Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Hiukan heikosti on päivitetyssä taulukossa analyytikkojen määrät, jotka ovat ennustaneet Q2/21 lukuja. Toki osakkeiden määrän on osannut arvioida 22 analyytikkoa, mutta talouslukuja riippuen aihiosta 4-6 kpl.

Poimin kuitenkin luvut taulukkooni.

Tuon linkin kautta vaihtamalla “Group” → “Segment” pääsee katsomaan liiketoiminnoittain lukuja. Vertailukelpoista liiketappiota analyytikot ennustavat City Solutionille ja Uniperille.

Q2:n liikevoiton ja vertailukelpoisen liikevoiton ero näyttää olevan täsmälleen tuon Baltian kaupan tuotto 240 milj.€.

5 tykkäystä

Vastuutonta osakepopulismia vai jotain muuta? Jokainen päättäköön itse… Riston twiitissä myös kuva DIn artikkelista.

Lisäys: tarkoitus ei ole siis vähätellä tai mollata Juhan arviota, vaan pelkästään korostaa sitä, että kyseessä arvio.

14 tykkäystä

Tuo suurin piirtein se summa mistä spekuloitu…

7 tykkäystä

OP:een aamukatsauksesta (27.5) poimittua/referoitua. Katsauksessa spekuloidaan Uniperin Venäjän liiketoimintojen myyntiä, jossa asiasta keskusteluja olisi käyty venäläisen InterRAO:n kanssa. Osapuolten välillä olisi kuitenkin eriäväänäkemystä liiketoimintojen arvosta. Lähteenä OP käyttänyt Reutersin eilistä uutista, jossa Reuters perustaa tietonsa kolmeen nimettömään lähteeseen. Samaisten Reutersin lähteiden mukaan Uniper olisi käynyt keskusteluja myös muiden potentiaalisten ostajaehdokkaiden kanssa:

“Uniperin Venäjän liiketoiminnoista vastaa pörssilistattu Unipro, josta Uniper omistaa 83,7 prosenttia. Fortum puolestaan omistaa noin 76 prosenttia Uniperista. Unipronkapasiteetti on 11,3 gigawattia ja Unipron tuotannossa syntyvien CO2-päästöjenosuus Uniperin kokonaispäästöistä oli vuonna 2020 reilut puolet.Unipron markkina-arvo eilisellä päätöskurssilla on noin 2,0 miljardia euroa ja Uniperin omistusosuuden arvo vastaavasti laskien noin 1,67 miljardia euroa. Luopuminen Unipro-omistuksesta olisi arviomme mukaan selkeän myönteistä Uniperille ja Fortumille. Näkemyksemme mukaan tärkein asia Unipro-omistuksen mahdollisessa divestoinnissa ei ole hinta (olettaen, että myyntihinta olisi suhteellisen lähellä Unipron markkina-arvosta johdettua hintaa) vaan se, että luopuminen Venäjän liiketoiminnoista vähentäisi tuotannon CO2-päästöjämerkittävästi.”

13 tykkäystä

Niinpä:

  • With utilities and energy companies under pressure by governments and investors to cut emissions, Uniper wants to close most of its German hard coal-fired power plants by 2025 while Fortum targets carbon neutrality on a group level by 2050.

  • “Of course that means the fossil footprint in Russia has to over time decrease,” Ingela Ulfves, Fortum’s vice president for investor relations, said…

6 tykkäystä

No, huh-huh…

Nordea ostanut toukokuussa vaatimattomat 70 miljoonaa kappaletta osakkeita. Eli spekuloitu omien osto ei toteudu, vaan sijoittavat Fortumiin, josta saa varmemman tuoton.

Nousivat samalla toisiksi suurimmaksi omistajaksi ja oikein reilusti.

Sektorirapsakin on mukavaa luettavaa. Ulkit ostivat kaksin käsin kun taas tuulipuvut ja rahoitus/vakuutussektori myi pikkuvoittoihin tyytyväisenä. Ei ihme että palsta on hiljentynyt :grinning:

Laskin omistajien satku-listalta Nordean yhteispotin (ml. Mandatum) niin se on liki 80 miljoonaa osaketta eli noin 9 %:n omistusosuus.

