Osakesijoittaminen

Fractal Gaming Group AB

Fractal_Logo_Black@5x

Fractal Gaming Group AB (FRACTL) listautui 11.2. First North Premieriin. Fractal Design valmistaa siis premium-pelaajasegmentille tietokonekoteloita ym. laitteistoa. Liikevaihto ja kannattavuus on ainakin ollut selkeässä kasvussa 2018-2020 välillä.

8 tykkäystä

Tulee Corsair mieleen ja koska se on yksi salkun luotto-osakkeista, otin tätäkin pienen erän. kiitokset vinkistä

4 tykkäystä

Älyttömän vahvoja lukemia Fractalilla :hushed: Onko muut samaa mieltä?

Tuotteet ovat tuttuja jo vuosikymmenen takaa, mutta firmaan en ole tutustunut aikaisemmin. Minulla herää heti pari kysymystä.

  1. PC-pelikonemarkkina ei ole kasvuala. Pandemia on tietääkseni lisännyt myyntiä, mutta sen ulkopuolella pc-myynti on laskenut pitkään. Voiko e-sports kääntää sen kunnon nousuun, vai onko kyseessä hiljalleen pienenevä teollisuudenala?
  2. Tuotteet ovat aika bulkkia ja kilpailu on kovaa. Fractalilla on ihan kiva design, mutta onko heillä mitään todellista kilpailuetua muihin?
  3. Mihin ipo-rahat tullaan käyttämään?

Dislaimer: en ole vielä lukenut ipo matskuja. Annual reporttia ei ollut vielä tarjolla.

Edit:
Ei hassumpia lukemia :“Since Fractal was founded, the Company has been profitable every year and from the fiscal year 2010/11 to 2020, net sales has increased from SEK 59 million to SEK 636 million, which corresponds to a compound annual growth rate (“CAGR”) of 28 per cent4). The increase in net sales has been achieved without acquisitions, where product development to ensure high quality products and geographic expansion have been key factors. In 2020, the Company’s operating profit (EBIT) amounted to SEK 115 million and its adjusted operating profit ((adjusted EBIT)) to SEK 128 million, which corresponds to an operating margin (EBIT margin) of 18.2 per cent and an adjusted operating margin (adjusted EBIT margin) of 20.2 per cent5).” :open_mouth:

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen pieni firma, itseäni kiinnostaa miten aikoo jatkossakin kasvaa. Ilmeisesti tämän firman tulevaisuuden kasvuodotukset nojaa Esports markkinan kasvuun. Mitä enemmän pro pelaajia sitä enenemmän saavat tuotteitaan kaupaksi, alla kuva heidän listautumis materiaalistaan.

Tässä vielä Esports markkinan kasvuennusteet usa:ssa. Joten kaipa mahdollisuuksia on jatkaa samaan mallin.

image

Listautmisen syy ipo materiaalista:

“The Offering and listing will broaden the Company’s shareholder base and give Fractal access to the Swedish and international capital markets, which is considered to promote the Company’s continued growth and development. The board of directors and Fractal’s executive management, together with Selling Shareholders, believe that the Offering and listing of the Company’s shares is a logical and important step in Fractal’s development, which will further increase awareness among current and potential end customers and suppliers regarding Fractal and its operations. For these reasons, the board of directors has applied for a listing on Nasdaq First North Premier.”

1 tykkäys

Hyvä nosto, en ollut ollenkaan huomannut että Fractal on listautunut pörssiin.

Lukujen perusteella 2018-2020 on ollut ihan mukavaa kasvua, mutta näkisin kyllä mielelläni luvut pidemmältä aikaväliltä. Pitänee tutustua tarkemmin viikonloppuna ja yrittää kaivaa lisää tietoja.

Itsekin ostin edelliseen tietokoneeseen Fractalin kotelon (Define R5) ja käytin samaa koteloa uudestaan kun rakensin uuden koneen viime syksynä. Muut Fractalin tuotekategoriat eivät ole mielestäni kovinkaan kilpailukykyisiä hinnoiltaan.

1 tykkäys

Laitellaan tänne kaikenlaisia havaintoja ja löytöjä Fractalista, niin päästään maanantaina heti kärjessä joko ostamaan tai jättämään väliin :sunglasses:

1 tykkäys

Lähes suora verrokki Fractalille lienee Nasdaqista löytyvä Corsair? Omasta näkökulmasta täysin vastaava yritys, joskin Fractalin tuotevalikoima on vielä tällä hetkellä suppeampi. Eli potentiaalia ainakin liikevaihdon kasvattamiseen on matkimalla Corsairin valikoimaa.
Esimerkiksi fractalin virtalähteet ovat tietääkseni uudellleenbrändättyjä Seasonicin tuotteita, joten muihin komponentteihin laajeneminen ei pitäisi olla suuri kynnys.

1 tykkäys

Alan harrastajana on helppo ymmärtää yhtiön tuloskehitystä. Liikevaihdon kehitystä selittänee uusiin tuotekategorioihin laajentuminen? Ehkä myös yleisesti tunnettavuuden kasvu? Yleisilmapiiri (konsensus) tuntuu olevan sitä mieltä, että fractalin tuotteet olivat hintalaatusuhteelta tosi huippuja aikanaan, varsinkin koteloissa, mutta nykyään muutkin tekee hyvää ja fractalin tuotteet on usein ylihintaisia.

