Finnair - Uudelleenrakentaminen koronakriisin jälkeen

Kesälukemista tuoreen IR-blogin muodossa: Finnair Q2 2023 -tulos sekä kysymyksiä ja vastauksia | Finnair Suomi

6 tykkäystä

Ryanair raportoi myös tänään Q1:nsä (huhtikuu-kesäkuu). Tuloskehitys oli selvässä ja suurin piirtein odotusten mukaisessa ylämäessä. Sen sijaan kommenteissa Q2:sta ja loppuvuodesta (ml. ei ohjeistusta) oli tiettyä varovaisuutta Boeingin toimitusviiveisiin, kuluttajakäytökseen, häiriöihin ja volatiiliin polttoaineen hintaan liittyen. Pitkän tähtäimen pelikirja yhtiöllä on toki ihailtavan selkeä.

4 tykkäystä

Onkohan jossain välissä tulossa reverse split?

Instituutiot ei osta penniosakkeita. Sitä kautta voisi saada lisärahoitusta → lisää lentoja → lisää kassavirtaa.

Mitä väliä, tuleeko vai ei?

Ei vaikutusta kassavirtoihin.

1 tykkäys

Lufthansan Q2-raportti ei ainakaan oleellisesti ylittänyt markkina-odotuksia, vaikka raportin yleiskuva onkin omaan silmään melkoisen härkäinen. Q2 oli yhtiön historian paras (Eurowingsiä myöten kaikki lentoyhtiöt olivat voitollisia). Yhtiö myös täsmensi ohjeistustaan ja ensi vuoden taloudelliset tavoitteet saatetaan saavutettaa jopa etuajassa. Tarjontaa rämpätään myös ylös merkittävien rekryjen kautta ja jopa pandemia-aikana käytännössä käyttökelvottomaan laariin luokiteltuja A380-koneita laitetaan lentämään. Kahteen kertaan kriisin aikana pääomitetun Lufthansan nettovelkalasti on jo pandemian alkua alempi. Markkinoille raportti ei kuitenkaan näytä maistuvan vaan osake on 5 %:n laskussa.

Wizz Airin tänään julkistaman raportin kuva oli myös varsin duurivoittoinen. Osake on pikkumiinuksellla.

7 tykkäystä

Tuoreet heinäkuun liikennetiedot löytyvät täältä.

Yli miljoona matkustajaa ensimmäistä kertaa sitten helmikuun 2020 ja vahva matkustajakäyttöaste. Hyvä kuukausi siis kaiken kaikkiaan.

t. Erkka

11 tykkäystä

Iso menetys finskille, saa nähdä ketä yhtiö saa hankittuja tilalle.
Topi tehnyt kyllä erinomaista duunia erittäin turbulentissä ympäristössä ja hienoa nähdä että hän pääsee vielä suurempiin saappaisiin.

8 tykkäystä

Mitkä on Topin suurimmat saavutukset Finnairissa?

Firman pitäminen pystyssä kun ensin iski Covid ja sitten vietiin tärkein lentoreitti Aasiaan?

1 tykkäys

Niin. Kun tätä viimeistä reilun kolmen vuoden ajanjaksoa lähtee summaamaan, niin ehkä parhaat sanat löytyy Jouko Karviselta, kun hän yhtiökokouksessa sanoi 23.2.23 “Ensin tuli pandemia ja katkaisi meiltä siivet” ja sen jälkeen summasi seuraavasti
→ Koko liiketoiminta alas parissa viikossa.
→ Tuhannet ihmiset lomautettiin (suomalaisen järjestelmän avulla), jonka ansiosta Finnair ei menettänyt kriittistä osaamista.
Tämän jälkeen → Vähennettiin kustannuksia, sekä etsittiin tehokkuutta ja tuottavuutta.
Sitten viime vuoden alussa, kun juuri oltiin pääsemässä “nousukiitoon”
→ Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja koko Aasian strategia meni uusiksi (Aasia oli aiemmin puolet liiketoiminnasta)

Sitten hallitus ja johto (tässä kohtaa voisi myös alleviivata tuota Topin roolia) suunnitteli uuden liiketoimintamallin, sekä kapasiteetti ja liikenneverkoston.
→ Joka mahdollisti / mahdollistaa toimimisen kannattavasti uudessa maailmassa = kannattava liiketoiminnan rakentaminen.
Tähän myös Jouko Karvinen täsmensi, että “me Finnairilla olemme saaneet tämän aikaan yhdessä”.

Tähän myös mainittakoon, että Jouko Manner itse summasi tuota Finnairin uudistamista ehkä haastavimmaksi tilanteeksi, jota hänellä on 40 vuoden työuralla tullut vastaan. Jouko itse jäi myös hallituksen puheenjohtajan tehtävistä tuolloin yhtiökokouksessa.

