Exel Composites

OP:n sivuilta löytyy vapaasti luettava, maanantaina julkaistu, Q3/2023 tulosjulkaisu.

Sama julkaisu löytyy myös tästä
Exel_Q32023.pdf (137,3 Kt)

5 tykkäystä

Vakautus- ja kannattavuusvaihe alkaa vuonna 2024 minkä jälkeen Exel siirtyy kasvuvaiheeseen.

2.10.2023 Exel julkisti liikevaihto- ja kannattavuustavoitteensa. Kolmas taloudellinen tavoite liittyy taseeseen. Exel on nyt myös asettanut vastuullisuustavoitteet.

Tase Nettovelan suhde oikaistuun
käyttökatteeseen <3x vuoteen 2028 mennessä

5 tykkäystä

Tässä olisi vielä Aapelin kommentit yhtiön antamista lisätaustoituksista liittyen uuteen strategiaan ja pitkän aikavälin tavoitteihin. :slight_smile:

Exel järjestää tänään pääomamarkkinapäiväpäivän (CMD) kello 13. Yhtiö julkisti jo aamulla hieman lisätaustoitusta uuteen strategiaansa liittyen sekä päivitetyt pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa. Pitkän aikavälin tavoitteet ovat mielestämme kasvun ja kannattavuuden osalta nykytilanteeseen peilattuna kunnianhimoisella tasolla ja selvästi nykyisiä odotuksiamme korkeammalla. Siten yhtiön tuleekin nähdäksemme onnistua erinomaisesti uuden strategiansa toteuttamisessa, jonka tarkemmista askelmerkeistä odotamme kuulevamme lisää tänään CMD:llä.

4 tykkäystä

Osakeanti vaikuttaa melkein varmalta, jos 25m tarvitaan lisärahoitusta ja velkaisuus nyt jo korkea. Lähes markkina-arvon kokoinen merkkarianti finnairin tyyliin?

1 tykkäys

Tuolta löytyy tosiaan nopeat kommentit aamun tiedotteesta ja alla puolestaan linkkiä iltapäivän CMD:lle. Huomiseksi sitten tarkempia kommentteja CMD:ltä.

4 tykkäystä

2020 ABN Amron Sustainable impact fund osti 34% osuuden tanskalaisesta täysin tuulivoimaan keskittyneestä Fiberlinesta. Kauppasummaa ei ilmeisesti julkaistu, mutta lienee ollut jossain 10-25 M euron välillä. Rahalla ilmeisestikin tehtiin juuri sitä, mitä Exel on nyt tekemässä intiassa. Eli siis mahdollistettiin näiden siipivahvikkeiden etc.massatuotantoa.

2022 Fiberline myytiin Sveitsiläiselle Guritille ja samalla ABN Amro myi omistuksensa. Tanskan lisäksi näillä tehdas ennestään Kiinassa ja ilmeisestikin valmistumassa ellei jo valmiina Intiassa ja Meksikossa.

Nykyisellään Gurit on tuulivoimapuolella jo noin luokkaa 20-kertainen Exeliin nähden ja Intian investoinnin jälkeenkin Exel olisi kilpailuttamassa Guritia vain yhdessä maassa. En ole tarkasti seurannut, mutta ainakin vielä 6/23 Guritin tuulivoimabisnes oli pakkasella ( vaikka kooltaan suvereeni nykyisin), mutta koko firman tulos ok, koskapa muulla osalla meni paljon paremmin. Kuten edelläkin on tullut esille, Guritin sovellukset tyypillisesti muuten vähän erit kuin Exelillä.

Koska Fiberline ei ollut julkisesti noteerattu, oli tilanne vähän eri vaikka onhan näitä suunnattujakin anteja pörssissäkin paljon nähty. Outokumpu uusine jenkki-investointiplääneineen tulee muutenkin Exelinkin tuulivoimasuunnitelmista, tai siis tästä 20M rahoitustarpeesta, mieleen. Samalla lailla piensijoittajan hankala ymmärtää bisneslogiikkaa.

