Fodelia - Elintarvikealan tiennäyttäjä

Jotta Oatis koskaan olisi mitään, tulisi markkinointibuden olla tämän annin kokoinen … kertaa viisi. Noin alkajaisiksi.

Johtokin tuntui olevan melko pragmaattishenkinen. Yksi kunnon vanuhattu markkinointiin tarvittaisiin, joka taikoisi kärpäsestä härkäsen.

1 tykkäys

Kouluruokalaa raapaisten muistan, kuinka eräs suuri kaupunki päätti testata säästösyistä takavuosina sellaista, että ruoka tulisikin kouluun keskuskeittiöltä, ja se vain lämmitettäisiin koulun keittiössä. En usko, että kyse olisi ollut Feeliasta, vaan luulen, että oli kyse kouluruokailusta vastaavan yhtiön omasta keskuskeittiöstä. Kokeilu osoittautui täydeksi sudeksi. Ruoka oli lähinnä “laatikkomössöjä”, joita lapset kummastelivat ja ennen hyvällä ruokahalulla ahmineet muksut jättivät ottamatta pakollista nokaretta enempää. Kokeilu lopetettiin ja palattiin vanhaan. Käsittääkseni myös siksi, että keittiöhenkilökunnan ergonomia kärsi korkeista kärryistä ja nosteluista jne niin paljon, että alkoi koitumaan kalliiksi.

En siis alkuunkaan sano, että Feelia kohtaisi vastaavia haasteita. Heidän tuotteensa ja toimintatapansa saattaa olla hiotumpaa. Lisäksi tämä voi toimia Feelialle nimenomaan etuna, jos he osaavat tehdä sen, mitä keskuskeittiö ei. Pienemmissä yksiköissä varmasti toimivaa (hoiva jne), isommissa voi tulla haasteita. Myöskin henkilökunnan puolelta, sillä kukapa keittäjä haluaisi muuttua liukuhihnalämmittäjäksi. Voin kertoa, että tällaiset muutokset ovat maksajan mieleen, mutta ruohonjuuritasolla vastustus on isoa - eikä pelkästään keittiöhenkilökunnan osalta, vaan heidän kanssa myötäelää koko yhteisö. Vaikka loppupeleissähän se maksaja päättää.

Pitänee tiedustella Kangasalan suunnalta käyttäjien tunnelmia uudesta systeemistä…

1 tykkäys

Onneksi yksittäinen epäonnistuminen ei määritä koko toimintamallia. Ymmärtääkseni keskuskeittiömalli on varsin vakiintunut ja monessa paikassa toimiva toimintatapa. Korkeat kärryt yms. ovat lillukanvarsia eikä niihin kannata tarttua.

Henkilökunnan ammattiylpeys, jos sellaista vielä nykypäivänä koulukeittiöissä on, tuskin asettuu ongelmaksi kun sopimuksia solmitaan kuntien kanssa. En usko, että Feeliaan vaihtaminen aiheuttaa yhteisössä vastustusta kuten kirjoitat. Toki tämän tietäisi varmaksi ainoastaan haastattelemalla Kangasalalaisia.

1 tykkäys

Ei tietenkään määritä :slight_smile: Vaikka vastustusta heräisi, ei se ääni ole kovin kantavaa, sillä päätökset tehdään muualla.

Tämä seuraava ei liity Feeliaan:
Henkilökohtaisesti pidän juurikin tätä koulujen jne vastaavien keittiöulkoistustoimintaa surullisena. Jo nyt henkilökunta on irrotettu yhteisöstä kierrättämällä ja käyttämällä heitä monessa toimipaikassa. Sikäli jokainen askel tehokkuusketjussa eteenpäin on helpompi ottaa. Kuntien talouskurimus on jo kauan sitten erottanut keittiönhenget ja hengettäret yhteisöstä ja tehnyt heistä pikemminkin erillisiä liukuhihnatyöntekijöitä. Ennen oppilaat tunsivat keittiöväen, joka osallistui kasvatukseen ja toi turvaa ja keittiöhenkilökunta puolestaan tiesi olevansa tärkeitä ja arvostettuja yhteisön ja työyhteisön jäseniä ja loihtivat ammattiylpeydellä ihania ruokia samalla annosrahalla.
Mutta kehitys kehittyy ja kun raha päättää, jotain muuta menetetään.

Aion osallistua Feelian antiin. Eiväthän he ole syypäitä muutokseen ja näen todella ison “uuden” markkinaraon juurikin heidän kaltaiselle toimijalle, jokin riskiäkin on!

5 tykkäystä

Yhtiöesitteessä on maininta Feelia ja Feelian edustaja on tuomittu 22.5.2019 rikoslain 47 luvun 1 §:n 1 momentin mukaisesta työturvallisuusrikoksesta. Kyseessä on sakkorangaistus yrityksen edustajalle ja yhteisösakko. En tunne hankintalakia riittävästi, mutta netistä kaivelemalla löysin tiedon, ettei sakkorangaistus työturvallisuusrikoksesta ole pakollinen poissulkuperuste. Voiko se olla tarjouskilpailussa kuitenkin poissulkuperuste?

