Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Osakelainauksen riskejä selitetty RR:ssä. Tämän mukaan ei riskiä.

Jatkokommentti: “Just to be clear the amount in this escrow account is not dollar for dollar the value of the securities lent out, but it would take an extraordinary event for this to not be sufficient.”

Sori, jos tämä postaus oli vähän turha. Itselle jäi epäselväksi edelleen.

2 tykkäystä

Tämä oli väärää tietoa, että alijäämähyvityksellä voisi kikkailla vivun korkokuluista jopa 60% takaisin, koska hyvitys alijäämästä on korkeintaan 30%. Vasta kun olet käyttänyt oman 30% osuuden (eli max 1400€), 1400€ ylimenevästä osasta siirretään loput puolison verotukseen (taas max 1400€ asti). Hyvitys alijäämästä on siis aina tasan 30%, ihan kuten pääomatuloista tehtävien vähennystenkin verohyöty.

Mutta muuten oli hyvä muistutus aiheesta, olin itse jo tämän unohtanut. Kun siirryn nyt käytännössä kokonaan ETF hodlariksi (eli ei synny pääomatuloja, joista lainan korkokulut voisi normaalisti vähentää), alijäämähyvityksen hyödyntäminen olisi perusteltua. Koska puolisoiden yhteinen alijäämähyvitys on 2800€ (vielä +800€ korotus, jos on kaksi tai enemmän lasta), tarkoittaisi tämä nopeasti laskettuna seuraavanlaista lainamäärää:

2800€/0,3 = 9333€
9333€/0,035 = 266 667€ (3,5% Nordnetin nykyinen kultaluottotaso)

Vastaava summa 800€ lapsikorotuksella olisi 343 000€

Oma salkku ei tosin vielä anna ihan myöden noihin lainamääriin, mutta kuiteskin. Ja riski vivun käytölle (maailma)indeksissä ei ole lainkaan niin suuri kuin yksittäisten osakkeiden kohdalla, eli uskaltaa ottaa isompaakin vipua käyttöön.

Tällaisen veroedun vuoksi (myös rahasto holdareiden osalta) itse siis suosisin henkilökohtaista vipua mieluummin kuin valmiiksi vivutettua rahastoa. Saa haastaa :grin:

5 tykkäystä

Brändiuskovaisille lisää vettä myllyyn.

Sama firma on turissut intangible valuesta enemmänkin ja puhuvat siitä jopa kuudentena faktorina.

Ei nämä jutut varmaan täysin tuulesta temmattuja ole, mutta kannattaa huomioida, että heillä on oma ETF, jonka mainoksena kyseiset tutkimukset toimivat. Ottakaa ämpärillinen suolaa näiden mukana.

https://etf.sparklinecapital.com/itan/

Edit. Kahvihuone olisi saattanut olla parempi paikka tälle.

5 tykkäystä

Sparklinen ETF sinänsä kiinnostava, mutta ei kai täällä ostettavissa?

Nyseen listattu eli ei ole ostettavissa. Mainitsin lisätietona lähdekritiikin vuoksi.

Tympeä suuntaus. Jos halauaa vältellä ESG:tä, niin avaintietoesitteitä joutuu tavaamaan todella tarkkaan.

7 tykkäystä

Hyvä asia: ESG hömpää kuihtumaan päin
Huono asia: Eu regulaatio piilottaa esg hömpän jonnekin avaintietoesitteeseen pikkupräntillä.

Voi päästäkää minut pahasta ja antakaa nyt vaan ostaa niitä Us listattuja etf :sob:

22 tykkäystä

Voitko valaista esimerkein että mitkä US-listatut olisi ja mistä syystä, parempia kuin ne mitä Suomalaiset saa ostaa? (Itsellä tässä oma lehmä ojassa sillä oma verotusmaa on reilusti EU:n ulkopuolella ja ETF-sijoittamisen aloittaminen ajankohtaista :grin:)

Sinuna tekisin tunnukset Rational Reminderiin ja lähtisin tutkailemaan esim. seuraavia ketjuja. RR foorumi on sisäistänyt tehokkaiden markkinoiden hypoteesin ja sijoittaa käytännössä pelkästään ETF:iin, joten tuolta löytyy vino pino valmiita esimerkkisalkkuja. RR:llä on ollut myös oma kanadalaisille suunnattu esimerkkisalkku faktoritiltillä ja ilman, mutta se on näköjään kadonnut.
Portfolio Archive - please share your portfolio here (discussion in another topic) - Portfolio Management - Rational Reminder Community
Portfolio Archive - Discussion - Portfolio Management / Asset Allocation - Rational Reminder Community

5 tykkäystä

Osaako joku ravistaa hihasta hyvän Ruotsiin (saa olla muitakin pohjoismaita mukana) sijoittavan kerryttävän, ei välttämättä ESG, ETF:n jossa olisi rajattu yhtiöpainoja, niin ettei tule jotain +20% riskiä Novo Nordiskista. Haluaisin hajautusta Ruotsin parhaimpiin yhtiöihin, mutta niin että siellä tulisi myös pienempiä kasvuoptioita mukana.