Toisaalta aina on kyllä ollut myös vahva mutu siitä, että koko tätä uusiutuvan energian alaa ja siinä toimivia yrityksiä ohjaavat jotenkin “suuremmat voimat”.

1 tykkäys

Ja tässä olisi Aapelin kommentit CMD:stä. :slight_smile:

Exel järjesti eilen pääomamarkkinapäivän (CMD), jonka tallenne on katsottavissa täältä. CMD:n yhteydessä yhtiö esitteli tarkemmin hiljattain julkaistua uutta strategiaansa sekä taloudellisia tavoitteitaan ja askelmerkkejä näiden saavuttamiseksi. Sen sijaan strategian toteutuksen vaatiman rahoituksen aikatauluun tai muotoon yhtiö ei vielä ottanut kantaa, vaan palaa asiaan myöhemmin. Pääomamarkkinapäivällä ei ollut vaikutusta ennusteisiimme tai näkemykseemme osakkeesta.

5 tykkäystä

Pakko sanoa se ääneen. CDM oli pettymys eikä valitettavasti tuonut oikeastaan mitään konkreettista uutta tietoa tai luottamusta yhtiön strategian toteuttamiseen. Osakeannin uhka jäi leijumaan ja talousjohtajan esitys vain korosti uusiutuneen johdon kokemattomuutta. Tavoitteet ovat kuitenkin kunnianhimoisia, mutta ovatko nekin vain kunnianhimoisen hallituksen puheenjohtajan tuomia pilvilinnoja, joita uusi johto pyrkii saavuttamaan ilman realismia?

No pettymys kuvastaa kirjoitusta, mutta jään kyllä omistajaksi vaikka Exel rivi huutaa nyt punaisena verosuunnittelu osakkeena :thinking:

8 tykkäystä

Samanlainen fiilis jäi itsellenikin. Konkretia jäi uupumaan, kaikki johtoryhmän jäsenet kehuivat kukin vuorollaan kuinka ollaan johtava pultruusio-valmistaja, vaikka luvut ei tuota teoriaa tue millään tavalla. Samoilla saannon ja laadun parantamisilla, mistä he ovat jokaisessa osarissa varmaan viimeiset 5 vuotta puhuneet tuodaan jälleen ratkaisuksi. Ja jos räätälöinti on sitä, että tuotteita jatkojalostetaan poraamalla Mäntyharjulla komposiittiputkiin reikiä, niin voi voi.
Kyllä on vaikea kuvitella, että tuollaista kasvua saadaan aikaiseksi eilen nähdyn esityksen perusteella.

5 tykkäystä

Exelin Paul Sohlberg kertoi yhtiöstään sijoituskohteena :slight_smile:

4 tykkäystä

Noin kaksi minuuttia jaksoin esitystä katsoa ja totesin, että toimitusjohtaja lukee esityskalvoja lähes sanasta sanaan. Ei näin.

7 tykkäystä

Paljon kysymysmerkkejä yrityksen tulevaisuuden suhteen oli jo ennestään ja Marraskuu toi vielä muutaman lisää. Vaikka monet näkivät CMD:n annin köykäisenä, niin itse pidin kyllä monesta esityksestä. Erityisesti toimari parantaa ainakin näin sijoittajille näkyvää otettaan koko ajan.

Uskon myös, että parantunut yleinen markkinasentimentti näkyy Exelin luvuissa nopeammin ja vahvemmin kuin monella muulla. Ihan samalla logiikalla ja samoin syin kuin toiseenkin suuntaan mentäessä.

  1. Eli yhtäältä Exelin keskimääräiset toimitusajat ovat B-to-B sektorin lyhimmästä päästä, 1-2 kvarttia ja toisaalta
  2. Exelin asiakaskunta on yrityksen kokoon nähden todella laaja kattaen yrityksiä ja toimialojakin laidasta laitaan. Tileistä suurimmatkin todennäköisesti (reilusti?) alle 10% painolla.

