Osakesijoittaminen

Finda Oy - kotimainen sijoituskonserni

Sukulaiseni kuolinpesällä on hallussaan Finda Oy:n osakkeita pieni potti. Saimme tarjouksen osakkeista, mutta ennen sen hyväksymistä haluaisin ymmärtää mikä on osakkeen käypä arvo. Ilmeisesti vuoden 2019 verotuksessa osakkeen vertailuarvo on 42,45 €, saamamme tarjous jää alle tämän.

Yhtiö näyttäisi olleen varsin hyvä osingonmaksaja, viime vuodelta maksettiin 3,68€/lappu joka on 8% osinkotuotto tuolla verotuksen vertailuarvolla.

Lisäksi haluaisin ymmärtää, liittyykö listaamattoman yhtiön osakkeiden ostamiseen, myymiseen tai omistamiseen jotain lisäkuluja?

Privanetillla on kauppapaikka, joissa noita välitetään.

https://privanet.fi/

Tällä hetkellä myyntilaidassa hinta on 49€ ja ostolaidassa 48€. Välityspalkkio on 2%, kuitenkin vähintään 30€.

Saanko udella, mitä teille tarjottiin?

Ja siis varainsiirtovero pitää vielä huomioida. Kuluja tulee, mutta ne ovat yhteensä 3% luokkaa.

1 tykkäys

Tarjous oli 40€/lappu.

No siinä on vähintään 5€ per lappu liian vähän, koska ostolaidassa oli 45€ 1000 lapun erä. Pienellä vaivalla on nyt perikunnan mahdollisuus pitää pesästä vähän parempaa huolta kuin mikä toi teidän nykyinen tarjous on.

Finda on yrityksenä ylipäänsä mielenkiintoisessa tilanteessa, koska nyt kun DNA n osakkeet on myyty, firma joutuu miettimään omaa toimintaansa. Transparenssi on näissä entisissä puhelinyhtiöissä vähän niin ja näin, siksi en ole tarttunut.

E. Ja haluan nyt vielä selväsanaisesti korostaa, että toi 40€ per lappu on törkeä hinta ja kokemattomien perikuntien viilaamista linssiin

5 tykkäystä

Findan käypä arvo on tasolla 60 - 70 €, vähintään. Johdon tehtävä on jatkossa huolehtia sijoitusyhtiö Findan sijoituksista niin, että osinkosampo sykkii 6 - 8 % nettotuottoa/a pienellä listaamattoman yhtiön veroasteella. Jos ajattelet, että ammattilaiset kykenee parempaan sijoitustuottoon kuin ite, pidä rahat tässä :slight_smile:

2 tykkäystä

Aika anteliasta kutsua Findan puhelinpatruunakerhoa sijoitusammattilaisiksi. Ylipäätään hieman kyseenalaista toimintaa että johto kieltäytyy likvidoimasta yhtiötä ja jakamasta rahoja omistajilleen nyt kun sen olemassaololle ei DNA omistuksen myynnin jälkeen ole mitään syytä. Ymmärrän kyllä että johdolle on kivempaa ostella omistusta pilkkahintaan kuolinpesiltä ja viskellä rahaa kavereiden maakuntahankkeille. Harmillisesti Privanetin kaverit ovat myös tunnettuja kurssimanipulaattoreita, joten tästä lapusta on vaikea päästä eroon reiluun hintaan.

1 tykkäys

En Privanetin kautta kävisi kauppaa, tuskin saat käypää arvoa. Ostotarjouksiinkin suhtautuisin skeptisesti, saat todennäköisesti aivan liian pienen hinnan per osake. Meillä PHP:n osakkeita ja sitä kautta Findaa, niitä yritetty koijata ties millä “speciaaleilla ostotarjouksilla”. Selvitimme PHP:n varallisuuden ja osakkeiden lukumäärän ja pidimme osakkeet. Nyt olrmme saaneet osinkoina ulos jo enemmän kuin Privanetin tai kotiin lähetettyjen ostotarjousten arvo olisi ollut. Pitäkää ja ottakaa osinkovirta. Vaihtoehtoisesti Selvittäkää Findan varallisuuden kautta osakkeen arvo. Voinee yrittää huudattaa myös rsim. Tori.fi:ssä.

