Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Eikö tässä ole nyt raja. Venäjälle ilmoitetaan että ilmatila suljetaan jos ei näitä ihmisiä päästetä poistumaan. Venäjä tekee valintansa.

Ja jos Venäjä toimii toisin kuin sanoo, kyllä ilmatilakin voidaan sulkea epävirallista reittiä. Ns. pienet vihreät hävittäjät hoitavat homman.

12 tykkäystä

Olen aika skeptinen Valko-Venäjän liittymiseen sota-operaatioon. Sitä on ennustettu jo 5 viikkoa. Se on aina “Parin päivän kuluttua”. Valko-Venäjällä sitä ei halua kuin Lukashenko ja hänkin vain siksi kun Putinilla on ote palleista. Kaveri joutuu kiikkumaan heti kun Venäjän joukot poistuvat maasta ja Putin on varmaan uhannut tehdä juuri näin, jos ei sana kuulu.

Sotilaat ovat jo muutamaan otteeseen kieltäytyneet lähtemästä tapattamaan itseään hullun takia. Mitä Lukashenko voi tehdä? Voisi ammuttaa muutaman upseerin ja sotilaan, muttei uskalla, kun voisi käydä Ceauceskut. Avoin kapina on siellä hyvin lähellä. Omien sotilaiden tapattaminen Putinin vuoksi ei ole suosittu mielipide.

21 tykkäystä

Lukashenko joutuu valitsemaan kahden vaikean vaihtoehdon väliltä. Putin taitaa olla näistä kahdesta armottomampi; edessä saattaa olla Lukashenkalle varma loppu jos vastustelee loppuun saakka.

5 tykkäystä

Tämä ja sitten se Yual Noah Hararin haastattelu on muutamia parhaimpia mitä on tullut katsottua.

Kyllähän tässä hävettää joka päivä Euroopan puolesta. Katsellaan lähinnä vierestä ja mietitään niitä omia tulevia vaaleja. (tosin LUULISI, että äänestäjien kupissa alkaa painamaan hiljalleen myös se, jos poliitikot vain läpsyttelevät tis**jä kriisin edessä). Macronin dialogit ovat parasta antia. 2h puhelu ja konkluusio ”vaikuttaa siltä että Putin ei halua rauhaa". Wow,wicked insight!

Hiukan ihmetyttää myös, että mitä peliä Biden pelaa, kun on torpannut hävittäjien lähettämisen (ymmärtääkseni). Eikä ilmatilan sulkua ole näköpiirissäkään. Kuten Zelenskykin on viitannut, että kuka tälle liittoumalle oikein sanoo että mitä saa tehdä ja mitä ei? Vaikuttaa siltä että Putin sanelee.

Tämä on täysin valistumaton oma ajatus, mutta voisin lyödä vetoa, että esim. Kiovan humanitääristä rauhaa turvaamaan ei tarvitsisi lähettää kuin yksi joukkue amerikkalaisia armeijan sientenpoimijoita niin summanmutikassa pommittaminen sinne loppuisi luultavasti pian.

Lviviin riittäisi JEF-porukka englantilaisia ja muita tekemään saman asian.
Vaihtoehtoisesti edes kaikki mahdollinen ylimääräinen raskas kalusto Ukrainan käyttöön.
Jos Putte IHAN OIKEASTI joutuisi pelkäämään lännen väliintuloa niin tämä sota päättyisi hyvin pian.

Itselläni suurin motivaattori tälle valittamiselle on se, että tässä mennään nyt seuraavat 15 vuotta täysin turhan aseistautumispolitiikan nimissä missä EU-maat ja kaikki vain varustautuvat. Tulemme tuhlaamaan vuosikymmeniä pelon ilmapiiriissä elämiseen jossa entistä enemmän poltetaan miljardeja tuhruuksiin (lue. aseisiin). Ainoa voittaja lopulta lienee Lockheed Martin.

Ja yhä, jos joku tietää minne tästä oikeasti voi mennä valittamaan niin että siitä on hyötyä niin saa ilmoittaa!

34 tykkäystä

Mistä sen tietää, jos on Putler on kertonut Bideelle, että NATO-sotilaat Ukrainassa on sitten ydiniskun paikka. Lähtisitkö itse lyömään vetoa Putlerin bluffin puolesta?

1 tykkäys

Lähtisitkö itse lyömään vetoa Putlerin bluffin puolesta?

En pysty vastaamaan tähän riittävän ytimekkäästi koska pitää olla vähintään 20 merkkiä, mutta kyllä.

EDIT:
Olen luullut että sivistyneiden valtioiden politiikka on “not to negotiate with terrorists”, tai olla antautumatta kiristykseen. Tämähän vaan voimaannuttaa toista osapuolta aina heiluttelemaan samaa korttia. Huomenna lause on “jos puolustatte Natomaata X niin sitten leikitään nukeilla taas”.