2 tykkäystä

Kurssi vetää hieman alaspäin :thinking: Ihmiset myymässä IPOsta saamiaan voittoja?

Tässä ei kai mitään uusia uutisia ole tullut, niin kai joku isompi omistaja sitten myymässä? :thinking:

Komppaan ylempänä ollutta ajatusta siitä, että mahtaako Fractalilla olla mitään oikeaa kilpailuetua, miksi se erottuisi melko tasaisesta joukosta. Yhtiönä ja sijoituskohteena epäilen myös yhtiön potentiaalia. Ala on kilpailtu ja viime vuosi meni kasvun merkeissä pandemian ansiosta.

Fractalin tuotteet arvostan korkealle. Koppaa löytyy monen ikäistä ja kaikki kolme aktiivista masiinaa pyörivät Fractalin kuorien sisällä. Taisin ostaa jykevämmän powerin ja laatikon flektejäkin jossain vaiheessa. Mielestäni hintatasossakaan ei ole suurta ongelmaa. Ehkä, jos Verkkiksestä ostaa, en tiedä.

Mutta riittääkö tuo siihen, että innostuisin laittamaan rahojani yhtiöön… enpä usko…

1 tykkäys

Sijoittajan kannalta ei välttämättä ole hyvä asia, jos hinta mielletään tuotteen merkittäväksi kilpailuelementiksi. Nokiakin teki selvästi halvempia puhelimia kuin Apple, mutta sillä ei loppujen lopuksi ollut merkitystä brandinrakennuksen ja käyttökokemuksen rinnalla. Jos pystyy kilpailemaan laadulla/brandilla tietyssä segmentissä, niin sillä luultavasti saavutetaan paremmat tulokset pidemmällä aikavälillä.

1 tykkäys

Jossain määrin samaa mieltä sinun kanssa. Itselläni on ollut viimeiset kolme koteloa Fractalilta ja mielestäni tekevät kyllä hyviä koteloita. Mutta ongelma lieneekin juuri siinä, että design, vaikka se hyvää onkin, on melko perusvarmaa tekemistä ja siten taas monelle tylsää.

Näin harrastajana koteloissa on muutama asia, mitkä vaikuttavat ostopäätökseen:

-Mitä mahtuu kotelon sisään ja kuinka hyvin siellä on tilaa toimia johtojen kanssa.

Tämän osa-alueen Fractal ainakin taitaa todella hyvin. Fractalin Define kotelot olivat käytännössä ainoat, johon sai riittävän määrän kovalevyjä kiinni ja vielä sellaisille paikoille, että tilaa jää muokata koteloa haluamansa näköiseksi. Kaapelointia ajatellen tilaa on myös hyvin.

-Ulkonäkö.

Tässä Fractal taas häviää selvästi, jos haluaa erikoisempaa lookkia. Define, Era ja muut yhtiön tuotteet ovat kyllä tyylikkäitä. Mutta monelle tuo perustyylikkyys ei riitä, vaan kotelon pitää hypätä räikeämmin silmään.

-Tuuletus

Tässä käsittääkseni Fractal ei jää millään muotoa jälkeen. Ainakin Definen uudet mallit antavat valtavan määrän eri mahdollisuuksia.

-Hinta

Hinnan puolelta Fractalit ovat aina olleet melko arvokkaita, mutta toisaalta rahoille kyllä saanut vastinetta. Osa pihistelee tässä, koska mielummin sitä upottaa uutta konetta ostaessa sen ylimääräisen satasen hieman tehokkaampaan prossuun kuin koteloon.

Suurin ongelma on tosiaan tuo alan kilpailu näillä segmenteillä, joissa Fractal on mukana. Tuuletin- ja kotelopuolella on iso liuta eri tekijöitä mukana. Pelkästään Full ATX koteloita on 190 eri mallia myynnissä Jimmssillä ja nämä yli 20 eri valmistajalta.
Toki alalla liikkuu rahaa isoja määriä ja kakusta kyllä riittää jaettavaa monelle, mutta ainakin itseäni arveluttaa, että saako Fractaliin sijoittamalla kovinkaan hyvää tuottoa vs. ne kaikki muut mahdollisuudet, mitä tällä hetkellä on tarjolla.

1 tykkäys

Fractal Design on kyllä mielestäni kasvattanut järkevästi omaa tarjontaansa viime vuosina. Tyylikkäitä koteloita, joista löytyy jo valmiiksi laadukkaat tuulettimet kompaktissa mid ATX koossa ja kohtuu hinnoittelulla. Tarjonnasta löytyy myös suuremmat Define mallit, joissa sitten sitä extraa äänieristeillä ja muokkaus mahdollisuuksilla. Ilmeisesti myös uudet virtalähteet ovat lähteneet hyvin myyntiin, tosin nyt eletään komponenttien pula-aikaa.

Uskoisin että Fractalin liikevaihdon kasvua ei voi ihan verrata Corsairin vastaavaan ainakaan tällä hetkellä, koska iso osa Corsairin myynnistä tulee myös oheislaitteista näppäimistöt, hiiret ym. Tästä huolimatta Fractalin tulevaisuus on enemmän kuin valoisa custom tietokoneiden ja tietokonepelaamisen valtavan kasvun ansiosta.

5 tykkäystä