Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Ihan mielenkiinnosta:

Miten maakaasu halvempaa kuin periaatteess miinushinnalla tuotettu vety?
Isot lyyserit käyntiin willoin kun pohjolassa tuulee → säätösähkönköyttäjien tarve on valtva.
Se on sitten eri keskustelun aihe, että olisiko joku muu kannattavampaa, kuin vedyn teko.

1 tykkäys

Vetyä kannattaa tuottaa lähinnä silloin kun sähköä on runsaasti tarjolla ja halpaa. Ei sitä kannata varta vasten kalliilla tehdä. Tiesittekö muuten että Nesteen jalostamo on suomen suurin vedyn käyttäjä.

PS: Kun puhutaan nykyisestä vedyntuotannosta, se tehdään normien mukaan joko aurinko- tai tuulivoimalla. Näin se täyttää kaikki vihreät normit ja asetukset.

3 tykkäystä

Hallintarekisteröidyt -2.80% vuoden alusta. Selittänee kurssireaktiota?

14 tykkäystä

Tänään oli mukava päivä meille Fortumin omistajille. Osingon irtautuminen kurottiin kiinni ja huomennahan meillä on myös kiva päivä, kun osingot kilahtavat tilille.

Laskeskelin arvion saavutetulle hinnalle Q1/24. Se on aikalailla samaa luokkaa kuin edellisellä kvartaalilla. Myös sähkön tuotanto on likimain samaa luokkaa.
image

Q2/24 futuurit näyttävät, että halpaa sähköä pusketaan markkinoille. Toivotaan suurempia suojaustasoja mitä itse olen ennustanut.

Eläköön osinkopuolue! Kokoustamme taas lähiaikoina Inderesin kellarissa :metal:

164 tykkäystä

Fortum ja Nokia ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Fortum ottaa talteen Espoon Karaportissa sijaitsevasta Nokian datakeskuksesta hukkalämpöä ja kierrättää sen kaukolämmöksi. Alkuvaiheessa lämpöä jaetaan koko Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämpöverkkoon, mutta Keran alueen kehittyessä hukkalämpöä ohjataan kattamaan alueen tarvetta. Hukkalämmön talteenotto käynnistyy kuluvan kevään aikana.

Fortum toimittaa datakeskukseen jäähdytystä ja ottaa palvelinten jäähdytysjärjestelmän paluuvedestä talteen lämpöenergiaa 3,5 megawattia. Siitä kierrätetään 5,5 megawattia uusiutuvalla sähköllä tuotettua kaukolämpöä kahden lämpöpumppumoduulin avulla. Tulevaisuudessa on mahdollista nostaa lämmöntalteenottoa 6 megawattiin.

62 tykkäystä

Fortum suunitelmia ja vieläpä omalle kylälle. Toivottavasti päättäjät edistävät hankkeita, molemmat olisivat tervetulleita, kunnan ja fortumin omistukseni suhteen.

26 tykkäystä

Mitenköhän tämä Orimattilan datakeskushanke liittyy Fortumin perus liiketoimintaan?

Fortumin osuus olisi ilmeisesti rakentaa tilat minne vuokralainen hankkisi palvelimet ja hoitaisi operoinnin. Vuokralainen tuskin sitoutuisi ostamaan sähköä nimenomaan Fortumilta. Esim. Espoossa Fortum saisi hyödynnettyä datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkostossaan, Orimattilassa tämä ei onnistuisi kun lämmölle ei kysyntää.

Saahan näillä datakeskuksilla toki lisättyä suomen sähkönkulutusta mikä vaikuttaa osaltaan sähkön hintaan. Näitä datakeskushankkeita on kyllä vireillä/selvittelyssä huomattava määrä ilman Fortumiakin, eli hankkeita toteutuisi ilman heitäkin.

2 tykkäystä

Luulisi, että tuohon pakettiin kuuluu jokin PPA-soppari aurinkovoimalan kanssa.

1 tykkäys

En ihmettelisi että tuo orimattilan laitos olisi myös yhteydessä orimattilan KL verkkoon. Ja siirtäisi hukkalämmöt sinne.

Orimattilassa on noin 40GWh (/v) KL verkko, pienihän tuo on. Mutta myös esim postin logistiikkakeskus tarvitsee varmasti suuret määrät lämpöä.

3 tykkäystä

Tämäkin voi olla hankala sovittava jos vuokralainen “pakotettaisiin” tekemään sopimus. Noin ison voimalan tuotannosta pitäisi joka tapauksessa maksaa vero vaikka tulisi omaan käyttöön ja siirtomaksutkin käsittääkseni pieniä näin isoissa sähköliittymissä.

8760h x 100 MWh = 876 GWh eli KL verkkkoon voisi saada karkeasti 5% hukkalämmöstä. Käytännössä vielä vähemmän kun datacenteristä saatavan hukkalämmön lämpötilaa pitäisi nostaa lämpöpumpuilla KL verkkoo soveltuvaksi.

Toivottavasti tässä on Fortumilla joku selkeä bisnesidea ja kilpailuetu taustalla eikä investoida vain sen takia kun on “pakko” johonkin investoida.

EDIT: ainakin sellainen synergiaetu voisi olla että jos ollaan tekemässä isoa sähköasemaa aurinkovoimalaa varten niin sitä voisi mahdollisesti hyödyntää myös datakeskuksen sähkönsyötössä

3 tykkäystä

Oma ymmärrys on, että Fortum ainoastaan kaavoittaa ja suunnittelee kokonaisuuden valmiiksi, minkä jälkeen datakeskustoimija tulee ja tekee kaikki “oikeat” investoinnit.

