Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Pekka Toverin tviittiketju nykytilanteesta ja arviota mitä lähiaikoina tapahtuu.

1/15 Ukrainasta on etenkin Donbassin rintamalta kuulunut viime kuukaudet huolestuttavia uutisia.:ukraine:sodanjohto on varoittanut jopa rintaman murtumisesta ja kiirehtinyt läntistä apua. Muutama ajatus tilanteesta…

https://twitter.com/PToveri/status/1787065953538232346

11 tykkäystä

Perunilta hyvä video arktisen alueen tilanteesta.

5 tykkäystä

Blummalla oli mielenkiintoinen juttu Venäjälle tärkeän öljyalan (josta saadaan vientituloja, millä hankkia vuorostaan aseita/tavaraa/komponentteja ulkomailta) työvoimapulasta.

Maan syntyvyys romahti 90-luvulla ja nyt demografia alkaa painamaan kunnolla päälle.

Öljyalan työvoimavajaus on moninkertaistunut viime vuosina.

Tämä huolimatta siitä, että perinteisesti ala on ollut maan kovapalkkaisimpia ja tarjonnut työntekijälle väylän mukavaan elämään rahallisesti.

Käytännössä armeijan tarjoamat palkkiot (miljoonan ruplan allekirjoitusbonus + venäläisittäin kova kuukausipalkka, vrt. 120 000 ruplan kuukausipalkka öljyalalla) sekä osaajista kilpaileja sotateollisuus imevät työvoiman rippeetkin. Samalla maahanmuutto on olematonta.

Tämä tietysti ruokkii myös palkkainflaatiota entisestään.

Työvoimapula jopa kriittisellä hyvin palkatulla alalla ei ainakaan sotaponnisteluita helpota.

Tässä vielä työikäisen väestön kehitys maailmanpankin mukaan:

37 tykkäystä

Eikä sotaponnistelut helpota työvoimapulaa öljyalalla kun sodan vuoksi esim. nuo jalostamot eivät ole kovin turvallisia työpaikkoja.

8 tykkäystä

Se on minulle edelleen täysi mysteeri, minkä takia Venäjän annetaan temmeltää ja mekastaa miten lystää?!

Hyökkäys, sotarikokset ja kansanmurha Ukrainassa. OK ei suoraan puututa, koska ydinaseet.

Uusi axis of evil; taloudellinen, sotilaallinen, poliittinen yhteistyökuvio, mihin on haalittu kaikki maailman diktaattorit ja autoritääriset maat, joo-o.

Mutta länsimaissa vain katsellaan vieressä, kun täälläkin mellastetaan.
On se sitten Venäjän vakoojien tekemiä myrkytyksiä

Vaalivaikuttamista tai disinformaatiokampanjoita

Hyökkäyksiä kriittiseen infrastruktuuriin

Kyberiskuja

Valmistautumista kaikkiin mahdollisiin hyökkäyksiin Euroopassa

GPS häirintää

Hyökkäyksiä Euroopan puolustusteollisuuteen

Tai ihan suoraan ulkomaisten omaisuuden varastaminen

57 tykkäystä

Mitä toimia toivoisit/olettaisit tuon “vierestäkatsomisen” lisäksi tehtävän?

3 tykkäystä

Venäjä jostain syystä levittää disinformaatiota, että Ranskan joukkoja olisi jo Ukrainassa. Mutta näin ei ole.

https://twitter.com/Eric_Lecomte_/status/1787373541232463906

Lisää Bradleyitä matkalla Puolasta Ukrainaan

https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1787402100739104904

16 tykkäystä

15.11.2021: Venäjä kiistää jyrkästi aikovansa hyökätä Ukrainaan

6.5.2024: Venäjä kiistää jyrkästi aikovansa harjoittaa sabotaasia lännessä

56 tykkäystä

Itse toivoisin Euroopan vahvistavan huomattavasti enemmän omaa puolustusteollisuuttaan ja lisäävän juurikin Euroopan antamaa aseellista tukea Ukrainalle. Jo puolustusteollisuuden selvä vahvistaminen antaisi signaalia Venäjälle että Ukrainan tuen vahvistaminen on vähintään mahdollista.

