituksen löytämiseen järjestelmän kautta.

17 tykkäystä

Jos sinä ja perheesi selviät niin luulenpa, että arvostat ja katsot elämää aivan toiselta kantilta, eikä varallisuus ole isossa roolissa. Enivei. Jos kuitenkin haluaa oikeasti varautua sotaan niin kannattaa myydä asunto nyt ja olla vuokralla, koska vakuutus ei korvaa pommituksia :slightly_smiling_face: se se on suurin säästö ettei ole kiinteää omaisuutta tuhottavaksi.

12 tykkäystä

Tietenkin sijoittajan kannattaa huomioida sellainenkin asia kuin sota, että olisi varallisuudesta jotain jäljellä silloinkin, kun palaa kotiin.

Mutta jos asioita yhtään seuraa, niin kerkiää reagoida kyllä silloinkin, kun jotain todella tapahtuu eikä tarvitse olla 0,01% totutumistodennäköisyyden skenaarioiden varassa tekemässä suuria peliliikkeitä salkulle. Ajatusleikki kannattaa aina. Mitä tekisin jos. Ja maantieteellinen hajauttaminen lienee hyväksi muutenkin.

Minulla on aina ollut vähintään viikon kotivara. Sellainen tulee vaikka vahingossa ilman että suunnittelisi kotivaraa. Tuskin sen hankkimisessa kiirekään olisi. Korona-aikaan kävin kaikessa rauhassa hakemassa paskapaperit kaupasta kuukausia ennen kuin massat ryntäsi tyhjentämään hyllyt. Uskon aika vahvasti, että ihan vaikka tätä palstaa seuraamalla olet aina valmis toimimaan oikealla tavalla ennen kuin massat havaitsevat mitään.

6 tykkäystä

Tässä suurinpiirtein sama aihe, mutta mielestäni hieman mielenkiintoisemmassa formaatissa :cowboy_hat_face:

4 tykkäystä

Talvisäätä:

9 tykkäystä

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo, kuinka Venäjä heikkenee, kun miehet ja talous vuotaa Ukrainan osien miehityksessä ja kuinka kulut Venäjälle kasvavat ajan myötä.

Sikäli, kun Ukrainalle olisi annettu tarvittavat aseet jo viime vuonna, sota olisi voinut olla jo ohi. Ja Venäjä ei jatkaisi “pikku hiljaa vuotamista”… Tämä on sitä Realpolitikia. :face_vomiting:

8 tykkäystä

Ei voi kyllä tuon vastauksen perusteella vetää mitään johtopäätöksiä että tämä kulutussota on tavoite.

2 tykkäystä

Ei ehkä Bidenin tavoite, mutta Sullivania on arvosteltu paljon avustusten hidastelemisista. Yhdysvaltojen hallinto ei ole sellainen, että Biden on keisari ja kaikki liikkuu heti, kun hän älähtää (mm. Trump huomasi tämän). Biden kuuntelee avustajiaan ja experttejä. Heidän näkemyksensä vaikuttavat hänen päätöksiinsä. Ja päätökset voi toteuttaa nopeasti tai hyvin hitaasti. Asiansa osaavat henkilöt saavat homman kyllä kestämään.

Kyllä, yhdysvallat ovat suurin dollarimääräinen tukija, mutta miettikääs kuinka kauan meni Himarsien saamiseen, tankkien saamiseen ja hävittäjiä ei ole vieläkään? Alla muutamia otoksia, joissa ei ole mitään järkeä, jos tavoitteena on Venäjän joukkojen työntäminen Ukrainasta mahdollisimman nopeasti.

Olen monesta lähteestä lukenut, että Sullivan on useaan otteeseen hannaillut tarpeellisten uusien ja voimakkaampien teknologioiden lähettämistä Ukrainaan. Syynä ilmeisesti eskalaatiopelko, joka on pitänyt mm. Saksalaisia otteessaan heti sodan alettua.

En usko, että Sullivan on mikään Venäjän assetti, mutta olen saanut sen kuvan, että hänen mielestään Yhdysvalloille sopii sellainen hidas pitkittyvä sota, joka imee Venäjän rahat, voimat ja miehet. Kyynisesti ajatellen tämä on varmasti totta, mutta mitä muuta syytä voi olla siinä, ettei Abramseja ole lähetetty kuin 31 kpl, kun varastoissa olisi 3000? Atacms ohjuksia olisi varastoissa useita satoja. Niitä taidettiin lähettää pari kymmentä.

