Hyvinvointi- ja liikunta-alan yritykset

Hyvinvoinnin tavoittelua ja vapaa-aikaan panostamista pidetään yhtenä megatrendeistä, joka kasvaa tulevaisuudessa merkittävästi. Ihmisillä on nykyaikana (en viittaa covid-19 aikaan vaan laajemmin) enemmän aikaa ja varaa panostaa vapaa-aikaansa. Lisäksi yritysmaailman puolella on alettu heräämään siihen, että asiantuntijatyössä työntekijöiden hyvinvointi korreloi suorituskyvyn kanssa.

Helsingin pörssistä ei valitettavasti tämän alan yrityksiä oikein löydy, kun Amer Sports myytiin kiinalaisille… :frowning: Siksipä ajattelin nyt kysyistä, löytyykö alaa seuraavia foorumilaisten joukosta.

Alaa voi pilkkoa moniin eri osiin, mutta tässä yksi jaottelu:

Perinteiset ulkoilu/liikuntavarusteiden ja vaatteiden valmistajat.

  • Jenkkipörssistä tähän löytyy viime vuosina kovia nousuprosentteja keränneitä (esim Nike, Lululemon) ja sitten niitä vähemmän hyvin pärjänneitä (Under Armour).
  • Uudempana tulokkaana Peloton on saanut aika vauhdikkaan alun pörssissä.
  • Pohjoismaista löytyy Amerin jälkeenkin ainakin Fenix Outdoor, joka on listattu Tukholmassa ja omistaa mm. Fjällraven ym brändejä sekä Globetrotter ketjun, joka Suomessa tunnetaan Partioaittana. Tällä sektorilla brandien kerääntyminen muutamiin yrityksiin Amerin tapaan tuntuu olevan myös vahva trendi, esimerkiksi Asics osti Haglöfsin jo muutamia vuosia sitten.

Tarjolla on siis hajautettuja brandisalkkuja tai sitten hyvin spesifiejä toimijoita (kuten Jooga-vaate valmistaja Lululemon). Lululemon muuten teki komean koronadipin, ja nousi jo siitä ATH-numeroihin.

Hyvinvointipalveluja tarjoavat yritykset / kuntosaliketjut.

  • Yhdysvalloissa erityisesti uudet tulijat tällä alalla ovat keränneet melkoista pöhinää ympärilleen konsepteillaan. Esimerkiksi Flywheel spinning ja Orange theory -fitness yhdistelevät uudella tavalla teknologiaa ja ryhmäliikuntaa. Molemmat toki ovat (vielä ainakin) yksityisiä firmoja. Pohjoismaissakin pääosa saliketjuista taitaa olla vielä yksityisiä?
  • Hintsa Performancen kaltaiset, valmennuspalveluja tarjoavat toimijat voivat olla myös kiinnostavia, mutta usein vielä pieniä.

Hyvinvointiteknologia

  • Suomesta tunnetuimmat ovat Suunto (meni Amerin mukana Kiinaan), Polar (yksityinen) ja uusista erityisesti Oura (yksityinen).
  • Muualta maailmasta löytyy Garmin, Fitbit (jonka Google osti 2,1 Mrd dollarilla) ja varmaan paljon muitakin. Ja olihan meillä Nokian kautta hetken myös Withings, mutta ei mennä siihen… :wink:

Henkisen hyvinvoinnin / mindfulness -alan yritykset.

  • Tämän alan yritykset ovat viimeaikoina saaneet kovia kasvulukuja ja valuaatioita. Piilaaksossa näistä on pidetty meteliä jo kauan, Esimerkiksi Headspace kansainvälisesti tunnettuna ja Suomesta viime viikolla rahoituksestaan kertonut Meru Health

Trendistä hyötyvät / sitä tukevat yritykset

  • Itsellä löytyy salkusta listaamaton Yeply (fillarien liikkuvaa huoltopalvelua) ja vastaavia niche-yrityksiä on varmasti enemmänkin.

