Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina

Tässä on Kinnevikin Q1 raportista otos, joka avaa syitä sille miksi aikanaan osake dippasi tänään hieman.

The fair value of our investments in unlisted companies decreased
by SEK 1.7bn in the quarter, with a SEK 3.3bn or 10 percent ag-
gregate write-down being partly offset by net investments of
SEK 1.6bn. This write-down needs to be unpacked in order to
be understood. Excluding the very few companies that recently
priced their equity at the current market valuation levels, the
average value depreciation of our unlisted companies exceeded
20 percent in the quarter. Taking into account the companies’
relative weight in our portfolio and other factors impacting our
valuations, the actual decline in value was around 10 percent – in
line with the Nasdaq and top quartile tech stocks. You find an
expanded description of our methodology when marking our
unlisted companies to market on pages 29-32.

Mitä tulee hallinnointikuluihin niin tässä on Ruotsin nordnetin sivuilta taulukko, jossa sen aikainen substanssialennus ja hallinnointikulut. Varför investmentbolag ger bra avkastning? | Nordnetbloggen

Hieman on toki ikää tuolla (4v), mutta olettaisin että ollaan suurpiirteisesti samoissa lukemissa. Ite ostelin hieman tän päivän pohjilta. Sen verran paljon oli tullut alas suhteessa substanssiarvoon. Historialliseen subtanssialennukseenkin nähden oltiin roimasti yli keskimääräisen.

1 tykkäys

Menee pahasti jo offtopiciksi. Kyseessä siis Handelsbanken USA:n ja SP500-ETF:ien vertailu.

@Avokado

Mielestäni pelkkiä kuluja on turha vertailla. Kannattaa katsoa myös tuottoa. Handelsbankenin rahasto voittaa ainakin 3v ja 5v aikajänteillä Invescon SP500-ETF:n (P500), jossa on 0,05% kulu. SXR8 päihitetään tietysti vielä enemmän. Tähän vielä ostokulut päälle. Kuukausisäästöllä ostaminen maksaa 2,5e ja silloinkin saa ostaa vain kerran kuussa. Rahastoa saa napsia milloin haluaa ja 15 euron summasta lähtien, joka on varsinkin aloitteleville iso etu. En näe kyllä mitään järkeä vaihtaa ETF:ään saatika alkaa tekemään tiliä toiselle palveluntarjoajalle tällaisen asian takia. ETF:t tulee kyseeseen sitten eri sijoituskohtisiin, mutta SP500:n kohdalla oma valinta olisi (ja onkin pojan salkkuun) ilman muuta Handelsbanken USA.

6 tykkäystä

Handelsbanken USA ei seuraa S&P 500 indeksia.

4 tykkäystä

Olin aiemmin siinä uskossa, että painotuksissa on vähän eroa, mutta kyllähän tuolla TOP10:ssa on tosiaan myös muuta eroa. Joka tapauksessa näistä ottaisin vain toisen ja näiden valinnan välillä muutkin pallottelevat, koska ovat pääasiassa samaa paskaa eri paketissa.

5 tykkäystä

Handelsbank usa seuraa myös esg indeksiä mikä saattaa joitain häiritä

4 tykkäystä

Kattelisin halvempaa indeksiä tai etfää. Sp500 taitaa saada 0.09% kuluilla tai jos synteettinen replikaatio niin jopa 0.07%. Sulla oli tossa 0.20%. Jos sijoitusiaika 40 vuotta niin toi on jo isokasa rahaa.

3 tykkäystä

Kiitos vinkistä! Täytyy tutustua. Mahdollinen ETF kuukausisäästäminen S&P500 voisi olla toimiva ratkaisu.

2 tykkäystä

0.2% vuosikulu on 40 vuodessa. 0.998^40 = 0.92304240142 eli ~7.7%. Jatkuvassa kuukausisäästössä tietenkin vähemmän.

0.09% kulu on taas 0.991^40 = 0.96462465705 eli ~3.6%. Sinänsä eroa on mutta vain siinä tilanteessa että etf ostokulut on sijoittevalle summalle pyöristysvirheen tasoa. Jopa 2.5e/kk kulu vaatii lähes 30 000 euron vuosittaista rahastosäästämistä että pääsee voitolle.
Olettaen että muut piilokulut on identtisiä(spreadit ja seurantavirheet)

Itse päädyin pojan salkun tekemään rahastoista, etf:ien sijaan jotta saan laajemman hajautuksen ja vältyn kuukausittaisilta ostokuluilta.

8 tykkäystä

Koska pääoma kasvaa unohtuu korko korolle. Eli vaikka 7% oletuksella

1,0691^40 = 14,4788
1,0680^40 = 13,8947
Eroa 4,2%

Eihän toikaan ihan mahdotonta ole.

2,5€ per kk on kallista eikä sitä kannata maksaa. Degirolla löytyy SP500 etfää kuluitta. Saa tehdä kaksi transaktiota kuukaudessa, mutta kaupat pitää suorittaa itse. Olen ollut Nordnetin asiakas jo pitkälle toistakymmentä vuotta. Toi kuukausisäästö hinta oli oikeastaan vika tikki. Ongelma kaikkien pankkien kanssa on että Hinnat voi muuttua koska tahansa.

