Fodelia - Elintarvikealan tiennäyttäjä

Kati Kokkonen (talousjohtaja) myynyt 3500 osaketta, 14214 kpl oli kotisivuilla mainittu omistus.

8 tykkäystä

Sitähän ei myyty vuoden alussa, vaan kesken vuoden, joten liikevaihtoa myydylle on toki kertynyt jo 2024 vuodelle.

14 tykkäystä

No mutta kappas. Just itseasiassa tänään mietin, ettei Pyhännältä ole kuulunut hetkeen mitään. Nyt kuuluu :slightly_smiling_face:

Fodelia Oyj Lehdistötiedote 25.6.2024 klo 14.15

Fodelia Oyj:n tytäryhtiö Feelia Oy on saanut merkittävän uuden asiakkuuden HUSista. HUS on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, joka vastaa koko Uudenmaan alueen erikoissairaanhoidosta. Sopimus on yksi Feelian kaikkien aikojen suurimpia sekä yhteistyönä merkittävä avaus sairaalapuolen asiakkuuksien puolelta.

Hankinnan tavoitteena on korvata Feelian helposti valmistettavilla aterioilla Meilahden tuotantokeittiön väistön aikana tarvittavat potilaiden ja henkilökunnan ateriat, jotka tällä hetkellä valmistetaan keittiössä. Valmistuksen helppouden lisäksi hankinnan tavoitteena on ollut hankkia laadukkaita, ravitsemukseltaan käyttötarkoitukseen sopivia ja kokonaiskustannuksiltaan edullisia valmisruokia.

Yhteistyö toimijoiden välillä käynnistyi toukokuussa 2024 ja jatkuu jopa vuoden 2030 loppuun saakka. Feelian ja HUSin välisen sopimuksen arvioitu vuosiliikevaihto on noin 1,5-1,7 miljoonaa euroa ja toimitettava ruoan kokonaiskilomäärä vuositasolla 272 000 kg.

https://otp.tools.investis.com/clients/fi/fodelia/Cision/cision-story.aspx?cid=2524&culture=fi-FI&newsid=42941

28 tykkäystä

@Mikko_Tahkola haluatko avata hieman matematiikkaa uusien konseptien investointien (esim. kuinka paljon maksaa uuden reseptiikan tuotekehitys ja tuotantoon laitto) ja miten kannattavaa liiketoimintaa on tehdä väistön aikainen ruokahuolto suhteessa ns. jatkuviin sopimuksiin? Saako Feelia tällä enemmän muskeleita voittaa sairaalapuolen asiakkaita (tai muita asiakkuuksia toisista segmenteistä) vai onko tämä hyvää liiketoimintaa vaikka reseptit 2030 vuoden loppua kohden heitettäisiin viemäriin.

Pahoittelut provosoivasta kysymyksestä, mutta tavoitteena on ymmärtää miten näin iso muutostyö yhtä kilpailutusta varten on nähty Feelian lasien läpi.

17 tykkäystä

Kiitos kysymyksestä. Vastaan yleisellä tasolla mutta samat lainalaisuudet pätee pääosin kaikkiin asiakkuuksiin. Lähtökohta lähes kaikkeen tuotekehitykseen on asiakkaan tarpeet - tässä tapauksessa HUS:n reseptiikka. Tämä reseptiikka (tai vaatimukset mm. proteiinien määristä jne.) pitää saada toimimaan “teollisessa” prosessissa joka meidän tapauksessa on autoklaaviprosessi. Siten itse t&k on huomattavasti haastavampaa kuin pelkkä reseptin kopiointi avokeittiössä (vaikka olisi suurempikin mittakaava). Tähän caseen tehtiin yli 60 uutta tuotetta joten se poikkeaa kyllä tavanomaisesta kilpailutuksesta mutta samalla teimme sairaalamaailman ruokalistan jota voimme hyödyntää muilla hyvinvointialueille ja asiakkailla. Osa tuotteista on henkilökunnan ravintolaan joten sieltä löytyy erinomaisia tuotteita mm. Oikian verkkokauppaan. Todella kova rutistus Feelian T&K porukalta. Euromääriä en halua avata mutta ei näitä taseeseen ole aktivoitu…=) Kun uudet tuotteet lähtevät tuotantoon tehokkuus hieman kärsii ensimmäisillä kerroilla mutta se kuuluu ns. normaalin vaihtelun piiriin. Summa summarum: HUS:n lisäksi haemme tällä konseptilla kasvua laajemmastikin joten tehty investointi tulee takaisin riittävillä kertoimilla. Henkilökohtaisestikin olen äärettömän ylpeä Feelian joukkueen onnistumisesta! Huikeita osaajia - näitä Suomi tarvitsee.

67 tykkäystä

Tämä sopimus oli toki jo aiemmin tiedossa ja esillä CMD:n aikana, mutta ei vielä valmis tiedotettavaksi. Siitä johtuen markkinareaktiot myös hieman maltillisemmat kuin olisi ehkä olleet ilman aiempaa tietoa.

