Sopisiko näin kultivoituneelle palstalle henkisen hyvinvoinnin ketju? Kokeillaan!
Henkinen hyvinvointi, kuten fyysinen terveys voidaan nähdä jatkumona. Meillä voi olla pieniä fyysisiä terveysongelmia, kuten nilkan nyrjäilyksiä, flunssia, vatsatauteja ja aina sitten kuoleman vakavia sairauksia. Samalla tavoin henkinen hyvinvointi voi vaihdella lievästä harmituksesta ja stressistä aina vakavaan masennukseen, joka voi viedä toimintakyvyn kokonaan.
Henkinen hyvinvointi, aivan kuten fyysinenkin, muodostuu kolmen tekijän vaikutuksesta. Ensinnäkin on ulkoisia vaikuttimia. Fyysisellä puolella saamme flunssan tartuntatautina. Henkisellä puolella luemme illalla uutisen, joka aiheuttaa huolta emmekä pysty nukkumaan.
Toiseksi on sisäisiä vaikuttimia. Joillekin on luonnostaan annettu vahvempi fyysinen terveys, ja samalla tavalla joillakin on synnynnäisesti vahvempi henkinen hyvinvointi. Tämä tarkoittaa, että perinnölliset piirteet vaikuttavat siihen, kuinka hyvin kestämme vastoinkäymisiä ja säilytämme tasapainon. Suomalainen treidaus stara Jebbez kertoi että hän käsittelee sijoituksiaan ikään kuin ne olisivat “leikkirahaa”. Useimmat eivät pysty suhtautumaan sijoituksiin yhtä rennosti kuin Jebbez. Hänellä on poikkeukselliset myötäsyntyiset henkiset ominaisuudet joita ilman meidän muiden pitää pärjätä.
Kolmas ulottuvuus on oma toiminta ja valinnat, joilla voimme vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen terveyteemme. Fyysistä terveyttä voimme edistää liikkumalla, laihduttamalla, syömällä terveellisesti ja välttämällä päihteitä. Samoin voimme tehdä tietoisia valintoja henkisen hyvinvoinnin puolesta: esimerkiksi jättämällä väliin keskusteluketjut tai sosiaalisen median kanavat, jotka aiheuttavat meille ahdistusta. Näiden kolmen tekijän ymmärtäminen auttaa meitä kohti parempaa henkistä hyvinvointia.
Henkisestä terveydestä puhuminen on usein vaikeampaa kuin fyysisestä terveydestä puhuminen. Henkisiin ongelmiin tai mielen sairauksiin liittyy edelleen häpeä. Esimerkiksi mielialalääkkeiden käytöstä puhuminen voi olla vaikeaa. Toisin on fyysisen terveyden kohdalla: jos esimerkiksi sairastaa diabetesta, insuliinin käyttöön tuskin liittyy häpeää. On myös helpompaa sanoa työpaikalla että käyn iltapäivällä hammaslääkärissä kuin että käyn terapiassa.
Tällä foorumilla on ollut jo arvokkaita keskusteluja henkisen hyvinvoinnin parantamisesta, kahvihuoneen puolella. Esimerkiksi on puhuttu musiikin vaikutuksesta mielen hyvinvointiin. Ja siitä miten välttää katsomasta salkkuun punaisina päivänä. Meillä on myös keskusteluketju, jossa käsitellään liikuntaa, joka edistää sekä fyysistä että henkistä terveyttä. Ihminen on kokonaisuus, jossa henkinen ja fyysinen terveys kulkevat käsi kädessä – henkinen hyvinvointi vaikuttaa fyysiseen terveyteen ja päinvastoin.
Tämän ketjun tarkoitus on jakaa vinkkejä ja kokemuksia henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi – olivat ne sitten pieniä tai suuria saavutuksia. Oletko onnistunut pysymään poissa politiikka ketjusta? Oletko kyennyt välttämään salkun arvon tarkastelua Hezulin romahtaessa? Ehkä olet löytänyt uuden työpaikan, joka tukee hyvinvointiasi paremmin? Oletko saanut mielenterveyteen liittyvän lääkityksen sopivaksi? Onko mindfullness harjoituksista ollut apua? Oletko keksinyt keinon nukkua paremmin. Olitpa jo löytänyt “valon” tai vasta etsimässä sitä, kaikki kokemukset ovat tervetulleita.