Ei kai Novo Nordiskista tule riskejä missään Ruotsi-ETF:ssä?

4 tykkäystä

Kirjoitin, että saa olla muitakin pohjoismaita mukana kyseisessä ETF:ssä kunhan on ainakin Ruotsissa painoa. Ei kiinnosta nordic ETF:t joissa ei painorajoitusta ja Novo voi olla yli 1/4 koko rahastosta.
image

Edullisin tapa lienee Nordnet Sverige 0 kuluilla ja Sverige small cap 0,33 kuluilla. Ei kylläkään tasapainotettu, ja on ikävä kyllä ESG kuten kai myös Ruotsi ETFt.

Mikä on fiksujen pohdinta XAIX ETF:n pitkän aikavälin kehityksestä?

Pohdin itse että ollaanko niin pahasti kuplassa kohta että on yks pomppu ja pox? :smiley: Firmat on kyllä aika hyvin monta vuotta pärjännyt, mutta onko korjaus niin paha? Koronlaskut tulossa vielä yms… Mediat taas lietsoo pelkoa romahduksesta, jotkut ajattelee että on vielä korkeemmalla


Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C (XAIX)


Onko pakko olla ETF? Miten olisi sopiva combo Nordnetin ilmaisia Suomi, Ruotsi, Norja indeksirahastoja?

1 tykkäys

Niin unohdin vielä mainita, että ei ole NN:ssä kuin roposia ja olisi hyvä jos olisi Mandatumin kautta ostettavissa. Eli ETF mieluusti.

@Tuomash Haluatko ostaa glamour-osakkeita =huipputulosta JA korkea P/E huipputulokselle vai tylsiä ja unohdettuja arvo-osakkeita eli mahdollisesti heikommalla nykyisellä tulostasolla ja matalalla P/E:llä? Viimeiset 10+ vuotta glamour-osakkeet ovat voittaneet 100-0 ja mahdollisesti niiden voittokulku jatkuu mikäli spekulatiivista rahaa on vielä markkinoilla tulevaisuudessakin. Kuplan puhjetessa toki näiden kohdalla -90% kurssilasku ei olisi mitenkään kummallista. Arvo-osakkeiden kohdalla tuskin näin isoa laskua nähdään, mutta rakettinousujakaan on turha odotella.
Viimeiset 100-vuotta arvosijoittaminen tuottanut huomattavasti paremmin, mutta on myös vuosikymmeniä, jolloin kasvuosakkeet ovat voittajia.

Loppuun kuvalla hieman havainnollistusta kasvu vs arvo performanssiin.

Vanha artikkeli kyllä, mutta tilanne ei periaatteessa ole muuttunut

7 tykkäystä

Ainiin unohdin mainita että ei oo ostohousut itsellä enää jalassa tuon suhteen, vaan mietin exitiä :slight_smile:

Oma veikkaus on että tulee yksi pomppu pumppaus ja sit lähden, tuotto on nyt noin 25% tuosta, vaikka jatkuisikin juhlat niin toi on osa mun OP sijoituspalveluista exitiä, ei tuu sitten niin paha mieli jos missaa jotain, voitolla kuitenkin vielä. :smiley:

Edit: myin veks, hyvä kotiuttaa voittoja joskus ja siirtää varoja Nordnetin puolelle tuli n. 24-25% tuotto. 460€~~

4 tykkäystä

Ei tämä varmaan paras ketju ole tuolle kysymykselle. MAGMA tai puolijohdeketju varmaan parempia.

Tuossa Damodaranin näkemys M7 arvostuksista.

3 tykkäystä

Millainen luotto herroilla näihin Nordnetin omiin rahastoihin? Ovatko vielä 30v päästä olemassa vai suljettuja? Ovatko ilmaisia aina? Onko Nordnet sellainen toimija, jolla on pankkeihin verrattava pitkä pysyvyys ja heidän omiin rahastoihin voi luotettavasti tunkea loppuelämän sijoitukset?

Itse jostain syystä suosinut Seligsonin OMXH25 ETF:ää, mutta eihän silläkään ole mitään varmuutta pysyvyydestä, voiko olla jopa huonompi, kun ainoa ETF? Sulkemisen yhteydessä ei löydy toista toimittajaa, joka haluaa ottaa hallinnoitavakseen?