Lyhyellä aikajänteellä covid-19 sekä tukee että rankaisee alaa. Tukee siksi, että hyvinvointi ja lähimatkailu/ulkoilu lisääntyy. Kärsii siksi, että tämä kulutus on toki sitä ei-pakollista.

Löytyykö paljastalaisilta suosikkeja tältä sektorilta?

7 tykkäystä

Nautilus on pörssilistattu yritys olettaisi että vielä
Keskittyvät valmistamaan kuntosalilaitteita

Yhtiön alunperin perustanut Arthur Jones on erittäin mielenkiintoinen persoona rauha hänen sielullensa Arthur Jones, MedX, and Nautilus Exercise Principles

Tuntuu, että perinteiset terveydenhuollon yritykset laajenevat jatkuvasti tälle sektorille ja nostavat panoksiaan ennaltaehkäisyn puolella. Muistaakseni esim. Terveystalo ROASTissa ja terveydenhuoltosektorin podissa on aihetta avattu Terveystalon, Mehiläisen ja Pihlajalinnan osalta. On toki ainakin vielä kohtalaisen maltillinen osa em. yrityksiä ja niiden liiketoimintaa.

1 tykkäys

Totta. Pihlajalinna ainakin osti jo yhden kuntosaliketjun. Mielenkiintoista nähdä, osaavatko ”perinteiset lääkäritalot” kääntyä tälle puolelle riittävän ketterästi. Perinteisesti lääkäritalon leipä kun tulee siitä, että ihmiset eivät pidä itsestään huolta ja tavallaan tälle sektorille tulolla voivat luoda ”suojaa” hyvinvointitrendiltä. Vahvin kasvu tullee kyllä varmaan alaan keskittyvien suunnalta.

Moro,

Vapaa-ajan merkittävän lisääntymisen johdosta on tämän foorumin juttuja tullut luettua lähes päivittäin viimeisen parin kk ajan ja erittäin opettavaista settiä saa kyllä joka päivä lukea! :+1:

Tämä ketju osui omallekin kohdalle sen verran vahvasti niin ajattelin että täytyy oikein repäistä ja kirjottaa myös jotain itse. :smiley: Itsellä on kestävyysurheilutaustaa (nimimerkistä huolimatta) ja tällä hetkellä myös töissä urheilusektorilla, eli ala kiinnostaa ja aika paljon siitä toki tiedänkin. Olen näitä Mustin mainitsemia juttuja itsekin miettinyt jonkin verran sijoitusmielessä ja minua kiinnostaa erityisesti juuri nämä mainitsemasi Oura tyyppiset tuotteet. En ole itse Ouraa koskaan käyttänyt, mutta kuullut kovasti siitä kehuja omissa piireissä ja sykevälivaihtelu mihin muistaakseni ourakin palautumisen mittaamisen pääosin perustaa on kyllä muiden laitteiden kautta tuttua. Näitä tuotteitahan varsinkin Suomessa on markkinoilla yllättävän paljon ja ne ovat erityisesti viime vuosina ainakin urheilupiireissä nousseet kovaan suosioon.

Se, että millä nämä saataisiin isompaan huutoon maailmanlaajuisesti onkin vaikeampi juttu. Toki näitä kevyitä seurantajuttuja on nykyään lähes jokaisessa aktiivisuusrannekkeessa, mutta en koe että ne olisi kovin erilaisia toisistaan. Olen miettinyt itse myös jossain vaiheessa Garminin osakkeiden ostoa, mutta niiden sporttipuolen laitteet ei mielestäni niin hirveästi eroa kilpailijoista (Polar, Suunto) että olisin siihen lähtenyt. Yksi mahdollisuus voisi olla käyttää tätä palautumisen seurantaa myös lääketieteen puolella, eli esim. monitoroimaan koko kehon palautumista vaikka jostain isosta leikkauksesta. Tämä liippaa vähän tuohon Maurin esiin tuomaan asiaan myös, mutta hiukan eri kantilta. Voi toki olla, että tätä tehdään jo paljonkin nykyään mutta jos joku tämän sektorin firmoista pääsisi tuohon puoleen käsiksi isosti ja pystyttäisiin todistamaan sen hyödyt niin sillon toki puhuttaisiin isommista asioista kuin aktiivisuusrannekkeiden myynnistä.

