Osakesijoittaminen

Gamestop (GME) - Cant stop, Won't stop, Gamestop

Avataan ketju GME:lle. Kyseessä käännettä tekevä pelien retail kauppa, johon isoksi omistajiksi tulleet mm. Ryan Cohen (nettikauppa Chewyn perustaja) sekä Big Shortin Michael Burry.

GME:stä tekee mielenkiintoisen se, että kyseessä on yksi jenkkien shortatuimmista osakkeista ja toisaalta se, että se on redditin wallstreetbets foorumin yksi suosituimmista osakkeista.

Tänään GME kirjoitushetkellä +30% (luultavasti tämän tweetin takia https://twitter.com/jimcramer/status/1349310644823207936) . Itse istun kyydissä lähinnä sen takia, että saa nauraa wallstreetbetsin meemeille.

Esimerkiksi millä tavalla GameStop on tekemässä käännettä? Miltä avainluvut näyttävät ja miten ne ovat kehittyneet viime vuosina? Avaukseen voisi yrittää panostaa hieman enemmän :wink:

11 tykkäystä

Pelipuolen retail on kuollut. Digikaupat veivät karkkipussit ja sitten tuli COVID ja jyräsi lopusta yli. Marginaalisesti kiinnostavampi sijoituskohde kuin joku konkkakypsä Hertz, mutta vain marginaalisesti.

Gamestop aikoinaan jauhoi rahaa sillä että trokasi käytettyjä fyysisiä pelejä edes takaisin (konsoleilla) hirveillä katteilla. Tämä bisnes on kuihtunut sitä mukaa kun konsolipuolen ostokset siirtyvät digikauppaan ja toisaalla Amazonin tyyliset isot nettikaupat tiristävät katteita toisesta suunnasta uusien pelien osalta.

Kurssi voi tietenkin heilua kovasti, varsinkin jos on isosti shortattu niin aina välillä voidaan pomppia kun shorttaajat haluavat ulos ja tarjontaa on vähän, mutta fundapuolelta tämä kiska on vähän kuin sijoittajisi hevoskärryfirmaan… aika ajanut ohi. Voihan sitä odotella ihmettä ja käännettä… mutta en kyllä ole kuullut että mitään dramaattista uutta olisi suunnitelmissa?

6 tykkäystä

Hieman ihmetyttää tuo osakkeen arvo, kun firma on lopettanut toimintojaan useissa maassa kokonaan ja noin lähtökohtaisesti digimarkkinat potkivat nivusille minkä ehtivät. Onko siellä tehty oikeasti jotain merkittäviä muutoksia tuohon toimintamalliin vai Jenkkilässä niin paljon markkinaa käytetyille konsolipeleille, että tämä pulju pysyy pinnalla?

1 tykkäys

Sanoisin, että Gamestop on yksi tämän vuosikymmenen Blockbustereista tällä menolla. Kävelevä ruumis. Toivottavasti kukaan ei sijoita tähän ainakaan omia rahojaan. Yksi keino selviytyä voisi olla erikoistumalla pelaamisen oheistuotteisiin ja jättää yhden liikkeen per kaupunki nykyisestä verkostosta. Ei se olisi lähellekään samankokoinen firma kuin nyt, mutta ei ainakaan konkurssissa.

1 tykkäys

Ryan Cohenin idea on nimenomaan ollut muuttaa Gamestop:

  1. Vahvasti nettikauppaan panostavaksi toimijaksi (tämä transformaatio on jo alkanut ja nettikauppa on kasvanut vahvasti, joskin on vielä pientä kokonaisliikevaihtoon nähden).
  2. Myydä oheistuotteita ja konsoleita. GME teki todella kannattavan rojaltidiilin Microsoftin kanssa konsoleiden myynnistä.
  3. Tehdä kaupoista pelaajien kohtaamispaikkoja (kilpailut jne)

En osaa ottaa kantaa miten todennäköistä tässä strategiassa onnistuminen on. Kiinnostavan tästä tekee se, että Cohen on tehnyt aiemmin onnistuneen suuren exitin juuri nettikaupalla (Chewy) sekä se että lähes 2 miljoonan wallstreetbetsiläisen foorumilaisen lauma kannustaa tätä osaketta ennennäkemättömällä kiimalla. Möin omat osakkeet tänään. Short squeeze tapahtui nopeammin kuin osasin uneksia ja sain tästä lyhyellä holdilla +100% tuoton. Eletään kyllä erikoisia aikoja.

Tarkoitus palata omistajaksi mikäli tämä dippaa.

Cramerin ajatuksia GME:stä tältä päivältä
Jim Cramer: GameStop's Run Is 'Game Over' for the Shorts - TheStreet

Tähän osakkeeseen liittyvä sankaritarina, missä yksi mies on shortteja vastaan ja painaa eteenpäin, vaikka karhut haukkuu päin naamaa: https://www.reddit.com/user/deepfuckingvalue

Aivan käsittämätön ukko.

Jan-13-21 Downgrade Standpoint Research Buy → Hold

Osake on 5 vuoden huipussaan ja +500% vuodessa vaikka bisnekset eivät kovin valoisilta näytä. Kertoo paljon osakemarkkinoiden hulluudesta.