Toisaalta Exel tuli myös mieleen, kun Karo Hamäläinen haastiksessaan kysyi Nallelta että minkälaisia osakkeita ostaisi just nyt. Nalle antoi yhtenä tärppina laskevan korkotason oloissa kasvuosakkeiden rinnalle “ylivelkaantuneet”, joihin hänen mukaansa on reilusti ylireagoitu, koskapa eivät nämä korot pitkässä juoksussa mitään kummoisia ole. Semminkin kun vielä oletettavasti seuraavaksi laskevat.

Ja kolmas mahdollinen “posi” tähän paikkaan on sitten vielä tuulivoima. Gurit teki monivuotiset sopimukset kahden tv-asiakkaan kanssa ja näiden yhteisarvo taisi olla 9-numeroinen luku. Enemmän kuin Exelin liikevaihto.

Mutta mitä näihin tv- kekkerihin mukaan pääseminen sitten maksaa. Miten ja millä aikataululla nämä mainitut rahoitustarpeet toteutetaan. Juurikin tässä kuussa oli börsässä myös näitä esimerkkejä, kuinka voidaan piensijoittajan kannalta pahimmillaan toimia.

Todella tällainen high risk, high reward paperi nykyarvostuksella, nähdäkseni.

4 tykkäystä

Itseäni tässä mietityttää mahdollinen anti, sen toteutus ja diluutio. Velkaisuus on Exelillä melkoinen.

1 tykkäys

Jussi Halme teki mielenkiintoisen videon Exelistä. :slight_smile:

Exel Composites komposiittivalmistaja, joka vetelee tällä hetkellä koko 2000-luvun pörssihistoriansa pahimmassa pohjassa, johon se päätyi koska se antoi lokakuussa tulosvaroituksen, kun se alensi koko vuoden 2023 ohjeistustaan liikevaihdon osalta, koska kolmannella kvartaalilla liikevaihto laski järkyttävät 39%.

Oikaistun liikevoiton ohjeistus ei muuttunut, koska ohjeistus olikin jo, että oikaistu liikevoitto laskevee merkittävästi verrattuna vuoteen 2022.

Exel Composites siis ainakin lukujen valossa on pahimmassa suossa pitkään aikaan eli onko kyseessä putoava puukko vai pohjilta ongittava moninkertaistuja?

12 tykkäystä

Kova on ollut vaihto marras- joulukuussa. Vähän outoakin veivausta marraskuun omistajalistan valossa - 100 listalla (ml. hallintarekkarit) kun oli tosi vähän liikettä marraskuussa. Olisiko meneillään ollut jonkun pankin/välittäjän etc. pieni “veromyynnit fikkaan” operaatio, tms?

Toisaalta vähän on yrityksellä ja sen sisäpiirillä ollut kerrottavaa viime aikoina. Yleinen yrityssentimentti kyllä lievästi parantunut (+), mutta erityisesti kemian teollisuus on valittanut (-), vaikkakin kemia käsittää kyllä firmoja laidasta laitaan. Exelin asiakkaathan ei kemian alaan, eikä mitenkään nimenomaisesti juuri Suomeenkaan kuulu, vaan kattavat toimialoja ja maita laajasti laidasta laitaan. Paha sanoa…

Markkina-arvoa on nykyisellään noin normaalin kvartaaliliikevaihdon verran, eli jotenkin anti/zombie -hinnoiteltu tämä jo on.

