Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

26 tykkäystä

Tuota en tiennyt. Laittakaamme siis toivomme (että pysytään tavanomaisissa aseissa) puolustusministeriin, lainaus tuosta linkistäsi :roll_eyes:

Lisäksi liikkuu vahvoja epäilyjä siitä, että koko Ukrainan sodan taustalla olisi lännen pakotteiden kohde, puolustusministeri Sergei Shoigu, jonka sanotaan havittelevan valtaa Putinin jälkeen

5 tykkäystä

Hyvä saksa!

49 tykkäystä

Toisaalta, jos Shoigu valtaa havittelee, tuskin hän nyt haluaisi ydinaseita käyttää. :thinking:

3 tykkäystä

Venäjä tosiaan näyttää lisäävän panoksia. Toivottavasti lahjoitetut torjunta-aseet ehtii perille ajoissa, jos omat loppuu: ‘Remarkable’: CNN reporter spots major Russian tank movement - YouTube

14 tykkäystä
66 tykkäystä

Ohoh

62 tykkäystä
55 tykkäystä

Liettuan vaakuna ainakin?

15 tykkäystä

Kuka Venäjän on nurkkaan ajanut? Ihan itse se sinne on mennyt.

15 tykkäystä

– Olen aina tehnyt päätöksiä seuran parasta ajatellen. Olen edelleen sitoutunut näihin arvoihin. Siksi annan tänään Chelsean hyväntekeväisyyssäätiön luottamushenkilöille tehtäväksi hallinnoida ja hoitaa Chelsea FC:tä.

– Uskon, että he ovat tällä hetkellä parhaassa asemassa huolehtimaan seuran, pelaajien, henkilökunnan ja kannattajien eduista.

Tiedotteessa ei mainita, että Abramovitš, 55, olisi luopumassa Chelsean omistajuudesta.

7 tykkäystä

Valkovenäjä näyttäisi käyttävän samankaltaista tunnusta ja tuossa on kyrillisillä teksti Belarus

9 tykkäystä

Tai 1-2 myyrää riittävän lähellä Venäjän hallintoa hallintoa :thinking: US ehti jo tänään kiitellä Tsetseenejä kun tukivat Ukrainaa ja lupasivat etteivät joukkoja lähetä Venäjän tueksi. Ja siellähän ne nyt kuitenkin on jos uutisointi pitää paikkansa. Ei jenkitkään selvästi kuitenkaan kaikkea tiedä.

3 tykkäystä

Taitaa olla valkovenäjän, kuvan ottopaikka sitten kinkkisempi kysymys:

image

1 tykkäys

Pieni nojatuolipohdinta lauantai-iltaan. Zelenskyi tuli Ukrainan presidentiksi vuonna 2019 41-vuotiaana suoraan TV-viihteestä ilman mitään poliittista kokemusta. Hänet siivitti tehtävään presidentti-aiheinen sketsiohjelma. Vähän kuin Trump, mutta tällä oli sentään vuosikymmenten kokemus liike-elämästä, minkä voisi kuvitella olevan hieman parempi tausta kuin koomikon ura.

Mietitään asetelmaa Putinin näkövinkkelistä tuolloin 2019. Ukrainan presidentiksi on valittu vastikään vauvanlihasta päässyt täysi pelle, siis kirjaimellisesti. USA:ssa on Putinin operaation tuloksena valittu ja hänen taskussaan oleva, oman maansa demokraattisia ja oikeusvaltion rakenteita tuhoava Trump. Putin itse on KGB:n upseerina, 90-luvulla turvallisuuspalvelun johtajana ja pääministerinä, edelliset 19 vuotta tsaarina kaikissa liemissä marinoitu 67-vuotias valtiomies. Johtaja, jolle ei edelliseen 15 vuoteen kukaan ole sanonut vastaan ja jolle lakeijat ovat luultavasti melko taajaan arvioineet hänen olevan yksi Venäjän tuhatvuotisen historian suurimmista jättiläisistä.

Tästä lähtökohdasta lienee uskottavaa arvioida, että Putin katsoi kykenevänsä painostamaan ja kiusaamaan Zelenskyn joko pois tehtävästä tai jonkinlaiseen nöyryyttävään YYA-sopimukseen. USA olisi pois pelistä ja heikko ja hajanainen Eurooppa ei tekisi mitään.

