Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Cookiet putsataan myös aina ulos mennessä, eli käytän Firefoxia incognito-tilassa. Tämä video edustaa siis sitä, mitä suositellaan sellaiselle, joka lähtee puhtaalta pöydältä. No, voidaan jatkaa tästä mieluummin kahvihuoneessa :slight_smile:

Ironista kyllä, Putin tuskin on noihin Kiovan Rus:n rajoihin palaamassa itärajan osalta :smiley: .

3 tykkäystä
41 tykkäystä

Joo pitää paikkansa mitä kirjoitat vahvuuksista ym. Huomionarvoista kuitenkin ettei Ukrainan tarvitse joka paikassa omata viisinkertaista ylivoimaa hyökätäkseen jollain otollisella painopistealueella.

Britithän toimittaa parhaillaan tehokkaampaa (kaiketi maailman tehokkain) lähi-ilmatorjuntajärjestelmää Starstreakkia jolla ulottuvuutta ainakin 8km asti, ohjuksen lentonopeus 4mach. Tällä saadaan paikallisesti ilmasuojaa vastahyökkäyksiin, tehokkaampaa kuin pelkillä Stingereillä. Tehoaa varmaankin myös risteilyohjuksiin jollain prosentilla koska ovat niitä nytkin onnistuneet alas ampumaan.

Venäläisiltä on saatu vaunukalustoa sotasaaliina ainakin se määrä mitä menetetty. Kaluston integroiminen omaan toimintaan ottaa aikansa vaikka tuttua neuvostorautaa onkin.

Ukraina tulee kyllä tilaisuuden tullen käyttämään (on toki näin tehnytkin jo) mekanisoituja yksiköitään tehokkaisiin vastahyökkäyksiin kun ilmatorjunta vahvistuu. Suuret vastahyökkäykset sodan tässä vaiheessa altistuisivat Venäjän ilmavoimille ja ohjustulelle ja tappiot kasvaisivat varmuudella varsinkin jos hyökkäys pitkittyy. On viisasta kuluttaa ja rasittaa vastustajaa, antaa jopa edetäkkin joillain alueilla jotta päästään sopivassa kohtaa motittamaan ja tuhoamaan.

10 tykkäystä

Toinen lähde tänään, joka raportoi sotarikollisten etenemispyrkimyksistä itä- ja koillisuunnasta. Venäjä ei ole luopumassa Kiovan valtaushaaveista. Ilmeisesti myös pari voimalinjaa on tuhoutunut Kiovan lähistöllä katkaisten sähköt joistain lähiöistä.

1 tykkäys

Ote Jordan Harbingerin podcastistä, jossa geopolitiikan ekspertti Peter Zeihan oli vieraana. Ei kauheasti mitään uutta.

Lyhyt muutaman sanan epätäydellinen referaatti lonkalta:
Putinin oli tehtävä Ukrainan invaasio nyt tai ei koskaan. Ukrainan jälkeen, Moldova, Romania, Puola, Viro, Latvia ja Liettua olisi Putinin seuraavat tavoitteet (E.fantasioita? eikai kukaan usko Putinin pääsevän Ukrainasta vähään aikaan mihinkään, tai edes onnistuvan siellä?). Heikko Venäjän armeija. Nato maahan hyökätessä Venäjällä ei olisi mitään muuta saumaa, kuin käyttää ydinaseita. Kiina nautti ensimmäisistä päivistä, mutta nyt sille on jäänyt vain vaihtoehtona jakaa Venäjän propagandaa omalle kansalleen, mitä muutakaan voivat enää tehdä. Oma napa on tärkein ja pakotteita ei haluta.

image
Putinin End goal Euroopassa: Tukkia/kontrolloida oheisen kuvan nuolella merkatut aukot, josta Venäjälle voisi teoriassa hyökätä/historiassa hyökätty. (E. Gotlanti olisi tältä kulmalta katsottuna myös loogisesssa paikassa.)

Värikoodit kartassa ovat vain ilmastoalueita. Range: Sininen Arctic - Keltainen desert (ei näy kuvakaappauksessa).

2 tykkäystä

image

Eli vaikuttaa taas hyvin tyypilliseltä Venäjälle: puhutaan toista ja tehdään kuitenkin toista. Eivät ole luopumassa Kiovan saartohaaveista.

8 tykkäystä

Muiden rajojen osalta Putin noudattaa Nikolai I:n politiikkaa eli siellä, missä Venäjän lippu on kerran nostettu salkoon, sitä ei enää vedetä alas.

