Harvia-foorumi eli Haarumi - Kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä

Harvian kurssi hinnoittelee nyt karkeasti tuloksen puolittumista 40 miljoonasta eurosta 20 miljoonaan euroon seuraavan vuoden aikana.

Miten todennäköisesti uskotte tuloksen puolittuvan seuraavan vuoden tai kahden vuoden aikana? Ja mitkä ovat pääseikat jotka aiheuttavat tuloksen puolittumisen?

6 tykkäystä

Ei siitä kauaakaan ole, kun Harvian johtoa kritisoitiin aivan liian maltillisista ennusteista. Kurssin odotettiin nousevan jopa yli sadan euron.

Kysynpä nyt - kuinka kaukana tässä nyt ollaan sellaisesta siitä tilanteesta, että Harvian johdon parin-kolmen viime vuoden aikana markkinoista esittämät näkemykset (ml. aikaistettu kysyntä) ja ennusteet (noin 5 % kasvuvauhti, jos oikein muistan) olisivat toteutuneet?

Se, että osakekurssi meni monen muun yrityksen mukana hypetyksen ja fomotuksen ansiosta aivan liian ylös - onko se Harvian johdon vika?

Markkinan ylikuumeneminen ja taantuman uhka huolestuttivat joitakin jo viime vuoden keväällä, mutta Ukrainan sodan tuomaa vaikutusta ei juuri kukaan osannut vuosi sitten ennustaa.

Itse uskon, että Harvia pelaa markkinoilla pitkää turnausta, jossa näkymät ja tavoitteet ovat huomattavasti lähikvartaaleja pidemmällä. Liki kaikki on nyt valmiina, kun suhdanne joskus kääntyy. Onko kilpailijoilla? Ja putoavatko jotkut odotellessa markkinoilta kokonaan pois? Tämän vuosi Harvia on pysynyt sitkeästi salkun suurimpana, vaikka toki tämä syöksy on saanut minutkin jälkiviisaana pohtimaan, miksen myynyt korkealla ja ostanut takaisin halvalla. Reilusti olen Harvia kanssa miinuksella, mutta vielä nukun tämän suhteen ihan hyvin, kun pääosa salkusta on markkinatilanteeseen nähden ihan ok-tilassa. Josko mentäisiin ensin plussalle ja sitten oltaisiin maltillisen kasvun osinkoyhtiössä kiinni?

104 tykkäystä

Ei kai kurssi missään nimessä hinnoittele tälläistä skenaariota? Enempi varmaan pientä notkahdusta ja sen jälkeen tuloksen mörnimistä? Eikä 50% laskua

30 tykkäystä
116 tykkäystä

Uusinta omistajalistaa tutkiessani huomasin sekä Kullervo Harvian, että teknisen johtajan Teemu Harvian myyneen about 30 % omistuksistaan.

https://harviagroup.com/fi/sijoittajat/osake-ja-osakkeenomistajat/osakkeenomistajat/

39 tykkäystä

Vähän kahvihuonekamaa, mutta entinen analyytikko ottanut pienen tankkauksen henkilökohtaisiin nimiin ja Twin Enginellä muuttumaton positio:

63 tykkäystä

Ruohonjuuritason päivitys Kiramista.

Case: Kesämökillä piilopirtin pihapiirin muuttaminen “rentoutumisen mekaksi” pihaparatiisin teesein.

Otos: Kylpytynnyrin tukiostaminen Kiramilta ja integroiminen pihapiiriin.

Viesteihin vastattiin pikaisella aikataululla. Hyvä asiakaspalvelu. Vaikka hintapainostin alusta lähtien, kun Keskon kautta olisin saanut hintaan X. Nyt suoraan Kiramilta hintaan X - 55€.

Toimitusajaksi luvattiin 1-2 viikkoa. Kului 3 arkipäivää. Ei siis liene näin kesäsesongilla hirveästi myyntiä. Toivottavasti jäi katettakin.

48 tykkäystä

Kiramin näkymiin liittyen se nauttii myös kohtalaisen hyvästä korvauskysynnästä. Nähdäkseni Suomessa puulämmitteiset paljut tulivat suosioon 10-15v sitten. Siihen aikaan altaat oli pääosin puusta tehty joissa laidat vuotaa ja pohja lahoaa n. 10 vuodessa. Myös lämmitysajat tulleet huomattavasti alas kun uusi Kirami lämpiää kesällä ~1h verrattuna vanhan paljun sisäkaminaan ~3h.

