Mielestäni tässä vaiheessa on aika lailla selvää, mikä Faronin visio on, mutta ilmeisesti moni ei ole kuunnellut tuota yllä linkitettyä viikon vanhaa Proactiven haastattelua, joten tässä kertauksena.
Siinä haastattelussa Juho kertoo hyvin selkeästi, mitä Faron haluaa:
- Luetaan bexmab faasi II data.
- Partnerointi tuon datan perusteella (verisyöpiin liittyen). Partnerointi ei siis ole sama kuin firman myynti.
- Saadaan rahaa partneroinnista.
- Tuolla rahalla tehdään kiinteiden kasvainten tutkimuksia.
- Kasvatetaan noilla tutkimuksilla yhtiön arvoa.
- Kun on useita kiinteiden kasvaimien indikaatioita selvillä, niin se triggeröi koko yrityksen myynnin.
Mielestäni tämä on täysin oikea lähestymistapa, ja olen hyvin tyytyväinen, että Juho sanoo tämän näin selkeästi. MDS on Faronille “low hanging fruit” joka kannattaa napata. Nappaamalla ensin tämän pienemmän hedelmän, Faron jaksaa kurkotella kohti sitä kertaluokkaa suurempaa, mutta korkeammalla kasvavaa hedelmää, joka on kiinteät kasvaimet. Myös big pharmat ovat epäilemättä eniten kiinnostuneita juuri siitä isosta hedelmästä. Se iso hedelmä on se, joka mahdollistaa todella korkeat tuottoprosentit tälle osakkeelle, ei tämä MDS.
MDS-tuloksilla on sikäli iso merkitys, että mitä paremmat tulokset, sitä isompi partnerointidiili voidaan tehdä. Ja mitä isompi partnerointidiili, sitä laajemmin voidaan tutkia kiinteitä kasvaimia, ja mitä laajemmin niitä tutkitaan, sitä enemmän potentiaalia on kasvattaa yrityksen arvoa.
Tämän perusteella on mielestäni selvää, että Faronia ei aiota myydä kokonaan esimerkiksi vuoden sisällä. Sen sijaan haetaan verisyöpäpuolelle partneri, ehkäpä ensi talvena, ja saadaan siitä toivottavasti mahdollisimman paljon rahaa. Tuo raha varmasti halutaan saada mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eli ennemmin vähän isompi summa nyt (upfront) ja ei juurikaan enää mitään milestone-maksuja. Monien vuosien kuluttua tulevat mahdolliset rojaltit kun eivät enää Faronia lämmitä, sillä silloin on jo tarkoituksena, että firma on myyty. Näin ollen tämä partneroituminen ei tule olemaan mikään miljardiluokan tapahtuma, jossa pienehkön upfrontin päälle tarjotaan valtavia potentiaalisia milestone-maksuja joskus hamassa tulevaisuudessa, sillä siinä ei ole Faronin kannalta juurikaan järkeä.
Partneroitumisrahoilla sitten pikavauhdilla käyntiin tutkimukset kiinteissä kasvaimissa, esimerkiksi ER+ rintasyövässä ja melanoomassa tai joissain muissa isoissa indikaatioissa, ja varmaan PD1-lääkkeen kaverina. Ja sitten jännätään vielä parisen vuotta, minkälaisia tulokset ovat, ja sitten firma aiotaan myydä. Jos kiinteiden kasvainten tulokset ovat hyvät, hinta on parempi, mutta jos tulokset ovat keskinkertaiset tai huonot, hinta on pienempi. Kaikkein heikoimmassa tapauksessa firmaa ei saada myytyä ollenkaan. Näiden todennäköisyyksiä voi itse kukin punnita.