En löytänyt tällaista yleistä geopolitiikkaotsikkoa, jonka avulla voisi seurata kattavasti valtioiden välisiin suhteisiin liittyvää uutisointia. Siispä käynnistän sen nyt (joskin köykäisesti). Oman elämänsä HOI- ja muut geopolitiikkaintoilijat liittykäämme yhteen.
Heitän tähän alkuun ihan törkeän väitteen: mielestäni nyt on selvästi käynnissä Kiinan vasallien (Venäjä, Venezuela, Iran+Huthit+Hamas, Pohjois-Korea) hyökkäys Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan. Jo ennestään Jenkkien resurssit on vedetty ohkaiselle Ukrainan ja Gazan sodilla. Nyt viimeisimpänä lisänä on kehkeytyvä kriisi Korean niemimaalla. Tämä on Kiinan näkökulmasta kätevää, koska Etelä-Korea on oikeastaan ainoita länsimaita, jossa on merkittävää konventionaalista asetuotantoa. Nyt Etelä-Korea ei uskalla toimittaa ampumatarvikkeita muualle. Vaikka muu länsi on nopeasti kasvattamassa tuotantoaan, on Kiinan johtamalla blokilla nyt se hetki, jolloin vedetään USA+länsi kuiville aseista ja ampumatarvikkeista. Mitä sitten tehdään? Eikös Taiwaniin voi tehdä maihinnousun vain lokakuussa?
Avasin ketjun myös siitä syystä, ettei muissa ketjuissa seurata perinteistä turvallisuuspolitiikkaa globaalisti. Käynnissä on nähdäkseni blokkien välinen kamppailu, jota sijoittajan on hyvä ymmärtää, vaikka kamppailun vaikutuksilta voikin olla vaikea suojautua.
11 tykkäystä
Viime yönä länsi iski Jemeniin Hutheja vastaan. Isku oli kovin rajattu, eli pallo on heitetty Huthien nurkkaan. Vieläkö haluatte eskaloida.
On jotenkin ironista, että globaalien meriväylien avoimuudesta ja vapaasta merenkäytöstä huolehtii USA ja UK samalla, kun voimakkaasti kansainvälisestä kaupasta riippuvaiset maat, kuten Kiina ja Saksa, eivät laita tikkua ristiin. Toki tämä on osa dollarihegemoniaa. Jenkit pitävät kauppaväylät avoinna ja muut käyvät kauppaa dollarilla.
Geopolitiikan näkökulmasta länsi on nyt taistelussa idän kanssa ainakin neljällä tantereella: Ukrainassa, Gazassa, Sahelin -alueella ja Jemenissä. Sahel on näistä muuten ehdottomasti vähiten ymmärretty, mutta voi vaikuttaa Euroopan turvallisuuteen huomattavasti. Epävakaa pohjois-Afrikka on meille ongelma.
6 tykkäystä
Joidenkin lähteiden mukaan Suezin kanavan liikenne on pudonnut jo 50%. Tämä lisää rahtikuluja merkittävästi, kun lähdetään kiertämään Afrikkaa jne… Eikä tässä vielä kaikki, eli Panaman kanava sakkaa, kun veden taso on niin alhaalla. Maersk tiedotti jo, että Oseaniaan menevä liikenne ei mene lyhempää reittiä Suezin kautta, vaan lähdetään ihan toiseen suuntaan Panaman kautta. Maerskin toimitukset menevät kuitenkin tällä hetkellä maarahtina Panaman läpi, kun laivat eivät pääse läpi.
Kyllähän tässä melkoisia lisäkustannuksia on tulossa monelle toimijalle. Esim. LNG-toimitukset ovat ongelmissa.
4 tykkäystä
Viikonlopun aikana tapahtunutta:
- Jenkkien sotilaita kaatunut Iranin proxyn hyökkäyksessä Jordaniassa
- ECOWASin valtiot, joissa on taannoin tapahtunut sotilasvallankaappaus Wagnerin tukemana, eli Niger, Mali ja Burkina Faso, ilmoittivat irrottautuvansa järjestöstä.
- Pohjois-Korea, joka on entisestään kiristänyt kommunikaatiotaan eteläistä naapuriaan kohtaan, räiski ohjuksia mereen.
1 tykkäys