Hasbro ja Wizards of the Coast

Innostuin katselemaan Hasbroa hieman firmaan viime aikoina kohdistuneen #freethewizards aktivismin myötä. Tästä lisää myöhemmin, ensin hieman perustietoja. Teksti ja luvut voivat sisältää virheitä. :slight_smile:

Hasbro on paljon tunnettuja brändejä omistava yhtiö. Monille tuttuja brändejä ovat esimerkiksi My Little Pony, Magic: The Gathering, Dungeons & Dragons, Peppa Pig (Pipsa possu) ja Monopoly.

image

Yhtiöllä on kolme raportointisegmenttiä

  • Consumer Products: Lelut omien brändien alla sekä lisensoituja leluja. Aiemmin oli esimerkiksi lisensointisopimus Disneyn kanssa, mikä siirtyi Mattelille. Nykyään esim Marvelin leluja ainakin tekevät. Kohtuullisen vakaa pienen kasvun bisnes. EBIT-% ~10 %.

  • Wizards of the Coast & Digital Gaming: Magic: The Gathering, Dungeons & Dragons ja vähän jotain muuta sälää. Liikevaihdosta arviolta 75 % tulee MTG:stä, 15 % D&D:stä ja 10 % muista. Hyvin kasvava ja erittäin kannattava segmentti. 2019-2021 liikevaihdon CAGR 30 %, EBIT-% ~43 %!

  • Entertainment: TV- ja elokuvatuotantoa sekä animaatioita. Heiluvampaa tuotantobisnestä. Täällä isot oikaisut: eOne Music myytiin ja siitä tuli alaskirjaus, sekä Discovery Family Channel alaskirjaus. EBIT-% ~10 %. Huomionarvoista on, että tämä segmentti hankittiin eOne yrityskaupassa 2019 ja tästä maksettiin $4.6 B!

Yhtiön “Brand blueprint strategy” yrittää hankkia synergioita tunkemalla saman talon alle vähän sitä sun tätä. Strategia vaikuttaa painottavan enemmän kasvua kuin omistaja-arvon kasvattamista, mikä näkyy huonoista yritysostoista. Osake on myös mörninyt viimeiset 5 vuotta.

Tuloksessa on paljon oikaisuja, joilla johto voi piilottaa huonoa pääoman allokointiaan. Näistä luonnollisesti osakepalkkioiden sisällyttäminen oikaisuihin on kyseenalaista, mutta muiden ollessa “kertaluonteisia” voidaan ne hyväksyä. 116 M$ siis liittyy eOne Music myyntiin ja 41.3 M$ Discovery Family Channel alaskirjaukseen.

Mihin hintaan tätä herkkua sitten saa?

Osakkeita ~139 M
Osakekurssi 84.5$
Mcap ~11.7 B$
Käteistä ~1 B$
Pitkää velkaa ~3.8 B$
EV ~14.5 B$

P/E ~27
P/E adj. ~16
EV/EBIT ~19
EV/EBIT adj. ~14.6
EV/EBITDA ~13.9
EV/EBITDA adj. ~11

Sitten pihviin :cut_of_meat:


https://freethewizards.com

Alta Fox aktivistisijoittaja osti Hasbrosta 2.5 % osuuden ja on lähtenyt ajamaan spin-offia Wizards of the Coastista. Pääteeseinä on

  • Hasbro käyttää arvokasta WotC:ia kassavirtakoneena, vaikka yhtiöllä olisi erittäin houkuttelevia sijoituskohteita ja nykyisillä vajavaisilla investoinneillakin WotC kasvaa kaksinumeroisia lukuja.
  • Hasbro käyttää WotC:in tuottaman kassavirran huonoihin investointeihin eikä WotC:in core-IP:siin eli MTG ja D&D.
  • Sijoittajaviestintä on puutteellista, minkä johdosta sijoittajat katsovat Hasbroa leluvalmistajana, vaikka puolet tuloksesta tuottaa WotC.
  • WotC:illa ei ole synergioita muun firman kanssa. Spin-off sallisi WotC:in investoida oma kassavirtansa omaan toimintaansa ja kasvaa nykyistä nopeammin.
  • Markkina arvostaa nykyhinnalla kaksinumeroista kasvua tekevää, >40 % EBIT-marginaalia tekevää Wizards of the Coastia EV/EBITDA 12.3 kertoimella. (oma lasku nykyhinnasta kun muille annetaan EV/EBITDA kerroin 10)
  • Nykyinen viihde- ja kuluttujatuotealojen ihmisistä koostuva hallitus on väärä johtamaan WotC:ia.

Tätä spin-offia ajaakseen Alta Fox haluaa vaihtaa hallituksen jäseniä… Ja nykyinen hallitus vastustaa tätä. WotC tilanne saattaa kuitenkin parantua muutenkin, sillä entinen WotC segmentin pomo Chris Cocks aloitti koko Hasbron CEO:na 25.2.2022.