Pakotteita pitäisi vahvistaa ja jopa kauppasaartoa harkita. Varsinainen kauppasaarto ei toki mahdollinen, koska Venäjä on iso ja Kiina rajanaapurina. Kuitenkin oman kaupan lopettaminen olisi pitänyt jo tehdä selvästi vihamielisen maan kanssa.

Euroopan pitäisi painostaa Eu maita yhteiseen ulkopolitiikkaan entistä rajummin keinoin. Venäjä hyötyy hajanaisesta, eripuraisesta ja hauraasta Eu:sta.

Oletan jokatapuksessa että talous on paras painostus, mutta se saattaisi eskaloida tilannetta jopa enemmän kuin aseellinen apu. Venäjä näkee suurien puheiden läpi, ja vasta todelliset toimet saavat karhun vingahtamaan. Taloudellisen painostuksen varjopuolena on että se tulisi vaikuttamaan myös meidän talouteemme, ja sehän ei meille möhömahoille käy.

14 tykkäystä

Päinvastoin, noista kokonaan tai osittain tuhoutuneista jalostamoista vapautuu poppoota vielä kunnossa oleviin.

Juttu oli epävarma kunnes Kreml vahvisti sen kieltämällä sen. Kannattaisi investoida hieman näiden agenttien seurantaan ja kriittisten infrakohteiden suojeluun meilläkin.

20 tykkäystä

USA:n tuesta saapui ensimmäinen satsi Ukrainaan sunnuntaina 28. huhtikuuta (teksti sanoo, että 4 pv Bidenin hyväksynnän jälkeen - tosin hyväksyntä oli 26. huhtikuuta) ja toinen satsi maanantaina. Ymmärtäisin tekstin muotoilusta, että 29. huhtikuuta, eikä siis tänään - mutta tänään on julkistettu nuo toimitukset.

Paketeissa PST-ohjuksia, muita ohjuksia ja 155 mm tykinammuksia. Tiistaina saapui Puolaan paketti Patriot-ohjuksia. Onkohan jatkamassa matkaa Ukrainaan?

https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1787205076404076917

Rheinmetall aikoo toimittaa Ukrainaan satojen tuhansien tykinammusten lisäksi myös prototyyppiammuksia joiden kantama on 100 km. Ei kannattanut venäläisten tuhopolttaa toimitusjohtajan taloa :wink:

https://twitter.com/Tendar/status/1787254746870378592

35 tykkäystä

Sodan vuoksi ulkomaille muuttaneista on jo miljoonia palannut takaisin pettyneinä kohdemaahan, ei töitä eikä rahaa. Ja kuulemma hyvin negatiivisesti muutoinkin suhtautuvat niissä Venäläisiin nykyään, joka toki ei ole yllätys.

4 tykkäystä

Suomi Financial timesissa varsin positiivisessa valossa. Jutusta itse asiassa paistaa yksi asia negatiivisesti esiin. Ammustuotanto pitäisi olla kolmessa vuorossa 24/7/365. Se, mitä meidän varastoihin ei mene, kelpaisi varmasti Ukrainalle. Ehkä tuo yövuoron pitäminen on liian kallista? Halvempaa se ainakin on, kuin puolustaa omaa maata liitopommeilta ja ohjuksilta. Ukraina kun tekee sen nyt omakustannehintaan, eli anna tarvikkeet, he tekevät työt. Se on paras diili, mitä voi saada.

Heiskanen said of Finland: “We are not in a war economy.” He noted that the Nordic country was only at step three out of nine on its escalation ladder and that although it had increased production of ammunition it was still not working factories 24 hours a day.

Muutoin Suomea hehkutetaan oikein olan takaa. Tällä voi olla Suomen kannalta positiivisia vaikutuksia NATO:ssa. Suomi on kokoaan suurempi sotilasmahti, strategisesti erittäin tärkeällä paikalla ja tutkitusti tekee siinä kun muut keuhkoavat. Suomea toivottavasti kuunnellaan, kun arvuutellaan Venäjän pyrkimyksiä.

Despite being a new member, Finland is already being asked regularly by other countries for advice on how to improve their preparedness, which in many cases was run down in the years following the end of the cold war.

“Finland is the gold standard. They didn’t let their guard down in the 1990s and 2000s, and now most of us can only stand and admire what they have. Their ability to mobilise people and business in a crisis is genuinely impressive,” said a senior diplomat from a fellow Nato member state.

