Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

No niin on! Forza on kainaloita myöten kiinni Uniperin kohtaloissa eli Forzan omistajia todella kiinnostaa kaikki Uniperiin liittyvä informaatio.

Masse-setä, FA, Tervetuloa takaisin Ellu!, sedän uskollinen luottomi… eikun luottohenkilö :slight_smile:

12 tykkäystä

Kiitos Massukka :kissing_heart:
Forza Finlandia :star_struck:

On mukava nähdä, että Fortumin plänit Uniperin osalta totetutuvat: hankitaan osakkeet, hankitaan enemmistö ja päätösvalta, aletaan viherryttää Uniperia ja tullaan isoksi tekijäksi. Nyt nro 2 Pohjoismaissa, nro 2 Saksassa ja nro 3 Venäjällä. Jne. Muutos ei tapahdu nopeasti, mutta tapahtuu, kun jaksaa tehdä töitä oikeaan suuntaan. Tämä kuva kertoo paljon.


Edit: Lähteenä Fortumin yk-materiaali

40 tykkäystä

Kiitos! Nytpä täytyy uskaltaa kysyä.

“Ottaen huomioon maantieteellisen sijaintimme Suomen kolme pääasiallista turvallisuushaastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.”

  • Ministeri Jyri Häkämies 2007

Pois politiikasta, mutta tosissaan:
Fortumin suhteen eniten on mietityttänyt tilanne Venäjällä. Mitä riskejä näette? Miten Venäjäriskiä voi arvioida?

3 tykkäystä

Paras henkilö vastaamaan tähän on professori Veli-Pekka Tynkkynen. Googlettamalla löytynee luettavaa. Tynkkysen tuore kirja aiheeseen liittyen ilmestyi muistaakseni tammikuussa.

2 tykkäystä

Venäjä on riski siinä missä muutkin maat - toki hieman " arvelluttavampi "

kuva

Fortum on investoinut isosti Venäjälle ja on tärkeä peluri siellä energia markkinoilla. ( Tästä on Pekkakin sanonut jossain ) Tässä toisaalta ehkä yksi harvoista positiivisista asioista on se, että Suomen valtio on enemmistö omistaja Fortumissa ja näin pystyy reagoimaan “polittiisiin riskeihin” ehkä paremmin? (Sauli Niinistön keskustelut esim. Putinin kanssa… :thinking: : Esimerkki case. : Sauli Niinistöltä kova Fortum-kommentti kirjassa: ”Se oli Putinin painostamista” | Uusi Suomi )

Kokemusta kyllä löytyy siellä toimimisessa : " Fortu­milla on yli viiden vuosi­kym­menen kokemus Venäjällä toimi­mi­sesta. "


Fortumin Venäjän liike­toi­minnan kannalta keskeisiä tekijöitä ovat talous­kasvu, ruplan kurssi, lämmön­tuo­tannon sääntely sekä sähkön tukku- ja kapasi­teet­ti­mark­ki­noiden kehitys. Saadut takuu­hin­taiset CSA- ja CCS-kapasi­teet­ti­maksut ovat keskeisiä kannat­ta­vuus­te­ki­jöitä. Suurin osa Fortumin vuoden 2007 jälkeen raken­ne­tusta kapasi­tee­tista kuuluu CSAjär­jes­telmän piiriin. Jokai­selle takuu­hinnan piirissä olevalle uudelle laitok­selle maksetaan Venäjän valtion takaamaa takuu­hintaa noin 10 vuoden ajan käyttöö­no­tosta lähtien (uusiu­tu­valle energian­tuo­tan­nolle noin 15 vuoden ajan). Saadut kapasi­teet­ti­maksut vaihte­levat voima­lai­tosten iän, sijainnin, tyypin ja koon mukaan. Myös kausi­vaih­telut ja käytet­tävyys vaikut­tavat kapasi­teet­ti­mak­suihin. CSA-maksuihin vaikut­tavat muun muassa paino­tettu pääoman keski­mää­räinen kustannus (WACC), kulut­ta­ja­hin­tain­deksi (CPI) sekä yhtiöiden sähkön spot-markki­noilta saamat tuotot (tuottoja tarkas­tellaan kolmen ja kuuden vuoden kuluttua laitoksen käyttöö­no­tosta). Lisäksi lämpö­voi­malat saavat selkeästi korotettuja CSA-maksuja noin kuuden­nesta käyttö­vuo­desta alkaen.


Tämä toki pitää katsoa hieman suodatettuin lasein ( onhan kyseessä Putin )

" Venäjän presidentti Vladimir Putin otti suomalaisen energiayhtiö Fortumin esille hyvänä esimerkkinä ulkomaisista investoinneista puhuessaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin rinnalla Pietarin talousfoorumissa.

