Fortum - Kohti puhtaampaa energiaa

Tässä vielä ihan Fortumin kotisivuilta hyvä aloituspläjäys vedystä.

8 tykkäystä

Itse olen ymmärtänyt, että vety tullaan pääasiassa generoimaan suoraan vetyasemalla eli sitä ei yleensä tulla sinne jakelemaan mistään, muuta kuin poikkeustilanteessa?

1 tykkäys

Ei tuo yleisesti ihan poissuljettu idea tietääkseni ole. Esimerkiksi Shellillä ja Gasuniella on ollut selkeät suunnitelmat, että Gasunien putkia tultaisiin hyödyntämään vedyn saralla :thinking:

“The hydrogen would then be carried by Gasunie’s existing pipelines to industrial customers in the Netherlands and northwest Europe.”

2 tykkäystä

Äh. ei mitään väärä hälytys.

Ainakin itsellä on maksumuuri vastassa, kun koitan puhelimella lukea😢

1 tykkäys

@Juha_Kinnunen Olisiko mahdollista saada Fortumin kohdalla hieman aukastua tätä ‘uutta’ suosituspolitiikkaa?

Tämähän ei varmastikkaan 12kk TP:tä koske, vaan pikemminkin sitä, kuinka riskiseksi yhtiöksi Inderes arvoi nyt Fortumin?(&Uniperin - varmasti helpommin sanottu ku tehty) (Suositukset olleet aina lukittuina samoihin % kuin muutkin yhtiöt )

Minkälainen ‘tuottovaatimus’ Fortumin osalta siis on? Esim lisää ja osta - suosituksille? (Aikaisemminhan on nähty lähes TINA hinnoittelua 24€ kieppeillä / 4,5% osinko)

Voisiko Fortumia luokitella “Screaming buy”? (12kk tuotto-odotus tällä hetkellä lähentelee 25%)

5 tykkäystä

Minä en tietenkään voi kommentoida mahdollisia muutoksia suositus/tavoitehinta -muutoksia täällä “etukäteen” - se tieto pitäisi antaa kaikille samaan aikaan päivityksen muodossa. Sen voin toki todeta, että Fortumilla on jo osta-suositus, eikä sitä korkeampaa kategoriaa meillä ole :sweat_smile:

Yleisesti voin kommentoida, että mielestäni Fortumin riskiprofiili on kohtuullinen, mutta kyllähän tässä liikkuvia osia on paljon. Minusta monet aliarvioivat Fortumin riskit ja käyttävät sitä edelleen esimerkkinä vakaasta yhtiöstä Helsingin pörssistä, mutta se oli minusta siirtoverkkojen ja vakaampien sähkömarkkinoiden aikaa. Nyt on verkkojen tilalla Uniperia, Venäjä-riski on taas nostanut päätään ja sähkön hinnankehitykseen liittyy mielestäni aiempaa enemmän epävarmuutta. Ja tämähän näkyy myös osakekurssissa ja markkinoiden tällä hetkellä hyväksymässä arvostuksessa.

Tietysti tuo osakesijoittajien kantama riski vaihtelee myös sen mukaan, millä tasolla osake on - todella matalalla tasolla kaiken oletetaan menevän pieleen, korkealla tasolla kaiken pitäisi taas mennä putkeen. Nykytasolla ei ainakaan ihmeitä yhtiöltä odoteta.

Tavoitehintaanhan tuolla muutoksella ei ole suoraan vaikutusta ja osingon olen Fortumin kohdalla ottanut huomioon jo aiemmin osana kokonaistuottoa. Vakaan ja mielestäni turvallisen osingon kanssa olen näin menetellyt aiemminkin. Tämähän oli nähtävissä esimerkiksi heinäkuun päivityksessä, jossa nousuvaraa oli 12 %, mutta suositus oli kuitenkin osta.

50 tykkäystä

Olen tästä aivan samaa mieltä. Fortumin portfolion osiin liittyy pahimmillaan lähes binäärisiä pienen todennäköisyyden riskejä joilta monet ummistavat silmänsä. Näistä viimeisen viiden vuoden aikana esiin ovat nousseet ydinvoiman kriisi Ruotsissa (tehovero) sekä nyt NS2:een liittyvä epävarmuus.

https://www.cnbc.com/2020/09/14/germany-likely-to-stick-with-nord-stream-2-despite-navalny-poisoning.html

5 tykkäystä

Nooh, onhan Saksa vaihtanut ydinvoiman hiilivoimaan Greenpeacen toiveista, että on se toki mahdollista, että NS2 kaatuu vaikka onkin lähes valmis.

5 tykkäystä

“At that point, we’d assume that Gazprom would bring it to court if it didn’t get regulatory approval. Then the court could possibly overturn it and that means the German government scores its political point but the project eventually gets approved.”