2 tykkäystä

Ostin/myin juuri äsken -ketju (Osa 1) - #2180 by timontti

Aallon groupissa: Hallitus hyväksyi Yleisöannissa tehdyt merkintäsitoumukset kokonaan 60 (minimi merkintä oli 150) osakkeeseen saakka, ja ylittävältä osalta merkinnät hyväksyttiin noin 8,6 prosentin suhteessa.

Yleisöannin osalta Yhtiön hallitus pyrkii hyväksymään annetut Merkintäsitoumukset kokonaan 150Tarjottavaan Osak-keeseen saakka ja jakamaan tämän määrän ylittävältä osalta Tarjottavia Osakkeita Merkintäsitoumusten täyttämättä olevien määrien keskinäisessä suhteessa.

En tiedä onko tämä mikään ennätys, mutta vähän vertailua kuitenkin :slight_smile: 5,3m€ oli annin koko.
Että että… :roll_eyes:

2 tykkäystä

Täällä moni tuntuu olevan innostunut Fodelian annista, joten sallittakoon hieman opponointiakin.

Feelian bisnes on kieltämättä kiinnostava, mutta RealSnacks ei vakuuta, eivätkä ne tuotteetkaan mitenkään erityisiä ole kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna.

Feelian bisneskin voi kuivua, kun ei tuo heidän prosessinsa niin erityinen ole; kyllä muutkin toimijat saavat vastaavan tuotantotavan ja toimitusketjun tarvittaessa pystyyn. Ja kyllähän vastaavia jo onkin, esim tiedän hoivakodin, jonne ruoka tuodaan Fodelian pieneltä kilpailijalta, joka tuottaa ruokaa vähän samantyyppisellä prosessilla. Eli luultavasti pieniä toimijoita syntyy lisää, ja jos / kun isotkin käynnistävät koneensa, voi kilpailutilanne olla äkkiä ihan toisenlainen.

Eniten tässä annissa kuitenkin häiritsee toimitusjohtajan ylimieliseltä vaikuttava asenne (tästä joku jo mainitsikin esimerkkejä tässä ketjussa) sekä perustajien uskonnollinen tausta, joka saa hälytyskellot soimaan. Suomen taloushistoriasta tiedetään, että lestadiolaistaustaiset yrittäjät saavat alkuvaiheen kasvun nopeasti käyntiin, kun ostajapuolella on sopivasti samaan heimoon ja verkostoon kuuluvia henkilöitä, mutta mitä tapahtuu sitten, kun pitääkin laajentaa markkinaa ns oikeisiin asiakkaisiin, joille ei myydäkään suviseurojen iltakinkereillä? Kun myynti ei enää onnistukaan heimoveljien ja -siskojen kautta, voi kasvukäyräkin surkastua. Kun tähän kuvioon lisätään se, että yrittäjät itse myyvät ison kasan omia osakkeitaan ja siten paljastavat, että eivät usko omistuksensa riittävän kovaan arvonnousuun, voidaan tehdä päätelmä, että Fodelian soppabisnes saattaa haista mädäntyneeltä.

3 tykkäystä

Löysin tällaisen. Lähteitä en tutkinut.
http://rahamias.blogspot.com/2019/11/fodelia-listautuu-alustava-arvonmaaritys.html?m=1

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon lopuksi, että Fodelian toimitusjohtaja Mikko Tahkola on Talenomin perustajan Paavo Tahkolan poika sekä Talenomin hallituksen puheenjohtajan Harri Tahkolan veli. Luonnollisesti Fodelia on ulkoistanut taloushallintonsa Talenomille.

Sitten kommenttisi.

Feelian bisnes on kieltämättä kiinnostava, mutta RealSnacks ei vakuuta, eivätkä ne tuotteetkaan mitenkään erityisiä ole kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna.

Älä keskity liikaa realsnacksiin, kuin kulumielessä.

Ja kyllähän vastaavia jo onkin, esim tiedän hoivakodin, jonne ruoka tuodaan Fodelian pieneltä kilpailijalta, joka tuottaa ruokaa vähän samantyyppisellä prosessilla. Eli luultavasti pieniä toimijoita syntyy lisää, ja jos / kun isotkin käynnistävät koneensa, voi kilpailutilanne olla äkkiä ihan toisenlainen.

Mihin perustat väitteen, että pieniä toimijoita syntyy lisää? Ja jos väitteesi kilpailijasta pitää paikkansa niin homma toimii? Mikä muuten on kilpailijan nimi? Isot kun käynnistävät koneet niin millä sijalla Fodelia on lienee kysymys. Se onkin arvoitus. Ehkä joku iso ostaa mielummin Fodelian? Käy sekin.

Mutta hyvää argumentointia. Kaipaisin hieman vielä syvällisempää argumentointia. Kilpailijoita kun on aina joka alalla. Pieniä ja isoja.

1 tykkäys

Itselleni tuon lestakortin osittaisessa mitigoinnissa auttaa kokenut CFO ja kokenut muu ulkopuolista elämää nähnyt johtajisto. Omaa rouvaa ei kaiketi ole tarjottu mihinkään keskeiseen vastuutehtävään.

