Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Tässä suurinpiirtein sama aihe, mutta mielestäni hieman mielenkiintoisemmassa formaatissa :cowboy_hat_face:

4 tykkäystä

Talvisäätä:

9 tykkäystä

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoo, kuinka Venäjä heikkenee, kun miehet ja talous vuotaa Ukrainan osien miehityksessä ja kuinka kulut Venäjälle kasvavat ajan myötä.

Sikäli, kun Ukrainalle olisi annettu tarvittavat aseet jo viime vuonna, sota olisi voinut olla jo ohi. Ja Venäjä ei jatkaisi “pikku hiljaa vuotamista”… Tämä on sitä Realpolitikia. :face_vomiting:

8 tykkäystä

Ei voi kyllä tuon vastauksen perusteella vetää mitään johtopäätöksiä että tämä kulutussota on tavoite.

2 tykkäystä

Ei ehkä Bidenin tavoite, mutta Sullivania on arvosteltu paljon avustusten hidastelemisista. Yhdysvaltojen hallinto ei ole sellainen, että Biden on keisari ja kaikki liikkuu heti, kun hän älähtää (mm. Trump huomasi tämän). Biden kuuntelee avustajiaan ja experttejä. Heidän näkemyksensä vaikuttavat hänen päätöksiinsä. Ja päätökset voi toteuttaa nopeasti tai hyvin hitaasti. Asiansa osaavat henkilöt saavat homman kyllä kestämään.

Kyllä, yhdysvallat ovat suurin dollarimääräinen tukija, mutta miettikääs kuinka kauan meni Himarsien saamiseen, tankkien saamiseen ja hävittäjiä ei ole vieläkään? Alla muutamia otoksia, joissa ei ole mitään järkeä, jos tavoitteena on Venäjän joukkojen työntäminen Ukrainasta mahdollisimman nopeasti.

Olen monesta lähteestä lukenut, että Sullivan on useaan otteeseen hannaillut tarpeellisten uusien ja voimakkaampien teknologioiden lähettämistä Ukrainaan. Syynä ilmeisesti eskalaatiopelko, joka on pitänyt mm. Saksalaisia otteessaan heti sodan alettua.

En usko, että Sullivan on mikään Venäjän assetti, mutta olen saanut sen kuvan, että hänen mielestään Yhdysvalloille sopii sellainen hidas pitkittyvä sota, joka imee Venäjän rahat, voimat ja miehet. Kyynisesti ajatellen tämä on varmasti totta, mutta mitä muuta syytä voi olla siinä, ettei Abramseja ole lähetetty kuin 31 kpl, kun varastoissa olisi 3000? Atacms ohjuksia olisi varastoissa useita satoja. Niitä taidettiin lähettää pari kymmentä.

Bidenin puheissa kyllä tuetaan niin kauan kuin on tarvis, mutta ei tarpeeksi, jotta sota saataisiin loppuun nopeasti. Yhdysvalloille olisi ollut tämäkin mahdollista. Tässä täytyy vielä kaivaa malka omasta silmästä, sillä Eurooppa on myös ollut todella saamaton liian monen asian kanssa.

16 tykkäystä

Alokas hoitaa homman

Tätä tahtia ei tarvitse odottaa edes vuoden vaihteeseen 350k:ta, vaan jopa joulukuusen alla!

35 tykkäystä

Näyttää siltä ettei Venäjällä ole minkäänlaista kipurajaa menetetyissä miehissä, mutta missähän kohtaa tankkien ja miehistönkuljetus vaunujen menetyksiä ei enää pystytä korvaamaan. Luulisi näin isot menetykset olevan jo kohta kestämättömiä Venäjällekin. Kaikenlaisesta pulasta on uutisoitu jo pitkään, mutta vaikka varastot ovatkin valtavia, niin eikai ne loputtomiakaan voi olla.

12 tykkäystä

Tuo kysymys riippuu täysin siitä, että kuinka paljon Ukraina pystyy luomaan painetta ja tappioita Venäjän kalustoon. Koska vastahyökkäys epäonnistui, niin näillä näkymin Venäjällä riittää vielä (heikkolaatuista) kalustoa vuoden 2024 sotatoimiin. Vuonna 2025 alkaa tulla jo isompaa pulaa kalustosta, joten siihen mennessä Venäjän täytyy keksiä tapa lopettaa sota tai vaihtoehtoisesti saada Länsimaiden tuki loppumaan.

15 tykkäystä

Ukrainan tilanne voi olla nyt huonompi kuin mitä on arveltu. Zelenskyn Yhdysvaltojen matka ei tuonut ratkaisua. Kongressi riitelee sisäpolitiikasta ja Ukrainan apu on panoksena. Venäjän ihmisaaltohyökkäykset kuluttavat Ukrainan puolustuksia. Tämä toimii, kun ihmiselämällä ei ole arvoa.

Yet in truth, the most useful headline for Kyiv should be how unutterably bleak the frontlines are for them now. In nearly every direction, the news is grim. Russian forces are hiving off parts of the eastern city of Avdiivka, yet another town Moscow seems content to throw thousands of lives at despite its minimal importance.

Kiova ja muut kaupungit saavat päivittäisiä ohjushyökkäyksiä. Ilmatorjunta kuluu, mutta entä sitten kun se loppuu? Infrastruktuuri tuhotaan. Maa on ilman sähköä, vettä ja tietoliikenneyhteyksiä.

Kyiv is now facing almost nightly cruise missile attacks, mostly held back by air defenses, Ukrainian officials say. So long as these protections continue, Ukraine might have a chance of entering spring with its infrastructure intact. But air defenses might be the first to be impacted, according to the Biden administration, when US money runs out.