Tuo Peloton on myös mielenkiintoinen case, satuin itse asiassa sitä ostamaan n. 33$ hintaan kun luin siitä ja vaikutti tähän hetkeen hyvältä kokeilulta. On onnistunut toistaiseksi aika kivasti, mutta tarkoitus kyllä ainakin puolet myydä viimeistään mahdollisessa Q2 tulosjulkistushypessä. Mielenkiinnolla seuraan että mihin päin tuo lähtee menemään mutta hankala uskoa että upgreidatuilla kuntopyörillä lopulta kuitenkaan valloitetaan maailmaa… osakkeenomistajana tietysti tässä vaiheessa mielellään väärässä. :smile:
Ja pelottomaan liittyen niin ihan varmasti tämän tyylisiä juttuja tulee tulevaisuudessa lisää… Strava myös hyvä esimerkki joka urheilupiireissä noussu älyttömän suosituksi. Strava on siis GPS dataan perustuva app jonka kautta voi hakaa tietoja harjoituksista. Käytännössä kaikki uusimmat älykellot tukee tätä eli saat ne puhelimen automaatisesti kun synkkaa kellon puhelimen kanssa.

Vähän ohi aiheesta, mutta sitten on vielä tämä esports josta ei itsellä henk koht tartuntapintaa ole hirveästi. Sen verran kuitenkin ymmärrän, että se varmasti tulee vaan kasvamaan ja kasvamaan koko ajan. Tämän päivän 15 vuotiaat kun pääsee 35v ikään niin todennäköisesti he pitävät esportsia kovempana juttuna kun tämän päivän kolmevitoset… Tämä kyllä urheilusektorillakin tiedostetaan ja vaikka moni ei sitä ole vielä valmis laskemaan perinteisen urheilun joukkoon tulee se ohittamaan suosiossa tulevaisuudessa yhä isompia ja isompia lajeja. Ei nyt tullut katsottua, mutta foorumilla varmaan esportsiin liittyen joku ketju jo onkin eli mennäänpä lukemaan seuraavaksi niitä!

8 tykkäystä

Kannattaa vilkaista. Juurikki luulisi.

Veljentyttö pelaa CS:ää enemmän tunteja viikossa, kuin Juurikki tekee mitään hyödyllistä some mukaan lukien. Ei hän tarvitse sponsorointia. Kiitos kuitenkin tarjouksesta.

1 tykkäys

“Yksi mahdollisuus voisi olla käyttää tätä palautumisen seurantaa myös lääketieteen puolella, eli esim. monitoroimaan koko kehon palautumista vaikka jostain isosta leikkauksesta”

Näistä vapaa-ajan mittauslaitteista on valovuosi matkaa (hieman kärjistetysti) sairaalatason vehkeisiin. Tarkka biosignaalien mittaaminen on toki kehittynyt huomattavasti, mutta sairaalan puolella on täysin eri vaatimukset.

Etädiagnostiikka sairaalassa tulee olemaan se juttu tulevaisuudessa, se tarjoaa kyllä mahdollisuuksia. Hyvän konkreettisen esimerkin tuosta tarjoaa Bittiumin Medical puoli (Faros tuoteperhe) suosittelen tutustumaan.

1 tykkäys

Kiitos vinkistä. Tämä tosin vaikutti lähinnä lääkeyhtiöihin sijoittavalta eikä siten ehkä osunut omaan kohderyhmään.

Itsekin pitäisin nämä kaksi asiaa (hyvinvointi ja oikea lääketiede) toistaiseksi erillään. Hyvinvointipuolen mittareita toki käytetään jo liikunnan ja vastaavan ”kotiseuraamiseen” samaan tyyliin kuin kuluttajien kuumemittareita tai verenpainemittareita, mutta viralliseen lääketieteeseen on toki vielä matkaa.