Emme voi tietää mitä Putinilla oli mielessä vuodelle 2020, kun korona sotki täysin suunnitelmat. Putinista paljastui uusi puoli, vainoharhaisuuteen asti koronaa pelkäävä pappa, jonka fokus kääntyi äkisti sen varmistamiseen, ettei hän saisi tautia. Liki kahden vuoden eristäytymisen häpeä, jota Navalnyi vielä oikein käänteli haavassa, oli taatusti Putinille traumaattinen kokemus. Viimeiset 30 vuotta Venäjään erikoistunut Paananen kirjoitti tästä hyvän analyysin: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008639232.html

Syksyllä 2021 Venäjän kansa oli jossain määrin tyytymätön täysin vihkoon vedetystä koronapolitiikasta aikana, joka oli myös aika räikeästi paljastanut Venäjän julkisen terveydenhuoltojärjestelmän ja ylipäätään julkisten rakenteiden heikkouden. Samaan aikaan Ukrainassa, Venäjän ikiaikaisilla synnyinmailla, koomikko Zelenskyi flirttaili lännen kanssa. Putin luultavasti totesi että tämä keissi on nyt hoidettava kovalla painostuksella pois päiväjärjestyksestä.

Maksimaalisen kova sotilaallinen painostus ei tehonnut. Ehkäpä Putin hieman aliarvioi koomikon henkisen kantin? Lopulta hänen raivon sokaisemasta sikiöasentotiltistään kertoi parhaiten se, että hän ei edes kaivanut ikiaikaisesta työkalupakista Mainilan laukauksia, vaan hyökkäsi ihan avoimesti aggressorina. Luultavasti Putin arvioi että USA:n erikoisjoukot evakuoivat Zelenskyin sodan ensitunteina, ja Putin saa siitä mukavan propagandavoiton alkuun. Neonatsi luikki karkuun ja jätti rottana laivan. Nyt lähemmäs kolme vuorokautta myöhemmin Zelenskyi on edelleen Ukrainassa yhtenä maailman ihailluimmista ihmisistä. Jokainen tunti lisää Putinin arvovaltatappiota.

Kotona Putin saattoi odottaa samanlaista isänmaallista buustia kannatuslukuihinsa kuin ovelasti toteuttu ja oman kansan parissa riehakkaasti vastaanotettu Krimin kaappaus kahdeksan vuotta sitten. Nyt iso osa venäläisistä on tyrmistyneitä veljeskansan teurastuksesta. Juuri kukaan Venäjällä ei osannut odottaa tällaista.

En oikein näe miten Putin voi pitkällä aikavälillä selvitä tästä. Kansainvälinen reaktio ei pakotteissa ole ollut vielä niin kova kuin voisi olla, mutta antaisin painoa sille yksimielisyydelle millä Eurooppa ja NATO Unkaria ja Turkkia myöden vihaavat Putinin natsihallintoa. Kaikki kansainväliset tapahtumat viedään pois. Liittolaisia ei ole. Putinistien mahdollisuudet läntisen maailman liike-elämässä, kulttuurissa ja urheilussa tukahdutetaan. Keskiluokkaisten venäläisten mahdollisuus nauttia viikko vähän paremmasta elämästä Euroopassa kaatuu romahtaneeseen ruplaan tai viimeistään pelkoon suhtautumisesta lännessä.

Duuma sinetöi aiemmin Putinin jatkon vuoteen 2036. Vuodenvaihteessa ajattelin että jos hän säilyy hengissä ja toimintakykyisenä, voi hyvinkin nähdä 30-luvun presidenttinä. Nyt syön hatullisen paskaa jos näkee.

215 tykkäystä

Näämä wikipedia kertoo että kyseessä aiempi Valko-Venäjän vaakuna. Oppositiopuoleet käyttävät kylläkin kyseistä vaakunaa yhä protestina Lukashenkaa vastaan. Nykyinen hyvinkin perinteinen neukkuvaakuna. Yhtä kaikki. :blush::+1:t2:

1 tykkäys

Tanskalais­lehden toimittajaa ja kuvaajaa ammuttiin Itä-Ukrainassa

Tanskalaisen Ekstra Bladet -lehden toimittaja ja kuvaaja haavoittuivat, kun heidän autoaan ammuttiin Itä-Ukrainassa.

Tanskalaisjournalistit on toimitettu sairaalahoitoon ja lehden mukaan heidän vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

3 tykkäystä
56 tykkäystä

Kohta voi mennä synkäksi. Lukashenko odottaa lakimuutoksen ratifiointia vielä päivän-pari

10 tykkäystä

Ohessa lisää kuvia Helsingistä tänään, itsekin tuli osallistuttua ja monta kertaa tuli tippa linssiin…

42 tykkäystä