Unkari tekee juuri sen, mitä Putin haluaa.

Hungary’s decision to veto $55bn in EU funding for Ukraine’s war efforts was met with assurances from EU officials that early January would likely see a unanimous, positive vote. But Viktor Orban – a right-wing populist with an inexplicable fondness for indicted war criminal Vladimir Putin – has opened the door to European disunity.

Jos Euroopan ja Yhdysvaltojen tuki kuivuu kokoon, Ukraina katoaa pimeyteen.

But be in no doubt: No US or EU money – or just one of those failing – quite likely means most of Ukraine will fall under Russian occupation in the next two years.

Kaikkihan me tiedämme, mitä Venäjä tekee miehitetyillä alueilla. Sitten se tekisi sitä koko Ukrainan 40 miljoonan hengen väestölle. Mutta siitä me emme tietäisi mitään, koska sinne ei olisi yhteyksiä Venäjä ei päästäisi ihmisiä ulos maasta.

https://edition.cnn.com/ukraine-war-us-eu-analysis/index.html

Ja Euroopan rajalla on uusi Neuvostoliitto, joka on saanut suuren voiton.

Edit: Miksi Putin en enää tyydy osaan Ukrainasta? Lue ketju.

The reason is that the Ukrainian military exposed the weakness of Putin’s regime. Russia was humiliated on the world stage. Since then, it is not about domination: Putin needs to destroy Ukraine and humiliate the West because they openly challenged him and exposed his weakness.

15 tykkäystä

Kaiken synkistelyn keskellä on hyvä välillä katsoa myös toisesta näkökulmasta

“Syvenevä ahdinko” - Venäjä käyttää asemenoihin lähes 40 prosenttia julkisista menoista | Verkkouutiset

24 tykkäystä

Venäjän miljardit viimein Ukrainan käyttöön sota-avuksi? – Käänne USA:ssa, lehti kertoo | Uusi Suomi

Jokohan vihdoinkin saataisi venäjältä jäädytetyt varat hyötykäyttöön.

47 tykkäystä

Ben Hodgesilta tulee tuossa monta mielenkiintoista havaintoa. Esim. Venäjän suurimpia heikkouksia on logistiikka, jota ei ole suunniteltu tukemaan näin pitkäaikaista suurta operaatiota niiden rajojen ulkopuolella. Samalla Ukraina tarvitsisi edelleen pitkän kantaman tarkkaa iskukykyä tuohon logistiikkasysteemiin. Tuon toiminnan avulla myös Krimin tukikohtien ylläpitäminen pitäisi samalla muuttaa mahdottomaksi Venäjälle.

17 tykkäystä

Ukraina teki eilen droneilla iskun Venäjän lentotukikohtaan. Tuhoista ei ole vielä kovin paljon tietoa:

Ruotsi ja Tanska lähettää yhteistyössä lisää kalustoa:

23 tykkäystä

Yhden Telegram.lähteen mukaan, joka ei ilmeisesti ole kovin luotettava, kaksi Su-34:sta vaurioitui korjauskelvottomaksi ja 10 muuta sai vaurioita.


“The Biden administration plans to announce one more package of military aid to Ukraine this month, National Security Council spokesperson John Kirby told reporters on Monday. But after that, funding for Ukraine will dry up, he said.”


Tällä voi olla vaikutuksia Ukrainan F-16 koneiden ja varaosien saatavuuteen lähivuosina:

“…have identified high risk concurrency in the F-35 Block 4 schedule, which would threaten to shut down aircraft production if development slips…”

Lähinnä siis F-16 koneiden määrään ja toimitusaikatauluun Ukrainalle. Tietty, ihan mukava määrä on toki jo allokoitu.



“We believe that the survival of Ukraine is key to the stability of Europe. But we also recognize that if Putin believes he is going to lose, he’ll become volatile. We fear what this means for the stability of Europe and even the world. When it comes to U.S. national interests, having either side win the war outright is too dangerous. So instead, we’ve crafted a policy that seems to allow neither side to lose.”

6 tykkäystä
18 tykkäystä

EU saattaa vihdoin tehdä Unkarille jotakin. Korkea aika!

83 tykkäystä

Eilisen laulut:

Sanktioita kiristetään, toki on lillukanvarsia, mutta silti:

Ukrainalaisten luotto Zelenskyyn tippui 20% vuodessa kyselyn mukaan, on silti erittäin korkealla. Armeijaan luotetaan:

Ukrainalainen komentaja Oleksandr Tarnavskyi kertoo, että ammuksista on pulaa kun länsimainen tuki on vähentynyt. Tästä on johtunut että operaatioita on pitäny skaalata alaspäin:

Pentagonilta loppuu varat tukea Ukrainaa kokonaan 30.12.2023. Päätöksiä tarvittaisiin amerikassa sassiin:

22 tykkäystä

Taisi osua pahasti koulukiusaajan tulevaisuuden miehityshaaveisiin, kun herättää moisen reaktion :slight_smile: Nato + DCA taitaa olla hyvä pidäke reaktiosta päätellen.

55 tykkäystä

Niin pidätkö tota muijaa koulukiusaajana, minä ainakin pidän.
Sille pitäisi selittää, että Suomi kuuluu puolustusliittoon, ei hyökkäysliittoon.
Suomi on parantanut puolustusta, ei hyökkäystä.
Pahin uhka Venäjälle täältä päin katsottuna on ilmaston lämpeneminen.

15 tykkäystä

Muistutus USA:lle, mutta yhtä lailla pätee eurooppalaisiinkin.
Pikkurahalla agressiivisen valtion kalusto paaliin, samalla kun autetaan viatonta uhria puolustamaan itseään isompaa vastaan.

30 tykkäystä