Näen silti, että Ouran tyylisille palveluille voi olla tilausta osana terveyden ylläpitoa isommassakin mittakaavassa, mutta ei se toki sairaalatason diagnostiikkaa ole. Lähitapiola taisi jo tarjota vakuutusta, johon kuuluu älykello diiliin mukaan.

1 tykkäys

Eli ollaan samoilla ajatuksilla liikenteessä :slight_smile:

Onhan Oura komeasti kasvanut ja sai juuri lisärahoitusta, en tosin ihan hirveän tarkasti ole seurannut. Itse menen urheilukellolla, mutta nykyään käytän vain urheillessa. Tuli pidettyä aikaisemminkin, mutta jonkinlainen “dataähky” taisi tulla ja käyttö vähentyi.

Mainitsit aloituspostissa Niken. Mielenkiintoista nähdä paljonko Last Dance dokumentti buustaa Niken myyntiä.

Kiitti vinkistä, täytyy tutustua tohon Bittiumin caseen tarkemmin! :+1:

Ja joo, varmasti on näin että pitkä matka on näillä vapaa-ajan vehkeillä. Itse asiassa nyt tuli mieleen, että joku vuosi sitten kun tein gradua pienemmälle It talolle niin kävimme toimeksiantajan kanssa keskustelua samaisesta aiheesta. Hän silloin siitä haaveili että pystyisi yhdistämään It talojen osaamista vielä paremmin näihin hyvinvointipuolen mittareihin joka antaisi parempia mahdollisuuksia päästä next levelille seurannan tasossa.

Mites muuten nämä uniklinikat/-lääkärit tms? Onko tarkempaa tietoa kuinka kaukana tässä ollaan toisistaan ns. kotilaitteissa vs. lääketieteessä käytettävät. Tai lähinnä se onko heillä esim kotiin mukaan lähteviä laitteita käytössä jotka ei olisi kovin kaukana näiden hyvinvointipuolen tuotteiden kanssa.

Käsittääkseni ja muistaakseni kuluttajamittarit ovat unen mittaamisessa vielä hyvin epävarmoja, toisilla tarkempia kuin toisilla mutta eivät ihan ääricaseja lukuunottamatta pärjää uniklinikoiden malleille esim apnean havainnoinnissa. Tai ehkä niin päin, että kuluttajalaite voi indikoida ongelmista, mutta indikaation puute ei ole todiste ongelman puutteesta.

Jotenkin näen tämän niin, että diagnoosiin/hoitoon tarvitaan lääketiedespecifinen laite. Sitten laajempaan perusterveyden seuraamiseen ja parantamiseen (hyvinvointiin) kuluttajalaitteetkin parhaillaan toimivat ok. Esim Ouran ja muidenkin sykevälivaihtelun mittaaminen on jo aika tarkkaa esim stressitason ja sen aiheuttaneen sairastumisen tunnistamisessa/indikoinnissa (ainakin massoissa).

Tästä tuli vielä mieleen yksi firma, eli suomalainen Firstbeat, jonka sykevälivaihtelun mittaamisen tekniikkaa esim Garmin lisenssoi. Yksityinen firma siinäkin toki kyseessä, mutta komeaa menestystä teknologian edistämisessä heillä (tätä tai Ouraa kun saisi pörssistä niin ostaisin…):

” Yritys sai asiakkaikseen merkittäviä globaaleja brändejä, kuten Suunnon, Garminin ja Huawein. Tähän päivään mennessä Firstbeatin teknologiaa on hyödynnetty 100 tuotteessa. Kuluvana vuonna tuotteita on tullut 15 lisää.

– Teknologiamme on kiinteä osa asiakkaidemme laitteita, samalla tavoin kuin Intel tietokoneissa ja Dolby musiikkilaitteissa. Lisensointiliiketoimintamme on maailmanlaajuista ja se tuottaa merkittävän osan liikevaihdostamme, Kettunen kertoo.

Lisensoinnin rinnalle Firstbeat on kehittänyt kaksi muuta liiketoiminta-aluetta: huippu-urheilu ja työhyvinvointiin suunnattu Hyvinvointianalyysi.

