Hewlett Packard Enterprise Company

image

Hewlett Packard Enterprise (HPE) on yhdysvaltalainen tietotekniikkayritys, jonka pääkonttori sijaitsee Texasissa. HPE perustettiin 1. marraskuuta 2015 Palo Altossa, Kaliforniassa, kun Hewlett-Packard-yhtiö jaettiin kahteen osaan. Jakautumisen myötä HP Inc. keskittyi tietokoneisiin ja tulostimiin, kun taas HPE keskittyi yrityksille suunnattuihin palveluihin ja tuotteisiin, kuten palvelimiin, tallennustiloihin, verkottumiseen ja ohjelmistokontteihin.

HPE toimii siis itsenäisenä yhtiönä ja sillä on oma pörssitunnuksensa (HPE). Yritys keskittyy erityisesti liiketoimintaratkaisuihin ja tarjoaa myös konsultointi- ja tukipalveluita. Vuonna 2017 HPE erotti palveluliiketoimintansa, joka yhdistyi Computer Sciences Corporationin kanssa muodostaen DXC Technologyn. Samana vuonna HPE myi samalla myös ohjelmistoliiketoimintansa Micro Focusille.

HPE on yksi suurimmista yhdysvaltalaisista yrityksistä . Yrityksen nimi “Hewlett Packard Enterprise” on johdettu entisestä Hewlett-Packard-yhtiöstä, mutta ilman alkuperäistä yhdysmerkkiä.


Nostan esille hauskan ja kiinnostavan viestin keväältä:

Ilkan viesti 5.4.2024:


Sijoittaja pohtii

HPE on viime vuosina kohdannut monia haasteita, jotka ovat vaikuttaneet sen kasvuun ja osakkeen kehitykseen, vaikka HPE tarjoaa monipuolisia ratkaisuja yrityksille, kuten palvelimia, tallennusratkaisuja ja pilvipalveluja, yhtiön liikevaihto on pysynyt lähes muuttumattomana vuodesta 2019 alkaen. Vaikka yhtiön liikevaihto laski hetkellisesti pandemian aikana, se palautui takaisin 29,1 miljardiin dollariin, mutta tämä ei viittaa merkittävään kasvuun.

HPE suurimpia vahvuuksia ovat sen palvelintuotteet, joiden liikevaihto kasvoi 35 %, mutta yhtiön muut segmentit ovat kärsineet. Alan yleinen kasvu, erityisesti IT-investointien ja generatiivisen tekoälyn nousu ei ole hyödyttänyt HPE:tä odotetusti, jos yhtiö on näissä jäänyt jälkeen muista, niin onko edessä entistä suurempi ongelmien kierre, jota ei muutamissa vuosissa pystytä korjaamaan.

HPE on toisaalta onnistunut parantamaan kannattavuuttaan kustannusten leikkaamisen kautta, mikä on nostanut nettotuloksen yli 2 miljardiin dollariin.


Viimeisin kvartaali

https://x.com/AlphaSenseInc/status/1831424046182928860/photo/1


2023

Ja vähän arvostuskertoimia ja muita humputuksia:

6.9.2024

P/E: 12,43

P/S: 0,8

P/B: 1,03

EV/EBITDA: 6,38

Vuosittainen osinkotuotto 2,97 %

Neljännesvuosittainen osinko 0,13 USD

11 tykkäystä

HPE raportoi ennätystuloksen Suomen itsenäisyyspäivänaattona, jossa sekä liikevaihto että operatiivinen tulos kasvoivat hyvin vahvasti.

Yhtiö osoitti vahvaa kasvua palvelimissa, tekoälyjärjestelmissä ja pilvipalveluissa. Greenlake-palvelut jatkoivat nopeaa kasvuaan ja tekoälypuolen vahva tilauskanta tukee myös tulevaisuuden kehitystä, lisäksi tärkeä Juniper-kauppa sai hyväksynnän useilta kansainvälisiltä tahoilta ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 alussa (joskus ekalla kvartaalilla?).

Yhtiön tulevaisuuden näkymät pysyivät yhtiön mukaan vakaina.

https://x.com/AlphaSenseInc/status/1864779142178169233


HPE raportoi vahvaa liikevaihdon kasvua tällä neljänneksellä, mutta kannattavuushaasteet näkyivät heikentyneenä kassavirtana sekä myös marginaaleina.

Yhtiön vuosittainen toistuva liikevaihto kasvoi merkittävästi, mutta tulevan vuosineljänneksen ja tilikauden ennusteet jäivät pahasti markkinaodotuksista. Segmenttikohtaisesti palvelinliiketoiminta kasvoi selvästi, mutta “älyreunapalvelut” (?) supistuivat.

