Fodelia - Elintarvikealan tiennäyttäjä

Loistavaa kehitystä mutta ihan valmiiksi ei vieläkään tullut. Suunta on oikea.

Tulosinfo klo 12. Tervetuloa kuulolle ja hyvät kysymykset aina paikallaan.

26 tykkäystä

Mitenkä liikevaihto onkaan historiallisesti jakautunut eri kvartaaleilla, onko h2 normaalisti suurempi ja kannattavampi? Pikku joulu, joulu, festarit jne?

Alkaako yhteisyritys parantamaan h2?

@Pauli_Lohi oli hyvin kartalla luvuista :+1:

Liikevaihto jäi hieman ennusteesta, minkä takia myös muissa luvuissa vastaava ero.

@Mikko_Tahkola: Hyvää tekemistä Fodelialta, kannattavuus paranee vaikka kasvu jatkuu :cowboy_hat_face:

21 tykkäystä

Fodelian osalta peräpeiliin katsomalla on aina yllättynyt minkälaisia kannattavuutta rasittavia kehityskohteita, ulkopuolisia tekijöitä tai investointeja konsernin sisällä onkaan ollut menossa. Iso osa selittynee ulkopuolisilla tekijöillä (toimintaympäristön muutokset, jne.), mutta onhan tuolla ollut paljon rivien välistä myös oman identiteetin ja suunnan hakemista.

“tarjouskanta on kasvanut ennätystasolle, mikä ennakoi positiivista kehitystä myös tulevaisuudessa.” → Loistavaa!

“Loppuvuotta 2022 rasittivat voimakkaasti kohonneet kustannukset, jotka saatiin vietyä myyntihintoihin vasta viiveellä. Yhtiössä on tehostettu tuotantotoimintaa ja uudistettu logistiikkaratkaisuja, mitkä ovat tuoneet kustannustehokkuutta toimintaan.”

“Liiketoiminta-alueeseen kuuluneiden yhtiöiden fuusioprosessi toteutui alkuvuonna. Tammi-kesäkuulle kohdistui fuusiosta ja ERP-järjestelmän käyttöönotosta aiheutuneita kertaluontoisia kustannuksia.”

“Yhtiössä on käynnissä investointiprojekteja, joilla mahdollistetaan kasvua ja kehitetään edelleen tuotannon tehokkuutta.”

“Nopea kasvu on aiheuttanut alkuvaiheen lisäkustannuksia, minkä myötä kannattavuus on jäänyt vielä alhaiseksi.”

@Mikko_Tahkola Hyvää tekemistä kuluneen puolikkaan aikana. Pystyisitkö avaamaan hieman sitä, mikä on normaali kulu- ja investointirakenne Fodelialle nyt, lähitulevaisuudessa ja pitkällä aikavälillä? Ulkopuolisena tulkitsen mennyttä ja tulevaa niin, että kustannukset on nyt näpeissä ja investoidaan hallitusti suunniteltuihin asioihin. En kuitenkaan olisi yllättynyt, jos seuraavassa raportissa nousisi jokin uusi investointikohde puskista esiin, koska näitä on sijoittajan näkökulmasta ollut aika paljon.

10 tykkäystä

Hienoa työtä @Mikko_Tahkola !

Kysyisin Fodbarista. Kuinka yhteisyritys on onnistunut ruokapalvelutyöntekijöiden rekrytoinneissa? Liittyvätkö raportissa mainitut käynnistysvaikeudet rekrytointeihin?

5 tykkäystä

Pauli on jo kirjoitellut kommentit aamun tuloksesta. :slight_smile:

Fodelia julkisti tänään Q2-osavuosikatsauksensa. Liikevaihdon kasvu jatkui hyvällä tasolla ja positiivinen kannattavuuskehitys jatkui, vaikka luvut jäivätkin hieman ennusteistamme. Pidämme Q2:n lukuja kuitenkin kohtalaisen hyvinä, sillä etenkin kannattavuuteen kohdistui edelleen väliaikaisia heikentäviä tekijöitä liittyen kasvupanostuksiin ja muutoksiin organisaatiossa.

4 tykkäystä

Ja lisää hyvää tähän päivään :partying_face:

Fodelia Oyj:n tytäryhtiö Feelia Oy on voittanut merkittävän kilpailutuksen lounasruoan ja välipalan toimittamisesta Pilke päiväkodit Oy:lle. Jatkossa yhteistyö voi sisältää myös laajemman kokonaisuuden. Sopimus on voimassa toistaiseksi.

Yhteistyö käynnistyy noin 4 miljoonan euron vuositasolla, mutta sopimuksen vuosittainen arvo voi kasvaa merkittävästi suuremmaksi. Asiakas tilaa tuotteet Feelian oman tilausjärjestelmän kautta, ja toimitukset alkavat porrastetusti elokuun alusta. Tammikuussa 2024 mukana toimituksissa ovat lähes kaikki Pilke päiväkotien yksiköt.

