Osakesijoittaminen

Huhtanen Capital - Arvo syntyy osaamisesta

Huhtanen Capital - Tulos tehdään arvonkorotuksella

Vuonna 2017(Arvonmuutos olisi suurempi kuin tilikauden voitto)
Myyntivoitto 609 K€ ja Käyvän arvon muutokset 1 495 K€.
Voitto ennen veroja 1 336 K€
Tilikauden voitto verojen jälkeen 1 096 K€.

Vuonna 2016 (Arvonmuutos olisi suurempi kuin tilikauden voitto)
Tilikauden aikana saadut vuokratulot olivat 2 025 607,12€ (liikevaihto), realisoituneet myyntivoitot olivat 1 125 187,28€ (liiketoiminnan muut tulot, ml. Myynnit) ja käyvän arvon muutokset olivat 5 796 198,63€. Konsernin tilikauden voitto oli 4 680 157,79€. Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 0,23euroa osaketta kohden

Hieman on huteralla pohjalla nämä uudet listautumiset, yritysten tulos tehdään arvonkorotuksilla ja vuokratuotot kuluvat juokseviin menoihin. En osallistu tähänkään, varsinkin kun kiinteistösektori on nyt suhdanteen (kuplan) huipulla.

2 tykkäystä

Nyt ei taas mennyt ihan putkeen, eikä exit-skenaariokaan näytä toteutuvan, kun kaupankäynti Privanetissä keskeytetty ja viimeisin kaupankäyntiyritys 0,5 egen hintaan…

“Arvonmäärityksessä Huhtasen arvoa laskee verrokkiyhtiöiden tämänhetkinen
matala arvostustaso, mutta vastaavasti exit-skenaarion korkea tuottopotentiaali tukee arvostusta.” -Inderes 2018 kesällä

Hallitukseen ei ole ennalta ehdokkaita. Yhtiön toimitusjohtaja on eronnut tehtävästään. -Huhtanen Capital 2018

johdon ja pääomistajien näkemyksen mukaan osakkeenomistajien kannalta paras lopputulos saataisiin varmistamalla normaaliehtoinen rahoitus, jonka jälkeen kaikki asunnot olisivat asetettavissa myyntiin yksitellen. 15. Yhtiönmahdollinenhakeutuminenyrityssaneeraukseen
Yhtiön taloudellisesta tilanteesta johtuen hallitus on selvittänyt ja valmistellut Yhtiön hakeutumista yrityssaneeraukseen. Yhtiö ei ole saanut riittävää rahoitusta ja keskeisiltä osin asuntojen myynti ei ole mahdollista riittävän nopealla aikataululla Yhtiön taloudellisen tilanteen korjaamiseksi. Yhtiön rahoituskustannukset eivät ole kestävällä pohjalla. Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiökokouksen valitsema uusi hallitus valtuutetaan tarvittaessa jättämään Yhtiötä koskeva yrityssaneeraushakemus Helsingin käräjäoikeudelle.” -Huhtanen Capital 2018

Tässä oli mielestäni kaikki merkit Ovaroon potenssiin 10, koska velkavipua oli sen verran enemmän - muuten speksit lähestulkoon samat. Lisäalennusta olisi pitänyt antaa siitä, että lappu ei olisi ollut kovinkaan likvidi, mutta mitäs minä näistä tiedä…

Voipi olla, että Huhtasen vapaat perheen kanssa vaihtuvat enemmän Kylmä Rinki tyyliseen meininkiin, kun keissiä lähdetään raastuvassa perkaamaan.

http://tinypic.com/view.php?pic=69qdee&s=9#.XSLgYbwzYuV

Jään innolla odottamaan uusia käänteitä ja tietoa, että mihin 2017 annin massit on tuhlattu.

1 tykkäys

Masse aina ansiokkaasti muistaa kertoa, että sijoittamisella pitää olla myös viihdearvoa.

Huhtanen Capital on nyt saavuttanut viihdearvossa eri nettifoorumeilla suurinpiirtein samantason kuin Wincapita ja Hillomies aikanaan (osa foorumilaisista lienee liian nuoria tietääkseen nämä). :smiley:

Onko tämä muuten ensimmäine case, jossa Inderesin yhtiöasiakas (ostettu yhtiöraportti) menee (tod.näk) nurin? Jos on, niin sellainen “Mitä opimme tästä” Enersensen videon hengessä olisi sitä kuuluisaa läpinäkyvyyttä. Erityisesti se, miten johdon tarinointiin uskotaan / ei uskota olisi kiinnostava tulokulma.

Sinänsä tuossa (nyt Inderesin sivuilta poistetusta, mutta netin syövereistä edelleen löytyvästä) raportissa kyllä rivien välistä kerrotaan lähipiirin aiheuttamista riskeistä, mutta tiivistelmäosuudessa keksitytään siihen, miten osakkeen merkintähinta on 26% alle (ennustetun) NAV:n.

