Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Tämä hukkalämpö asia ja suomen viileä ilmasto ovat valideja perusteita.

Käsittääkseni vielä olennaisempi syy datakeskusten rakentamisessa suomeen on se, että tänne ylipäätään saattaa saada luvan rakentaa ja liittää sähköverkkoon. Käsittääkseni näin ei ole kaikissa euroopan maissa, jolloin kiireellä laskentatehoa kaipaaville toteutettavuus ja aika voivat olla määräävämpiä tekijöitä kuin viimeiset desimaalit mahdollisissa käyttökustannuksissa.

Kajaani on jännä keskittymä kun sieltä löytyy maailman nopeimpien koneiden top500 listalta ainakin viime vuonna ollut Lumi. Borealis Data Center on hankkinut datakeskustilaa samalta vanhalta paperitehdasalueelta missä Lumi sijaitsee ja nyt vielä XTX muutaman kilometrin päässä. Keskittymään vaikuttaa varmasti enemmän sähköverkot kuin Kajaanin kaukolämpöverkko.

Kouvolan atnorthin projektissa tuntuu olevan kova tahti kun projektista uutisoitiin viime vuoden loppupuolella ja rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi kesänä. Nyt rakennettava datakeskus on 60 MW ja käsittääkseni samalle 21 hehtaarin tontille sopisi paljon lisää ja lisämaanostosta on uutisoitu jonkinlainen aiesopimus.Nämä sijaitsee Kajaanin tapaan vanhan paperitehtaan läheisyydessä eli sähkön saatavuus on todennäköisesti on hyvä.

Kouvolan Hyperco projekti on ilmeisesti vielä enemmän suunnitteluasteella kun siinä puhutaan vasta tonttivarauksesta, tontin koko reilu 10 hehtaaria. Mitään megawattilukemia en ole nähnyt. Tämä tontti ei sijaitse paperitehtaan kyljessä.

8 tykkäystä

Aurinkovoimaa tulee sähköverkkoon parhaimmillaan jo noin 800 MW auringon paistaessa. Asennetun kapasiteetin määräksi arvioidaan 1055 MW jonka arvioidaan kasvavan vuoden loppuun mennessä ainakin 1500 MW:iin ja vuosikymmenen loppuun mennessä 9000 MW:iin.

14 tykkäystä

Olen hekumoinut ajatuksella, miten energiayhtiöistä voi tulla “köyhän miehen” AI-sijoituksia.

Nyt WSJ:llä on juttu siitä, joten ajattelu on nyt osa virallista osakesijoittamisen kaanonia. :smiley:

https://www.wsj.com/finance/investing/utility-stocks-lighting-up-the-stock-market-6b8e4d18?mod=WTRN_pos1&cx_testId=3&cx_testVariant=cx_164&cx_artPos=0

" This spring, “AI caught the market by storm,” says Douglas Simmons, portfolio manager of the $1.2 billion Fidelity Select Utilities mutual fund. “It became recognized more broadly among generalist investors that utilities have become a play on AI.”

Lisäys: Helsingin pörssissä on täten kaksi todellista AI-osaketta: Aiforia, ja Fortum. :smiley:

Vaikka Markus kyllä viime kvartaalihaastattelussa hieman toppuutteli datacenter kysyntäpuheita, joskin samaan hengenvetoon hän totesi että juurikin sillä suunnalla kysyntää on ollut samalla kun odotetut teollisuus- yms. investoinnit antavat odottaa itseään.

50 tykkäystä

Onneksi suomessa Caruna estää moiset haihatukset kun siirtokaapelin saaminen uuteen AI-datakeskukseen kestää pari vuotta :smiley: - sulaa siinä sivussa Fortumin bisnekset kun kasvu tyssää jakeluverkkomonopoleihin…

17 tykkäystä

Google suunnittelee datakeskuksen laajentamista 1,1 miljardilla. Yksi syy on runsas vihreän energian tarjonta. Enempää en valitettavasti voi uutisesta kertoa, koska se on maksumuurin takana.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-20/google-plans-1-1-billion-expansion-at-data-center-in-finland?utm_source=website&utm_medium=share&utm_campaign=copy

Edit: Ylen juttua saa lukea vapaammin: Google laajentaa Suomessa sijaitsevaa datakeskustaan – Haminaan jopa 100 uutta työpaikkaa | Kymenlaakso | Yle

32 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Fortum-analyysinsä. Suositus laskee PIDÄ-tasolle (edellinen: OSTA), Fair value 15,00 € (edellinen: 14,00 €).