20 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Näin ulkopuolisen ei-osakkeenomistajan näkökulmasta Harviahan alkaa näyttää jo ihan potentiaaliselta kandidaatilta salkkuun. Ennusteet vaikuttavat suht maltillisilta pidemmälle katsottaessa ja silti ev/ebit 10 luokkaa.

Miten Harvia expertit arvioivat nykyistä tuloskuntoa? Onko realistista odottaa tuloksen palaavan vasta -24 vuoden -21 tasolle? Suurin hype ainakin lähtenyt hinnasta pois ja optionaalisuutta löytyy ylöspäin. Mukavan epäseksikäs osake tällä hetkellä.:thinking: hmmm

45 tykkäystä

Eiköhän tuo aika lailla riipu harkinnanvaraisen kulutuksen tulevaisuudesta. Pitää muistaa että viime vuonna myytiin kaikki mitä tehtaista irti saatiin ja yllättäen siinä kohtaa kun kysyntä niiaa, varastot ovat täynnä jälleenmyyjillä joten tulee heiluri toiseen suuntaan vaikkei kysynnän pudotus olisi edes dramaattisen iso.

TLDR: Jos tästä saadaan keitettyä oikea lama, Harvia voi mörniä vuodenkin helposti. Jos jäädään vaisuun taantumanpuolikkaaseen jota ei edes valkoinen talo laske taantumaksi, voidaan pompata nopeastikin takaisin kasvu-uralle. Ehkä vähän rauhallisempaan tahtiin, mutta silti.

Ja koska markkina yleisesti katsoo ainakin sen 6kk tulevaisuuteen niin tämän hetken hinta kai peilaa sitä että katsotaan että menee reilusti 2023 puolelle ennen toivoa merkittävästä lisäkasvusta.

22 tykkäystä

Harviassa ollaan tällä hetkellä mielestäni aika lyhytnäköisiä tai todella paljon itseäni negatiivisempia saunomistrendin tulevaisuudesta. Jenkeissä suosio on vasta aluillaan eikä markkinpenetraatio ole lähelläkään Pohjoismaiden tai Euroopan vastaavaa. Jos maailmassa on alle 20 miljoonaa saunaa ja niistä 2-3 miljoonaa on Suomessa, niin onhan tässä vähän vielä koulutettavaa :slight_smile: Q2-ennakkotiedoissa sanottiin, että kaikesta heikkoudesta huolimatta markkinaosuuksia on edelleen onnistuttu kasvattamaan. Eli skaalaedut sen kuin kasvavat ja muillakin menee huonosti. Jos markkina happanee oikein huolella, niin ostoskoriinkin voisi löytyä jotain järkevän hintaista. Ala edelleen aika repaleinen ja Harvia varmaan mielellään konsolidoi tai lisää tuotevalikoimaansa, jos hinta on kunnossa (hintaosuus kirjoittajan toive). Varmaan kaikilla toimialan pelureilla, etenkään pienemmillä, ei ole tase ja kassavirtaprofiili yhtä hyvässä kunnossa kuin Harvialla?

Mitäs foorumilla arvellaan potentiaalisiksi yritysostokohteiksi, jos tilaisuus aukeaisi?

37 tykkäystä

Mututuntumaheittona PhysioTherm voisi olla varteenotettava kohde, kun halutaan laajentua infrapunasaunoihin vahvemmin.

2020 laajan rapsan mukaan kuudenneksi suurin peluri sauna ja spa markkinalla. Tästä olisi mielenkiintoista saada enemmän tietoa, mutta ainakaan firman englanninkielisiltä sivuilta ei hirveästi numeroita löytynyt ja data-sivuilta taloustiedot on maksumuurin takana.

Firmalta löytyy nettisivujen mukaan 12 eri infrapunasaunan mallisto.

@Saapasjalkakissa lla tai muilla harvia-experteillä voisi olla jotain taloustietojakin tästä lafkasta?

34 tykkäystä

Harvia tosiaan on ilmaissut kiinnostuksensa laajentaa tuoterepertuaariaan IR puolelle. Kuitenkin, vaikka Harvian track reckord konsolidoinnin osalta onkin rautaista luettavaa, ja esimerkiksi vuoden takaiseen nähden ostettavaa löytynee paljon helpommin sulatettavilla kertoimilla on myös hyvä pysähtyä välillä miettimään seuraavaa kysymystä. Haluaako jo valmiiksi vajaalla kapasiteetilla toimiva yritys epävarmassa markkinatilanteessa tehdä suuria investointeja ja mahdollisesti riskialttiita yritysostoja?