Fortum käyttää siis pieniä rahoja mutta kohtuu paljon aikaa siihen, että pystyvät tarjoamaan avaimet käteen sijaintia datakeskustoimijoille. Tällaisille ymmärtääkseni on kysyntää, kun käytännössä missä vain päin maailmaa jos lähdetään hanketta tyhjästä nyhjäämään, kuluu vuosia ennenkuin päästään tekemään edes investointipäätöstä. Kohteet joissa voidaan lyödä heti kuokka maahan ja kohtuuhintaisen sähkönsaantikin on yhden allekirjoituksen päässä, ovat valtavassa etulyöntiasemassa.

Ja kun kyseessä on nimenomaan Fortumin käsissä oleva hanke, niin tottakai paketissa tulee mukana Fortumilta ostettavat sähköt, joko PPA:na tai muutoin. Jonkun pitää tehdä aikaavievä perusduuni (kaavoitus yms) pois alta jotta puhtaat investorit saadaan Suomeen investoimaan. Mielestäni oikein hyvin Fortumin ydintä tukevaa toimintaa, kun tosiaan ihan nappirahoilla pystytään edesauttamaan isojen myyntisopimusten syntymistä ja jopa jokseenkin merkittävällä tavalla sähkönkulutuksen kasvua omilla päämarkkinoilla.

47 tykkäystä

Kuulostaa ihan loogiselta jos saavat kirjattua ehtoihin sähkönostopakon Fortumilta.

Alalla tuntuu olevan paljon erilaisia käytäntöjä. Esim. tuossa linkkaamassani hankkeessa Atnorth rakentaa rakennukset tilojen jäähdytyksineen ja hommaa sähköliittymän ja vuokraavat tilat toimijalle joka tuo sitten omat palvelimensa. En tiedä kenen nimiin sähkösopimus tulee.

Oma mallinsa on sitten esim Google mikä on hankkinut itse tontin, tilat ja laitteet.

1 tykkäys

Pennala sijaitsee aivan Lahden ja Orimattilan rajalla. Lahden keskustaan on lähestulkoon samanpituinen matka kuin Orimattilan keskustaan. Eli toisin sanoen lämpöä voisi varmasti hyödyntää Lahden kokoisella kaupunkialueella. :wink:

4 tykkäystä

Toisaaltahan on myös niin että miltei mikä tahansa sähkönkulutus nostaa markkinasähkön hintaa ainakin epäsuorasti eli periaatteessa voisi ajatella että jos sähköyhtiö haluaa sähkön hintaa ylöspäin niin sähkön suurkuluttajia kannattaa houkutella omalle markkinalle vaikka ostaisivat kilpailijalta. :thinking:

5 tykkäystä

Voisi jopa väittää huonosti suunnitelluksi prosessiksi tämä meidän iki-rakas sähköpörde.

Fortum tarjosi vahingossa lähes ydinvoimalan verran liikaa sähköä Ruotsin sähkömarkkinoille - Talous | HS.fi

13 tykkäystä

https://x.com/seppalaville/status/1779863499113480629?s=46

Tästä olen paljon puhunut, lisäksi huomio siihen että tuulivoiman capacity factor noin 40% eli kattilat vastaavat jo noin 40% tuulivoiman tuonnosta ja muutakin joustavaa kapasiteettia tulossa…

1 tykkäys

Sijoituskästi on tehnyt tviittiketjun Fortumista. :slight_smile:

https://twitter.com/sijoituskasti/status/1780487476382998887

Täältä löytyy loppuosa tviittiketjusta äxättömiä varten, mutta on tämä mukavampi lukea äxästä.

Yhteenveto45 tykkäystä

Fortum tehnyt uuden pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen. Sopimuskausi alkaa joulukuussa 2024 ja päättyy vuoden 2029 lopussa.

Fortum ja ruotsalainen ferroseoksen tuottaja Vargön Alloys ovat allekirjoittaneet viisivuotisen sähkönmyyntisopimuksen (ns. Power Purchase Agreement, PPA), 0,4 terawattitunnin vuotuisesta sähkön ja ydinvoiman alkuperätakuiden toimituksesta asteittain nousevalla hinnoittelulla Ruotsissa, Fortumista kerrotaan.

Sähkö toimitetaan Fortumin ydinvoimaportfoliosta Keski-Ruotsin SE3 (Tukholma) -hinta-alueelta.

Yhtiön mukaan sähkönmyyntisopimus on osa Fortumin strategista tavoitetta, jonka mukaan suojatun sähkön osuus rullaavalla 10-vuotiskaudella on yli 20 prosenttia vuoden 2026 loppuun mennessä.

29 tykkäystä

Linkkaan energiavuokaaviojutun tännekin koska voi kiinnostaa Fortumin seuraajia: Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet - #9346 käyttäjältä Ilkka6

Nordea julkaisi päivitetyn Fortum-analyysinsä. Suositus (OSTA) ja tavoitehinta (14,00 €) pysyvät ennallaan.

Key downside risks: Declining coal and gas prices could lower power prices in Central Europe and in the Nordics. Declining demand for electricity combined with a high amount of wind and hydropower in the Nordic system could keep Nordic power prices lower than expected. The EU’s energy policy remains unpredictable and could require the restoration of natural rivers in the region.

36 tykkäystä