Olen kuukausia sitten kirjoittanut tälle palstalle havaintoni Nordean aiemmistakin ostoista. Oma veikkaus on että osakevaihtoa tulee syksyllä siten että Nordea myy Sampolle Fortumit ja saa kauppahinnan omilla osakkeilla.

EDIT: Ja pari tuntia myöhemmin tuo on korjattu pois. Ei ollutkaan Nordean valtausyrityksestä kyse. Tämä kääntyikin korjaulksessa 70 miljuunan ostosta miljuunan myynniksi :joy:

22 tykkäystä

Ihan kiinnostava juttu. Ei kyllä ole mitään käsitystä kuinka laajaa toiminta on tai voi olla tulevaisuudessa Nasdaqin hoivissa. Järkeenkäypää että sijoittaja on juuri pörssioperaattori

.

6 tykkäystä

Tuo ei mitenkään voi pitää paikkansa, että Nordealla olisi omassa omistuksessaan tuollainen köntsä, olisi pitänyt liputtaa 5 prossan kohdalla…

5 tykkäystä

Itsekin epäilen tuota virheeksi. Näyttää todella omituiselta ja keskimääräinen kauppamäärä per pörssipäivä olisi tällä 3,5 miljoonaa kappaletta.

Normaalisti vaihto on vähän yli miljoona kappaletta per vrk.

1 tykkäys

Eiköhän nuo ole Nordean Sub-Custody asiakkaiden osakkeita. Eli ulkomaalaiset insituutiot ja heidän loppuasiakkaita joiden omistukset ovat yhdessä nipussa.

Edit: Tämä tuli vastaan, eli Nordean nimi tippuu tod.näk. jossain vaiheessa pois listoilta ja joku muu pankki (Citi?) tulee tilalle.

https://www.nordea.com/en/press-and-news/news-and-press-releases/press-releases/2021/02-24-12h00-nordea-enters-into-referral-agreement-with-citi-for-sub-custody-services.html

11 tykkäystä

Fortumin 1000 hengen viestintä-osaston voisi pistää pihalle koko porukan.

Eivät oikein jaksa lukea omia sivujaan. Tai sitten ei vain kiinnosta.

Yritin ensin laittaa viestiä heidän palautesivuilleen. Siinä olisi pitänyt vannoa kautta kiven ja kannon että saa lähettää sähköpostiini määrättömän ajan roskapostia. En suostunut, joten katsotaan lukeeko virkamiespoppoo tätä yhtä tarkkaan kuin tuota 70 miljoonaa Nordean ostoa…

Eli osinko vuodelta 2020 on päin persettä :v:

13 tykkäystä

Tuossa on käynyt niin että siihen on laitettu vahingossa ensi vuoden osinkoehdotus. :wink:

8 tykkäystä

Ei se vihertäminen niin äkkiä käy ja ilman ongelmia.

2 tykkäystä

Monessa mukana, osaamista löytyy.
https://www.uniper.energy/news/uniper-siemens-energy-toyota-tsusho-and-associated-british-ports-submit-joint-funding-bid-for-decarbonising-the-port-of-immingham

2 tykkäystä

Nyt tuo bugi on korjattu “Osaketietoa”-sivustolla. Olisin mielelläni korjannut tämän palautteen myötä. En vain tosiaan voinut hyväksyä sitä että allekirjoitan piikin auki spämmi-viesteille.

Ylläoleva on varmaan tehty stoppariksi siten että palautetta ei haluta?

Tässä korjattu tieto sivustolta:

Ei tämä liity Fortumin osakkeeseen millään lailla, mutta en malta olla vastaamatta. Minkähän palautesivuston olet oikein löytänyt jossa pitäisi “piikki avata spämmille”, Fortumin sivuston palautelomakkeella kun ei nimittäin anneta oikeutta lähestyä palautteen antajaa millään muulla kuin palautteeseen liittyvällä vastauksella: “Kerättyä tietoa (nimi, puhelinnumero, sähköposti) käytetään vastaamaan lähettämääsi kyselyyn. Tietoa säilytetään noin 1 vuoden verran ja saatetaan käyttää myös analysoidessa minkälaista palautetta olemme saaneet.”

