Fenix Outdoor AG - Ajattomien luontobrändien koti

Avasin uuden ketjun tälle Ruotsalaiselle varmasti miltein kaikkien tuntemalle yhtiölle ainakin brändien kautta, kun ei aikaisempaa ketjua löytynyt.
Pikaisena pohjustuksena yhtiö toimii ulkoilu- ja retkeilyvaatteiden saralla ajattomine brändeineen joista tunnetuin Fjällräven. Myös portfoliosta löytyy Hanwag, Tierra sekä Royal Robbins. Yhtiöön kuuluu myös Partioaitta, ja sen ulkomaaliset verrokkitapaiset myymälät. Myymälöissä myydään myös paljon muiden tuotteita, mutta pääpainopiste vahvasti omissa brändeissä.
Yhtiöllä historiassa erinomainen trackki kasvusta, ja vahvasta kannattavuudesta johtuen loistavasta hinnoitteluvoimasta.
Yhtiön kannattavuutta pidemmällä aikavälillä lähinnä syönyt kivijalkojen tehottumuus ja korkea kulurakenne, kun taas tukkumyynti vetänyt erinomaisesti ja suoramyynti kuluttajille.
Tänään tuli yhtiön 2023 tilikauden luvut, ja ne olivat karua luettavaa.
Interim-report-2023-12-31 (1).pdf (3,1 Mt)

Kannattavuus tippui roimasti, ja viimeinen kvartaali meni jopa reilusti pakkaselle. Osakekurssikin reagoi odotetulla tavalla. Henkilökohtaisesti etenkin USA:n heikkous yllätti aiemman vahvan trendin sijaan. Syitä heikkoudelle oli avattu raportissa sääolosuhteilla ja sillä, että Black Friday ja Cyber Monday kamppanjointiin ei oltu lähdetty, sekä jälleenmyyjien heikko taloustilanne ja yleinen varastotilanne. Koronakrapulakin oli mainittu. Onko muut Inderesiläiset pureutuneet Fenixin toimintaan, ja mahdollisuuksiin ? Yhtiöllä mielestäni erinomaiset mahdollisuudet pitkällä aikavälillä konsolidoida markkinaa, ja etenkin nyt mahdollisesti syklin pohjassa tehdä edullisilla valuaatioilla akvisitioita ja luoda kasvua tulevaan.

12 tykkäystä

Kiitokset tästä avauksesta!
Yritys on tiedossani, lähinnä reilut 10 v sitten tapahtuneen Partioaitan pääkaupunkiseudun kauppojen oston tiimoilta. Tunnen tuotemerkit oman käytön osalta ja tiedän jakeluyhtiöt. Varsinkin Saksassa toimiva Globetrotter on ihan merkittävä peluri. Näin suomalaisesta näkökulmasta Fenixin kärkibrändit ovat laatutavaraa.
Viimeisen vartin tulos näyttää todellakin pudonneen kuin retkikirves lähteeseen. Aika paljon näytetään heikkoa suoritusta selitettävän myös kertaluonteisilla alaskirjauksilla ja investoinneilla toiminnan tehostamiseen. Toivottavasti ne myös lunastavat lupauksensa.
Uskoisin yrityksen positiivisiin kasvunäkymiin ja kehitykseen, vaikka korona-aikojen luontoryntäys vähän tasoittuu.
Tätä voisi harkita näillä tasoilla jonkin verran ihan salkkuun asti, jos ei muuten niin rakkaudesta lajiin. Mukavampi käydä retkeilyväline ja -vaate ostoksilla kun voi ostaa “oman firman” tuotteita :laughing:

Tästä tuli nyt enemmän tunnepohjaista vuodatusta kuin taloudellista analyysiä, mutta menköön… :upside_down_face:

3 tykkäystä