Finanssisektori sijoituskohteena

Katoppas, S-Pankki päätyi ostoksille.

16 tykkäystä

Ja Hanskan pk-yritysliiketoimintaOma Säästöpankille

OmaSp:lle siirtyvän talletuskannan koko on noin 1,2 miljardia euroa ja luottokannan koko noin 460 miljoonaa euroa 31.3.2023 tilanteessa. Liiketoimintakaupan kohteena on kaikkiaan noin 14 000 pk-yritysasiakasta. Lisäksi siirtyy yrittäjien henkilökohtaiset pankkipalvelut, jotka eivät sisälly edellä mainittuihin lukuihin. Samalla Handelsbankenista siirtyy OmaSp:n palvelukseen noin 40 henkilöä vanhoina työntekijöinä.

Sisäpiiritieto: Oma Säästöpankki Oyj on sopinut Handelsbankenin Suomen pk-yritysliiketoiminnan ostamisesta https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/kl/83f040fc-9a4e-5658-8d91-22b1752d04bd

11 tykkäystä

Ja meni Handelsbanken Suomi vielä kolmantenakin palasena, eli

Henki-Fennia ostaa Handelsbankenin henkivakuutusliiketoiminnan sisältäen sijoitus-, eläke- ja lainaturvavakuutukset.

10 tykkäystä

Tosi mielenkiintoista miten tälle SBB:n suomisalkulle käy: Kriisiyhtiö SBB on Suomessa merkittävä hoiva- ja päiväkotikiinteistöjen omistaja – Kartta paljastaa Suomessa lähes 200 kiinteistöä | Kauppalehti

En yllättyisi jos myynnit aloitettaisi Ruotsin ulkopuolelta ja omaisuuseristä mitä saa kaupaksi nykymarkkinassa (yhteiskuntakiinteistöt todennäköisesti parhaiten nyky-ympäristössä pärjäävä sektori ja niille varmasti paremmin kysyntää, kun esim asunnoille). Tuo salkku mahdollistaisi jollekkin rohkealle toimijalle kokonaan uuden rahaston perustamisen (CapMan on btw starttailemassa parhaillaan pohjoismaista yhteiskuntakiinteistörahastoa :thinking:) ja toisaalta tämä tarjoaa myös nykyisille pelureille kiinnostavia mahdollisuuksia ostaa kohteita hyvään hintaan (firesale tilanteessa harvoin myyjä saa sitä parasta hintaa). Titaniumilla ja eQ:lla on molemmilla salkuissa ihan kivasti kuivaa ruutia tehdä ostoksia. Kaiken tän synkkyyden keskellä on hyvä muistaa, että ostajan kannalta tilanne on todella hyvä. Kun vielä 2v sit oltiin tilanteessa missä järkevän tuoton kohteita ei markkinalla juurikaan ollut, on tilanne nyt täysin päinvastainen.

32 tykkäystä

Ohessa tämän iltainen finanssiyhtiöilta :tv: Omassa esityksessä keskityin korkojen nousun vaikutuksiin sektorille. Myös Santanen kävi omassa esityksessään laajasti läpi korkojen nousun vaikutusta kiinteistösektoriin. Molemmiss Q&A-osioissa käsiteltiin muiden asioiden ohessa myös korkojen nousun vaikutuksia.

17 tykkäystä

Kykenisikö joku kertomaan mitä ovat finanssitalojen “palkkiokulut” tilinpäätöksessä? Miksi ne poikkeavat niin paljon toisistaan? Tämä tuntuu valtavan tyhmältä kysymykseltä, mutta yritin lueskella hieman tilinpäätöksiä, raportteja, googlailla ja keskustella ChatGPT:n kanssa, enkä löytänyt oikein itseäni tyydyttävää vastausta.
Nopean vilkaisun jälkeen viime vuodelta löytyi seuraavia lukuja:

Yritys Liikevaihto (meur) Palkkiokulut (meur)
Taaleri 42,5 8,3
eQ 78,4 0,5
Titanium 27,9 1,9
CapManin tilinpäätökestä ei tuollaista lukua löytynyt.

Edit: Tiedon janossa bingataas tähän @Sauli_Vilen ja @Kasper_Mellas

9 tykkäystä

Palkkiokulut ovat toiselle finanssitalolle maksettuja palveluja jotka ovat heille palkkiotuottoja, esim. arvopaperien välityksistä, selvityksistä, omaisuudenhoidosta, maksuliikennepalveluista, lainojen hoidosta tmv. syntyviä kuluja. Poikkeavuudesta en osaa sanoa.