2 tykkäystä

Minä muuten ostin äskettäin enersense 1,82 eur hinnalla pikkuisen.

1 tykkäys

Juuh, näillä totta tosiaan on viihdearvoa, niin kauan kuin ei ole omat tai läheisten rahat menossa vessan pytystä alas. Kauppalehden puolella jengillä ei vaikuta olevan yhtään lystiä, vaan enemänkin lynkkausmielialaa.

Itsekin olen lähtenyt muutamaan Invesdorin keissiin satasilla mukaan testimielellä ja havainnut, että se on enemmänkin hyväntekeväisyyttä, eikä kannata. Annan mielummin massit Unicefille, vaikka 1 % verran lisää ihmisiä maailmaan nostaakin 1 % kaiken maailman saasteita ja lämmittää palloa… Ehkäpä sielläkin vielä saadaan ne muijat kouluun ja ehkäisy käyttöön - eikä kaikki massit menee safkaan ja piikkeihin.

Tästä Huhtasesta ei Inderes tosin ihan vauhkoontunut, vaan toi myös jossain määrin riskejä esiin, mutta itse olisin jättänyt tosiaan analyysin tekemättä ja tekisin jatkossa entistä tarkempaa työtä varmistaakseni sen, että yhtiön, omistajien ja johdon intressit ovat yhteiset.

“Luottamuskeissit” kannattaa unohtaa, vaikka niistä jonkun kympin saisikin, oman arvioni mukaan…

1 tykkäys

Tietääkseni on. Tecnotree lähetti aikaisemmin konkurssihakemuksen, mutta se peruutettiin myöhemmin ja yhtiö on edelleen pystyssä. FIT Biotech asetettiin konkurssiin ja teimme heille aikaisemmin muutaman videon. Varsinaisesti yhtiöasiakas he eivät kuitenkaan olleet eli emme ole laatineet heistä analyysiraportteja eikä yhtiö ollut analyysiseurannassa. Inderesin seuraamista yhtiöistä konkurssiin ovat menneet ainakin Elcoteq ja Talvivaara, nämä eivät kuitenkaan olleet yhtiöasiakkaita.

2 tykkäystä

Meille on tullut jonkin verran kysymyksiä liittyen Inderesin 28.5.2018 laatimaan Sijoitustutkimukseen Huhtanen Capitalista. Ohessa vastauksia:

Miksi Inderes teki alun perin Sijoitustutkimuksen Huhtanen Capital Oy:stä?

Inderesin julkaisi 28.5.2018 Sijoitustutkimuksen Huhtanen Capitalin tuolloin käynnistyneen osakeannin merkitsemistä harkitseville sijoittajille taustatiedoksi. Sijoitustutkimus ei sisältänyt sijoitussuositusta tai tavoitehintaa, mutta se sisälsi mm. tulevaisuuden ennusteita sekä arvion Huhtanen Capitalin osakekannan arvosta, mikäli osakeanti toteutuu.

Mihin tietoon Sijoitustutkimus perustui?

Sijoitustutkimus perustui julkisesti saatavilla olevaan tietoon. Nämä olivat erityisesti vuoden 2016 ja vuoden 2017 tilintarkastetut tilinpäätökset sekä Finanssivalvonnan hyväksymä 25.5.2018 julkistettu yhtiön osakeantiin liittyvä Esite.

Miksi Sijoitustutkimus sisälsi oletuksen osakeannin toteutumisesta?

Huhtanen Capitalin osakeanti oli ehdollinen sille, että yhtiö saa merkintöjä osakeannissa vähintään 3 MEUR:n arvosta ja sille, että yhtiö solmii uuden rahoitussopimuksen. Osakeannin ehdoissa oli, että mikäli näitä molempia ei saavuteta, niin anti peruutetaan ja varat palautetaan sijoittajille. Näin myös tapahtui ja yhtiö peruutti osakeannin 27.6.2018. Osakeannin merkitsijöille palautettiin tämän jälkeen rahat takaisin.

Miksi Sijoitustutkimus poistettiin Inderes.fi-palvelusta?

Sijoitustutkimus poistettiin palvelusta kesäkuussa 2018, koska yhtiö peruutti sen osakeannin ja yhtiön tilanne muuttui tämän myötä merkittävästi. Sijoitustutkimuksen sisältämä tieto vanhentui, koska se sisälsi oletuksen osakeannin toteutumisesta.

Miksi Inderes ei julkaissut myöhemmin tietoja tai analyysejä Huhtanen Capitalista?

Inderes julkaisi sijoitustutkimuksen pelkästään Huhtanen Capital Oy:n 28.5.2018 alkaneeseen ja 27.6.2018 keskeytettyyn osakeantiin liittyen. Huhtanen Capital ei kuulunut eikä kuulu Inderesin jatkuvaan analyysiseurantaan eikä Inderes siksi julkaissut muita tietoja tai analyysejä Huhtanen Capitalista tai päivittänyt ennusteita yhtiöstä.