4 tykkäystä

Fortum vs. Sampo twitter-kysely

image

13 tykkäystä

Riskejä toki on, tätä ei käy kieltäminen, mutta mahtaakohan tuota riskiprofiilia olla leivottu jossain muotoa nykyiseen kurssiin?

Juhan kommentti “Tietysti tuo osakesijoittajien kantama riski vaihtelee myös sen mukaan, millä tasolla osake on - todella matalalla tasolla kaiken oletetaan menevän pieleen, korkealla tasolla kaiken pitäisi taas mennä putkeen. Nykytasolla ei ainakaan ihmeitä yhtiöltä odoteta”.
Tämä on minusta melko osuvasti sanottu.

Tulevaisuutta on mahdoton varmuudella sanoa, mutta siitä lienee yksimielisyys, että uusiutuvaan energiaan on suunta ja tässä energian varastointi tulee olemaan suuressa merkityksessä ajatellen ky sektoria. Oman oletukseni mukaan tulevassa Fortumin strategiassa tämä tulee olemaan yksi osa sen peruskivistä ja uskon yhtiön olevan tulevaisuudessa tässä merkittävä tekijä. Muuttuvia tekijöitä riittää niin Fortumin, kuin muidenkin alan yritysten osalta, mutta isossa kuvassa energiaa tarvitaan kaikkina vuoden, että vuorokauden aikoina ja etenkin uusiutuvaa sellaista.

Pointtini on, että pidän Fortumia ja yleistäen muitakin energiasektorin toimijoita paksuhäntäisinä kohteina. Pystyn rakentamaan Fortumille hyvin positiivisia skenaarioita, mutta vastapainona löytyy myös noita negatiivisia joilla on kohonnut riski pääoman tuhoutumiselle. En tietenkään kritisoi kenenkään sijoitusstrategiaa ja sijoituskeissinä tätä voi lähestyä monesta näkökulmasta. Itsekin nappasin Fortumista keväällä ihan kohtuullisen position, mutta oman sijoitusfilosofian mukaan pyrin lähestymään tälläistä sektoria vahvalla hajautuksella.

5 tykkäystä

Tää skenaario kuulostaa ihan pohjapilkkijän sekä treidaajan unelmalta. Jäädään siis odottelemaan ostopaikkoja :stuck_out_tongue:

8 tykkäystä
14 tykkäystä

Hyvä esimerkki siitä miten sääennuste saattaa vaikuttaa sähkön vuosituotteeseen ilman, että vesivarannot edes faktuaalisesti vielä muuttuneet. Pohjoismaiden ensi vuoden sähköfutska ottanut parisen euroa alas lyhyessä ajassa, ja spredi Saksaan taas melkein ATH. Ja tässä hyvä huomata, että päästöoikeudet samaan aikaan nousseet. Seuraavan parin viikon aikana odotettavissa vettä taivaan täydeltä (joka vastaa usemman terawattitunnin tuotantoa). Ja nyt ei ole kyse mistään normaalista syyssäästä vaan vettä tulossa huomattavasti normaalia enemmän ja tämä sitten näkyy ensi vuoden sähköfutskassa tuolla tavoin. Mikään muu kun sää ei tuota laskua selitä.

15 tykkäystä

Eiköhän Fortumissa olla aivan riittävästi tutkalla tämän asian kanssa.

Edit: @jonnyb ei siis ollut vastaus, vaan ihan yleiskommentti asiaan liittyen kun aika ajoin ollut tässäkin ketjussa puhetta.

14 tykkäystä

Jos viittaat mun postaukseen niin tottakai ovat tutkalla :slight_smile: Sitä vartenhan niillä on trading yksikkö joka satavarmasti seuraa säätäkin. Tässä threadissa vaan oli noista jutuista keskustelua jokunen aikaa sitten.

Fortsabullit vaan usein peilaavat tuohon Saksan spredin normalisoitumiseen. Jos ja kun vesitilanne joskus tiukentuu näin luultavasti tulee käymäänkin.

2 tykkäystä

Kuuntelin tämän päivän Gideon Rachmanin podcastin (FTn foreign affairs chief) jossa haastattelussa Norbert Röttgen (chairman of the Bundestag’s foreign affairs committee) ja Merkelin puolueen päsmäri. Tämän myötä itselle tuli ensi kertaa olo että voisiko NS2 sittenkin mennä jäihin. Vakavamman kuulosta puhetta mitä aiemmin kuultu ainakin itselle ja totisesti hän ainakin puhuu että Venäjälle pitää laittaa lujaa vastaan ja parhaita tapoja on raha eli NS2.

Tiedä sitten kuinka todennäköistä todellisuudessa, mutta kyllä tämän ja Angien puheiden perusteella uskallan jo jonkinlaista painoa antaa mahdollisuudelle että kaasua ei tule kulkemaan.

Kuunneltavissa apple podcastin kautta, sekä ft:n sivujen kautta suoraan.

2 tykkäystä