7 tykkäystä

Osvaldo tuossa ansiokkaasti kertoikin jo palkkiokulujen taustat. Esimerkiksi Taalerilla iso osa näistä kuluista menee Aktialle (ex Taalerin varainhoito) kuka on myynyt paljon Taalerin tuotteita ja näissä yhtiöillä on tulonjakosopimus. Alexandrialle selitys on puolestaan seuraava:
image

Yhtiöt raportoivat näitä eri tavalla, esimerkiksi eQ raportoi nettoliikevaihtoa josta palkkiokulut on netotettu pois:

Oma käsitykseni on, että IFRS-maailmassa yhtiö saa itse valita raportoiko nämä kuluissa vai liikevaihdossa. Vastaavasti FAS:ssa nämä on pakko raportoida kuluissa. Tämä koskee vain sijoituspalveluyhtiöitä ja pankkien on taas puolestaan pakko netoittaa nämä. Suurta merkitystä sijoittajille tällä ei ole, sillä tulosvaikutus on molemmilla raportointitavoilla sama.

10 tykkäystä

Tiedoksi hyviä uutisia finanssisektorilta, päivätty 7.6. FA:n sivuilla viitaten FiVan tiedotteeseen.

Uusi yritys, kun äsken meni linkit pieleen netissä ja/tai Juurikin kauniiden isänmaallisesti sinisyyttään hehkuvien hiusten alla. Kiitos edellisen viestin poistajalle pyydetystä poistosta. Tässä se uusiksi. Ai kumpi? :smile:

4 tykkäystä

Varhaisia merkkejä lähestyvästä myrskystä näkyy jo. Lainaus edellä linkitetystä FiVan tiedotteesta, korostus minun:

Pankkisektorin järjestämättömät saamiset suhteessa luottokantaan pysyivät edelleen alhaisella tasolla ja Euroopan matalimpien joukossa. Luottojen siirtymät arvonalentumisvaiheiden välillä kuitenkin viestivät luottoriskien kasvusta niin kotitalous- kuin yrityslainoissa. Myös taloyhtiölainoissa on nähtävissä varhaisia merkkejä luottoriskien kohoamisesta. Suomalaispankkien likviditeettitilanne on pysynyt vakaana kevään markkinaturbulenssista ja yksittäisten yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten kriisipankkien ongelmista huolimatta. Suomalaispankkien riippuvuus markkinavarainhankinnasta altistaa kuitenkin pankit markkinahäiriöille sekä varainhankintakustannusten nousulle. Pankkisektorin likviditeettiasemaa kuvaavat tunnusluvut ylittivät viranomaisvaateet.

6 tykkäystä

Nyt on sitten Finanssivalvonta kieltänyt Ermitage Partners Oy:ltä sijoituspalvelujen tarjoamisen ilman toimilupaa. Hyvä.

18 tykkäystä

Karolta erinomainen juttu vakuutuskuorisijoituksista ja niiden haasteista (kulut ja monimutkaiset rakenteet): Kulut kiusaavat vakuutussijoittajia - Taloustaito.fi

Helsingin pörssin varainhoitajista valtaosa tarjoaa näitä tuotteita jossain mittakaavassa, mutta merkittävää liiketoimintaa tämä on vain Alexandrialle samoin kun piakkoin listautuvalle Mandatumille.

11 tykkäystä

Laitetaan ilmoitus tänne ketjuun, kun tämä toivottavasti tavoittaa meikäläisen firmoista kiinnostuneet sijoittajat. Minä siirryn tässä hiljalleen lomille ja pyrin parhaani mukaan vieroittamaan itseäni myös foorumista. Näin ollen ei kannata ihmetellä, jos vasteajat venyvät tosi pitkiksi seuraavan reilun kuukauden ajaksi. Mukavaa kesää kaikille foorumilaisille! :sunny: :wave:

87 tykkäystä

Julkaisimme HS Visiossa eilen laajan jatkojutun Ermitage Partnersista. Firma on kertakaikkisen poikkeuksellinen viritys suomalaisessa sijoituskentässä. Yhtiön laajat verkostot ulottuvat rahan ja poliittisen vallan huipulle. Yhtiö on toiminut lukuisissa eri kohdissa lain rajamailla. Ja kasvanut nopeammin kuin tiettävästi mikään muu suomalainen varainhoitaja. Kasvussa hyödynnetty verkostomarkkinointimaisia piirteitä eliitin piirissä.