Teknisesti, jos markkina alkaa taas huomenna vetää juuri nyt saattaa olla paras hetki ikinä yritysostoille. Samaan aikaan taantuman pitkittyessä ja laman hakatessa ovea yritysostot voivat olla myrkkyä yritykselle, kun “selviytymiskassa” on jo osittain syöty ennen aikojen paranemista.

En ylläty ollenkaan mikäli Harvian johto jatkaa toistaiseksi varovaista linjaa, kunnes aurinko alkaa taas pilkottamaan pilven takaa. Edessä voi siis olla mörnintää vielä useiden kvartaalien verran, mutta kenelläpä tässä kiire on.

28 tykkäystä

Voit olla oikeassa, mutta kyllä eniten omistaja-arvoa luovat kaupat tehdään kun muillakin on vaikeaa. Harvia investoi todella rohkeasti 2020-2021 vaikka sanoi kokoajan kysynnän olevan aikaistettua. Uskon heidän pelaavan pitkää peliä, ja pidän johtoa varsin osaavana. Toivottavasti potentiaalisia myyjiä löytyy ja isketään pallo maaliin kun paikka aukeaa!

33 tykkäystä

Hyvä artikkeli Harviasta sijoitustiedon puolelta, jossa käydään Harvian toimintaa läpi niin viestinnän, kuin hieman lukujenkin valossa.

78 tykkäystä

Silloin kuin muut ovat pelokkaita pitää olla itse ahne. Etenkin jos pelaa pitkää peliä, joka ei ole riippuvainen lyhyen aikavälin heilunnasta ja tunnelmasta. Markkinoilla on tapa ekstrapoloida kehitystä kumpaankin suuntaan.

Mikäli Harvian tulevaisuuden näkymät ja siten osakkeen hinta heijastaisivat nyt erittäin positiivisia (lyhyen aikavälin) näkymiä, olisi tämä informaatio jo todennäköisesti osakkeen hinnassa. Tällöin ylituottojen mahdollisuus olisi hyvin pieni, kuten oli tilanne esimerkiksi 2021 loppupuolella.

Harvia on erittäin laadukas yhtiö monella kriteerillä katsottuna ja sillä on selvästi jokin kilpailuetu. Muuten tuollaiset taloudelliset ominaisuudet, kuten hyvin korkea kannattavuus, pääomantuotto ja kassavirtakonversio, eivät olisi mahdollisia. Eivätkä nämä ole vain Harviasta riippumattomia lyhyen aikavälin suhdannetrendejä, jos katsoo yhtiön performanssia pitkältä aikaväliltä. Esimerkiksi vuosina 2007-21 liikevoitto-% on ollut alhaisimmillaan 17.5% (2018) ja korkeimmillaan 26.4% (2021). Eli konsistentti ja korkea kannattavuus.

Sen sijaan viime vuosien poikkeuksellisen nopea orgaaninen kasvu on ollut selvästi markkinoiden ja yhtiön pitkänaikavälin kasvua nopeampaa. Tätä on tukenut vahvasti ‘suhdanneboomi’, vaikka on toki myös monia merkkejä siitä, että saunomisen suosio on aidosti kasvussa. Tähän poikkeukselliseen kysyntään johto on jatkuvasti (rehellisesti) viitannut aikaistetun kysynnän muodossa. Tosin Harvia on myös selvästi voittanut markkinaosuuksia, joka on terve osoitus kilpailukyvystä, etenkin kun yhtiön kannattavuus on kehittynyt samalla hyvin positiivisesti. Huolimatta useista yrityskaupoista ja kasvuinvestoinneista. On erittäin arvokasta pitkällä aikavälillä, että tämä kasvua tukeva kapasiteetti on nyt pitkälti paikallaan eikä siihen jouduta investoimaan yhtä paljon korkean inflaation ympäristössä. Olettaen, että globaali sauna- ja spa markkina jatkaa normalisoitua kasvua (n. 5% p.a) pitkällä aikavälillä, vaikka lyhyellä aikavälillä voisi tulla takapakkia.