Edit: Lisäyksenä vielä linkki Alta Foxin slaideihin:
https://freethewizards.com/wp-content/uploads/2022/02/Alta-Fox-HAS-Presentation-Final.pdf

40 tykkäystä

Hyvä setti! En tiennyt WotCin olevan noin isossa osassa Hasbron menestystä. Tai ei siellä näytä muu kuin WotC oikeasti menestyä. D&D franchise on ollut vuosia pahasti alihyödynnetty, vaikka uskon että oikeissa käsissä se voisi olla hyvinkin arvokas. Itse en Hasbrosta ole niin innostunut, mutta Jos Wizards of the Coast spinnattaisiin omaksi yhtiökseen, niin siihen voisin sijoittaakin.

7 tykkäystä

Juuri näin. Voisi heittää karkeasti että kun tällä hetkellä puolet Hasbron tuloksesta tulee WotC:ista, on Hasbron arvosta vähintään 2/3 WotC. WotC spin-offina olisi äärimmäisen kiinnostava juurikin järkevämmän pääoman allokoinnin takia, jolloin D&D:stä ja MTG:stä saataisiin todennäköisesti paremmin arvoa ulos. Hasbron johto on osoittanut moneen kertaan, että pääoman allokointi ei ole heidän vahvuuksiaan, vaikkakin Hasbron perusbisnes on ihan kohtuullisesti tuottavaa myös.

Eri asia tässä sitten on kuinka todennäköiseltä spin-off vaikuttaa. Johdon träkki osakkeenomistajien edun kiinnostamisesta ei ole hyvä, kuten Alta Foxin slideissa todetaan. Nykyjohdosta kukaan ei ole ostanut osaketta, vaan kaupankäynti on ollut pelkkää palkkio-osakkeiden myyntiä. Hallitus myös tienaa keskimäärin 350 k$ vuodessa. AF slaideissa todetaan, että Hasbron hallituspalkkiot ovat suuremmat kuin esimerkiksi Applella. :man_shrugging:

Voisi kuitenkin kuvitella, että tuollainen hyvin perusteltu reitti merkittävään arvonluontiin kiinnostaisi muitakin osakkeenomistajia, joten ehkä tämä vähitellen etenee, vaikka ensimmäinen knee-jerk reaktio tässä olikin että olkaa hiljaa, me tiedetään paremmin. En kuitenkaan pidättelisi hengitystä spin-offia odottaessa. :smiley:

Lisäsin aloitukseen vielä linkin Alta Foxin slaideihin.

4 tykkäystä

Loistava lanka. Meinaan myös ottaa seurantaposition tähän lappuun, Hasbrolla on hieno portfolio.

Tarina jatkuu. Alta Foxin ehdottama kompromissi, jossa yksi sen ehdottama jäsen ja yksi yhdessä valittu jäsen vaihdettaisiin hallitukseen hylättiin. Sen sijaan hallitus lisäsi kaksi muuta jäsentä paisuttaen hallituksen nyt 13 jäseneen samaan aikaan kun on puhuttu hallituksen tiivistämisestä.

On April 1, 2022, the Board of Directors (the “Board”) of Hasbro, Inc. (the “Company”) increased the size of the Board from eleven (11) to thirteen (13) and, based on the recommendation of the Nominating, Governance and Social Responsibility Committee of the Board, appointed Elizabeth Hamren and Blake Jorgensen to fill the vacancies on the Board created by such increase, effective as of April 1, 2022. Lähde: https://investor.hasbro.com/news-releases/news-release-details/elizabeth-hamren-and-blake-jorgensen-join-hasbros-board

Ms. Hamren has served as Chief Operating Officer at Discord Inc., a voice, video and text communication service that enables people to gather virtually, including while gaming, since December 2021. Prior to joining Discord, Ms. Hamren served as a Corporate Vice President at Microsoft Corporation from March 2017 to December 2021 running product and engineering for Xbox consumer products, including developing and launching the Xbox Series X|S and leading Xbox Game Pass.

Mr. Jorgensen is Executive Vice President of Special Projects at Electronic Arts Inc. (“EA”), which he joined in 2012 as Chief Financial Officer. Mr. Jorgensen has over 20 years of experience in finance across various industries with a deep understanding of finance, consumer products, technology and gaming. Mr. Jorgensen served as Executive Vice President and Chief Financial Officer of EA from September 2012 to March 2022, and as EA’s Chief Operating Officer from April 2018 to October 2021.

Koska mitään kompromissia ei saatu aikaan on AGM:ssä tulossa äänestys Alta Foxin hallitusehdokkaiden lisäämisestä. Vaikea uskoa että tuo menisi läpi. Alta Fox kuitenkin kommentoi positiiviseen sävyyn uusia hallituksen jäseniä:

While we acknowledge the apparent gaming credentials of Hasbro’s recently added directors, we contend the Company needs additional change to fix the numerous issues at hand. Given that roughly 70% of the Company’s value stems from its Wizards of the Coast gaming division, we believe additional gaming experience and other skillsets are needed in the boardroom. We are also concerned by the Company’s seemingly defensive and reactionary decision to expand the Board from 11 directors to 13 directors and believe that shareholders will see through what appears to be the Company’s hollow commitment to reduce the size of the Board in the coming years. Lähde: https://www.businesswire.com/news/home/20220404005625/en/Alta-Fox-Comments-on-Hasbro’s-Decision-to-Initiate-a-Defensive-and-Reactionary-Board-Expansion-as-Shares-Trade-Near-52-Week-Low

Hieman yllättävää myös että tuo AF:n parjaama ja hallituksen kehuma “Brand blueprint strategy” on vuodelta 2008!