Perimmäinen mysteeri yhtiön ympärillä kuitenkin pysyy: en ymmärrä, miksi firma ei ole hankkinut toimilupaa. Bisnes olisi pyörinyt oikein nätisti toimiluvan allakin, tai näin ainakin uskon.

Jos täällä joku tuntee Ermitagen toimintaa tai jos mielessä on valistunut arvaus miksi toimilupaa vältelty, saa olla yhteydessä luottamuksella.

Juttu tilaajille. Jos et ole tilaaja, suosittelen ottamaan kokeilujakson. Tällaiset selvitystyöt vievät paljon resursseja, ja jos ei ole tilaajia, nämä jäävät tekemättä (mainospuhe päättyy :sunglasses:)

65 tykkäystä

Ehkä se toimilupa ei ollut verovelvollisuuden arvoinen ja voi olla hankalaa saada toimilupa jos palkkiot kiertää pöytälaattikkoyhtiön kautta?

Ermitage Partners on julkaissut eilen vastineensa Hesarin artikkeliin englanniksi.
https://www.ermitage-partners.com/news/release-regarding-article-by-helsingin-sanomat-published-on-17-june-2023

En löytänyt suomenkielistä vastinetta. Miksi vain englanniksi?

5 tykkäystä

Mielestäni artikkelissa ja vastineessa ei käsitelty asian pihviä: mistä ja miten Eremitage Partnersin rahat tulevat? Mikä on heidän business plan?

5 tykkäystä

Ihan kivasti ovat liikevaihtoa saaneet aikaan. 9,8 miljoona euroa vuonna 2022. Mitenkäs mahtaa käydä, jos liikevaihto on Fivan mielestä kerätty luvattomasti? Voiko luvan saada jälkikäteen ja asian painaa villaisella?

5 tykkäystä

@Alex_af_Heurlin1
Perimmäinen mysteeri yhtiön ympärillä kuitenkin pysyy: en ymmärrä, miksi firma ei ole hankkinut toimilupaa. Bisnes olisi pyörinyt oikein nätisti toimiluvan allakin, tai näin ainakin uskon.

Kysyitkö haasteteltavilta, millaisia palkkioita he ovat Ermitagelle maksaneet? Onko kaikki ollut sijoittajien suuntaan “ilmaista” vai onko siellä tehty joku toimeksiantosopimus kertakorvauksella tai tuntityönä vai jatkuva sopimus?

Olisiko tällä taklattu vain sitä, ettei tarvitse näyttää asiakassuhteen kaikkia palkkionpalautuksia asiakkaille. Ei ole varmaa ylipäätään maksavatko nämä Tier Diamond rahastot mitään palkkionpalautuksia syöttäjille, koska se ei välttämättä ole edes tarpeen.

4 tykkäystä

Sijoittajat ovat sijoittaneet Lux-rahastoihin joko suoraan tai suomalaisten poolausyhtiöiden kautta. Ermitage on saanut palkkionsa ulkomaisilta rahastoyhtiöiltä, sen perusteella paljonko rahaa heidän saattelemaan on rahastoihin tullut. Joku voisi tätä kai kick-backiksikin kutsua.
Yhtiön mukaan sen toiminta ei muuttuisi oleellisesti, toimi se toimiluvalla tai ilman.

Tässä toukokuussa julkaistusta jutusta pätkä:

Bouix myöntää, että sijoituspalvelulupa lisäisi Ermitagen hallinnollista taakkaa, mutta se ei olisi hänen mukaansa merkittävä asia yhtiölle. Hänen mielestään yhtiön asiakastapaamisetkaan eivät muuttuisi oleellisesti, jos yhtiöllä olisi sijoituspalvelulupa.

Eikö Ermitage ole siis saanut mitään merkittävää etua siitä, ettei sen ole tarvinnut noudattaa kilpailijoidensa tapaan sijoituspalveluyhtiöitä koskevaa sääntelyä?

”Kasvumme ei liity mitenkään siihen. Ermitage Partnersin toiminnan menestys on perustunut ennen kaikkea pitkäaikaisiin suhteisiimme tiettyjen maailman johtavien vaihtoehtorahastomanagerien kanssa.”

6 tykkäystä