4 tykkäystä

Väitätte, että annatte jäitäkin joillekin yhtiöille, niin mitkä kriteerit yhtiön pitää täyttää, että Inderes ei suostu tekemään analyysia? Tulee ainoastaan yksi pulju First Northilta mieleen, jonka olette ehkä skipanneet…

Vaikka anti olisi mennyt läpi, niin nähdäkseni Huhtanen olisi jatkanut kusettamista omaan pussiin, sillä kaveri on kiero kuin korkkiruuvi. Tämä ihan puhdas oma analyysini tästä jantterista. :v:

Oman näkemykseni mukaan tämä olisi pysynyt pystyssä niin kauan, kun anneilla saadaan lisää rahaa (sama kuin Orava muinoin), jota Huhtanen kuppasi ulos eri reittejä ja erilaisia diilejä tehden, jossa Huhtasen 100 % omistamat entiteetit tekivät huomattavasti parempia kauppoja kuin Huhtanen Capital.

Due diligence on mielestäni äärimmäisen tärkeä näissä nakkikioskeissa. Tässäkin koskissa puolet taseesta on ilmaa. Kukaan järkevä ihminen ei osta 100 % Huhtasen omista kiinteistöyhtiöstä kämppiä kalliimmalla kuin, mitä Huhtanen, jos siihenkään hintaan, koska niissä se sijainti on aivan hanurista.

Sauli on avannut näitä kriteereitä aikaisemmin videolla: https://www.inderes.fi/fi/videot/milloin-osallistumme-listautumiseen-sijoitustutkimuksella

Edit: tarkennetaan vielä, että videolla mainitut kriteerit koskevat pääosin listautumisanteja (IPO-tutkimus) ja Huhtanen Capitalin Sijoitustutkimus ei ollut IPO-tutkimus. Listautumisanneissa kriteerit osallistua sijoitustutkimuksin ovat tiukempia kuin muissa sijoitustutkimuksissa.

Kiinteistösijoittamisessa, sekä rahastoissa että velkakirjoissa on tehty kupruja, kuten Huhtanen ja Icon tapaukset osoittavat, on niitä pari muutakin ja lisäksi Orava.

On harjoitettu hyvin luovaa tuloksenkirjausta arvonnousulla ja myyntivoitoilla. On saatu loistavat tulokset parille vuodelle ja sen jälkeen annilla ja lainoilla on imuroitu rahat hyväuskoisilta ( sokeilta?) sijoittajilta pois. Laitettu rahat mihin on laitettu ja sen jälkeen firma on konkurssin partaalla ja sijoittajat kärsivät uskostaan krapulaa.

Jäitä hattuun, jos joku lupaa 7-8% tuottoa velalle tai rahastolle, kannattaa perehtyä perusteisiin tarkemmin.
Kyllä se mahdollista voi olla, mutta ei aina. Kulut kiinteistösijoittamisessa on korkeat.

Verneri on melkein kalju tossa videossa, hyiiiiiii. :smile:

Jooh, no tämmöstä sattuu, mutta nyt puhaltaa jo uudet tuulet. Voisitteko vaikka ensi viikon q&a-osiossa avata hieman tuottoarvomenetelmää vs. kauppa-arvomenetelmä? Mitä kaavaa yleisesti ottaen esim. Hoivatilat käyttävät, kun laskevat käyvän arvon? Jotain esimerkkejä, jos saisi - kiitos.

1 tykkäys

Tätä oli pyydetty aikaisemminkin, joten päätin kirjoittaa artikkelin aiheesta :nerd_face: https://www.inderes.fi/fi/artikkeli/case-kiinteistoyhtioiden-tasearvot

5 tykkäystä

Thx m8, taas ollaan vähän fiksumpia. :clap: :partying_face:

Pitää vielä joku päivä lukea tuo Aalto-yliopiston setti läpi. :face_with_monocle:

Juu tämä Huhtanen Capital on yksi kiemurainen kiinteisökeinottelu.

Itse ole eniten ihmetellyt kuitenkin Nuorisosäätiön ympärillä tapahtunutta kaupantekoa, mitä toki Poliisi nyttemmin toki tutkii. Nuorisosäätiön kanssa symbioosissa on ollut niin kiinteistöjobbari-sijoittajia kuin myös Suomen suurimpia sijoitusyhtiöitä, joiden riman kuvittelisi olevan ylempänä, ihmettelen…

Tällaiset epäselvät kuviot syövät luottamusta noteerattuihin kiinteistösijoittaminen vaihtoehtoihin.

On se parempi vaan ostaa pikkuyksiöitä, fiksata ja vuokrata.