Tämmöisessä sijoittajaviestintään liittyvissä asioissa olisi kuitenkin varmasti paras kontaktoida suoraan näistä asioista vastaavaa osastoa. Fortumin IR:n saat kiinni suoralla sähköpostiosoitteella investors@fortum.com. Jos sähköpostiosoitteesi antaminen missään muodossa Fortumille kuitenkin pelottaa, niin voit toki käyttää tuota palautelomaketta ja kirjoittaa siihen sähköpostiosoitteeksi vaikkapa en@anna.com, tällöinkin palaute menee perille.

10 tykkäystä

Kiitos vinkistäsi. Ehkä minulla oli tällä kertaa foliohattuni liian syvällä päässäni, että korvissa suhisi ja silmät sumeni :grinning:

Joka tapauksessa palautetta ei pysty antamaan laittamatta raksia ruutuun. GDPR:ään tuo tietenkin liittyy.

4 tykkäystä

Fortum vahvistaa asemaansa Venäjän suurimpana tuulivoiman tuottajana

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 4.6.2021

Fortum kasvattaa strategiansa mukaisesti uusiutuvan energian tuotantoaan Venäjällä. Fortumin ja yhteistyökumppani Rusnanon tuulivoimasijoitusrahasto on tehnyt investointipäätöksen 236,6 MW:n tuulivoimapuistojen rakentamisesta Samaran alueelle Venäjälle.

Tuore investointipäätös on osa laajempaa yhteistyösopimusta tuulivoimasijoitusrahaston ja Samaran aluehallinnon välillä. Tavoitteena on rakentaa jopa 300 megawattia tuulivoimaa alueelle vuosien 2022-2023 aikana. Hanketta rahoittaa venäläinen Gazprombank.

”On mahtavaa, että voimme laajentaa tuulivoimatuotantoamme maantieteellisesti myös Samaraan, joka on yksi Venäjän keskeisistä teollisuusalueista. Uskomme, että uusiutuvan energian hankkeemme edistävät energiamurrosta koko alueella”, sanoo Fortumin Venäjän toimintojen johtaja Alexander Chuvaev .

Samaran projektit ovat osa 1823 MW:n rakennusoikeuta, joka Fortumin ja Rusnanon sijoitusrahastolle myönnettiin vuosien 2017 ja 2018 Venäjän uusiutuvan energian huutokaupoissa.

Fortumin ja Rusnanon tuulivoimasijoitusrahaston valmistuneisiin ja käyttöönotettuihin hankkeisiin kuuluu seitsemän tuulivoimapuistoa, joiden kokonaiskapasiteetti on 600 MW. Ulyanovskissa sijaitseva 350 MW tuulivoimapuisto aloitti toimintansa 2019. Neljä Rostovin alueella sijaitsevaa ja kaksi Kalmukian alueella sijaitsevaa tuulivoimapuistoa aloittivat toimintansa vuotta myöhemmin.

Sijoitusrahastolla on rakennusvaiheessa edelleen 731,6 MW tuulivoimahankkeita, ensisijaisesti Astrahanin, Rostovin, Volgogradin ja Samaran alueilla.

27 tykkäystä

ABB, Uniper Sweden and the Port of Luleå are collaborating in investing in hydrogen in northern Sweden

The Swedish Energy Agency now announces that the joint project Botnialänken H2, with the ambition of linking the fossil-free industries of the future, has moved forward in the ongoing European selection process for state co-financing of national hydrogen investments.

Through the establishment of a large-scale electrolysis plant, Botnialänken H2 will primarily supply the marine sector with fossil-free hydrogen, where surpluses can, for example, go to northern industrial companies. In addition to hydrogen production, there will be an infrastructure for storage and distribution in the area around Luleå harbor, which opens up for several different system benefits. Among other things, the Botnialänken H2 enables shipping to switch and move freight transports from land to sea, and in the long run has the potential to become the hub for hydrogen as a new Swedish export product. In addition, the residual heat from hydrogen production can be channeled via Luleå’s district heating network and create further use of the hydrogen gas.

18 tykkäystä

Toinen putkista valmis ja eikun kaasu virtaamaan:

28 tykkäystä