Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Itse ainakin ymmärrän, ettei 24 miljoonalla valmisteta ammuksia, vaan investoidaan ammusten valmistukseen. Koneita, laitteita jne. Sehän voi tarkoittaa vaikka valmistuskapasiteetin tuplaamista.

34 tykkäystä

Samoin, linjastoahan tuolla tehdään mutta on kyllä summana niin pieni ettei voi olla tarpeeksi. 10x pitäisi investoida.

2 tykkäystä

Ja kun Ruotsin Nato-jäsenyys lähestyy, lähestyvät myös Gripenit Ukrainaa

25 tykkäystä

Tuolla vähän aiheesta… Nammo on aika suuri tekijä euroopassa.
Määrät voivat olla vielä suurempia. Tuskin ihan kaikkea julkisuuteen päästetään.

Huhtikuussa New York Times raportoi, että Nammo aikoo lisätä tuotantoaan 200 000 tykistöammukseen vuodessa vuoteen 2028 mennessä.

Panoslaatikoita hankitaan 11 millillä niin voi vaan veikata mitä määriä niihin lastataan ammuksia.

Aika vaikea veikata minkälaisia määriä Suomella on ammusvarastoja. Veikkaan että hyvinkin suuria. Suomen tykistö on länsi-euroopan kovinta kaliiberia.

27 tykkäystä

24 miljoonaa euroa oli valtion osuus investoinnista. Loput tulee investoivalta teollisuudelta. Yhteensä tykistöammusten tuotantoon sijoitetaan kaiketi 120 miljoonaa.

32 tykkäystä

Mihin tämä 10x perustuu? Miten paljon sillä saa tavaraa vrt. nykyinen investointi (josta ei edes tiedetä muut kuin valtion osuus)?

1 tykkäys

Phillips O’Brien osuvasti summaa vuoden 2023 tapahtumat. Valitettavasti tämä on totta. Elon Musk on julkisesti voivotellut eskalaatiopelkoja ja kolmatta maailmansotaa, mutta Lännen johtajat ovat tehneet sitä samaa kokoushuoneiden seinien sisällä, sanomatta sitä julkisesti liian näkyvästi. Totuus on kuitenkin se, että Biden & kumpp. pelkäävät Venäjän hajoamista enemmän kuin jäätynyttä konfliktia Ukrainassa.

Before each decision to arm Ukraine with a new category of powerful arms, NATO partners progress through three stages of denial. First comes an outright dismissal of the country’s ability to effectively deploy the weapons in question against Russian invaders. Ukraine could never use these—the argument has been applied to multiple rocket-launch systems, anti-aircraft systems, and sophisticated tanks—because they are just too complex. Next comes a qualified dismissal. Ukrainian forces might be able to use these systems, but equipping and training them would take far too long. Then comes a desperate third stage. Yes, Ukraine can use these weapons, which could make a big difference in the war, but we worry about how Russia or China might respond. This view, though not always publicly voiced, almost certainly is the real reason the United States and other Western powers are holding back some arms.

Churchill oli niin oikeassa. Olemme tosin vielä siinä vaiheessa, että Yhdysvallat kokeilee kaikkia muita vaihtoehtoja. Sama pätee kaikkiin Naton suurvaltoihin.

Tällä välin Ukraina maksaa verellään tämän vätystelyn.

35 tykkäystä

Jurgen on twiitissään vähän edellä asioita, Turkin parlamentti vasta saa asian käsiteltäväksi.

“Commission head Fuat Oktay, however, played down expectations for a speedy vote in the full Grand National Assembly, telling reporters that the speaker would decide on a timing for the vote. Parliament also has a two-week recess in early January.”


Rintamalla:

16 tykkäystä

Valtiojohto puhuu usein kuinka Suomi on valmistautumisen mestarimaa. Olisikin kiva tietää että minkälaisia ammusvarastoja Suomella on.

Ovatko ne tosiaan Euroopan suurimmat? Ja miten Euroopan suurimmat vertautuvat esimerkiksi Venäjään?

Jos meillä on täysin ylivertaiset ammusvarastot Venäjään verrattuna niin kannattaisiko niitä jopa mainostaa ja korostaa? Vai ovatko ne ammusvarastot sittenkin vain hyvin verrattavissa muihin eurooppalaisiin valtioihin, jolloin ne todennäköisesti häviävät venäläisten varastoille?

Vai mistä tässä on kyse? Ehkä on parempi että totuutta ei kerrota ja luotamme Nato-rautaan samalla kun teemme kaikkemme varmistaaksemme oman toimintakykymme.

