Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Inderesin nuppiluku on kasvanut melkoisesti viime vuosina. Nyt tapahtumaliiketoiminta on hyytynyt ja uusia analyysiasiakkaita tuskin tulee (entisetkin saattavat lähteä). Jos kannattavuudesta aiotaan pitää kiinni, edessä on yt-neuvottelut ja potkuja.

3 tykkäystä

Meidän loppuvuoden ennusteprosessi valmistui ja käytiin läpi iltapäivällä. Katselmoinnin seurauksena tiedote laitettiin ulos niin nopeasti kuin mahdollista.

67 tykkäystä

Kyseessä on kuitenkin kasvufirma jonka kassassa taitaa olla varaa, joten ihan näin pessimistinen ei kannata olla. Investoinnit tulevat näkymään sitten aikanaan. Isoissakin firmoissa ottaa aikansa, kunnes uusi työntekijä alkaa tuottamaan tulosta.

Sen sijaan sitä kannattaa pohtia, mitä joku toinen hieman heikommassa taloudellisessa tilanteessa oleva firma tekisi jotta saisi kulujaan leikattua. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin leikata analyysistä aiheutuvia kuluja. Ehkä huomiota kannattaakin kiinnittää siihen, tuleeko loppuvuodesta ilmoituksia siitä, että onko jonkin firman seuranta loppunut. Aika näyttää. Tänä vuonna uusia seurantoja on alkanut kivalla tahdilla, joten suunta on vielä oikea.

11 tykkäystä

Itse pidän tätä 30-50 % haarukkaa erinomaisena ohjenuorana tekemiseen ja strategian suunnitteluun. Olemme kuitenkin tähän mennessä menneet hyvässä markkinassa siitä yleensä ylitse (yläraja on siis tarkoituksella, jotta emme kasvaisi liian nopeasti) ja nyt huonossa markkinassa olemme menossa sen alle. Haluaisin rakentaa lisää vakautta ja syklikestävyyttä liiketoimintamalliimme, etenkin jatkuvien palveluiden kautta. Mitä tulee tähän vuoteen, en tietenkään vuoteen lähdettäessä olisi ikinä osannut arvata, minkälainen tai miten vaikean markkinan vuosi tästä tulee juuri kasvupanostusten tasokorjauksen jälkeen… Mutta kun tavoite on kirjattu ”syklistä riippumatta” ja olen itse ollut sitä linjaamassa, niin eihän sitä voi laittaa muuta kuin oman epäonnistumisen piikkiin.

Asiakaskunnasta: projektimyynnin lasku tänä vuonna tulee kokonaan pörssiyhtiöiden ulkopuolisesta asiakaskunnasta, eli näiden osuus koko myynnistä tippuu alle 5 %:iin, kun se viime vuonna oli yli 10 %. Tämä ei tietenkään ollut suunnitelmissa, mutta ydinasiakaskunnassa myös projektimyynti siis kasvaa, mihin olemme olleet olosuhteet huomioiden ihan tyytyväisiä. Tuo kommenttini 3-4 vuoden osalta perustuu laskelmaan siitä, mitä päätuotealueita meiltä nykyään löytyy, mitkä niiden hintatasot ovat ja mikä niiden penetraatio nykyasiakaskunnassa on.

Analyysibisneksemme ja analyytikoiden puolesta pitää vielä sanoa, se on edennyt täysin sen ennusteen mukaan, joka oli laadittu jo vuoteen lähdettäessä.

Jatkan huomenna vastailua, nyt vähän lepoa… :sneezing_face: :slightly_smiling_face:
Kiitos tsempeistä @Freddie

66 tykkäystä

Sisältyykö tuohon pörssiyhtiöiden ulkopuoliseen joukkoon lähinnä listautumassa olevia tai listautumista suunnittelevia yhtiöitä? Vai onko siellä myös yhtiöitä, jotka eivät ehkä ”koskaan” tule pörssiin?

Jos molempia, niin suunnilleen missä suhteessa?

10 tykkäystä

Nyt kun näitä kesken päivän tulosvaroituksia on joitakin tullut ja niistä tulee hieman kritiikkiä, niin olisiko tähän @Mikael_Rautanen teidän kokemuksen perusteella mahdollista tehdä parannuksia, joilla nämä saataisiin osumaan iltoihin tai aamuihin?

Mietin siis sitä, että voisiko esimerkiksi teidän tapauksessa ennusteprosessin (tai jonkin toisen yhtiön kohdalla hallituksen kokouksen tai missä nämä tilanteet sitten läpikäydäänkään) ajastaa valmistumaan aukioloaikojen ulkopuolelle?

22 tykkäystä

Tätä sivutaan tuoreimmassa Inden Laput -jaksossa, joka kannattaa katsoa. FLIKin asiakkaina on siis myös julkisen puolen toimijoita.

14 tykkäystä

SEB antoi oman kommenttinsa Inderesin negarista.