Mielestäni ydinuhka on myös liioiteltu mediassa toistaiseksi. Edes Puten retoriikkakaan ei ole viitannut suoraan ydinaseiden käyttöön hyökkäyksessä vaan on käyttänyt termiä “kohtaa ennennäkömättömiä seurauksia”. Ydinase on jo nähty aiemmin.

Lisäksi ydinaseiden muttereiden rassailussa ja valmiustasoissa, etenkin näin poikkeuksellisessa tilanteessa (sodassa… korjaan erikoisoperaatiossa), ei ole mitään poikkeuksellista.

EDIT2: I rest my case

26 tykkäystä

venälän “salainen” tukikohta valkovenälässä. Ennustan, että kohta jollekin maistuu vladin iltatee tai ylimmän kerroksen ikkuna jää auki.

25 tykkäystä

Tämä on hyvä kysymys. Tähän asti P ei ole bluffannut vaan on toteuttanut kaikki karmeudet joita ei ole pidetty mahdollisina.

Vain noin 30 sotilaan vahvuinen lennokkeja käyttävä Ukrainan asevoimien erikoisyksikkö on ollut merkittävässä roolissa pääkaupunki Kiovan puolustustaistelussa. Guardianin reportaasin mukaan yksikön järjestämät öiset väijytykset olivat eräs syy Venäjän armeijan jättimäisen ajoneuvokolonnan pysähtymiseen Kiovan lähellä.

Yksikkö koostuu yönäkölaitteilla, tarkkuuskivääreillä, etälaukaistavilla miinoilla ja lämpökameroilla ja pienillä pommeilla varustetuilla lennokeilla aseistautuneista erikoisjoukkojen sotilaista. Taistelijoiden kerrotaan liikkuvan metsissä mönkijöillä ja iskevän teitä pitkin liikkuvien venäläisten kimppuun sivustoista.

– Tämä pieni yksikkö tuhosi yön pimeydessä pari kolme ajoneuvoa kolonnan kärjestä. Sen jälkeen se jämähti paikalleen. He pysyivät siellä pari seuraavaa yötä ja tuhosivat paljon lisää ajoneuvoja, Jaroslav Honchar kertoo.

Tässä vielä tuo pidempi The Guardianin reportaasi (vapaasti luettavissa):

The drone operators were drawn from an air reconnaissance unit, Aerorozvidka, which began eight years ago as a group of volunteer IT specialists and hobbyists designing their own machines and has evolved into an essential element in Ukraine’s successful David-and-Goliath resistance.

The Aerorozvidka unit also claims to have helped defeat a Russian airborne attack on Hostomel airport, just north-west of Kyiv, in the first day of the war, using drones to locate, target and shell about 200 Russian paratroopers concealed at one end of the airfield.

In its early days, the unit used commercial surveillance drones, but its team of engineers, software designers and drone enthusiasts later developed their own designs.

They built a range of surveillance drones, as well as large 1.5-metre eight-rotor machines capable of dropping bombs and rocket-propelled anti-tank grenades, and created a system called Delta, a network of sensors along the frontlines that fed into a digital map so commanders could see enemy movements as they happened. It now uses the Starlink satellite system, supplied by Elon Musk, to feed live data to Ukrainian artillery units, allowing them to zero in on Russian targets.

43 tykkäystä

Hyvää analyysiä

1 tykkäys

Artikkelissa sanotaan, ettei Venäjä olisi käyttänyt tykistöään tehokkaasti, mutta ainakin itsellä on jäänyt kuva, että se on oikeastaan ainoa asia Venäjän hyökkäyksessä, joka on ns. toiminut. Toki sitten väärinkäyttävät rajusti sitä, eli keskittyvät siviilien murhaamiseen.

5 tykkäystä

Olennaisempaa olisi päästä venäjän kaasusta kuin öljystä eroon. Öljyä on melko helppi kuljettaa minne tahansa, kaasua venäjän hankalampi kuljettaa muualle sellaisia määriä mitä eurooppa ostaa.

Saksa ja Ranska isoina varakkaina eu maina olleet melkoisia pettymyksiä. Natossa ainakin Saksa loisinut ylipienillä budjeteilla ja nyt kun saksa voisi käyttää talousmahtiaan ja nousta muutenkin kuin teollisuuden osalta suurmaaksi mutta tahtotila puuttuu.

Vaikka en ole suurin brittifani niin täytyy myntää että ovat olleet aivan eri tasolla kuin muut euroopan suuret maat. Viro varmaankin kansantalouteen nähden suurin ukrainan tukija sijainnistaan huolimatta tai juuri sen takia.

