Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Ukraina on iskenyt kolmeen Venäläiseen lentotukikohtaan drooneilla. Morozovskin tukikohtaan on rapotoitu hyökänneen jopa 40 lennokkia aiheuttaen jopa 60 räjähdystä.

https://x.com/AlexKokcharov/status/1776136038278115424

Peter Porkan koontiketjusta muutamia lainauksia:

Engels

First single source [:ru:] info on Engels airbase (Tu-95MS):

disclaimer: the info is early, shy, close to rumors, definitely requires more (visual) data to get to the level of certainty. - 2 or 3 Tu-95MS damaged, the extent unknown - 7 airmen KIA, incl. some pilots

Morozovsk

According to Ukrainian intelligence sources, up to 6 planes were destroyed and 8 damaged at Morozovsk airfield in Rostov region as result of massive drone attack

Yeysk

Bonus: 2 x ![:ru:] Su-25 in Yeysk airbase seriously damaged.

https://twitter.com/peterporkka/status/1776218969612992637

Voiko ihanammin viikonloppu enää alkaa? :fire: :grin:

72 tykkäystä

WSJ:ssä hyvä artikkeli Euroopan ydinasekortista, mikäli Yhdysvallat ei ole valmis käyttämään omaa arsenaaliaan vastapelotteena Venäjälle.

Ydinaseet on tunnetusti tärkeä pelotevoima ja jarru vastapuolelle. Mutta jos USA ei halua “treidata” Varsovaa New Yorkiin, mitä Euroopalle jää?

Winston Churchill tokaisi usein, “thank God for the French army”. Ehkäpä tänä päivänä voisi todeta, että “thank God for the French nukes”, vaikkakin toivottavasti niitä ei joudu koskaan testaamaan tositoimissa.

Takana jännittää tietysti mahdollinen Trumpin voitto, vaikka ydinsateenvarjon vetäminen Euroopasta olisikin epätodennäköistä… Mutta voiko todennäköisyyksiä laskea Trumpin kanssa?

Whatever Trump may say on the campaign trail about refusing to protect NATO allies, actually withdrawing America’s extended nuclear deterrent from Europe would be an unlikely course of action, many strategists believe, because it would undermine America’s power worldwide. “The nuclear dimension is the last, not the first, to suffer in a potentially deteriorating relationship,” said Liviu Horovitz, a nuclear expert at the German Institute for International and Security Affairs. “It’s possible, but it’s very improbable.”

Kurt Volker, a former U.S. ambassador to NATO who served in the Trump administration as the special envoy for Ukraine, agreed. “I don’t think it’s realistic to talk about the U.S. withdrawing its forces, pulling out of NATO, not extending the nuclear umbrella,” he said. “Not even Trump would do it.”

Still, the mood among European leaders has clearly changed as the election nears. Some politicians in Germany have even raised the prospect of becoming a nuclear-weapons state, something that’s extremely complicated for political and technological reasons alike—and would mean the collapse of the existing nonproliferation system.

https://www.wsj.com/world/europe/can-europe-still-count-on-americas-nuclear-umbrella-511c8ba0?mod=hp_lead_pos8

21 tykkäystä

Yhdessä drooneista oli vähän Apocalypse Now -henkeä, kun siihen oli ympätty mukaan kaiutin, josta soi kaljoittelubiisi

https://twitter.com/Tendar/status/1776163715756220705

20 tykkäystä

Kuka olisi arvannut?

Huomasimme, että heidän harjoittamansa toiminta ei oikeastaan ollut diplomaattista työtä vaan tiedustelutoimintaa, Stoltenberg kertoi Bildin mukaan.

38 tykkäystä

Ilmeisesti ei ollut edes eka kerta.