Inderes issued a profit warning, as its virtual event business (outside the core client sector) continues to lag behind its targets. The key impression is that the previous year’s strong performance by Flik was supported by Covid and future years’ growth must be built on a lower base. We also find that the lack of IPOs erodes the FY/22 performance. Using the new guidance range mid-point, the share is currently trading roughly at an EV/EBITA of 31x (2022E).

12 tykkäystä

Vähän aiheen vierestä, mutta onhan tuo toki vaikea vältellä tuon kokoisessa talossa (suhteellisen pienessä), että tieto ei leviä hallituksen jäsenille tai toimarille kesken työpäivän, kun pörssi on auki. Ja se on ihan ymmärrettävää, että negarit ja posarit pitää heti heittää markkinoille. Kurssireaktiot vahvoja ja ennustettavia, niin kaikki aika tiedon leviämiselle on minimoitava. Ja kun on kuitenkin täysin selvää, että kurssit noihin reagoivat FiVan erittäin laiskan silmän alla jo nykyään turhan usein etukäteen, niin en ainakaan keventäisi säädäntöä.

En tosin oikein tajua, että miksi negareiden (ja posareidenkin) kanssa ei ole käytäntöä, että ensin kaupankäynti seis vaikka loppupäiväksi tai ainakin tietyksi ajaksi ja sitten vasta negari ulos, kun osakkeella ei voi käydä kauppaa. Oletan siis, että ei nykysäännöillä mahdollista, joten kritiikki ei yhtiöihin, mutta ainakin oma näkemys on, että korjaisi paljon ongelmia. Kokouksien ajoittaminen pörssin kaupankäynnin ulkopuolelle negari- ja posaririskien pelossa tuntuu vähän nihkeältä, kun työntekijät tuskin haluavat mahdottomasti kokoustaa illalla, viikonloppuisin tai niin aikaisin aamulla, että lopputulos on selvillä hyvissä ajoin ennen kymmentä.

1 tykkäys

Q&A:ssa oli mielenkiintoinen kysymys, jota minäkin pohdin jokin aika sitten. :slight_smile: Kysymykseen on vastannut Petri Gee. :slight_smile:

15 tykkäystä

Tämä ulkopuolinen myynti käsittää siis lähinnä virtuaalitapahtumien (Flikin) asiakkaita, joita tuossa kommentoitiinkin. Listautumispalvelut laskemme vastaavasti ydinasiakaskuntaan, vaikka eivät ole vielä listalla. Niissäkin liikevaihto toki painottuu lähelle listautumishetkeä.

Ymmärrän sijoittajan näkökulman ja toisaalta ymmärrän myös hallitusten sekä sääntelijän näkökulman. Jos selviäisi että tulosvaroitus on jollain tavalla ajoitettu, siitä ei hyvää seuraa. Mulla ei tähän hätään ole keksiä ratkaisua, koska näin yhtiön näkökulmasta sääntely on ehdoton.

30 tykkäystä

Kyllä vain. En ole tästä eri mieltä.

Mietin lähinnä siis sitä, että ei kai sitä ole lukitun yksityiskohtaisesti säännelty, että miten oman ohjeistuksen seurantaa tulee reaaliaikaisesti tehdä? Jos tiedät kuukauden X tiedot vasta tänään klo 18.30 (etkä esim. klo 15.00), koska olette ajoittaneet prosessinne tulosseurannan suhteen siten, niin ei kai se ole sääntelyn kiertämistä?

Esimerkki 1:

Yhtiö X ajaa kerran viikossa tulosraporttinsa ja käy ne sen jälkeen läpi. Tämä tapahtuu aina perjantaisin klo 12.00. (FiVan ohjeistuksen mukaan?) ohjeistuksen ja tuloskehityksen seurannalle on asetettu tietyt raja-arvot (?), joiden ylittyessä/alittuessa tulee tiedote antaa heti. Tässä tilanteessa yhtiö X joutuu automaattisesti julkaisemaan tulosvaroitukset pörssin aukioloaikoina.

Esimerkki 2:

Yhtiö Y ajaa päivttäin tulosraporttinsa ja käy ne sen jälkeen läpi. Tämä tapahtuu aina klo 7.00. (FiVan ohjeistuksen mukaan?) ohjeistuksen ja tuloskehityksen seurannalle on asetettu tietyt raja-arvot (?), joiden ylittyessä/alittuessa tulee tiedote antaa heti. Tässä tilanteessa yhtiö Y tiedottaa mahdolliset tulosvaroitukset ennen pörssin aukeamista, koska sillä on reaaliaikainen tulsotieto joka päivä jo klo 7.00

Eli se, mitä haen takaa, on yhtiön omien seurantamenetelmien (esim. hallituksen kokoukset, tulosseuranta, sisäinen raportointi) kehittäminen/aikatauluttaminen siten, että niistä saadaan tieto pörssin aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin tiedottamivelvollisuus ei käytännössä edes voisi tämän asian osalta ajoittua pörssitunneille.