6 tykkäystä

Niinhän sitä puhuttiin koronakeväänäkin miten Suomi on valmistautunut siihen ja tähän ja miten maskeja ja tehohoitopaikkoja riittää varmasti. Ja kuinkas siinä sitten kävikään? Nyt joka suunnalta taas vakuutetaan miten Suomi on varustautunut ja valmistautunut mutta mikä lie totuus kun kaikesta ollaan vaan vuosikymmenet leikattu. Ehkä rehellisempää olisi vaan todeta että tosipaikan tullen yhteiskunta ei välttämättä tule apuun ja jokaisen olisi pyrittävä siihen itse varautumaan kykyjensä mukaan.

7 tykkäystä

On kyllä hienoa kun hankalina aikoina on valtioiden johdossa ns valtiomiehiä (-naisia).
Ja sitten on näitä joita nimittäessä voi kyllä huoletta unohdaa “valtion”.

Orban kertoo tarinoitaan Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen ao mukaisesti…

Orbán nosti asian jälleen esille viime viikolla pitämässään vuotuisessa lehdistötilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisestä.

Hänen mukaansa kansanedustajat ovat haluttomia tukemaan Ruotsin ratifiointia, koska päivä sen jälkeen, kun Unkari oli ratifioinut Suomen jäsenyyden, Suomi vei Unkarin oikeuteen EU:ssa.

Kyse on EU-komission kanteesta, jota Suomi tukee yhdessä monen muun jäsenmaan kanssa. Kanteen syy on Unkarin laki, joka estää homoseksuaalisuudesta ja transseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa ja mediassa.

Myös Ruotsi tukee kannetta. STT uutisoi keväällä, että Suomessa sen sijaan harkittiin kanteen puoltamatta jättämistä Nato-prosessin takia.

7 tykkäystä

Kolleega työpaikalla kertoi että heidän metsästysseuran jäsen NN, eläkkeellä oleva SA:n kyberturvallisuusalan upseeri infosi että joku tai jotkut tahot ovat kuvaanneet myös Pirkanmaalla metsästäjien ja myös ammuntaa harrastavien autojen rekkareita, ampuratojen läheisyydessä. Tätähän on tapahtunut enempi aiemmin etelämpänä Suomessa.

Sama herrasmies oli kertonut että kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, venäläiset olivat samoin selvittäneet Ukrainalaisia metsästäjiä ja teloittaneet kahdesta kylästä kaikki metsästäjät hyökkäyksen alkuvaiheessa, koska olivat pitäneet uhkana Ukrainalaisia metsästäjiä.

13 tykkäystä

Tuskin niistä huudella kannattaa, kun sitten örkit voi valmistaa (ajatuksen tasolla) Suomen määrä + 1 kpl. Toki sitten ammattitaidon laatuero tekee varsinaisesta määrästä merkityksettömän. Yksi suomalainen murkula vastaa sataa örkkiä. Ukrainasta ei kannata mallia ottaa, sillä kaikella hyvällä ei heidänkään taitotaso eroa örkeistä, jos siis katsotaan tavallista tykistöä, eikä HIMARS jne. Hehtaariammuntaa tärkeitä ammuksia hukaten.

Lisää rukseja örkkien sotarikoksiin

USA:lta 250M paketti. Toistaiseksi viimeinen virallinen, ilman presidentin erityisvallan käyttöä. Mutta eiköhän ensi vuonna saada jotain aikaan.

Capabilities provided in today’s package include air defense munitions, other air defense system components, additional ammunition for high mobility artillery rocket systems, 155mm and 105mm artillery ammunition, anti-armor munitions, and over 15 million rounds of ammunition

Sillä välin, jälleen yksi F-16 -pilottiryhmä on saanut peruskauden suoritettua ja lentoharjoittelu on käynnissä Tanskassa

Pian alkaa tanner tutisemaan sekä Krimillä että todennäköisesti myös örkkilandiassa

30 tykkäystä

Ei maksumuuria.

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen entisen komentajan, kenraaliluutnantti evp Ben Hodges

”Emme ole määritelleet lopputulosta, johon pyrimme. Jos strategista tavoitetta ei ole, on vaikea harjoittaa tehokasta politiikkaa. Jos hallintomme sanoisi, että tavoitteemme on auttaa Ukrainaa voittamaan Venäjä ja työntää se takaisin vuoden 1991 rajoille, ei olisi enää syytä epäröidä lähettää Ukrainaan sitä, mitä he tarvitsevat.”

“Toinen huoli on, että Venäjän tappio johtaisi maan hajoamiseen tai romahdukseen.
Minun näkökulmastani se olisi hyvä asia”

48 tykkäystä

“With U.S. and European aid to Ukraine now in serious jeopardy, the Biden administration and European officials are quietly shifting their focus from supporting Ukraine’s goal of total victory over Russia to improving its position in an eventual negotiation to end the war, according to a Biden administration official and a European diplomat based in Washington. Such a negotiation would likely mean giving up parts of Ukraine to Russia.”