“Feelian konseptille on yhä enemmän kysyntää myös alallaan isojen toimijoiden keskuudessa, ja uusi voitettu sopimus on siitä yksi osoitus. Olemme ylpeitä, että ainutlaatuinen konseptimme soveltuu laajan asiakaskunnan tarpeisiin, ja sen kilpailuedut ovat hyödynnettävissä hyvinkin erilaisten asiakkaiden palvelemisessa.” -Feelian toimitusjohtaja Jukka Ojala kommentoi.

“Fodelia-konsernin suurin yhtiö Feelia on mielenkiintoisessa kasvuvaiheessa. Uusi merkittävä asiakkuus laajentaa ja vahvistaa Feelian asemaa myös päiväkotimarkkinassa. Kyseessä on koko konsernin historian merkittävin sopimus. Olemme iloisia, että alkavan yhteistyön myötä saamme toimittaa ruokaa yli 170 Pilke päiväkodin ateriahetkiin.” -Fodelian toimitusjohtaja Mikko Tahkola iloitsee.

“Feelian konseptin ylivertaista merkitystä asiakkaalle voisi kuvailla sanoilla helppous, kustannustehokkuus, ja vastuullisuus, ja se kattaa koko prosessin ruoan tilauksesta Feelian tilausjärjestelmän kautta ruoan tarjoiluun asiakkaan toimipisteissä.” -Tahkola lisää.

30 tykkäystä

Iso Jytky tämä Pilke päiväkodit soppari, monta miltsiä vuosittaiseen liikevaihtoon kerralla + mahdollisuus enempäänkin! Jokainen tällainen isompi soppari luo alustaa seuraaville onnistumisille kun konseptin toimivuus saa lisää ja lisää näyttöjä. Eli jos Pilkkeen ruokailijoilta tulee two thumbs up, niin kyllä on taas muidenkin hivenen helpompi liittyä tähän konseptiin mukaan.

Erittäin hieno nähdä myös, että kannattavuus kehittyy suotuisasti, sillä se on ollut vähän murheenkryyninä itsellä, että jääkö viivan alle tarpeeksi vaikka paljon hyviä asioita tapahtuisikin. Erityisesti kun Fodelia tuntuu saaneen painetta kannattavuuteen aika monesta asiasta (erityisesti korona, sota ja yleisesti inokas kustannusten nousu), niin pienenä pelkona on ollut, että saadaanko sitä kannattavuutta kehittymään.

Pari piristävää osaria nyt putkessa. Näillä askelmerkeillä ei tarvitse oikeastaan keskittyä juuri muuhun kuin, että kasvu jatkuu, sillä näyttäisi siltä, että kannattavuus tulee myös läpi (tai ei ainakaan ole samalla tavalla paineessa kuin ennen). Toivottavasti tässä ollaan matkalla kohti tasaisempi aikoja, eli kustannuspuolella ei tarvitsisi elää samanlaista vuoristorataa tulevina vuosina. Eli lisää asiakkaita ja soppareita kun vaan saadaan, niin hyvä tulee… ja kasvuhan on ollut hyvällä tasolla.

25 tykkäystä

Toimitusjohtajan Q2 -haastattelu :+1:

9 tykkäystä

Nouseeko Fodelia viimein? – Tuore sopimus ja murroksessa oleva valtava markkina ovat hyvä alku Nouseeko Fodelia viimein? – Tuore sopimus ja murroksessa oleva valtava markkina ovat hyvä alku | Kauppalehti

Heikko kurssikehitys jatkunut vaikka kaksi viimeistä tulosinfoa tuoneet jo hyvinkin positiivista signaalia yhtiön tilanteesta. Pilke-sopimus kirsikkana kakun päällä. Toivotaan vastaavia uutisia lähitulevaisuuteen lisää, niin voidaan toivottavasti vastata Kauppalehden kysymykseen myönteisesti.

6 tykkäystä

Henri Elo on tehnyt analyysin Fodeliasta.

Feelia-liiketoimintayksikkö, joka palvelee foodservice-asiakkaita, etenee vahvasti oikeaan suuntaan. Fodelia panostaa yhä enemmän sen kannattavan kasvun varmistamiseen.

Toisena tavoitteena on Fodelia Retailin kannattavuuden parantaminen.

Alaotsikot:

  1. Talousjohto katsoo kannattavuutta
  2. Yksiköiden välillä on hajontaa menestyksessä
  3. Yhteenveto

Huomioithan lukiessasi:
Kirjoittaja omistaa yhtiön osakkeita.

IR-ikkuna on SalkunRakentajan yrityskumppaneiden kanava taustoittaville ja analyyttisille artikkeleille sekä muulle mielenkiintoiselle sijoittajatiedolle. Artikkeli on osa kaupallista yhteistyötä yhtiön kanssa. Artikkeli ei sisällä sijoitussuosituksia.

7 tykkäystä

Mietintää: Mitkä yritykset ovat vastaavia kuin Feelia Euroopassa? Onko Feelia euroopan mittakaavassa iso vai pieni nykyisessä bisneksessään? Jos mietitään Fodeliaa yritysostokohteena, millainen voisi olla potentiaalisin ostaja? Ei taida mennä Orklan alle nykyisellään?