Yhtä kaikki, hienoa työtä Feelialta, merkittävä onnistuminen ja referenssi jatkoa ajatellen.

Tommin kommentit Paulin oletettavasti lomaillessa :sunglasses:

Feelia kehitti HUSin kilpailutuksessa 61 uutta reseptiä asiakkaan toiveisiin perustuen, ja asiakkaalle tuotettavaan valikoimaan päätyi yli 80 tuotetta. Sopimuksen arvioitu vuosiliikevaihto on noin 1,5–1,7 MEUR (noin 3 % vuoden 2024 Fodelia-konsernin liikevaihtoennusteestamme). Näin ollen sopimus on yksi Feelian kaikkien aikojen suurimpia.

19 tykkäystä

Isot kauppapäivät jatkuu. 350000 kappaletta vaihtoi omistajaa. Popparit (vai Oikia sipsit?) esille ja odottamaan tämän kaupan myyjää ja ostajaa. Vain kuudella omistajalla kyseinen määrä omistuksessaan.

9 tykkäystä

Mikko Tahkola luovutus
Volyymi: 350000 Keskihinta: 5.8 EUR

Ostajakin löytyi

18 tykkäystä

Suurimman omistajan/toimitusjohtajan myynnit jatkuu en näe hyvänä, vaikka kuinka yritetään kuorruttaa uutista.

9 tykkäystä

Totta. Ristiriitaiset ajatukset. Miksi myydä tuollainen satsi, jos firmalla menee hyvin ja tulevaisuus on valoisa? Ehkäpä juuri siitä syystä, mitä tuossa tiedotteessa kerrottiin ja mikäpäs on myydessä, jos omistat niitän lähes 2000000kpl. Tai sitten kyse on jostain muusta. Luotan tiedotteen sanomaan.

Nää on näitä. Mun hälykellot ei soi. Vielä. Pientä kilinää kuuluu jostain kaukaa, mutta ääniä mahtuu maailmaan.

5 tykkäystä

Itse yritän nähdä tässä sen positiivisen puolen, eli rahastoyhtiön härkäisempi näkemys yhtiöstä johti siihen, että heistä tuli yksi isoimmista omistajista. TJ:llä osakkeita on niin reilusti, että tämmöiset isommatkaan myynnit eivät toistaiseksi hetkauta, kun osakkeita ei laiteta markkinoille myyntilaitaan vaan menevät kädestä käteen jollekin rahastolle yms.

Tiettyyn pisteeseen asti on myös hyvä, että omistus ei ole niin keskittynyt TJ:n taskuun. Huolestuisin vasta, jos osakkeita myytäisiin tasaiseen tahtiin (tai yksittäisinä isompina erinä) suoraan markkinoille, koska se a) laskisi todennäköisesti osakkeen hintaa kun (jos) tarjonta ylittää kysynnän, ja b) ei herätä luottamusta yleisellä tasolla. Siltikin, todella iso omistus TJ:llä on tänäkin päivänä yhtiöstä.

8 tykkäystä

Saisikohan @Mikko_Tahkola :lta jotain kommenttiä tähän. Terveisin Huolestunut sijoittaja.

Sitä taidettiin jo kommentoida muutama viesti takaperin

Itse en osaketta omista, mutta en olisi niin huolissaan. Vaikka firmalla menisi hyvin ja luotto olisi kova, niin ihan jo firmasta riippumattomien riskien vuoksi kannattaa hajauttaa. Ihan perus omaisuudenhoitoa, kun noin iso steikki on yhdessä firmassa. Ketä tahansa meistä saattaisi hieman hirvittää.

Tai saattaahan Tahkolalla olla vaikka joku Levin hirsilinnan rakennusprojekti menossa, johon nyt käteistä tarvitaan. Mistä näistä tietää. Eikä sitä ymmärrettävästi välttämättä halua tänne toitottaa.

Ja hyvä juttu on se, että Tahkola ei näitä työnnä markkinalle jonkun hölmön yksityissijoittajan ostettavaksi, vaan joku joka on varmasti perehtynyt hyvin yhtiöön laittaa kerralla ison panoksen.

6 tykkäystä

Tahkolan kommentti:
“Saimme esitellä ShapeQ:n edustajille kesäkuussa Fodelian tehtaita Pyhännällä. He olivat todella vakuuttuneita erityisesti Feelian konseptista ja tuotteista. Vierailun jälkeen he ilmoittivat halustaan sijoittaa lisää Fodeliaan, joten näin tässä yhtiön kannalta hienon mahdollisuuden saada todella ammattimainen kansainvälinen sijoittaja yhtiön kolmanneksi suurimmaksi omistajaksi. Heidän osaamisensa, kontaktinsa ja näkemyksensä tuovat meille sellaista lisäarvoa, että en voinut jättää tilaisuutta käyttämättä. ShapeQin sijoituksen myötä toivon, että tämä lisää Fodelian kiinnostavuutta sijoittajien keskuudessa sekä kotimaassa että erityisesti kansainvälisesti. Fodelian omistus on ollut hyvin keskittynyttä. Tämä tehty kauppa hajaannuttaa omistusta oikeaan suuntaan. Henkilökohtaisesti olen edelleen yhtiön suurin osakkeenomistaja ja jatkan yhtiön palveluksessa Fodelia Oyj:n toimitusjohtajana.”