5 tykkäystä

Tässä on Aapelin kommentit Exelin strategisesta selvitystyöstä koskien Belgian tehdasta… :slight_smile:

Selvitystyö kuuluu osaksi yhtiön uutta strategiaa, joka sisältää suunnitelman strategisesta tarkastelusta yhtiön kolmella tehtaalla. Exel arvioi, että se voi antaa päivityksen Belgian tehtaan selvityksen edistymisestä H1’24:n aikana. Tehdasverkoston tarkastelun jatkuminen ja kohdistuminen Eurooppaan oli varsin odotettua, eikä tiedotteella ole välitöntä vaikutusta ennusteisiimme tai näkemykseemme yhtiöstä, vaan jäämme tässä kohtaa odottamaan selvitystyön tuloksia.

6 tykkäystä

@Aapeli_Pursimo on kirjoittanut ennakkokommentit, kun Exel julkaisee perjantina Q4-raporttinsa. :slight_smile:

3 tykkäystä
  • Saadut tilaukset laskivat 8,0 prosenttia 23,6 miljoonaan euroon (Q4 2022: 25,6)
  • Liikevaihto laski 28,8 prosenttia 22,1 miljoonaan euroon (31,0)
  • Oikaistu liiketulos laski -1,3 miljoonaan euroon (0,9) ja oikaistu liiketulosprosentti -5,9 (3,0) prosenttiin
  • Liiketulos laski -3,7 miljoonaan euroon (-1,7) ja liiketulosprosentti -16,7 (-5,5) prosenttiin
  • Osakekohtainen tulos oli -0,47 euroa (-0,32)

Ohjeistus koko vuodelle 2024

Exel Composites arvioi, että vuonna 2024 liikevaihto nousee ja oikaistu liiketulos nousee merkittävästi verrattuna vuoteen 2023.

Näkymät vuodelle 2024

Exel Composites arvioi, että vuonna 2024 liikevaihto nousee ja oikaistu liiketulos nousee merkittävästi verrattuna vuoteen 2023. Tilauskantamme vuoden 2024 alkaessa on korkeampi kuin mitä se oli vuosi sitten. Näkymä markkinan kehitykseen on kuitenkin yhä rajoittunut. Yleisen taloustunnelman huomioon ottaen arvioimme kysynnän olevan hieman pehmeää vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ja samanaikaisesti Exelillä on edelleen vapaata tuotantokapasiteettia ja selkeä suunnitelma toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä. Katsomme luottavaisesti vuoteen 2024.


Heikkoa, mutta varovaista optimismia ilmassa. Jos jotain myönteistä haluaa etsiä niin rahavirta oli positiivinen myös vaikeana vuonna 2023.

Edit: Lisättäköön vielä sen että tasetilanne hapottaa. Vuonna 2024 pitää onnistua.

11 tykkäystä

Toimitusjohtajan haastattelu. Mahtavaa muuten että Inderes tekee näitä videoita!

Monia palloja on ilmassa. Varovaisesti toimitusjohtaja viestii että vuodesta 2024 tulee parempi kuin vuodesta 2023, ja että pieniä orastavia merkkejä on ilmassa aktiviteetin noususta. En vielä kuitenkaan oikein vakuuttunut - ehkä tasetilanne laittaa jännittämään - tai toimitusjohtajan sikäli miellyttävä mutta hieman “pehmeä” esiintyminen ei tuonut sellaista fiilistä että p*rk kyllä tämä tästä.

7 tykkäystä

Aapeli on tehnyt uuden yhtiörapsan Exelistä. :slight_smile: :gem:

Exelin Q4-luvut jäivät kauttaaltaan ennusteistamme, kun taas tälle vuodelle liikevaihdon kasvua ja operatiivisen tuloksen merkittävää kasvua indikoinut ohjeistus vastasi odotuksiamme. Siten operatiiviset ennustemuutokset jäivät vähäisiksi lähivuosien osalta. Sen sijaan edelleen vaisua markkinanäkymää ja yhtiön haastavaa tasetilannetta peilaten osakkeen tuotto/riski-suhde säilyy mielestämme heikkona seuraavalle 12 kuukaudelle.


EDIT:

Tässä on vielä kommentit:

3 tykkäystä