Historianurkka: pörssin historiaa, finanssihistoriaa

Ukrainan kriisin eteneminen ja markkinat

  • Ukrainan kriisi eskaloitui lopulta sodaksi vuonna 2014 helmikuussa.
  • Silloinen Ukrainan presidentti pakeni Venäjälle 23.2.2014 ja Krim vallattiin käytännössä samaan aikaan nopeasti helmi-maaliskuun aikana.
  • 17.3. pidettiin kansanäänestys Krimin liittämisestä Venäjään
  • Donetskin alueella sota jatkui pidempään, käytännössä koko vuoden 2014.
  • Kesäkuussa 2014 ammuttiin alas matkustajalentokone MH17.
  • Jälkikäteen voidaan todeta, että sotilaallisesti kriisi rupesi jäähtymään 2014 loppuvuodesta. Toki epävarmuus tilanteen uudelleeneskalaatiosta säilyi yhä.
  • 2015 solmittiin Minskin sopimus EU:n avulla. Vastapallossa EU:n lisäpakotteet Venäjälle.

Pakotteet:
Varsinaiset talouspakotteet saatiin kasaan 2014 jälkipuoliskolla. Kevään aikana oltiin jo jäädytetty yksittäisien henkilöiden ja yrityksien varoja ja toimintaa EU-alueello, mutta Q3/2014 ajettiin käytännössä sisään laajemmat pakoitteet Venäjän kauppaa vastaan. En nyt ihan tarkkaan muista tai löytänyt miten sitten Venäjän asettamat pakoitteet menivät, mutta muistaakseni enemmän tai vähemmän samaa tahtia EU:n kanssa aina kostaen EUn liikkeen. Näitä Venäjän asettamia pakotteita oli mm. maitotuotteiden tuonnin kieltäminen. (vaikka tosin kun kävin Pietarissa 2018 niin Valion maitoja ja juustoja kyllä löytyi oikein hyvin paremman väen ruokakaupoista!).

Pörssi voi tuona huolen aikana melko hyvin. Vasta syksyllä 2014 pakotteiden jälkeen pörssissä saatiin n. -15% dippi sitä edeltävistä huipuista. Kuitenkin mielestäni melko tavallisia nousumarkkinan dippejä. Vasta 2015 näkyy enemmän turbulenssia mutta tuskin kaikkea voi laittaa Krimin piikkiin. Oli maahanmuuttokriisiä, brexittiä petailtiin, kreikan velkakriisi, osakekupla puhkesi Kiinassa jne…

DAX ja OMXHPI:

Suurin turbulenssi oli ruplan valuuttakurssissa. Euro vahvistui vuoden 2013 alusta ensin n. 20% ja lopulta pakotteiden sysäämänä vahvistui lopulta enimmillään yli 100% ennen kuin Venäjän keskuspankki tuli tukemaan ruplan kurssia.

Venäjän keskuspankin valuuttavarannot laskivat reilusti:

Venäjän keskuspankin kultavarannot kuitenkin kasvoivat:

2014-2016 oli muistaakseni venäjän talouden suhteen veri kaduilla ainakin jos luki Hesaria. Mieleen on jäänyt ainakin spekulaatiot Venäjän keskuspankin valuuttavarannon ehtymisestä ja paljon oli uutisia elintarvikepulasta ja -laadusta Venäjällä. Taitoa tai tuuria, mutta Venäjän keskuspankki näytti olevan suht hyvin pallon päällä tuona aikana ja teki hyvät profitit tuossa ostamalla ruplaa halvalla.

Venäjän osakeindeksi kehittyi myös hyvin ruplamääräisenä tuon ajan yli vaikka kaikenlaista turbulenssia (useita -10% tai -15% dippejä) mahtuu mukaan.

8 tykkäystä