6 tykkäystä

Amundi Prime Global UCITS ETF

Koko DM maailma, suuret ja keskisuuret 0.05%. :v:

6 tykkäystä

Moikka @avokado, @lukki1526, @kalleh ja @Wallet_Nahlroos nahlroos :slightly_smiling_face:

Hyvää ja kiintoisaa keskustelua, mistä useampinkin hyötyy. Siirsin keskustelun tähän toiseen ketjuun, jonne keskustelu sopinnee paremmin ja jonne @Mututuntuma kin on teille vastannut.

Ajattelin, että se on hyvä, jos viestit ovat samassa ketjussa ja jos keskustelu jatkuu vielä, niin sitten tulevatkin viestit ovat oikeassa ketjussa.

Mututuntuman vastaus on teidän viestienne yläpuolella, koska siirretyt viestit tulevat aina alimmaiseksi/“uusimmiksi” ketjuun.

Toivottavasti ymmärrätte ja mukavaa sunnuntaita! :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Hyvää pyhän Valburgin muistopäivää!

Indeksimiehillä on aikaa miettiä tulevaa vaikka tilanne onkin ns. päällä pörsseissä.

Parin kuukauden väännön jälkeen oma näkemys S&P500 menosta kasassa, mutta tässä harrastuksessa näköjään ruokahalu kasvaa syödessä eli jotain sitten sen kylkeen tekisi mieli lisätä tulevaisuudessa.

Metaversumin taivaat ei välttämättä aukene ihan kivutta, mutta uskon, että viimeistään 3-5 vuoden haarukassa.

Päätelaitteet breikkaavat kun kuluttajatuote on valmis päätelaitteen ja ennen kaikkea sisältöjen osalta. Monille toimijoille varmaan ehtii käydä motorolat ja osakepoimintaa osaamattoman ei kannata sitä yrittää.

Etf tarjonnee mahdollisuuden mukaan. Taviksena metodi on googlettaa best semiconductor etf ja vastauksena tulee SOXX, mikä löytyy N-pankin valikoimasta.

Loppukuluttajatuotteen eli jonkinlaisten vr-lasien(?) merkkiä ja valmistajaa ei kannattane edes yrittää arvata? Onko siihen edes sopivaa etf:ää?

Paras veikkaus matkan takaa indeksille, jossa sekä kuluttajatuote että sisällöt ovat mukana lienee Nasdaq-100?

Miettiikö muut tälläistä etukäteen? Ostopaikkaan on vielä varmaan matkaa. Nuo käyrät saisi olla taas paremmin nipussa siinä kohtaa:

3 tykkäystä

Itse olen huono ennustamaan tulevaa, mutta samoilla linjoilla olen kanssasi, että Nasdaq 100 ETF:n mukana varmasti kannattaa olla edelleenkin pitkällä sijoitushorisontilla. Sinnehän ne kovimmat yhtiöt teknologian parista kuitenkin päätyvät, kunhan ovat tarpeeksi isoja. Huipputuottoja ei toki tällä tavalla saa, mutta pienemmällä riskillä ja paneutumisella.

1 tykkäys


Nasdaq100 indeksi on tarjonnut aivan huipputuotot historiallisesti huolimatta viimeaikojen laskusta. Tulevaisuudesta en tiedä.

6 tykkäystä

On kyllä :slight_smile:

Mietin tuossa aikaisemmassa viestissä sitä, että jos osaisi nyt osakepoimia sen tulevaisuuden huippufirman niin tuottoprosentit voisivat olla vaikka nelinumeroisia. Minä en siihen pysty, joten jatkan tylsästi kuukausiostoja mm. tuohon iSharesin Nasdaq 100 ETF:ään ja toivon, että historia on tae tulevasta :smiley:

2 tykkäystä

Millä markkinapaikalla tuo ko. ETF (ishares nasdaq100) on kaikkein järkevin omistaa? Valuutalla ei minulle väliä, eikä markkinapaikalla, kun en käytä nordnettiä. Nordnetillä tuota ei ilmeisesti saa, kuin xetraan listatun (SXRV)? Dollari vahvistuu…?

Eipä sitä voi sääntelyn seuraksena (MiFID2) ostaa muualta kuin europörsseistä. Ostovaluutalla ei ole merkitystä.

Ainakin OP:n kautta toimiessa valuutoilla on sen verran merkitystä että kaupoista menee aina 0,3% ylimääräinen valuutanvaihtokulu. Joten se pistää suosimaan aina euromääräisiä ETF:iä tai osakkeita. No mahdollisista ETF:istä nyt valtaosa on euroissa.

Nyt Nordnet vetää maton jalkojen alta ja muuttaa indeksirahastonsa joksikin muuksi.
Olisiko kenelläkään tietoa, tarjoaako jokin muu pankki/välittäjä edullisia oikeita indeksirahastoja?

2 tykkäystä

Handelsbankenilla ainakin varteenotettavia vaihtoehtoja, joskin täytyy todeta, että heidänkin usa-rahastoa taidetaan olla ainakin jotenkin muuteltu esg-suuntaan matkan varrella.