Urheiluliiketoiminta on liiketoimintana Firstbeatin kolmesta kivijalasta pienin, mutta uskottavuusarvoltaan merkittävä. Tällä hetkellä Firstbeatin menetelmiä käyttää yli 900 joukkuetta ja harjoittelukeskusta. Mukana on esimerkiksi NBA-, NFL- ja NHL-joukkueita sekä eurooppalaisia huippujalkapalloseuroja.

– Suurin kasvupotentiaali on työhyvinvoinnissa. Hyvinvointianalyysi auttaa ymmärtämään omaa kehoa paremmin. Palvelu osoittaa, miten haitallisia toimintatapoja muuttamalla voi parantaa omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiaan, työvirettään ja oppimiskykyään. Suomessa hyvinvointianalyysiä on käyttänyt jo 250 000 henkilöä.”

2 tykkäystä

Jees, niin vähän ajattelinkin.

Ja jep, firstbeathan näistä varmaan kaikista tunnetuin. Sillä mä tuota uniseurantaa vähän itse asiassa kyselinkin kun nämä firstbeatin käyttäjiin lukeutuvat joukkueet urheilusektorilla ovat sen verran isoja bisneksiä, mm. viimeisen 5 vuoteen 3 NBA mestaruutta voittanut Golden State Warriors, joten sen tietää että resursseista ei palautumisen seuranta ja laitteiden valinta jää kiinni. Se, miten isossa roolissa firsbeat lopulta eri joukkueilla on ja mitä muuta laitteita käytetään varmasti vaihtelee mutta niin kuin tossa linkkamassasi jutussakin sanotaan että tuotteiden uskottavuuden kannalta isoja juttuja.

Lululemon ostoksilla, haaviin tarttui 500 miljoonalla Mirror. Mirror siis myy koteihin ”peilin”, jonka kautta streamataan palveluna ohjattua liikuntaankoteihin (vähän kuin Peloton siis).

Garmin on ostanut nyt osan Firstbeatistä, Firstbeat Analyticsin. Eli sen saman jota ovat aiemmin lisenssillä käyttäneet. Firstbeat itse jää keskittymään työhyvinvointiin ja huippu-urheiluun.

Ketju on ollut hieman hiljainen viime aikoina, mutta lienee oikea paikka udella löytyykö foorumilta Nautilukseen tutustuneita kanssasijoittajia? Salkunrakentajasta yrityksen bongasin, jossa keissiä oli kiitettävästi jo availtu:

Nautilus siis valmistaa mm. connected fitness -kuntopyöriä ja juoksumattoja, eli menee selkeästi pandemiasta hyötyneiden yrityksien koriin. Ohjeistavat kuitenkin 55–75 %:n YoY liikevaihdon kasvua 2021 ensimmäiselle kvartaalille ja osake kasvusta huolimatta treidaa P/E ~9. Historia on ilmeisesti ollut aika tuulinen ja rakkautta ei sijoittajat näytä tälle yritykselle antavan. Toimari on kuitenkin vaihtunut kesällä 2019 ja sen jälkeen suunta on näyttänyt olevan oikea. Peloton varmaan samasta yrityskorista tunnetuin ja eniten sijoittajien huomiota kerännyt lafka, joten vertaillaan hieman yrityksien 2020 vuoden lukuja:

Nautilus Peloton
Liikevaihto $ 553 milj. $ 1826 milj.
Liikevaihdon kasvu 79 % 100 %
Tulos $ 60 milj. $ -72 milj.
Velkaantumisaste 11,18 % 18,62 %

Nautilus treidaa toteutuneesta tuloksesta lasketulla P/E-luvulla 9, siinä missä Peloton treidaa P/S-luvulla 12 :smiley: Onko Pelottoman tuote jotenkin ylivertainen vai onko tässä sijottajien luottamukselle asetettu melkoisen iso hintalappu?

