Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Fortumia täytyy kyllä ostaa lisää näiltä tasoilta, loistavan pitkän aikavälin kassavirtakone ja osakkeen saa tällä hetkellä pelkän vesivoiman hinnalla. 10-vuotta ja yli sijoitushorisontilla loistava tuottoriskisuhde.

59 tykkäystä

Ketjussa on ollut hiiren hiljaista jo pari päivää… eikö tämä koskaan pääty :smiley:

Noh tässä pohdiskellessani katsotaan vaikka vuositasolla spot-hinnan historiaa:

Jätetään tuosta bullish-vuodet 2021-2022 pois. Keskiarvo v. 2018-2020 on 4,91snt.

Jos katsotaan tulevaan, niin systeemihinnan ja aluehintaeron muodostama summa on kaiketi se, jolla Fortum suojaa tulevia hintojaan. Esim tällä hetkellä kesäkausilla 2024 ja 2025 on tuo summa jossain 3-3.5snt tasoissa. Vastaavasti talvikausilla ollaan helposti 6snt tuntumissa keskimäärin. Näiden kaikkien keskiarvo voisi olla 4-4.5snt tasoissa. (Tämä nyt vain graafista katsoen, en jaksanut laskea kaikkia kuukausia exceliin).

Tulevaisuuden näkymiin nähden osakkeen kurssi vaikuttaa kyllä ylireaktiolta. Vähentääkö joku isompi toimija periaatteellisista syistä tms? who knows

65 tykkäystä

Kyllähän se väkisin vie mielen maahan, kun lasketaan 13 päivää, yksi nousupäivä väliin ja sitten 13 päivää laskettelua taas edessä. Lisäksi tästä taitaa olla kaikki oleellinen jo sanottu, eikä markkinassa ole tapahtunut suurempia muutoksia eikä Fortum ole tehnyt yrityskauppoja tai muuta keskusteleminen arvoista. Lähinnä tässä mietitään kuinka alas osake laskee, ennen jonkinlaista tukea. Ainakin tekniseltä puolelta katsottunakin kaikki huutaa kirkuvaa myyntiä, joten ei varmasti ihan heti löydy mistään apujakaan :slight_smile:

15 tykkäystä

En nyt tarkistanut asiaa, mutta oma oletukseni on ollut, että Fortum myy suojaukset kvartaalitasolla (kuten raportointikin), kun siellä on kaupan volyymikin parempi. Oletan myös, että Fortum myy kahdella aluehinnalla SE2 ja FI. Molemmissa aluehinnat ovat nousseet nyt kuukaudessa noin 8€/MWh, mutta samaan aikaan kuukaudessa systeemihinta esimerkiksi Q1:ssa on tullut melkein 20€/MWh alas. Q4 on vielä jyrkemmin ja Q2 vähän loivemmin kuin Q1. Seuraisiko osake sitten enemmän tässä systeemihintaa, koska pienempi vaikutus aluehinnalla?

image

3 tykkäystä

En tiedä onko se hyvä vai huono merkki kun moni muukin energiayhtiö vastaavassa pulkkamäessä (poislukien esim öljyntuottaja). Onkohan jollain “tietoa” energiahintojen pysyvästä laskusta vai kauhistellaanko tällaisella alalla liikaa vuoden tai parin futuurihintoja.

Ehkäpä joillekin ulkomaalaisille energiayhtiöille tulee haasteita jos sähkönhinta laskee taantuman takia ja jos sähkön tuottamiseen käytetään hintavia fossiilisia.

Pohdin pitäisiköhän sitä varmuudeksi ostaa jotakin edullisesta sähköstä/lämmöstä hyötyvää mahdollisten fortumin lisäostojen rinnalle.

3 tykkäystä

Jossain oli hiljattain juttua, että norjalaiset sijoittajat olisivat myyneet ja myymässä ison osan suomalaisita yhtiöistä pois salkuistaan. Tämä kyllä näkyisi Fortuminkin kurssissa. Peeusteena myynneille oli Suomen vaisut näkymät muistaakseni.