53 tykkäystä

Selitys on varsin yksinkertainen

Helppo ampua taloja jotka eivät liiku ja joiden sijainnin voi katsoa vuosiakin vanhoista ilmakuvista. Tämän Venäjä osaa. Tätä on tehty ja paljon.

Paljon vaikeampaa ampua tykistöllä joukkoja ja ajoneuvoja jotka penteleet osaavat liikkua ja saattavat ampua takaisin. Tämä on ymmärtääkseni loistanut poissaolollaan ja vaatii hitusen enemmän taitoa ettei vain räiskitä maastoon jossa kenties oli jotain aikaisemmin, mutta joka on jo liikkunut.

18 tykkäystä

Lähtisin, niin lähtisi myös Venäjän vanha Ulkoministeri ja ministeri, hänellä luulisi olevan Venäjä tuntemusta.

1 tykkäys

Kyllä. Suomi on seuraavana jonossa. Muuten riittää, että uhkailee etukäteen nukeilla ja sitten voikin etäpommittaa Helsingin, Porvoon, Loviisan, Haminan, Kotkan, jne maan tasalle, koska special ops in Nazi Finland.

9 tykkäystä

Jep. Kaasusta ei pääse eroon niin nopeasti koska se kulkee putkessa. Virhe on jo tapahtunut siis aiemmin.

Nyt parasta olisi se, että kaasusta irtauduttaisiin mahdollisimman nopeasti. Saksan “aikaisintaan 2024 kesällä” kuulostaa hieman sellaiselta, että aikataulua ei ole riittävän jämäkästi lukittu ja se voi sitten lähteä venymään. Asiaan pitäisi panostaa isosti, etenkin kun eivät halua aseavussakaan ottaa merkittävää roolia.

6 tykkäystä

Tämä kaasun ostaminen Venäjältä -dilemma näyttääkin ratkeavan ihan itsestään. :wink:

”Emme toimita kaasua ilmaiseksi. Se on varmaa. Meidän tilanteessamme on tuskin mahdollista ja tarkoituksenmukaista harjoittaa hyvän­tekeväisyyttä [eurooppalaisten asiakkaiden kanssa]”, Peskov sanoi.

Edit. “Peskovin mukaan Venäjän keskuspankin ja kaasujätti Gazpromin on määrä esitellä ehdotuksensa kaasun ruplamaksuista Putinille torstaihin mennessä.”

10 tykkäystä

Joo mielenkiinnolla seurailen tilannetta. Putinin paras kalakaveri Soigu on jo kadonnut julkisuudesta. Vähän epäilen, että kaveri on lavastettu muiden toimesta. Peskov on kyllä niin luihun näköinen kaveri ja selvästi hyötynyt tilanteesta. Lavrov on jo ajat sitten halunnut eläkkeelle samoin Elviira Nabuliina. Sotajoukot kärsii nälkää, kun Putinin kokki vetänyt välistä. Sitä odotellessa, että Putte saa tee coctailin. Oikeastaan ihmettelen miksei ole saanut. Luulisi kokin olevan tulisilla hiilillä. Uutista odotellessa, että Putleria ei näy julkisuudessa. Eikö muita ole ihmetyttänyt tämä tilanne, että taistelijoilla ei ruokaa ja Soigu laitetaan syylliseksi Gerasimovin kanssa ja kokki selviää kuin koira veräjästä. Minusta näyttää, että Putinia viedään. Onko Peskov se joka heiluttaa tahtipuikkoa? Joukot on pommitelleet omiaan ja kenraaleja kuolee ja paikkoja paljastuu. Karsiiko omat siellä poissa “vääriä” kavereita? Seuraillaan samalla miten Venäjän omat pakko teet purevat.

12 tykkäystä

Ruotsin satamat eivät enää käsittele (mikähän olisi termi?) venäläisiä laivoja

Tuossa vielä hiukan mielenkiintoisia POV-klippejä jopa hävittäjien kyydissä, feat. Valko-Venäjältä Ukrainaa tukemaan tullut Moustache Man AKA Warstache.

Ja ilmeisesti Venäjän valtion TV:ssä viimein kerrottu ainakin jotain totuutta. Kommenttien mukaan kertovat, ettei valtaus olekaan läpihuuto.

5 tykkäystä

Alla on Kauppalehden juttu Javelin-ohjuksesta, juttu ei ole maksumuurin takana.

Uusimpien, viime perjantaina kertomiemme ukrainalaisten tietojen mukaan Javelin-ohjuksilla olisi tuhottu Ukrainan sodassa 400 venäläistä panssarivaunua ja 2000 muuta ajoneuvoa eli yhteensä 2400 ajoneuvoa.

11 tykkäystä