Putin kysäisi yhtäkkiä kesken puheenvuoronsa Andreiksi puhuttelemaltaan mieheltä, paljonko suomalainen Fortum onkaan investoinut Venäjälle. Yleisölle jäi hieman epäselväksi, mitä Putinille vastattiin eturivin miesrivistöstä, mutta pian tämän jälkeen Putin mainitsi itse luvuksi ”noin kuusi miljardia”.

– Yksi suomalainen yritys ja noin kuusi miljardia. Ja koko Ranska 15 miljardia, onko se muka normaalia? Putin sanoi osoittaen siten Macronille selvät moitteet ison maan investointien vaatimattomuudesta Fortumin rinnalla."

" Tämän jälkeen Putin ryhtyi kehumaan Fortumia vielä lisää ja toi selkeästi esille, kuinka paljon hän luottaa suomalaiseen energiayritykseen Venäjän energiakumppanina.

Me päästimme heidät Siperiassa energiantuottajaksi kaikkein herkimpiin kohteisiimme, muun muassa atomialan piiriin, hän sanoi.

Tällä lauseella Putin halusi selvästi korostaa, että mikäli Fortumia olisi pidetty Kremlissä millään tavalla epäluotettavana tai uhkana, sitä ei olisi päästetty ostamaan ja rakentamaan voimaloita Uralille, jossa on Venäjän ydinvoima- ja ydinaseteollisuuden sydän."


En itse koe Venäjä-riskiä erikseen “isompana” riskinä - mitä muitakaan. Nämä toki nousseet Uniperin myötä - toisaalta ei. ( " saksa pois pelistä - suomi tilalla " )

@Juha_Kinnunen Voi avata varmaan tätä vielä lisää.

E: Vielä Teishon mainitseman henkilön juttuja


E2: Ai niin, OL3 taitaa vielä myöhästyä lisää :upside_down_face:

“Seuraavan kerran asiasta on odotettavissa tietoa elokuussa.”

33 tykkäystä

Olen ilmeisesti pitkälti samoilla linjoilla itsekin.

Venäjä on arvaamaton riski, koska siihen liittyy aina poliittinen ulottavuus ja Venäjän nykytilanne huomioiden poliittinen tilanne on monella tavalla ongelmallinen. Tämä riski ei oikeastaan ole Venäjä, koska Venäjän ja Fortumin Venäjän toimintojen edut ovat oikeastaan aikalailla linjassa. Venäjä haluaisi ulkomaisia investointeja ja niitä ei tule, jos aiemmat on yritykset päätyy aina surkeasti. Nykytilanteessa niitä on toki vaikea saada muutenkin, mutta uskon, että Fortumin menestys Venäjällä on Venäjän etujen mukaista. Omalla tavallaan myös Putin on pistänyt itsensä tässä likoon, kun katsotte esim. noita haastattelun kommentteja. Tietysti takki voi kääntyä, mutta aika paljon sitä ennen pitäisi mielestäni tapahtua.

Näin ollen suurempi uhka onkin pakotteet tai muut vastaavat länsimailta, esimerkiksi nyt tämän Nord Stream 2:n osalta. Tässäkin on kuitenkin hyvä huomioida, että Uniper toimii EU-regulaation ja valtioiden (erityisesti Saksa) kanssa täydessä yhteisymmärryksessä. Näin ollen on hieman hankala nähdä, että Yhdysvallat voisi vain jyrätä sanktionsa ja Eurooppa katselisi vain sivusta. Markkina ei myöskään vaikuta pitävän uhkaa merkittävänä, koska Uniperin osakekurssihan on käytännössä ATH-tasolla (>30 euroa). Rehellisesti sanottuna minun on erittäin vaikea arvioida tuota riskiä markkinoita paremmin, joten voimakasta näkemystä en halua ottaa suuntaan tai toiseen.

Loppuun vielä hyvä huomauttaa, että Venäjähän on itse asiassa ollut todella stabiili markkina ja valtio on käsittääkseni pitänyt ennen suuria investointeja antamansa lupauksensa Fortumille (esim. kapasiteettimaksut). Investointien euromääräiset tuottotavoitteet menivät toki pieleen kun rupla romahti, mutta muuten suunnitelmat ovat pitäneet yllättävänkin hyvin. Samassa aikaikkunassa länsimaissa on toimintaympäristö ja regulaatio (tuet, päästöt, verot) on ehtinyt muuttua monesti, eikä nyt aina todellakaan mitenkään ennustettavasti. Tästä nyt yksi isompi esimerkki on Saksan päätös ydinvoimasta, joka ei toki suoraan koskettanut Fortumia silloin. Ymmärrän hyvin että Venäjä on iso mörkö monille, mutta enemmän vaihtelua länsimaissa on tapahtunut.

Riskejä on siis muuallakin. Fortumin kannalta hankalaa tässä on se, että nämä riskit eivät kaikki ole sen hallittavissa, vaan suuri osa on ulkoisia. Mutta se tulee toimialan mukana, minkäs teet :man_shrugging:

52 tykkäystä

Fortumin riskit Venäjällä lienevät nimenomaan poliittisia riskejä. Suomen valtion ollessa suurin omistaja juuri valtiollisissa suhteissa ilmenevät kahnaukset voisivat mahdollisesti aiheuttaa haittaa Fortumin toimille Venäjällä. Rosatom ja Hanhikivi tasapainottavat ehkä asetelmaa?

