Osakesijoittaminen

Globaalit muutokset kotitaloudessa

Ajattelin, että aloitetaan ketju kotitalouden hoitoa varten, ideana luoda alhaisempi kynnys sijoittamiseen ja talouden seuraamiseen helposti lähestyttävän aiheen kautta. Eli vinkkejä ja keskustelua kotitalouksille tärkeistä aiheista, kuten sähkön, kaasun, ja bensan hinta ja miten siihen vaikuttaa globaalit muutokset, asuntolainojen kulut ja tarjoukset suhteessa korkoihin, yms. Saa puhua vapaasti myös verotuksen vaikutuksesta kotitalouteen.

3 tykkäystä

Aloitetaan nyt vaikka sillä asettelulla, että koska Covid-19 on vetänyt bisnekset kiinni ja öljyn hinta on laskenut, niin miten tämän voidaan odottaa vaikuttavan kotitalouksiin? Jos yritykset eivät käytä sähköä, niin tuleeko sähkön hinta laskemaan myös kotitalouksille vai ovatko nämä hinnat erillisiä?

1 tykkäys

Öljyn hinta vaikuttaa todella moneen asiaan taloudessa alkaen vaikkapa polttoainekustannuksista, millä taas voi lopulta olla vaikutusta jopa sähkön hintaan. Yritykset ja kotitaloudet toimivat samoilla markkinoilla tässä.

Jos nämä talouden perusasiat kiinnostavat, voin suositella täällä netissä ilmaiseksi saatavilla olevaa Marginal Revolution Universityä. George Masonin yliopiston professorit selittävät talouden käsitteitä lyhyehköillä videoilla ja omaa oppimista voi testata monivalintatehtävillä. Helposti lähestyttävää materiaalia.

3 tykkäystä

Tämä on todella hyvä avaus tälle threadille.

Koronaviruksen vaikutuksista maatalouteen on puhuttu tällä palstalla vähän, enkä oikein löytänyt sopivaa ketjua, missä avata keskustelua. Ehkä tänne sitten, koska tulevat tuotantoketjun vaikeudet tulevat näkymään ei ainoastaan maanviljelijöiden tuloissa mutta kotitalouksien/ravintoloiden kasvaneina raaka-aine kustannuksina.

Eurooppalaisilla viljelijöillä on huoli halvan ja luotettavan työvoiman saamisesta. Tässä Wall Street Journalin artikkelissa asiaa avattiin ranskalaisesta näkökulmasta.

Maataloudessa vierastyövoima on globaali-ilmiö. Jos työvoiman liikkuvuudessa/saatavuudessa on ongelmia niin lopulta vaikutukset tulevat näkymään kotitalouksien/ravintoloiden ruokapöytien kaventuneena tarjontana ja ruokakustannusten kasvamisena. Ruokaan menevä raha on taas pois muusta kulutuksesta.

2 tykkäystä

Jes, just tällaisia ajatusjatkumoita kaipailisin tänne.

1 tykkäys