4 tykkäystä

Positiivisella klangilla kirjoitettuja juttuja tuntuu nyt satelevan, vielä ei kurssiin tätä positiivisuutta ole päästy kuitenkaan siirtämään.

5 tykkäystä

Itse odotan Fodelian kovaa kasvua tulevaisuudessa. Kunta puolella vaan päätöksen teko kestää. 10v on lyhyt aika.

Omistan osaketta.

6 tykkäystä

Jukkatalo menossa näillä näkymin konkurssiin. Jos jotain hopeareunusta hakee, niin kyseessä on Pyhännän suurin työllistäjä. Onkohan Feelialla mahdollisuuksia napata tuolta työvoimaa vai onko kustannusrakenne tai osaaminen liian kaukana realismista?

3 tykkäystä

Atrialta tuli positiivinen tulosvaroitus. Ei voi toki yhdistää suoraan Fodeliaan, mutta ainakin jotain alaan liippaavaa :smiley:

“Syy oikaistun liikevoiton ennusteen parantamiselle on Atria Suomen hyvä tuloskehitys, joka johtuu pääosin uuden siipikarjatehtaan ennakoitua paremmin sujuneesta käyttöönotosta. Lisäksi Atria Suomen myynnin rakenne on edellisvuotta parempi. Uuden tehtaan vaiheittaisesta käyttöönotosta arvioidaan aiheutuvan pienemmät kustannukset kuin aiemmin ennustettiin. Hankkeen valmistuminen etenee aikataulussaan, ja tehdas otetaan kokonaisuudessaan käyttöön vuoden 2024 loppuun mennessä.”

  1. Pääosin taustalla vaikuttaisi olevan heidän tekemän investoinnin odotettua parempi läpivienti (ei mitään liityntää Fodeliaan, koska täysin yhtiökohtainen asia)
  2. Myynnin rakenne edellisvuotta parempi (tästä voi ainakin toivoa, että implikoisi myös Fodelialle relevantin markkinan hyvää asetelmaa?)
9 tykkäystä

Fodelia taisi alkuvuoden aikana saada pitkälti hinnan korotukset läpi ja tämän jälkeen on vissiin jonkun verran ruuan hinta jopa tipahtanut joten luulisi että tämä tekisi viivan alle hyvää. Itse tankannut pieniä eriä kurssin tippuessa. Hieman huolestuttaa tuo “myyntipaine” kun itse jo aika isosti mukana. Toisaalta helsinginpörssi mörninyt jo pitkään eli voipi olla että menee muiden mukana alas ilman sen suurempia syitä.

6 tykkäystä

Tuskimpa ruoan hinta on vielä yleisesti tipahtanut kun inflaatio jyllää vaikka tahti hidastuukin. Kaupat vain pienentäneet katteitaan joidenkin tuotteiden osalta markkinointikikkana.

Pilkkeeltä pientä päivitystä yhteistyöstä Feelian kanssa.

"Feelian ruoka on läpäissyt myös tärkeimmän kriteerin: lapsilta on tullut paljon positiivista palautetta siitä, että ruoka on hyvää ja maistuvaa. "

32 tykkäystä

@Mikko_Tahkola keskustelin erään Suomi Top-15 kaupungissa 5-10 päiväkotia pyörittävän yrittäjän kanssa ruokahuollosta. Kertoi, että alkuperäisenä ajatuksena oli ideologisesti työllistää paikallisia toimittajia ja yrittäjiä, mutta käytännössä ja logistisesti oli ollut kaikkea muuta kuin toimiva ratkaisu. Tätähän olet itsekin jaksanut toistaa, että tarvitaan tehokkuutta. Yrittäjä kertoi, että olivat siirtyneet kaupungin keskuskeittiön asiakkaiksi ja oli ollut erittäin tyytyväinen yhteistyöhön. Keskuskeittiöitä olet joskus herjannut, mutta vaikuttaisi kuitenkin vievän teiltä (tulevaisuuden) markkinaosuuksia myös. Kysyin yrittäjältä myös, oliko harkinnut Pilkkeen juuri valitsemaa Feelian mallia. Sanoi, että ei ole koskaan kuullutkaan tuosta.

Eräänlaisena aasinsiltana tähän muutama kysymys?

-Onko myynnissä tehostamista, jos ei konsepti ole tuttu?
-Onko tietoa mikä teillä on kohdemarkkinan koko eri segmenteissä (hoivakodit, päiväkodit, etc.) ja mikä on Feelian markkinaosuus näissä?
-Miten markkinaosuudet segmenteissä ovat kehittyneet suhteessa kilpaileviin konsepteihin?
-Mitkä esim. tässä esimerkin omaisessa tilanteessa olisi Feelian edut vs keskuskeittiö ja pystyisittekö tarjoamaan kokonaistaloudellisesti / -valtaisesti parempaa ratkaisua tämän kokoiselle päiväkotiryppäälle?

23 tykkäystä