Venäjällä eivät vain riitä rahkeet utopististen suunnitelmien saavuttamiseen , saatikka imperiumin ylläpitoon. Armeija on jo nyt hätää kärsimässä 20 % kalustosta tuhottu ja varastossa vain jotain NL aikaisia huoltamattomia romuja, joista osiakin varastettu. Armeijan “hyökkäystaktiikka” suoraan keskiajalta vaatisi miljoonia miehiä, siis jos taktiikkana on isolla joukolla päin ja joku pääsee aina läpi. Riittääkö miljoonille edes varusteita. Venäjän armeija ei kyllä kovin laajoihin maailmanvalloituksiin pysty, johan sen on Ukrainassa junnaaminen näyttänyt. Venäjällä on ilma- ja meriherruus, joten eri aselajit kombinoivalla hyökkäyksella etenemisen pitäisi olla nopeaa, mutta mikään ei tunnu aselajien koordinaatiossa toimivan. Vastustajalla kuitenkin vain pääasiassa kevyitä puolustusvälineitä eli vastassa aika vajavainen armeija- Melkein kuin sissiarmeija.

14 tykkäystä
32 tykkäystä

Vastapakotteena Putin tuhoaa sen vähäisenkin turismin mitä vielä oli jäljellä? Ehkä opimme elämään tämän tuskan kanssa.

43 tykkäystä

Kovat on vastapakotteet. Olisin halunnut lähteä katsomaan neuvostoarkkitehtuuria venäjälle.

Pitäisiköhän Zelenskin “venäläiset ovat täällä jäädäkseen, voidaan lopettaa sotiminen”-ulostulo tulkita siten että ovat täällä jäädäkseen ellette pikkuhiljaa ala toimittaa isoa kalustoa? Olisi ihan fiksu veto koska kukaan euroopassa ei voi elää sen ajatuksen kanssa että venäjä voi ottaa mitä haluaa.

21 tykkäystä
20 tykkäystä

Epäilen ettei tämän pakotteen pohjimmainen tarkoitus ole rankaista “epäystävällisten” maiden ryhmää. Mikäli pakotteissa toimitaan vastaavanlaisella vastavuoroisuusperiaatteella kun mm. ilmatilan suluissa niin venäläiset odottavat ennen kaikkea EU:n laittavan rajat kiinni venäläisiltä. Tämä olisi syöttö suoraan venäjän propagandakoneiston lapaan ja osoitus venäläiselle yleisölle että EU vihaa heitä. Samalla saataisiin aivovuotoa tilkityksi kun maailman epäystävällisimmät (lue parhaan palkkatason) maat eivät enää vastaanota Venäjän osaajia omille työmarkkinoilleen.

9 tykkäystä

41 tykkäystä

Valitettavasti pahoin pelkään, että Macron ja Scholz salaa toivovat sodan pikaista loppumista ja asteittaista paluuta sotaa edeltäneisiin liikesuhteisiin. Sotilaallinen tuki Saksalta on ollut hyvin symbolista ja Ranska ei ole tukenut Ukrainaa sotilaallisesti lainkaan, mutta Macron on kyllä soittanut Putinille joka viikko. Tämä viittaisi haluun olla polttamatta siltoja Kremliin.

EU on muistaakseni luvannut tukea Ukrainaa yhteensä yhden miljardin summalla, mutta pelkästään Scholz on luvannut laittaa sata miljardia lisää Saksan puolustukseen samalla kun kaasun ostaminen Saksasta jatkuu entisellään. Biden kävi Puolassa vannomassa tukea maille, jotka eivät ole vielä sodassa. Minusta tuo on aika masentava ja laskelmoiva viesti Ukrainalle.

Kyllä tämä sota voisi päättyä piankin, jos Saksa ja Ranska lopettaisivat kaasun ostamisen ja Ukraina saisi joko pyytämänsä ilmatilan sulun tai pyytämäänsä raskasta kalustoa, mutta Biden ja USA ovat väsyneitä sotimaan, ja Macron ja Scholz eivät ole siihen myöskään valmiita, eivätkä myöskään tinkimään tämän vuoden talouskasvusta.

44 tykkäystä

HS:” Toimittajat ehtivät kertoa keskustelutuokiostaan Ukrainan presidentin kanssa vasta sosiaalisessa mediassa, kunnes Venäjä jo tukki viestinten suut.

Joitakin tunteja haastattelun jälkeen sunnuntai-iltana Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzorjulkaisi verkkosivullaan varoituksen: ”Huomio, venäläiset tiedotusvälineet!”

Lyhyessä tiedotteessaan viranomainen varoitti venäläisiä tiedotusvälineitä julkaisemasta Zelenskyin haastattelua. Roskomnadzor ei perustellut varoitustaan mitenkään tai vedonnut lakiin.

Lisäksi viestintäviranomainen ilmoitti aloittaneensa tutkinnan haastatteluun osallistuneista tiedotusvälineistä selvittääkseen niiden ”vastuun laajuuden” ja päättääkseen jatkotoimista.”

10 tykkäystä

Samaan aikaan kun Eurooppa ei uskalla antaa hävittäjiä Ukrainan käyttöön

Edit: fake news

19 tykkäystä

Kaskas, Kiinaankin voi vaikuttaa. Xi ei ole kaikkivoipa.

57 tykkäystä

Turkkilainen lähde, niin otetaanpa suolan kans. Taitaa Armenialla ollu muuta tekemistä ku Venäjällä on tullu muuta käyttöä rauhanturvaajille vuoristo Karabahissa.

3 tykkäystä