Monet ovat myös säikähtäneet pahasti Q2 ennakkotietoja. Mielestäni 19% liikevoittotaso on vahva tässä ympäristössä, vaikka se on toki raju pudotus edellisen vuoden tasoilta (selvästi yli normalisoidun tavoitetason). Liikevaihto laski orgaanisesti 9.0%, mutta on hyvä huomioida, että viime vuoden Q2 liikevaihto sisälsi 2.6 MEUR liikevaihdon Venäjältä. Tämä oikaistuna orgaanisen liikevaihdon lasku on huomattavasti pienempi. Ja hyvä kysymys on, että paljonko tästä laskusta johtuu (i) yhtiön kilpailukyvyn tai markkinan pitkänaikavälin näkymän heikenemisesta vs (ii) lyhyen aikavälin laajasta makroepävarmuudesta, joka osuu moniin yhtiöihin.

65 tykkäystä

Pitää myös huomioida, että raaka-aineiden hinnan nousun takia tehdyt hintojen korotukset ovat arvioni mukaan 9%, eli 4,5 miljoonan luokkaa verrattuna vuoden takaiseen.

Liikevaihto laski orgaanisesti myös huomioiden Venäjä.

18 tykkäystä

Kyllä liikevaihto laski orgaanisesti myös huomioiden Venäjä. Arvaukseni on, että 3-5% lasku ilman Venäjän vaikutusta.

Hyvä huomio, että merkittävä osa kasvusta on varmasti korkeamman keskihinnan takia eikä tuotteiden volyymikasvua. Osa tästä on puhtaita hinnankorotuksia ja osa myyntimix muutosta, kuten enemmän kokonaisvaltaisten saunaratkaisuiden myyntiä. Näiden keskihinta on huomattavasti korkeampi kuin pelkkien kiukaiden ja komponenttien. Myös myyntikate on alhaisempi, mutta ilmeisesti yhä hyvin kilpailukykyisellä tasolla.

Korkeampaan hinnoitteluun perustuva kasvu on positiivista siinä mielessä, että se on osoitus Harvia hinnoitteluvoimasta. Lisäksi se osoittaa sen, että Harvia ei vain tavoittele (volyymi)kasvua kannattavuuden kustannuksella.

Olen itse luottavainen, että globaalin sauna- ja spa-markkinan volyymit kasvavat pitkällä aikavälillä (5+ vuotta), joka on linjassa Harvian pitkänaikavälin tavoitteiden kanssa. Ja volyymeja tukee myös suuri korvauskysyntä, joka on historiallisesti ollut >50% markkinasta. Vaikea kuvitella, että tämä katoaisi täysin, vaikka uusien kiukaiden myynti laskisi selvästi lyhyellä aikavälillä.

22 tykkäystä

Niin ja ainahan on se mahdollisuus että Harvia ostaa lisää, no Harviaa. Eli ei ne omien ostotkaan poissuljettu vaihtoehto ole, mikäli hallituksella on näkemys että kurssilasku on liioiteltua. Turhan usein firmat tuppaavat ajoittamaan omien lappujen ostot juuri väärin niihin hetkiin kun kurssi on huipussaan ja himmailevat ostoja kurssien laskiessa.

Alla kuvaajassa näkee kuinka takaisinostot kävivät indeksitasolla kuumimmillaan kohti 2008 kurssihuippuja ja loppuivat romahduksen tullen kuin seinään kurssien laskiessa. Sama ilmiö toistuu 2018 notkahduksessa ja selkeästi koronakeväänä 2020, pohjilla ostot lakkaavat mutta kurssien raketoidessa 2021 loppua kohden takaisinostotkin kiihtyvät. Jos laadukas firma ei ole ongelmissa kyseisten kriisien aikana, niin mielestäni nämä tilaisuudet tulisi pystyä hyödyntämään.

EOS loppuostos rahoitettiin kokonaan lainalla, vaikka kassassa pitäisi jonkinlainen potti käteistä edelleen muhia, rahoille siis uskotaan löytyvän parempaa käyttöä muualta. Jos muuta parempaa ostettavaa ei löydy, niin nyt voisi olla saumat tehdä niitä omien ostoja ja antaa kurssillekkin pientä tukea. Ainakin itse henkilökohtaisesti näkisin nykykurssin olevan suhteellisen houkuttelevalla tasolla. Valitettavasti sisäpiirin kauppojen perusteella Harvian sisäpiiri ei jaa tätä samaa näkemystä minun kanssa ja siksi epäilenkin takaisinostojen todennäköisyyttä.

32 tykkäystä