4 tykkäystä

Kiitos mainiosta avauksesta!

Mukava huomata, että muutkin ovat tästä kiinnostuneita. ~ 1,5 vuotta sitten innostuin Hasbron brändiportfoliosta ja pidin sitä rahassa mitattuna aliarvostettuna. Nostalgialla oli myös vaikutusta (Power Rangers yms.)

En tuomitsisi vielä nykyistä strategiaa, kun eOnen hankinnasta on suhteellisen vähän aikaa ja tähän sattui myös pandemia, jonka vuoksi elokuvajulkaisut ovat viivästyneet. Wizards on toki vahva ja hyviä pointteja esitit @kabu Edellinen pitkäaikainen toimitusjohtaja Brian Goldner menehtyi 2021, millä varmasti vaikutuksia on.

2 tykkäystä

Vihdoin Hasbron puolella laitettiin valot päälle ja ostettiin DnD:n digitaalinen standardi omaan omistukseen.

Tässä hassussa kuviossa kaikki pelaajat tosiaan ovat pääsääntöisesti käyttäneet D&D Beyondia, joka on tähän asti ollut erillinen yritys Wizards of the Coastista.

2 tykkäystä

Hasbron Q1 tulos tuli tänään: https://investor.hasbro.com/node/34361/pdf

Q1 lukemissa laskua, mutta johto nosti ohjeistusta koko vuodelle hieman:

Based on our current plans, we now believe mid-single digit adjusted operating profit growth and a 16% adjusted operating profit margin is achievable on revenue growth of low-single digits

Aiempi ohjeistus tälle vuodelle oli:

Revenue and Operating Profit Growth in the low single digits

Taustalla tässä taitaa olla WotC ohjeistuksen nosto, mikä ei ihmetytä, koska aiempi ohjeistus WotC & Digital Gaming oli kyllä pehmoinen.

For the full-year, we now expect revenue growth at the upper end of the previously communicated growth range of mid-single digits with a potential to reach low-double digits, with adjusted operating profit margin down slightly from 42.5% in full-year 2021 as we continue investing in growing these valuable brands.

3 tykkäystä

Hyvää pöhinää. Tuli kuunneltua kotiaskareiden ohessa tulosjulkistuksen konferenssipuhelu. Sellainen mielikuva jäi, että uusi toimari osaa hommansa, mutta toki aika näyttää.

Minulle oli uusi tieto (ehkä kaikille?) tuo D&D:n AAA-peliprojekti, vaikka sellaista olen hiljaa toivonutkin. Toivottavasti siitä saadaan hyviä kokemuksia, jotta myös muita brändejä saadaan sillä saralla hyödynnettyä.

1 tykkäys

Missä kohtaa tällainen mainittiin, en äkkiseltään huomannut transcriptistä lueskellessa?

Oli tuossa @kabu n linkkaamassa q1-tiedotteessa.

1 tykkäys

“AAA video games in development” Eli useampia. Näistä varmaan yksi on siis lisensoitu Baldur’s Gate 3, mutta sen lisäksi ilmeisesti jotain muutakin putkessa.

1 tykkäys

Laitetaanpa tännekin Embracer-ketjusta arvostustaulukko, jossa Hasbro esiintyy. Kurssi tässä oletettavasti 97.98 $, eli näistä kertoimista saa ottaa 10 % pois nykyisiin. Huomioitavaa tuossa kertoimien lisäksi on, että Hasbro on “Distributors” kategorian alla. Hieman ehkä erikoista firmalle, jonka arvosta ~60-70 % on Wizards of the Coast, jota en luokittelisi jakelijaksi. :wink:

1 tykkäys

Näköjään kaikenlaista muutakin on tulossa, esim. leffaa ja tv-sarjaa. https://geektyrant.com/news/hasbro-has-big-plans-for-dungeons-dragons-with-more-film-tv-and-video-game-projects.

Tuolla on myös maininta että tänään on joku eventti jossa ainakin jotain D&D:hen liittyvää kerrotaan.

We will be getting more information on the future of Dungeons & Dragons later this week during the first-ever D&D Direct. This will be a 30-minute video presentation that will reveal new projects and products. The D&D Direct will take place on April 21st at 12 PM ET.

Peliprojektista ainakin löytyy tällaisia tietoja (Baldur’s Gaten ulkopuolelta)- Hidden Path joka tunnetaan lähinnä jostain tower defence pelistä (ja ovat ainakin osittain koodanneet CS:GO:ta) kehittää open world D&D peliä, joskin tarkempia tietoja tästä ei näytä kauheasti olevan. https://www.pcgamesn.com/dnd-open-world-game (näköjään ensimmäiset tiedot tästä löytyvät viime vuoden alkupuolelta eli kuinka pitkällä tämä on tällä hetkellä on vaikea sanoa).

3 tykkäystä