9 tykkäystä

Tuossahan oli kyseessä momentum-strategiaan perustuva toimija, joka luonnollisesti möi alamäessä. Kohuotsikoista huolimatta kertoivat aikeistaan palailla piakkoin Helsingin pörssiin ja taisivatpa odotella mahdollista nousuakin talvelle…

Asiasta aasiin

24 tykkäystä

Taisi eilinen sektorilasku, jos haluaa päiväliikkeitä rationalisoida (se on oikea kaninkolo se leikki :smiley: ), johtua tästä.

33 tykkäystä

Voisi myös miettiä onko perusteltua edes ajatella NEE ja Fortumia samanlaisena yhtiönä. NEE osinkopolitiikka on vähintäänkin mielenkiintoinen :thinking:

5 tykkäystä

En tunne NEE:tä muttta noista kommenteista, etenkin Ahoniemen kommentin (hän on energiasektorin ammattilainen Nesteellä töissä, aiemmin Fortumilla ja käynyt Inderes podissakin vieraana) perusteella tosiaan ihan eri bisnekset.

Olen viime päivinä selannut blumman analyysejä Fortumista. Jos olettaa, että mutkia suoriksi oikovat salkunhoitajat lukevat noita samoja katsauksia ei yhtiöstä kovin imartelevaa kuvaa saa. :smiley: Tuloksen ennustetaan laskevan hamaan tappiin asti. Lyhyen aikavälin sijoittajathan etsivät usein kohteita joissa on jokin “katalysti” ylöspäin nopeasti, eikä sellaista Fortumilla näy hetkeen. Ainoa lohtu on osinko, joka muuten konsensusennusteissa on reilusti Inderesiä alemmalla tasolla. Jos nuo ennusteet toteutuu niin nykykurssi on ihan ok. Yhtiöllä on vain osa tiukoista investointirahoista löytänyt kohteitaan, mikä alleviivaa hidasta kapasiteetin kasvua.

Tässähän tavallaan sijoittaja lyö vetoa sen puolesta, että a) sähkönhinta normalisoituu tai ainakin Fortum tekee loistavalla portfoliollaan hilloa edes kerran vuodessa kun ei tuule ja b) Fortumin kertoimet “normalisoituvat” alelaarista laadukkaan utilityn tasolle.

39 tykkäystä

Perinteisesti utilities sektori ollut aika hyvä bond proxy. Pitkät korot selvästi liikahtaneet ylöspäin ja samalla utilities sektori ottanut käkättimeen. Kuvassa buntti ja stoxx600 utility sektori.

19 tykkäystä

Sijoittajalle ajoittaminen on vaikeaa ja saattaa se olla sitä myös yritykselle. Näin positiivisesti ajatellen yrityksen luulisi olevan paremmassa asemassa ajoittamaan omia investointejaan, kun/jos toimialaosaaminen on hallussa.

3 tykkäystä

Juu yhdyn itsekkin ahoniemen mielipiteeseen energia-alan ihmisenä.

En myöskään ymmärrä NEE tapaa dilutoida omistajia 1-3% vuodessa ja samaan aikaan maksaa osinkoa. Mutta tässä mennään ehkä mielipide kysymyksiin. Jos katsoo osakemäärän muutosta viimeisen 10-20v aikana dilutio on ollut huimaa.

5 tykkäystä

Milloin tästä alelaarista sitten päästään eroon? Ulkomaalaiset sijoittajat ovat ainakin vahvasti myyntilaidalla ja firman imago on täysin menetetty. Sinänsä firman sivut ovat ärsyttävät, kun ei voi seurata päiväkohtaisesti muutoksia, vaan ne päivittyvät kerran kuussa. Tässä kuitenkin syyskuun muutokset:

Ulkkarit: 206 944 002 23,06 -4 842 968 -2,29%

Itse ainakin ihmettelen kovasti, että yrityksen johdossa ei ole tapahtunut mitään muutoksia kaiken sekoilun jälkeen. Nyt tarvittaisiin johtajavaihdos ja joku uusi tyyppi kertomaan, että menneiden aikojen sekoilut ovat nyt ohi ja meillä on uusi selkeä suunta.

4 tykkäystä

Yhtiön omistusrakenne tässä mättää. Tarvitaan laki, jonka mukaan valtion omistus pörssiyhtiöissä saa olla max. 5%.

5 tykkäystä

Yhtiön hallitushan, joka sinetöi päätökset ja edustaa osakkeenomistajia, meni käytännössä uusiksi keväällä. Samoin strategia on uusittu ja selkeästi viestitty.