8 tykkäystä

Fiilismies otti noin 600 000 eurolla shorttia keskihinnalla 32,06 euroa. Itse otin myös shortin 33,25 eurolla

3 tykkäystä

IB:ssä ei ole ollut vähään aikaan shortteja saatavilla - tässä voi olla joku manipuloija isolla kassalla taustalla, joka ajaa shortteja ahtaalle. Jos itse haluaisit ylempää ostaa lisää shortteja, niitä ei ole enää saatavilla. Ei ihan paras treiditilanne IMO.

2 tykkäystä

Tämä on kyllä koko pörssin hauskin osake. Joka päivä uusia meemejä, joihin tulee tuhansia kommentteja: https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/kwuc3a/gme_end_game/

Pienestä dipistä tänään mukaan kyytiin, jotta saa nauraa lisää meemeille.

Mikä tässä on se sijoitusteesi? Miksi ostaisin nettikaupasta fyysisenä ja odottaisin pari päivää postia kun voin ostaa nettikaupasta digitaalisena ja alkaa pelaamaan heti? Hinta olisi ainoa syy, mutta miksi Gamestop voisi myydä halvemmalla? Koska myisi käytettyjä? Mutta kuka myy käytettyjä pelejä, kun ostetut pelit ovat yhä enemmän digitaalisia? Omasta kokemuksesta voin ainakin kertoa etten ole varmaan pariin vuoteen ostanut fyysistä peliä ja tätä ennenkin tasaiseen tahtiin siirryttiin kohti digitaalista. Nykyään osaa peleistä (varsinkin pienemmän budjetin pelejä, mutta myös esim. uusi Animal Crossing alkuun) ei edes myydä fyysisenä.

Saa niille meemeille nauraa vaikkei omista. :wink:

3 tykkäystä

Itselleni tulee mieleen VHS-videovuokraamot, jotka yritti loppuun saakka sinnitellä streaming (myös video) palveluiden esiinmarssia vastaan muuttumalla karkkikaupoiksi. Lähinnähän tässä on kyse minusta puhtaasti shorttien ja muutaman ison bullin lyhytaikaisesta taistelusta - kummatkin osapuolet hakee pikavoittoja ennen lopullista kuolemaa.
Tämähän on ollut treidaajien kohteena jo pidemmän aikaa, kun nousu yhtäkkiä alkoi.

Minusta elokuvateattereille on käymässä ihan samalla tavalla.

2 tykkäystä

Vieläkö on shortti auki?

  • edit: edelleenkään ei ole shortteja IB:ssä saatavilla

Tämä viesti on liputettu ja on siksi piilotettu väliaikaisesti.

1 tykkäys

Kun mainitsit Animal Crossing pelin niin pakko mainita tähän kohtaan, että löytyy myös fyysisenä. Kaveri osti fyysisen kopion julkaisuhetkellä ja näyttäis olevan ainakin gigantissa vieläkin. Tämä kaveri on toki enemmän poikkeus kuin sääntö. Mutta yleisesti, edes hinta ei ole enää oikea syy ainakaan PC:llä. Steamissä on 50-75% alennuksella parin kuukauden välein melkein kaikki pelit.

Muistelin ettei fyysistä ollut lainkaan julkaisuhetkellä, mutta ehkä kyse oli sitten siitä, että niitä oli hyvin rajallisesti koronan takia.

PC:llä juurikin näin. Steam ja vielä lisäksi erilaiset Steam-avaimia kauppaavat sivut (isthereanydeal) myyvät digitaalisia pc-pelejä niin halvalla, että todennäköisesti mahdotonta myydä pc-pelejä käytettynä niin, että toiminnasta jäisi mitään alimmalle viivalle. Gamestop taitaa kuitenkin keskittyä lähinnä käytettyjen konsolipelien myymiseen kun konsolipeleillä ei aivan samanlaista markkinadynamiikka ole kun kauppapaikka on konsolivalmistajan oma ja alennukset sitten sen mukaiset.

Kurssi kyllä vetänyt melkoista etukenoa koronapohjista. Ikään kuin tämä olisi yhtäkkiä jonkin megatrendin aallonharjalla ratsastava bisnes.

4 tykkäystä

Animal Crossing on tähän mielestäni erittäin hyvä esimerkki.

Switchin (entisenä) omistajana pakko sanoa, että pelit kannattaa hankkia fyysisenä, ellei ole erityinen rahamies. Uudet pelit maksavat yleensä sen 50-60€ (OVH 60€) kaupasta riippuen.

Käytettyjen pelien markkinoilla (Tori, FB) uudet pelin menevät noin 45€ hinnalla, vanhemmat noin 30-40€ hinnoilla. Käytännössä Switchin käytetyt pelit eivät menetä arvoaan, ainoastaan heti julkaisusta ostettu kopio menettää. Itse ainakin ostin pelit käytettynä, pelasin ja myin eteepäin. Koskaan ei jäänyt edes tappiolle tuosta puuhasta.

Switchin käytetyt pelit säilyttävät siis arvonsa verrattain hyvin vrt. muut pelikonsolit. Digitaalisena ostettuja ei taas saa myytyä eteenpäin. Toki niissä ei tarvitse kantaa sitä peliä fyysisesti mukana.

1 tykkäys