Kuittailu ja jonkinlainen asenteellisuus taasen on itselle hyvä asia. Jos tässä oltaisiin vain kavaltamassa persaukisten rahoja, niin eikö myötäilevyys ja täydellinen korrektius olisi parempi strategia? Omaan silmään näyttää, että TJ on vain koko kropallaan invested ja tottunut ikänsä vääntämään monenlaisia mielipiteitä vastaan, josta sanavalmis semipiikikös olemus on kehittynyt. Jokainen voi miettiä, miksei niitä sipsitehtaita ole Suomessa kuin yksi.

6 tykkäystä

Harmi, ettei kukaan ole tähän kommentoinut. Julkisissa hankinnoissa tippuu pois pelistä, jos ei täytä ehtoja. Feelia myy julkiselle puolelle. Edelleen kysyn, löytyisikö tähän asiantuntevaa tietoa?

4 tykkäystä

Tää oli nyt Masse-sedälle ja putipuhtaalle seurakunnalle viimeinen niitti: ei mukaan!

Sitä paitsi sedän lähes pettämätön mt-vainu sanoi, että peruna- ja muita lastuja tekee halvalla ihan isotkin firmat ja täysin autoklaavattu steriili laitosannos ei ole terveellistä vaan saattaa laukaista autoimmuunitauteja (keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet, reuma, astma ja mitä muita niitä nyt sitten olikaan…). Piste.

Masse-setä, FA, erillisarvosana ravintofysiologiasta jo 80-luvulla :hamburger::hamburger::hamburger:

3 tykkäystä

Elintarvikekemikaalit on terveellisempiä?

5 tykkäystä

No ei! Itse kun koulun emäntä teki koulun oman maan perunoista, lantusta ja porkkanoista kansakoululaisille maittavan sopan oman kylän ruisleivän ja maidon kera, niin ei ollut allergioita eikä autoimmuuneja immeisiä :slight_smile: Ja kylässä oli täystyöllisyys!

Masse-setä, FA, 60-luvulla elämä oli kohillaan :ok_hand:

3 tykkäystä

Aivan. Mutta Evirahan ei tätä enää sulattaisi…

Juu ei, mutta onneksi sedän kotona tää kaikki onnistuu!

Masse-setä, FA, sedän terveellistä ruokavaliota ei Evirat estä, jämpti on niin :slight_smile:

2 tykkäystä

Kylässä oli täys työllisyys, kun kaikki teki pelkästään ruokaa toisilleen?

Toivon mukaan kaikki ruoka ei oo sitten sitä steriiliä autoklaavi kamaa vai kerran päivässäkö sitä syödään? :wink:

Vähän tutkiskelin Feelian ruokia. Paljon puhutaan sivuilla ‘‘Uskomme, että valmisruoan tulee olla aidosti hyvää, terveellistä ja mahdollisimman lisäaineetonta – kotimaisuutta unohtamatta. Kuin kotiruokaa.’’

Katselin noita ruokien tuotespesifikaatioita niin silmään osui heti ensinmäisenä Feelia-Lapin-riistakeitto:
Vesi,laktoositon sulatejuustovalmiste [vesi, juusto (maito (Tanska, Ruotsi, Saksa, Puola, Iso-Britannia), hapate, suola, juoksute, happamuudensäätöaine (E509)), laktoositon voi (Ruotsi), sulatesuolat (E331, E452, E339), muunnettu tapiokatärkkelys, happamuudensäätöaine (E330), väri (E160a)],lämminsavustettu riistarouhe(10%)[paloistayhdistetty liha (saksanhirvenliha, poronliha, hirvenliha), vesi, suola, stabilointiaineet (E407a, E450), glukoosi, hapettumisenestoaine (E301), säilöntäaine (E250)], porkkana, lanttu, laktoositon ruokakerma [kerma(Suomi),maitovalmiste, muunnetuttärkkelykset (mm. muunnettu maissitärkkelys),stabilointiaineet (E471, E466, E460)]

Heti ensinmäisenä vesi, juusto ja maito ulkomailta sekä 12 E-merkintää. Oli myös monessa Suomenlippu, oli vain hauska kun klikkasin ensinmäisen ruuan ja tuommoiset löyty :smiley:

7 tykkäystä

E-koodeilla ei ole mitään tekemistä säilöntäaineiden kanssa, vaan ne ovat lista Euroopassa hyväksytyistä ravinnon lisäaineista. Jos et suostu syömään E-merkittyjä lisäaineita, myös elinajanodotteesi lyhenee huomattavasti. Esim C-vitamiinista saadaan maallikolle pelottavan kuuloinen E300.

14 tykkäystä

Lisäaineissahan (E-koodi) ei sinäänsä mitään pahaa ole eivätkä ne yleisesti ottaen tee ruuasta yhtään sen huonompaa vaan usein päinvastoin.

1 tykkäys

Juu näinhän se on, mutta ihmiset vain aika usein kauhistelevat noita E-merkintöjä.