Tämähän on vain tilaisuus kotimaisille sijoittajille jos uskoo yhtiöön ja näkemys yhtiön käyvästä arvosta on oikea. :slight_smile:

Fortum ei liene ainoa joka menettää ulkomaalaista omistusta. Ylipäätään koko Eurooppa on kansainvälisten sijoittajien silmissä inhokki. :smiley: Uumoilisin, että reunamarkkina on Suomi on silloin täysin no-go monelle sijoittajalle.

Ainakin ulkomaalaisomistusten markkina-arvo on pienentynyt joskin pörssin markkina-arvon yleinen supistuminen voi vaikuttaa tähän.

40 tykkäystä

Marketscreenerissä konsensus tavoitehinta on edelleen melkein 15 euroa. Onko blummassa mahdollisesti tuoreemmat tavoitehinnat, näetkö sieltä konsensuksen th:n?

12 tykkäystä

Juuh tuo näyttää ihan oikealta.

Tässä näkyy vähän pidemmältä väliltä suositushistoriaa. Käytännössä melkein kaikki analyytikot ovat BUY-suosituksella liikkeellä. Tosin yleensä pankkianalyytikot suosivat BUY:ta ja näitä voisi kutsua “Virka-osta-suositukseksi”. Mutta, Fortumin suhteen on oltu melkeinpä skeptisiä takavuosina!

Lisäys. Tässä on vielä konsensus EPS-ennusteen kehitys. Ensi vuoden ennuste on laskenut 1,6 eurosta 1,15 euroon. Tosin se on lähtenyt taas laskuun kun päivityksiä tulee lisää. :smiley:

45 tykkäystä

Kiitos hyvästä vastauksesta edelliseen kommenttiini. Hallitus vaihtui, mutta kyllä toimarinkin pitäisi kantaa jonkinlainen vastuu.

Juu ei tuohon 1,6 päästä millään. 1,0 voi tehdä tiukkaa, mutta siltikin uskoisin tämän olevan poikkeuksellisen vaikeaa aikaa. Mennään 1,0:lla. Osinkotuotto ylittää jo 8% tässä vaiheessa, jos tuo osinkopolitiikan mukainen 60-90% jakosuhde toteutuu 90% mukaan. Heikoimmalla suhteellakin päästää lähes 6% osinkotuottoon. Tuleeko sitten koko ala luhistumaan vai mitä tässä tapahtuu, niin sitä on vaikea sanoa, mutta kyllä nyt näyttää harvinaisen synkältä. Omat ensimmäiset Fortumit ostettu 2008 ja ne maksoivat kyllä itsensä takaisin osinkoina vuosien varrella ja onnistuin vielä pääsemään niistä eroon 2021. Nyt on ilmassa vähän samaa pelkoa.

Kai tässä pitää laittaa ostotoimari 9,99 kohdille ja avata salkku seuraavan kerran 13v päästä.

22 tykkäystä

Aurininkoenergian hintavallankumous tapahtui jo, mutta etelän maat eivät siitä tällä vuosikymmenellä paljoakaan hyödy, koska pullonkaulana on kaikkialla maailmassa sähköverkko. Tarpeeksi pitkällä aikavälillä tietysti kaikki haasteet voidaan ratkaista, mutta pelikenttä on jo silloin taas ehtinyt muuttua erilaiseksi.

Suomi on tässä etulyöntiasemassa nimenomaan siksi, koska Fingrid ja regulaattorit ovat taikoneet meille maailman parhaimman sähköverkon ja vaikka Länsi-Suomessa liittymisiä pitää vielä rajoittaa, niin tuuli- ja aurinkovoimakapasiteettia saadaan vielä joku 10 GW lisää verkkoon seuraavan 5 vuoden aikana ennen kuin alkaa tulla haasteita.

Tässä taas mainio esimerkki miksi putoavaan puukkoon tarttuessa voi helposti jäädä jumiin arvo-ansaan. Jos osakkeella ei ole mitään syytä nousta, niin sitä on turhaa omistaa. Laskevan osakkeen holdaamisen hintaa ei makseta pelkästään salkun miinustuotossa, vaan myös ajassa, koska aina voisi holdata odotteluajan verran jotain osaketta joka nousee :cowboy_hat_face:

34 tykkäystä