1 tykkäys

Jos osakkeet rahaksi haluaa muuttaa niin privanet on minusta ainoa järkevä vaihtoehto. Omistin itse findaa Helmikuun loppuun asti henk.koht ja sijoitusyhtiön kautta. Sain parin vuoden aikana lukuisia tarjouksia Kahdelta eri firmalta joiden tarjoukset aina noin 6-8 euroa alle privanetissä olevien tarjoustasojen. Privanetissa kaupat toteutui kuten piti. Ainoa iso miinus on 2% välityspalkkio. Lisäksi ostaja ja myyjä maksaa puoliksi varainsiirtoveron.

1 tykkäys

Osaatko @Molskis06 yhtään tarkemmin perustella tuota 60-70 euron käypää arvoa?

Tuodaan tähänkin tarinaan välillä muistutus, että odotukset ovat jälleen korkealla saada Findalta huikea osinko (8 %?). Jos veljekset ovat 1 mrd rahasalkkua DNA jäljiltä hoitaneet tässä osakemarkkinaympäristössä yhtä hyvin kuin minä (:), niin tässäpä tulevillekin vuosille hyvää menoa riittää. Privanetissä hinta 30 % alle oman pääoman. Kasvaisiko tästä jatkossakin “hieno tarina”.

Itse ketjun avaajana päädyin lopulta ostamaan kuolinpesän osakkeet. Odotukset osingon suhteen ovat siis täälläkin korkealla :grinning_face_with_smiling_eyes:

Onko teillä antaa tietoa, mistä voisin löytää Findaa koskevaa uutisvirtaa???

Nimim. "Emännän perimän kolmen RSP:n puhelinosakkeen vartija

1 tykkäys

Taisi olla sen verran pettymys, että jätit tiedot vain tähän? Olen kyllä itsekin yllättynyt alustavista tiedoista. No, onneksi sentään plussalle jäivät (todennäköisesti :roll_eyes:).

Minusta ennakkotiedot vaikutti myös vaatimattomilta. Toisaalta en ymmärrä puhtaan sijoitusyhtiön finansseja. Jos positioita ei myydä/kevellä, niin tällöin tuottoja kertynee vain osingoista?

Jostain syystä Privanetissä viimeinen noteeraus on silti noussut 54 euroon.

Tässä on hyvä ymmärtää Aurejärvien sijoitusprofiili. He suosivat vähäriskisiä, matalan volatiliteetin sijoituskohteita, jotka ovat viime vuonna aliperformoineet. Tätä taustaa vasten tulos ei ole yllättävä.

Findan kanssa joutuu pohtimaan: 1. Annatko “rahaston hoitajan” huolehtia DNA rahojesi sijoituskohteista, vai hoidatko homman itse. 2. Haluatko hajauttaa Findan kautta ulkomaille. 3. Erittäin huonon yhtiöviestinnän vuoksi olet vuoden kerrallaan pimennossa. 4. Onko johdon hiukan ylimielinen suhtautuminen omistajiin pysyvää vai saammeko kevään yhtiökokouksessa lupauksia paremmasta.

2 tykkäystä

Erittäin hyvin sanottu. Varsinkin tuo kohta kolme on erittäin paikkaansa pitävä.

Saammekohan ensiviikolla Findan tilinpäätöksen ja yhtiökokouskutsun. Nuuskittavaa on. Kiinnostaa myös, kuinka pääomistajat tai heidän omat firmansa ovat haalineet vuoden aikana lisää Findan osakkeita. Siksi, että he ovat nauttineet sisäpiiritiedoista, ja me odottaneet niitä 1 v.