15 tykkäystä

Viime aikoina on ollut paljon negatiivisa uutisia, erityisesti Bidenin horjuvasta tuesta. Kuitenkin, Ukrainalaiset taistelevat ja heidän kohtalonsa ei ole yksin Yhdysvaltojen varassa. Ensisijaisesti heidän oma rohkeutensa, resilienssinsä ja tahtonsa on määräävä tekijä.

Tässä yksi lahja-artikkeli, ei maksumuuria.

13 tykkäystä

Hän on prikulleen oikeassa!

Ukrainan Kuleba: Eurooppa ei osaa sotia

Eurooppa ei Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan osaa sotia, sillä esimerkiksi aseiden ja ammusten valmistus ei ole taloudellisesti houkutteleva sektori

Venäjä on puolestaan ministerin mukaan onnistunut muovaamaan taloudestaan sotatalouteen sopivan. Tätä edesauttaa Kuleban mukaan se, että aseteollisuus on vahvasti autoritaarisen Kremlin hallinnassa.

Vaikka Euroopalla on etulyöntiasema teknologian saralla, ei se ole Kuleban mukaan onnistunut kasvattamaan aseiden ja muiden tarvikkeiden tuotantokykyjään riittävästi

20 tykkäystä

X:ssä on tarkkanäköinen analyysi Politicon artikkelista. Pari huomiota:

Käytetyt läheet eivät ole ehkä kovin luotettavia. Vertailun vuoksi, esimerkiksi edesmennyt Henry Kissinger oli kyllä kuuluisa ja kokenut poliitikko, joka myös sanoi, että Venäjän-Ukrainan sodassa on “sisällissotamaisia elementtejä”. Ukrainalaiset olivat eri mieltä. Samaa olisi voitu sanoa vaikka Suomesta vuonna Talvisodan aikana, oltiinhan me oltu Venäjän kanssa kimpassa jo sata vuotta, tms…

5: the article refers to “some analysts”, and then quotes only two, both American, both with a record of erring on the side of suggesting concessions to Moscow. One of them works for the notorious Quincy Institute.

Toisekseen, artikkelin kirjoittaja - jostakin syystä - arvelee, että vastoin kaikkia todisteita vuosien varrelta, Tällä kertaa Putin haluaisi oikeaa tulitaukoa ja neuvottelua. Ihan oikeesti. Tällä kertaa varmasti.

8: the author takes at face value the NYT claim that Putin wants to negotiate

Olen Edwardin kanssa samaa mieltä, että artikkelin kirjoittaja - vaikka vaikuttaa tehneen hyvää taustatyötä - ei ole onnistunut sisäistämään sodan todellisuutta kovin hyvin. Propsit tosin siitä, että tunnustaa Bidenin heikkouden tukemisessa, mutta sitä se on ollut alusta saakka. Ukrainaa on tuettu mitenkuten, että ei kaadu Venäjän massan alle, muttei kuitenkaan riittävästi, että pystyisi voittamaan sodan. Nyt tämäkin tuki on vaarassa, kun Yhdysvaltojen myrkyllinen sisäpolitiikka on ottanut tuen pelinappulakseen.

9 tykkäystä

Ymmärrän sen että täältä ostetaan kiinteistöjä ja sabotoidaan gps-signaaleja mutta onko rekkareiden kuvaaminen ihan tervettä? Panostetaanko oikein kunnolla siihen että kaikki on tiedossa? Pitääkö ollahuolissaan?

2 tykkäystä

Ukraina on tällä hetkellä maaoperaatioiden osalta täysin puolustuskannalla ja yrittää pitää kiinni monista paikoista. Siltä osin on loogista, että USA haluaa Ukrainan rakentavan ensin puolutusta siihen kuntoon, ettei Venäjä pääse missään mitenkään etenemään.


Ukrainan hyökkäyksestä levisi Telegram-kanavilla videoita, joissa näkyy rajuja räjähdyksiä ja tulipaloja. Yhden videon räjähdyksestä voi katsoa jutun alusta.

– Sotatoimet ovat käynnissä, ja välillä vihollinen tekee iskuja Krimille. Tulee lentoja ja iskuja. Mutta tämä ei ole missään nimessä syy hypätä shortseissa parvekkeelle, kuvata videoita ja ladata niitä nettiin, Krjutškov sanoi Telegramsisa talouslehti Kommersantin mukaan.

Jos yhden tälläisen aluksen tuho harmittaa niin mikähän se harmi on jos todella rupeaisi paukkumaan pitkän kantaman asejärjestelmillä.

15 tykkäystä