8 tykkäystä

Tiedotteessa oli aikalailla se mitä tästä on kommentoitavaa. Tähän ei liity mitään erityistä dramatiikkaa vaan normaalia vastuullista taloudenhoitoa.

Aika huikeeta, että saksalaiset ovat meidät löytäneet (vaatii kyllä osaamista heiltä, sillä aika Suomi-painotteista meidän viestintä on ollut tähän saakka). Ymmärtävät kyllä äärettömän hyvin mikä meidän busineksessa on fiksumpaa kuin perinteisillä toimijoilla. Sekin on kommentoituna tiedotteessa.

On hyvä huomata, että olen edelleen suurin omistaja yhtiössä ja siten intressit yhtiön suhteen ovat jopa keskimääräistä listayhtiön toimaria merkittävästi suuremmat. 23 vuotta yrittäjänä tulee täyteen marraskuussa joten siinäkin mielessä kyllä minä tämän itselleni hyvillä mielin suon ymmärtäen kyllä sijoittajan ihmettelynkin.

48 tykkäystä

Käytän viestiäsi kansainvälisen sijoittajan kiinnostuksesta tilaisuutena kysellä kansainvälistymisestä tarkemminkin. Teillähän oli jossain vaiheesaa pilotteja ulkomaille, mikä niistä on viimeisin tieto? Peruttuinko kaikki koronan myötä?

Olen käsittänyt että teillä on asiakkaita joilla on hoivakoteja, päiväkoteja ja ehkä muutakin toimintaa Suomen lisäksi muissa pohjoismaissa. Mikäli nämä asiakkaat ovat olleet Fodelian tuotteisiin tyytyväisiä oletteko yrittäneet myydä myös Suomen ulkopuolella oleviin toimipisteisiin ratkaisuja? Tai ovatko asiakkaat itse kyselleet toimitusmahdollisuuksista Suomen ulkopuolelle, mitä voisi olettaa jos konsepti toimii hyvin?

7 tykkäystä

Pauli on tehnyt kiinnostavan katsauksen tämän vuoden satonäkymiin sekä miten se vaikuttaa eri yhtiöihin. :slight_smile:

Teimme katsauksen vuoden 2024 satonäkymiin ja nostimme esiin merkittävimmät yhtiökohtaiset vaikutukset kotimaisiin elintarvikealan listayhtiöihin. Kokonaisuudessaan elintarvikealan kustannusympäristö on vakautunut ja paikoin raaka-aineiden hinnoissa on jopa nähty pientä laskua, mikä tosin selittyy osittain vaatimattomalla kysynnällä. Viljojen kylvöalojen muutokset ovat kuluvana kesänä suhteellisen maltillisia. Kesäkuun viime vuotta korkeampi sademäärä tukee satonäkymiä suhteessa kuivaan edelliskesään.

3 tykkäystä

Vastaan Feelian osalta esin. Koronan alkaessa meidän hyvässä vauhdissa ollut Ruotsi jämähti sijoilleen. Sitä seurannut inflaatiokriisi aiheutti sen, että päätimme keskittyä täysillä Suomeen. Toki kokoajan meillä on ollut pientä vientiä Ruotsiin mutta siihen ei ole panostettu. Nyt kun meillä on Suomessa asiakkaita joilla on toimintaa Ruotsissa olemme heidän kanssaan keskustelleet konseptien laajentamisesta sinne. Näemme yhdessä, että siellä on samat haasteet ja samat mahdollisuudet hoitaa asiat fiksummin kuin perinteisellä mallilla. Lisäksi tarkastelemme kokoajan muitakin mahdollisia jakelutieratkaisuja avoimin mielin, mutta mitään pysyvää mallia meillä ei vielä Ruotsiin ole. Ruotsi on kuitenkin luontevin paikka lähteä vientiä hakemaan.

Päiväkotimarkkinaan meillä on tulossa lisää mm. välipalatuotteita omasta tuoannosta (Marjavasu & Feelia) joten timanttisella hyvinsäilyvällä tuoteperheellä on voi ottaa koko paletin viennissäkin haltuun mutta tehdään kotiläksyt ensin kunnolla. Samoin tilausjärjestelmässä taitaa olla jo nyt suomi, ruotsi ja englanti kielenä.

Oikian osalta vientiä tehdään ja itse asiassa siellä on mielenkiintoisia näkymiä Pohjoismaissa. Viennin osuus on noin 15-20% tällä hetkellä.

22 tykkäystä

En malta olla kysymättä tässä kohtaa, että onko tuo aiemmin tiedotettu ja peruttu päälistalle siirtyminen vallan haudattu ajatuksena, vai onko se edelleen relevantti tavoite jollakin aikavälillä?

2 tykkäystä