9 tykkäystä

Seeking Alphasta löytyi näköjään myös samaisen Salkunrakentajan kaverin hieman kattavampi kirjoitus Nautiluksesta. Jos yritys kiinnostaa niin suosittelen lukemaan läpi:

Kävi vain mieleeni kuinka iso impakti tällä käynnissä olevalla puolijohdepulalla tulee olemaan Nautiluksen kaltaisen laitevalmistajan tuloksentekokykyyn tänä vuonna. Vaikka tuloskäänne olisi kestävällä pohjalla yrityksen strategiauudistusten ja tuotteiden kysynnän puolesta, rohmuaako nämä uudet isoilla näytöillä varustetut laitteet enemmän rautaa kuin tarjolla olisi. :smiley: Ilmeisesti yrityksellä oli viime vuonna loistavasta tuloksesta huolimatta toimitusketjun kanssa isompiakin ongelmia ja backlogia oli päässyt kerääntymään. Uudessa strategiassa olikin toimitusketjun kehittäminen aika keskiössä.

Pitkän aikavälin potentiaalin suhteen kovasti investor dayn esityksessä puhuttiin uskomuksesta saavuttaa $1 miljardin liikevaihto vuonna 2026, joka tarkoittaisi liikevaihdon 10 %:n CAGR:a seuraavalle viidelle vuodelle. Jos yritys yhtään tavoitteidensa mukaisesti tässä etenee, niin luulisi osakkeestakin löytyvän upsideä, kun siihen kasvun sijaan on tällä hetkellä hinnoiteltu lähinnä tuloksen hiipumista.

Tässä vielä investor dayn esitys taltioituna. Oli aika tuhti setti, mutta kyllä se pienempinä palasina upposi: Nautilus Inc. Investor Day Live Event - YouTube

3 tykkäystä

Nautiluksen osari julkaistu, ja sen esittelystä jäi aika ristiriitaiset fiilikset. Puolijohdepula, kustannusten nousu, toimitusongelmat, kaikkien aikojen kysyntä ja erinomainen myynnin kasvu kuluneen vuoden aikana. Mutta jatkossa luvassa sulavia voittomarginaaleja, ja toivotaan, että JRNY-jäsenyydet loisivat Pay As You Sweat -tulovirtaa, vai pitäiskö se sanoa SAAS, sweat as a service, että osakekurssi saisi paremmin ilmaa siipiensä alle? Mutta äkkiseltään vaikuttaisi, ettei tuo Nautiluksen JRNY-palvelu ole onnistunut koukuttamaan asiakkaita, mahtaako onnistuakaan?

Firma on nyt tehnyt vuoden ajan huipputulosta, mutta tässäkö se oli? Onko Nautiluksella potentiaalia saada kuukausimaksulla maksavia sovelluspalveluasiakkaita, vai onko fokus väärässä asiassa? Osinkoa ei tipu, vaikka tulosta on tullut, pannaanko osakkeet myyntiin?

1 tykkäys

Sanokaas nyt: mikä tämä juttu on, että Nautilus ei ikinä maksa osinkoja. Mikä hiton järki on omistaa firmaa, jonka osakekurssi mörnii 10 vuotta, joskin aika volatiilisti, tekee välillä tappiota, välillä voittoa, muttei ikinä yritäkään maksaa osinkoa? Nyt on tultu aika rapsakasti alas, mutta mun mielestä kyllä huomattavasti liiankin alas tuloksentekokykyyn ja tuoreimpaan tulokseen nähden, aion kyllä panna nämä lihoiksi tämän vuoden aikana, kunhan kurssi korjautuu ostohinnan ylle… Oli vähän heräteostos, opettavainen kokemus jo tällaisenaan, mutta sen vielä haluaisin samoilla oppirahoilla ymmärtää, miksei osinkoa haluta lainkaan maksaa ikinä?

Technogym Milanonosta on kiinnostava yhtiö. Arvostustaso on tällä hetkellä turhan korkea (samoin kuin kaikilla osakkeilla). Markkinoiden ottaessa dippiä kannattaa pitää Technogym Spa mielessä.