1 tykkäys

Varmaan… pienesti :slight_smile: Fortum on pienellä osuudella mukana Voimaosakeyhtiö SF:ssä eli Hanhikivi-projektin omistajissa.

http://www.voimaosakeyhtio.fi/osakkaat/

Tämä voisi vähentää todennäköisyyttä siihen että USA määrää pakotteita Uniperille. Yhteistyötä Amerikkalaisen yhtiön (General Electric) kanssa etc.

Poiminta UPM Energyltä

4 tykkäystä

Rosatom ja Gazprom tähtäävät lisäävänsä vedyn tuotantoa ja tuovansa sitä eurooppaa mm. maakaasun ohessa.

Hänen mukaansa tuotanto sijoitetaan sinne, missä vetyä myös kulutetaan ja missä tällä hetkellä on kysyntää maakaasulle – esimerkiksi Eurooppaan. Gazpromin taholta kerrotaan, että yhtiö on jo keskustelemassa pilottihankkeista EU:n alueella.

Toinen vaihtoehto olisi perustaa tuotanto Venäjälle ja sekoittaa tuotettu vety maakaasun kanssa. Yhtiö kertoo, että vanhoissa kaasuputkissa voi kulkea 20-prosenttinen vetyseos, Nord Stream -tyyppisissä putkistoissa jopa 70-prosenttinen seos.

4 tykkäystä

Onko muuten kellään arvon sijoittajista Gazpromia salkussaan?

  • Totta Mooses
  • Ei tietenkään
  • No ei vielä, mutta ootappas…!

0 voters

E: Olisi voinut mennä fiksumpaankin ketjuun tämä polli, mutta siirto ei liene enää onnistu kun ääniä on annettu… syytän liian pientä puhelimen näyttöä :upside_down_face:

Tokihan Venäjänkin piti kertoa vetyuutisia, kun EU kohkaa vedyn tiimoilta.

Voi olla ihan pieni hätä Venäjällä kun öljy ja kaasu alkavat sakata. En näe miten Venäjä on kilpailukykyinen green vedyn osalta, blue voisi ehkä toimia vielä.

7 tykkäystä

Ovat siellä Venäjällä lisänneet väripalettiin myös turkoosin ja keltaisen. Kohta pääsee Kreml liputtamaan sateenkaaren kaikkia värejä.

9 tykkäystä

Vihreän vedyn osalta hyvin olennaista on uusiutuvan sähköntuotannon kilpailukyky. Venäjältä löytyy eräitä maailman parhaista tuulivoimatuotantoalueista (Kuolan niemimaa), mitkä yhdistettynä maassa jo olemassa olevaan kaasuputki-infraan luovat kyllä isoja mahdollisuuksia tällä saralla.

Ja kun nyt Fortumin ketjussa ollaan, niin sanottakoon että Uniperin kaasuinfra on todella mielenkiintoinen assetti tulevaisuudessa. Tällä infralla on täysin sivuuttamaton rooli tulevaisuuden uusiutuviin pohjautuvassa energiajärjestelmässä, se osaltaan mahdollistaa tämän mahdollisesti Venäjältäkin tulevan vihreän vedyn optimaalisen käytön.

12 tykkäystä

Väitän että on paljon tehokkampaa ottaa sähkö Pohjanmeren offshore tuulipannuista ja pistää putkeen Hollannin edustalla. Pohjanmeri on täydellinen tuulivoimaloille, matala ja tuulinen.

Mutta Uniperin kaasuverkko voi nousta todella isoon asemaan, olikohan Lundmark ja kumppanit niin visionäärejä että näkivät sen nimenomaan vedyn kannalta kun ostivat sen?

9 tykkäystä

Itsekkin olen miettinyt samaa! Että olikohan tässä kyse nyt pelimiehen liikkeestä ja kaasuverkko päällimäisenä mielessä tulevaisuutta ajatellen. Luulisi, että fiksulla ukolla joka tekee töitä noin isossa asemassa energia sektorilla, voisi olla ennakkoon mietittynä ja suunniteltuna energia sektorin tulevaisuuta🤔

5 tykkäystä

Fortzan omistajat voivat varautua siihen että koko pohjolassa vesitasot säilyvät sangen korkeana ensi syksynäkin…

Ja osaltani tässä tulikin elokuun kesälomani sääkatsaus :sweat_smile: kenties sitten ollaan sisällä, tuijotetaan ruutua, seurataan osareita ja yritetään tehdä ylituottoa ilman töiden aiheuttamaa häiriötä…

5 tykkäystä

Tälle ketjulle kyllä kova lukusuositus

18 tykkäystä