Olisi mielenkiintoista kuulla, että minkälaista tulosseurantaa, raportointia ja raja-arvojen asettamista pörssiyhtiöiltä käytännössä vaaditaan. Oletukseni on, että varianssi on valtava (ja yhtiön omat vaikutusmahdollisuudet siksi hyvät), koska osa yhtiöistä voi julkaista osavuosikatsauksensa heti kun kvartaali päättyy, toisten yhtiöiden pyöritellessä Exceleitä melkein seuraavan kvartaalin loppuun ennen tulostietojen antamista.

Jos pystyt tätä lukujen seurannan ja niistä tiedottamisen dynamiikkaa avaamaan @Mikael_Rautanen paremmin, niin se olisi todella mielenkiintoista yleistietoa myös muita tulosvaroittajia silmälläpitäen.

Pari tapausta vielä, jotka mielestäni liittyvät tähän:

  • Qt Group perusteli hidasta tulosvaroittamista, koska “piti miettiä tarkkaan uusi ohjeistus”. Toisaalta edellisenä vuonna annettiin kaksi posaria peräkkäisillä viikoilla (en tosin muista, johtuiko toinen siitä yhdestä megadiilistä, joka olisi ymmärrettävä selittäjä). Aika erikoisia ratkaisuja, eivätkä anna sijoittajalle kovin luotettavaa kuvaa lukujen reaaliaikaisesta monitoroinnista yhtiön sisällä.

  • Lifa Air vetää ohjeistuksensa pois kesäkuussa 2022. Julkaisee 9/2022 tuloksen, joka ei ole aiemman ohjeistuksen kanssa edes samalla pallokentällä. Vaikea kuvitella, että yhtiön sisällä tai listaajankaan taholla olisi uskottu ohjeistuksen pitävyyteen edes listautumishetkellä (3/2022).

Vaikuttaa siltä, että pörssiyhtiö voi jossain määrin päättää kuinka tietoinen tai tietämätön se on omasta kehityksestään, ja jos et tiedä lukujen olevan ohjeistuksesta poikkeavia, niin ei niistä silloin tietenkään voi (/tarvitse) tiedottaakaan.

Tällöin kyse ei enää ole tiedotusvelvollisuudesta vaan velvollisuudesta olla perillä oman pörssiyhtiöiden lukujen kehittymisestä (suhteessa ohjeistukseen)?

19 tykkäystä

Voiko joku avata meikäläiselle, että minkä takia sijoittajan näkökulmasta ohjeistuksen muutos pitäisi antaa joko aamulla tai illalla pörssin aukioloaikojen ulkopuolella?

Luulisi ettei sillä ajankohdalla ole muuten väliä kunhan muutoksesta ilmoitetaan viipymättä. :thinking:

5 tykkäystä

Tämä menee jo aika lailla ketjun aiheen ohitse ja moderaattori voi viestin siirtää halutessaan, mutta ainakin omasta mielestäni yhtiön arvostukseen vaikuttavat uutiset (osavuosikatsaukset, ohjeistuksen muutokset jne.) tulisi julkaista kaupankäyntiaikojen ulkopuolella, jotta kaikilla osapuolilla on tasavertainen mahdollisuus tutustua tiedotteen sisältöön ja käydä tämän perusteella kauppaa osakkeella. Jos tiedote julkaistaan kaupankäynnin ollessa käynnissä, pääosin ainoat jotka siitä hyötyvät ovat kaupankäyntirobottien omistajat.

Samalla voisi heittää kysymyksen ilmoille, miksi kaupankäynti keskeytetään osakkeella jos siihen liittyen on hyvin vahvoja huhuja ilmassa? Perusteet ovat mielestäni samat, tällöin annetaan kaikille osapuolille tasapuolinen mahdollisuus kaupankäyntiin kun huhuja koskeva tiedote on julkaistu ja kaikilla on samat tiedot käytössä.

19 tykkäystä

Tämänkin Twitter-tilin voi laittaa seurantaan, jos kiinnostaa. :slight_smile:

21 tykkäystä

Omasta kokemuksesta (sivusta seuranneena) voin sanoa, että kyllä siinä aina hetki menee ennen kuin tiedot on riittävän varmalla pohjalla tiedotetta varten. Katsotaan toteumat ja ennusteet ja jos ne on vinossa, niin olettaisi että joka talossa käydään keskustelua ja kysytään monta kysymystä ja katsotaan eri skenaarioita. Prosessi kestänee firman koon ja kompleksisuuden mukaan tunneista useampaan päivään.

5 tykkäystä

44 tykkäystä

Inderesillä on auennut myös mielenkiintoinen ja laajentumisen kannalta kriittinen rekry:

image

Löytääkö Inderes Ruotsin Vernerin? :crossed_fingers:

49 tykkäystä

Teemu ja Mikael keskustelivat Inden antamasta negarista. Arvostan. :+1:

Inden Laput -podcastissa keskustellaan Inderesin liiketoiminnasta. Tässä jaksossa Teemun vieraaksi saapui yhtiön toimitusjohtaja Mikael Rautanen keskustelemaan Inderesin antamasta negatiivisesta tulosvaroituksesta.

38 tykkäystä

Kiitos Alokas! Toivottavasti tämä vastaa moniin kysymyksiin. Palataan asiaan Q3-julkistuksen merkeissä!

24 tykkäystä