24 tykkäystä

Ranskalla on maine aika hankalana kumppanina, oli kyseessä kahdenväliset suhteet, EU, Nato tai muut kansainväliset organisaatiot. Vahva näkemys omasta suvereniteetista ja ydinaseen pitämisestä pois Naton rakenteista on kuitenkin tällä hetkellä iso etu Euroopalle, vaikka tämä varmasti aiheuttanut historiassa silmienpyörittelyä kumppaneissa.

Fakta on että ydinase on ainoa tapa mahdollistaa maan muiden resurssien autonominen käyttö, joten on hyvä että Eurooppaa tukee kaksi eri komentoketjussa olevaa ydinasetta. Se mahdollistaa Ranskalle puheet joukkojen lähettämisestä ja toimisestaan omin päin niin halutessaan.

Luin jokin aikaa sitten kommentin, joka meni vapaasti käännettynä pääpiirteittäin näin: Venäjä on käyttänyt vuosia ”strategista epävarmuutta” ja ydinaseilla uhkailua edistääkseen intressejään. Se toimi pitkään, mutta nyt on keksitty vastaus. Se on strateginen epävarmuus ja ydinaseilla uhkailu, ja Ranska on yksi harvoista tahoista jolla on itsenäinen kyky tähän.

Ranskan ydinasestrategiahan on itsessään strategisen epävarmuuden käyttö. Doktriinissa ei ole tarkasti määritelty miten asetta käytetään, vaan laajasti maalattu miten voidaan käyttää kun Ranskaa uhataan, myös ensi iskun aseena. Doktriinissa tuodaan myös ilmi miten asetta voidaan käyttää vastustajan kaupunkeja vastaan ja aiheuttaa enemmän tuhoa kuin vastustaja kestää.

Piti kaivaa Charles de Gaullen kommentti ydinasestrategiasta Ranskan ydinaseen kehitysvaiheen ajalta. Yksinkertaisuudessaan nerokas ja välitti sekä välittää edelleen viestin Moskovaan.

”Within ten years, we shall have the means to kill 80 million Russians. I truly believe that one does not light-heartedly attack people who are able to kill 80 million Russians, even if one can kill 800 million French, that is if there were 800 million French.”

38 tykkäystä

Kyivpostin yhteenveto droonihyökkäysistä Venäjän lentotukikohtiin.

According to the Kyiv Post source, “At least six Russian military aircraft were destroyed, and another eight were heavily damaged. In addition to the equipment, about 20 Russian servicemen were either killed or wounded.”

36 tykkäystä

Suosittelen katsomaan David Cameronin viestin ao linkin kautta. Kaikki ei ole vielä menetetty, vaikka USA venkoilee. Jos Euroopan NATO:n jäsenet saavat yhteisen viestin aikaiseksi paitsi Kongressin puhemiehelle, mutta myös valkoiselle talolle ja Senaatille, siellä ehkä ymmärretään, että nykytilanne tuhoaa Yhdysvaltojen kansainvälisen politiikan pohjan täysin. Yhdysvalloista tulee Natolle arvoton, ennen kuin Trump on edes presidentti.

https://x.com/David_Cameron/status/1775976983203053788

23 tykkäystä

Viro on myös löytänyt miljoona tykinlaukausta Ukrainalle.

Täytyypä itsekin vilkaista liiterin taakse jos sinne olisi unohtunut Suomen tykistöltä miljoona ylimääräistä kranaattia.

65 tykkäystä

Kuvittelin, että nuo F-16 -luvat oli kunnossa jo yli vuosi sitten, mutta ilmeisesti sitten ei? Mutta nyt on kuitenkin annettu Tanskalle, Norjalle ja Alankomaille lupa luovuttaa 65 kpl niitä:

Alankomaat aikoo toimittaa 24 kpl heti kun koulutus ja infra on valmis

https://twitter.com/nexta_tv/status/1776600501385064660

42 tykkäystä

Anders Puck Nielseniltä katsaus Venäjän mahdolliseen kesäohvensiiviin:

4 tykkäystä

Satelliittilaskija High Marsedilta uusia lukuja Venäjän 2S5 telatykeistä. Noin puolet on jo tyhjennetty varastoista verrattuna sodan alkuun, tosin osa satlliittikuvista on vanhoja kustannussyistä, joten luku voi myös olla suurempi.

kuva

Valitettavasti satelliitista ei voi helpposti päätellä voimansiirron ja elektroniikan toimivuutta, joten on epäselvää, että missä kunnossa nuo jäljelle jääneet telatykit ovat.