Key upside risks: Green steel, hydrogen and data centres could support electricity demand and the power price in the long term. The company’s Nordic power price optimisation margin could remain above guidance range of EUR 6-8/MWh.

Key downside risks: Declining coal and gas prices could lower power prices in Central Europe and in the Nordics. A massive increase of onshore wind power could keep Nordic power price under the historic average of EUR 45/MWh. The EU’s energy policy remains unpredictable and could require the restoration of natural rivers in the region.

25 tykkäystä

Loviisan teho nousee vajaan 4 prosentin verran vuonna 2026 alkavien modernisointien jälkeen. Laitoksen matalapaineturbiinit uusitaan. Ei tuolla kuuhun mennä, mutta lisä se on tuo 38MW:n tehokin.

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen matalapaineturbiinit modernisoidaan. Vuonna 2026 alkavat modernisoinnit ovat osa Loviisan voimalaitoksen käyttöiän jatkoon liittyviä investointeja ja jatkuvaa parantamista, jolla varmistetaan luotettava sähköntuotanto voimalaitoksen käyttöiän loppuun saakka. Turbiinien modernisointi nostaa Loviisan voimalaitoksen tehoa yhteensä noin 38 megawattia, mikä lisää voimalaitoksen tuotantoa sen käyttöiän aikana noin 7 terawattituntia.

26 tykkäystä

Fortumin kanssa yhdessä myrskyyn päätynyt ja sitten valtiollistettu Uniper ehkä yksityistetään.

Jos näin käy, niin onko vaikutusta Fortumin etuoikeudelle antaa tarjous Uniperin ydin- ja vesivoimasta Ruotsissa. Eli johtaisiko yksityistäminen Uniperin kiinnostukseen laittaa nämä assetit myyntiin, kokonaan tai osittain.

Katsotaan ja seurataan

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/energie-reprivatisierung-von-uniper-das-sind-die-drei-grossen-herausforderungen/100036943.html

16 tykkäystä

Fortumin etuosto-oikeus on voimassa vuoteen 2026 saakka ja tuon linkkaamasi jutun mukaan Saksan valtion tulee vuoteen 2028 mennessä vähentää omistuksensa max 25 % + 1 osakkeesen.

Ehkä se on suomalaista pessimismiä, mutta en usko, että saksalaiset antaa tännepäin yhtään mitään.

Wir werden sehen.

15 tykkäystä

Kiitos viestistä! Saksan valtion velvoite alentaa omistusosuus Uniperissä max 25 % + 1 osake viimeistään 2028 muotoutui parisen v sitten, kun EU-komissio hyväksyi yhtiön pelastamisen saksalaisten veronmaksajien rahoilla.

Uudempaa kehitystä nyt on, että Saksan valtio on palkannut selvittäjät Uniperin yksityistämistä varten. Tiedossa ei ole sellaista rajoitusta, etteikö yksityistäminen voisi mennä loppuun asti eli valtio ulkoistaisi itsensä yhtiöstä. Teoriassa siivu voi silti jäädä, mutta ans kattoo.

Toiseksi on nyttemmin ilmoitettu, että yksityistämisen toteuttamista tavoitellaan niin pian kuin mahd: ”so schnell wie möglich”.

Kolmanneksi on alettu pöllyttämään Uniperin strategiaa - tai pikemminkin sen puutetta. Mitkä ovat yhtiön tulevaisuus- ja ydintoiminnat? Neljänneksi yhtiössä aloittaa uusi vetäjä oliko virallisesti huomenna. Hänelle yhdeksi pääkentäksi tulee strategiatyö.

Mitään automaattia ei ole, että tämä mylläkkä johtaa Fortumin ostotarjousoption mahdollistumiseen Uniperin Ruotsin toimintojen tapauksessa. Mutta ainakin se saattaa nopeuttaa tietoa kyseisestä asiasta.

10 tykkäystä

Fortumin tekemien tohelointien kiintiön piti olla jo piripinnassa. Mutta uutta vaan piisaa🙈. Syadinia päästetty vesistöön kuukausikaupalla, vaarajätteet säilytetty paljaan taivaan alla ja rikosselvitykset ollaan aloittamassa.

33 tykkäystä

Uniper saa omansa (13 Mrd) takaisin Venäjältä. Pääseeköhän Fortum samaan lopputulokseen.