Myös Topi Manner itse kiitti omassa puheenvuorossaan Joukoa, sekä hallitusta. En ole koskaan päässyt tapaamaan kyseisiä henkilöitä livenä, mutta ainakin itse vaikutuin kovasti Jouko Karvisen, sekä Topi Mantereen ulosannista yhtiökokouksessa (kun katsoin livetaltioinnit), sekä Topi on aina ollut hyvin vakuuttava Indereksen haastatteluissa.

Tässä en nyt sen enempää halua ottaa kantaa siihen, että mikä rooli kenelläkin on ollut, mutta kiistaton fakta on se, että Finnairissa on tehty vaikeita päätöksiä viimeisen kolmen vuoden kaksoiskriisin aikana, sekä on ilmiselvää että jos on kaksikymmentä vuotta rakennettu Aasian strategiaan, mikä on vaikuttanut ihan kaikkeen jopa lentojen ruokatarjoiluihin, niin on tämä ollut valtava haaste kaikille Finnairin työntekijöille.

13 tykkäystä

Antin kommentit siitä, miten toimitusjohtaja Manner siirtyy Elisaan.

Erittäin vaikeisiin olosuhteisiin peilattuna vähintään hyvin suoriutuneen Mannerin lähtö on mielestämme Finnairille menetys, mutta erityisen yllättävä muutos ei mielestämme ole taustat huomioiden. Odotamme Finnairin rekrytoivan yhtiön uuden toimitusjohtajan yhtiön ulkopuolelta.

5 tykkäystä

Tänään julkaistut elokuun liikennetiedot löytyvät täältä.

Tällä kertaa jäätiin hitusen miljoonan matkustajan rajapyykistä, mikä selittyy normaalilla kausiluonteisuudella, sillä heinäkuu on perinteisesti vuoden vilkkain kuukausi kesälomamatkustuksen siivittämänä. Vuoden takaiseen verrattuna luvut kasvoivat kuitenkin mukavasti.

t. Erkka

11 tykkäystä

Analyytikon kommentit Finnairin elokuun liikenneraporttiin liittyen. :point_down:

4 tykkäystä

Muistutuksena, että Topi on huomenna lauteilla Pörssisijoittajan viikossa klo 17.10 alkaen. Mieltä askarruttavia kysymyksiä voi esittää chatin kautta.

t. Erkka

8 tykkäystä

Laitan vielä suoran linkin esitykseen, koska Topin esitys oli niin erinomainen. :slight_smile:

8 tykkäystä

Kiitokset, @Sijoittaja-alokas !

5 tykkäystä

SAS kerää rahaa, ja vaihtaa allianssia Star Alliancista ja vaihtaa Sky Teamin (Air France, KLM, …).

No joku vaikutus tällä lienee Finskiin, mutta jätän arvelut muille.

https://www.sasgroup.net/newsroom/press-releases/2023/sas-reaches-major-milestone-in-sas-forward--announces-the-winning-consortium-including-details-of-the-transaction-structure/

7 tykkäystä

Vaikutus Finskiin riippunee aika paljon AF/KLM:n ja toisaalta myös Lufthansan reaktioista.

AF/KLM ei varmasti halua ylläpitää Tukholmaa yhtä isona hubina kuin Kööpenhaminaa, varsinkin kun Tanskan valtio on mukana omistajana. Finnairille voi siis avautua uusia mahdollisuuksia Arlandassa, mikäli AF/KLM ohjaa SAS:n pitkän matkan lennot entistäkin enemmän Köpikseen.

Toisaalta mitä tekee Lufthansa? He menettävät Pohjoismaiden kumppaninsa ja Välimerellä ovat laajentaneet johdonmukaisesti omia ja tytäryhtiöiden lentoja. Lufthansa voi laajentaa omia toimintojaan Arlandassa, ja olisi Finnairilla SAS:a vahvempi ja pelottavampi kilpailija.

4 tykkäystä

SAS:n osake muuten -80 % tänään, kun yhtiö vedetään pois pörssistä eikä nykyomistajille jää mitään. Ainakin ulkomuistini mukaan SAS varoitti hyvissä ajoin ja selkeästi chapter11 prosessin alkumetreillä, että osakkeenomistajille todennäköisesti jää tästä harjoituksesta käteen luu.

Voisin kuvitella, että ainakin Ryanair ja ehkä myös Norwegian ovat lyhyiden reittien osalta haaskalla Arlandassa.

10 tykkäystä

Finski ensimmäisenä omistajien kukkarolla keventämässä velkataakkaa

5 tykkäystä