Harmina oli myös se, että Yhdysvaltain oikeusministeriö vastustaa HPE:n ja Juniper Networksin fuusiota… ja oikeudenkäyntiäkin saa odottaa heinäkuulle asti, josta show vasta alkaa.

Toimitusjohtaja Antonio Neri painotti vahvaa kasvua ja luottamusta pitkän aikavälin strategiaan. Sitku menee surkeasti, ni sit pitää sanoaa pitkään salkkuun, pitkällä aikavälillä… :smiling_face_with_tear: No pitkä aikaväli se tärkein toki onkin. :slight_smile:

https://x.com/Earnings_Time/status/1897758268451131419

image

Ennusteen mukainen P/E tälle vuodelle 12-14. Eli tuloskasvua ei ole juurikaan hinnoiteltu kurssiin. Serverit ovat bulkkia, mutta toisaalta Greenlaken kasvu on positiivista, koska siinä samaa tavaraa myydään paremmalla katteella ja palvelymalli on huomattavasti vähemmän suhdanneherkkää kuin rautamyynti.

Myös uusi VM Essentials on mielestäni mielenkiintoinen softatuote, ja oletettavasti hyväkatteinen, vaikka toki sen kasvaminen merkittäväksi tuotteeksi on toistaiseksi epävarmaa ja vienee aikaa, koska liikevaihtoa aletaan kerryttämään nollasta. Kysyntää kuitenkin pitäisi olla ja ajankohta sen markkinoilletuloon on mitä otollisin.

Verkkopuolella Aruba on kilpailukyinen brändi ja mikäli Juniper kauppa menee läpi, niin se todennäköisesti vahvistaa HPE:n asemaa “intelligent edgessä” pidemmällä aikavälillä.

Juniper tekee noin 300 miljoonaa vuodessa nettotulosta ja arvioidut säästöt olivat 450 miljoonaa tästä kaupasta. Maksettu hinta 14 miljardia taalaa tarjoaa siis alustavast 5,3% tuottoa investoinnille. Sillä ei kata vielä edes lainanhoitokuluja, eli kustannussäästöjen lisäksi uutta liikevaihtoa pitää pystyä kasvattamaan reilusti enemmän kuin Juniperilta tuleva 5 miljardia, mikäli kaupasta halutaan saada hyötyjä myös omistajille. Juniperin liiketoimintakin näyttää ottavan lukua, kun epävarmuus kaupanläpimenosta ja firman tuotteiden tulevaisuudesta ajaa asiakkaita kilpailevien merkkien käyttäjiksi.

15 dollarin hinnalla jos saa, niin osake sopii mielestäni arvohenkisen sijoittajan salkkuun mukavasti, koska kasvua ei juuri ole kurssiin hinnoiteltu, vaikka sitä todennäköisesti on tulossa pidemmällä aikavälillä edellämainituista kasvuajureista johtuen.

Toki riskejäkin on geopolitiikasta ja kilpailudynamiikasta lähtien, mutta järkevä arvostus tarjoaa mielestäni jonkin verran suojaa näitä vastaan.

2 tykkäystä

Tämä osake ei tunnu ketään kiinnostavan, mutta kirjoitan silti, koska laatua saa nyt poikkeuksellisen halvalla, kiitos Trumpin tullisukelluksen.

HPE ennakoi tulospainetta tälle vuodelle jo edellisessä tulosjulkistuksessaan johtuen tulleista, ja näistä johtuvista toimitusketjuhaasteista. Kuitenkin pidemmällä aikavälillä HPE todennäköisesti tulee voittamaan. Mikäli Trumpin tullit pysyvät, niin Yhdysvallat teollistuu ja tehtaita nousee, mikä luo suoraa uutta kysyntää HPE:n verkko- ja palvelinratkaisuille. Toisaalta mikäli Trumpin tullit sulavat myöhemmissä neuvotteluissa ja bisnes palaa vanhoihin uomiinsa, niin kannattavuus paranee kun toimintaympäristö stabiloituu, eikä toimitusketjuja tarvitsekaan muuttaa. AI ja muut kasvuajurit ajavat liikevaihtoa ylös ja tulos paranee.

Muuten mikään ei ole oleellisesti muuttunut edellisestä kirjoituksestani. Liikevaihdon ennustetaan kasvavan joka tapauksessa, ja yhtiö kehittää aktiivisesti tarjoomaansa kohti korkeamman katteen ratkaisuja, mikä lupailee hyvää pidemmällä aikavälillä.

Edullisesta hinnoittelusta johtuen HPE on mielestäni yksi vähäriskisimmistä osakkeista, jotka hyötyvät AI-megatrendistä ja uusteollistumisesta lännessä.

1 tykkäys