Kuten voi arvata, eivät oikeasti usko saavansa rahoja. Mutta mikäli Gazprom joskus aikoo vielä tehdä bisnestä Saksassa, on tuo pakko maksaa ensin.

48 tykkäystä

Näiden jo olemassa olevien ydinpyttyjen käyttöiän pidentäminen ajankohtaista niin Suomessa kuin Ruotsissa. Fortum siis mukana Forsmarkissa.

Muuten Sveamamman puolella uusien isojen reaktoreiden rakentamiskuviot alvariinsa pinnalla. Viime viikolla Microsoft ilmoitti kiinnostuksestaan osallistua sellaisten rahoitukseen. Kanavoituuko tämä kuplinta ihan rakennushankkeiksi asti, sen näyttää aika.

10 tykkäystä

Pappa_Tunturi milloin faksisi alkaa “tuuttaamaan” ulos Fortumin Q2 raporttia vastaavaa tulosta ulos?Millaiset odotukset jne.

7 tykkäystä

Sähkön hinta on vaihdellut edelleen melko paljon. Yllättääkö Fortumin optimointi jälleen positiivisesti?

2 tykkäystä

En ollut katsonut faksilokeroani, mutta yksi paperi siellä oli hiukan rullalla. Olisiko paperi loppumassa.
image

Kesäkuusta toki puolet jäljellä, mutta runsas puolikas antaa jo hyvää osviittaa. Olen taulukkooni päivittänyt Fortumin julkaiseman FI/SE2/SE3 painotusarvot.

Eli paremmalta hinta näyttää, kuin analyytikot ennustavat. Tuotanto on toki Q2:lla 10-15 % alempana kuin paremmilla kvartaaleilla. Konsensus kertoo 17 sentin EPSiä, mutta yllätys taitaa olla tulossa.

Uusi konsensus ilmestyy yleensä muutama päivä ennen ovk-päivää. Mukavaa Juhannusta kaikille teille ja käyttäkää sitä sähköä kuin viimeistä päivää. Pappakin vaihtaa kohta öljyn IVLP lämmitykseen.

EDIT: korjasin pienen viittausvirheen. Aamulla oli kiire golf-kentälle. Muutaman euron putosi 6-8 €uron optimointimarginaalilla ennustettu saavutettu hinta Q2:lla.

95 tykkäystä

No nythän pukkaa kiinnostavaa Fortum-uutista harva se päivä. Pidetään :+1: tällekin hankkeelle!

45 tykkäystä

Pientä tekstiä mutta klikkaamalla saa isommaksi.

26 tykkäystä

Kaupankäyntiroboista on lähtenyt johto irti tai sitten ohjaajat ovat suunnanneet juhannuksen viettoon. Kauppa on todella minimaalista. Päivän aikana eilenkin robotit kaupittelivat keskenään muutaman satatuhatta osaketta ja loppuhuutarissa sitten moninkertainen määrä.

Laitoin energiateollisuuden julkaisemat toukokuun luvut taulukkooni. Luvut ovat siis heiltä, mutta papan rapsa on ainoa, josta luvut löytyvät kvartaaleittain. Ao. taulukossa Q2/24 siis vain huhti- ja toukokuu. Kesäkuun lukemat tulevat heinäkuun puolenvälin jälkeen.

Tuotanto ja kulutus vastaavat tasaisen tappavalla menolla Q2/23 lukuja. Vesivoimaa on ollut enemmän käytössä ja ei niin yllättävästi atomin halkaisua vähemmän. Huoltoja on pukannut ihan kiitettävästi, joka tietenkin on tukenut hintatasoja.

Ja tietenkin pitää muistaa, että Suomen luvut ovat alle puolet Fortumin kokonaisuudesta. @Arimatti_Alhanko yo viesti tukee hyvin tulevaa kurssinousua. Lisäksi tänään uutisoitiin EU:n lisäpakotteista russijoille, että eivät enää saa käyttää satamia kolmansiin maihin LNG:n viennissä EU sopuun uudesta pakotepaketista Venäjälle | Uutisia lyhyesti | Yle

Hyvä tästä tulee, jollei jopa erinomaista. Hyvää Juhannusta kaikille ketjun lukijoille, Pappa pistää kaasun pohjaan ja avaan olut-tölkin. Saa tykätä viestistä, se aina jotenkin hivelee papparaisen itsetuntoa :heart:

EDIT: korjasin pari kirotusvirettä

178 tykkäystä

Melkoinen puhuri ollut viime aikoina Fortumin johtoryhmässä.

12 tykkäystä