13 tykkäystä

Shoigu säikähtänyt ajatusta, että ydinasevaltio Ranska lähettäisi joukkoja Ukrainaan. Ydinasevaltiota kun ei voi kiristää niin helposti.

https://twitter.com/BlangerRick/status/1776708921673007283

Kuten aina pitää tehdä politiikkojen kanssa - älä kuuntele puhetta, vaan katso tekoja

https://twitter.com/nexta_tv/status/1776862746480427281

24 tykkäystä

Venäjällä öljynjalostamo on keskeyttänyt toimintansa tulvan vuoksi. Tulva on seurausta Orskin alueen padon murtumisesta. Keep up the good work. :ok_hand:

https://x.com/nexta_tv/status/1776900031661904364

Pato rakennettiin vasta 10 vuotta sitten. Padoksi suht. lyhyt Parasta ennen -päivämäärä. :grin:

https://x.com/victoriaslog/status/1776606539463237731

Tällä välin Unkarissa on massiivisia mielenosoituksia. Soittaako Orban Putinille, että tarvitsisi vahvistuksia, kuten Lukashenko teki 2020 vaalien jälkeen? Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että mitä Venäjän poliisivoimat Unkarin kaduilla tekisi Unkarin Nato jäsenyydelle?

https://x.com/SzabadonMagyar/status/1776727943328170032

35 tykkäystä

Maaliskuun visuaalisesti vahvistettuja kalustotuhoja.
Venäjä hyökännyt, ja kalustomenetykset n x3 vs puolustaja Ukraina.

https://twitter.com/PuffyFlumpkin/status/1777039873297314033?t=xhua66m1G7QA5EEqKyiVKw&s=19

14 tykkäystä

Presidentti Stubb haastattelussa CNNllä, myös Ukrainaa koskevaa asiaa:
https://x.com/FareedZakaria/status/1777041006401122365

9 tykkäystä

Tämäkin näkökulma asiaan. Venäläiset varmasti auttavat kehityksessä.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1776885493902307621?t=MxpXf6Y18AY_AnrBI_ihyw&s=19

2 tykkäystä

“But often, we just don’t get the weapons systems at the time we need them — they come when they’re no longer relevant,” another senior officer said, citing the F-16 fighter jets as an example. A dozen or so F-16s are expected to be operational this summer, after basic pilot training has been completed. “Every weapon has its own right time. F-16s were needed in 2023; they won’t be right for 2024,” he said.

And that’s because, according to this officer, Russia is ready to counter them: “In the last few months, we started to notice missiles being fired by the Russians from Dzhankoy in northern Crimea, but without the explosive warheads. We couldn’t understand what they were doing, and then we figured it out: They’re range-finding,” he said. The officer explained that Russia’s been calculating where best to deploy its S-400 missile and radar systems in order to maximize the area they can cover to target the F-16s, keeping them away from the front lines and Russia’s logistical hubs.


Pakkohan niissä on kehittyneitä ulkoisia häirintälaitteita käyttää.

8 tykkäystä

Ketju Venäjän seksivideoilla kiristämisestä. Suomalaisia ei mainittu, mutten ihmettelisi jos näitä ei olisi.

4 tykkäystä

Venäjällä bensa loppumassa?

https://twitter.com/financialjuice/status/1777285563298492787

image

Odottamattomat Huoltoseisokit™ taitavat alkaa tuntua.

58 tykkäystä