36 tykkäystä

Veikkaan kahta syytä tähän, eikä kumpikaan niistä ole kalleus. Ensimmäiseksi pitää saada sitovia tilauksia, ei tehdas lähde skaalaamaan tuotantoa ylöspäin ilman niitä, eli maksaja puuttuu. Toiseksi henkilökunnan kasvattaminen yhdellä tai useammalla vuorolla (keskeytyvä tai keskeytymätön kolmivuoro) vie aikaa, koska henkilökunnan koulutus tuskin tapahtuu ihan hetkessä. Ammustuotannossa kun sallitut toleranssit ovat hyvin pieniä.

15 tykkäystä

Tämä on aivan totta. Lisäksi tilauksien pitäisi olla pitkäkestoisia, jotta tuotantoa on järkevä kasvattaa uudella vuorolla. Viime kädessä kyse on rahasta. Jos Puolustusvoimat tilaisi, niin kyllä tehdas valmistaisi. Saksassa on sama ongelma Tauruksien kanssa. Tässä tapauksessa noille olisi varmasti myös tilausta Ukrainassa ja uskon, että ostaisivat niitä vaikka kullan hinnalla. Ongelma onkin siellä aivan muualla:face_with_diagonal_mouth:

European defence company, MBDA has decided to stop the production of “Taurus” long-range cruise missiles after it did not receive any new orders for the high-effective cruise missiles from the German government.

12 tykkäystä

Kolmas syy voi olla toimitusketjut. Vaikka tehtaalla olisi rajaton kapasiteetti, voi olla että tuotantoa ei saada yhtään enempää, kun ei ole osia mistä valmistaa.

8 tykkäystä

Ammusten kuoret eivät varmasti ole toimitusketjukysymys. Ne ovat ainoastaan metallia sisältävinä erittäin hyvin säilyvää tavaraa. Täytössä voi toki olla räjähdysaineesta tai ajopanoksissa ruudin osalta tilapäistä pulaa. Täyttö on käsittääkseni, (ei tieto), on paljon nopeampaa puuhaa.

3 tykkäystä

BBC:llä mielenkiintoinen artikkeli. Ketjun lukijat ja uutisten seuraajat tietävätkin, että Iranin, Kiinan ja Pohjois-Korean aseita käytetään nyt Ukrainassa. Harvaa se ihmetyttää, mutta oletteko ajatelleet tarkemmin, mitä se tarkoittaa pitkällä tähtäimellä? Venäjä ei ehkä saa myytyä aseitaan, mutta Pohjois-Korea ehkä saa. Ja se ei ole kranttu asiakkaistaan.

She realised she was looking at the first piece of hard evidence that North Korean weapons were being used to attack her country.

But it wasn’t until after she had finished photographing the wreckage of the missile and her team analysed its hundreds of components, that the most jaw-dropping revelation came.

It was bursting with the latest foreign technology. Most of the electronic parts had been manufactured in the US and Europe over the past few years. There was even a US computer chip made as recently as March 2023.

But it is the arrival of ballistic missiles on the battlefield that has concerned Mr Byrne and his colleagues the most, because of what they reveal about North Korea’s weapons programme.

The advantage of these missiles is that they are extremely cheap, explained Dr Lewis. This means you can buy more and fire more, in the hope of overwhelming air defences, which is exactly what the Russians appear to be doing.

This then raises the question of how many of these missiles the North Koreans can produce. The South Korean government recently observed North Korea has sent 6,700 containers of munitions to Russia, it says that Pyongyang’s weapons factories were operating at full-tilt, and Dr Lewis, who has been studying these factories through satellites, reckons they can churn out a few hundred a year.

Additionally, the North is getting the chance to test its latest missiles in a real-war scenario for the first time. With this valuable data, it will be able to make them better.

He predicts going forward that North Korea will become a big supplier of missiles to countries in the China-Russia-Iran bloc. In the wake of Iran’s assault on Israel this month, the US said it was “incredibly concerned” that North Korea could be working with Iran on its nuclear and ballistic weapons programmes.

24 tykkäystä

Venäläislähteen mukaan Su-34 on tuhoutunut, molemmat lentäjät kuolivat. Tarkempi aika ja paikka ei tiedossa, oletettavasti ilmatorjuntaohjus aiheuttajana.

https://twitter.com/Osinttechnical/status/1787508707401560370

31 tykkäystä