Bidenin puheissa kyllä tuetaan niin kauan kuin on tarvis, mutta ei tarpeeksi, jotta sota saataisiin loppuun nopeasti. Yhdysvalloille olisi ollut tämäkin mahdollista. Tässä täytyy vielä kaivaa malka omasta silmästä, sillä Eurooppa on myös ollut todella saamaton liian monen asian kanssa.

16 tykkäystä

Alokas hoitaa homman

Tätä tahtia ei tarvitse odottaa edes vuoden vaihteeseen 350k:ta, vaan jopa joulukuusen alla!

35 tykkäystä

Näyttää siltä ettei Venäjällä ole minkäänlaista kipurajaa menetetyissä miehissä, mutta missähän kohtaa tankkien ja miehistönkuljetus vaunujen menetyksiä ei enää pystytä korvaamaan. Luulisi näin isot menetykset olevan jo kohta kestämättömiä Venäjällekin. Kaikenlaisesta pulasta on uutisoitu jo pitkään, mutta vaikka varastot ovatkin valtavia, niin eikai ne loputtomiakaan voi olla.

12 tykkäystä

Tuo kysymys riippuu täysin siitä, että kuinka paljon Ukraina pystyy luomaan painetta ja tappioita Venäjän kalustoon. Koska vastahyökkäys epäonnistui, niin näillä näkymin Venäjällä riittää vielä (heikkolaatuista) kalustoa vuoden 2024 sotatoimiin. Vuonna 2025 alkaa tulla jo isompaa pulaa kalustosta, joten siihen mennessä Venäjän täytyy keksiä tapa lopettaa sota tai vaihtoehtoisesti saada Länsimaiden tuki loppumaan.

15 tykkäystä

Ukrainan tilanne voi olla nyt huonompi kuin mitä on arveltu. Zelenskyn Yhdysvaltojen matka ei tuonut ratkaisua. Kongressi riitelee sisäpolitiikasta ja Ukrainan apu on panoksena. Venäjän ihmisaaltohyökkäykset kuluttavat Ukrainan puolustuksia. Tämä toimii, kun ihmiselämällä ei ole arvoa.

Yet in truth, the most useful headline for Kyiv should be how unutterably bleak the frontlines are for them now. In nearly every direction, the news is grim. Russian forces are hiving off parts of the eastern city of Avdiivka, yet another town Moscow seems content to throw thousands of lives at despite its minimal importance.

Kiova ja muut kaupungit saavat päivittäisiä ohjushyökkäyksiä. Ilmatorjunta kuluu, mutta entä sitten kun se loppuu? Infrastruktuuri tuhotaan. Maa on ilman sähköä, vettä ja tietoliikenneyhteyksiä.

Kyiv is now facing almost nightly cruise missile attacks, mostly held back by air defenses, Ukrainian officials say. So long as these protections continue, Ukraine might have a chance of entering spring with its infrastructure intact. But air defenses might be the first to be impacted, according to the Biden administration, when US money runs out.

Unkari tekee juuri sen, mitä Putin haluaa.

Hungary’s decision to veto $55bn in EU funding for Ukraine’s war efforts was met with assurances from EU officials that early January would likely see a unanimous, positive vote. But Viktor Orban – a right-wing populist with an inexplicable fondness for indicted war criminal Vladimir Putin – has opened the door to European disunity.

Jos Euroopan ja Yhdysvaltojen tuki kuivuu kokoon, Ukraina katoaa pimeyteen.

But be in no doubt: No US or EU money – or just one of those failing – quite likely means most of Ukraine will fall under Russian occupation in the next two years.

Kaikkihan me tiedämme, mitä Venäjä tekee miehitetyillä alueilla. Sitten se tekisi sitä koko Ukrainan 40 miljoonan hengen väestölle. Mutta siitä me emme tietäisi mitään, koska sinne ei olisi yhteyksiä Venäjä ei päästäisi ihmisiä ulos maasta.

https://edition.cnn.com/ukraine-war-us-eu-analysis/index.html

Ja Euroopan rajalla on uusi Neuvostoliitto, joka on saanut suuren voiton.

Edit: Miksi Putin en enää tyydy osaan Ukrainasta? Lue ketju.

The reason is that the Ukrainian military exposed the weakness of Putin’s regime. Russia was humiliated on the world stage. Since then, it is not about domination: Putin needs to destroy Ukraine and humiliate the West because they openly challenged him and exposed his weakness.

15 tykkäystä