Osakesijoittaminen

Ikärakenne ja valtion budjetti

Mites tämä yhtälö ratkaistaan tulevaisuudessa? Laitetaanko nuoret maksamaan vanhusten terveydenhoito ja hoiva-asuminen samalla kun vanhukset makaavat suuren omaisuusmassan päällä? Eläkeläisillä on kotitalouksien omaisuudesta 39% (vuonna 2016, luku kovassa kasvussa) ja silti yleinen olettamus on, että verovaroista pitäisi kustantaa lähestulkoon kaikki. Nuoret maksavat tällä hetkellä heidän eläkkeensä (jopa osan työeläkkeistä) sekä terveys- ja hoivapalvelut. Nyt kun on vielä taloustilanteen takia hassattu monen nuoren uraputken alku, niin tulevaisuus on kyllä melko ruusuinen näillä työuran alkupuolella olevilla sukupolvilla, jos mikään ei muutu.

Eläkeläiset on saanut kasvattaa oman omaisuutensa matalilla veroasteilla, saavat enemmän työeläkettä kuin mitä ovat kartuttaneet, pääsivät aikaisin eläkkeelle ja tämän jälkeen valtiorahoitteisesti pitäisi vielä kustantaa eläkepäivät. Reilua? :smiley: Hyvä myös huomata, että kaikki merkittävät heikennykset tehtiin aina vasta sitten, kun suuret ikäluokat ovat ohittaneet virstanpylvään mm. eläkeiän nostot.

2 tykkäystä

No, totuushan kuitenkin on se, ettei kuolinliinoissa ole taskuja, joten ei kukaan täältä lähtiessään mitään vie vaan varallisuus tuloutuu seuraaville sukupolville. Suurten ikäluokkien jälkeen tulee pienempiä ikäluokkia.

Näinhän se on, jos sattuu olemaan varakkaiden vanhempien lapsi. Eli sellaset henkilöt, jotka eivät ole perimässä suuria summia joutuvat kuitenkin kustantamaan näiden varakkaiden vanhuuden ajan kulut, jotta varakkaiden lapset saavat periä suuret rahat.