Inderes Oyj - "Yhtiö kuuluu kaikille"

Kiitoksia kuvankaappauksesta! Missasin tuon kohdan aikaisemmin omistamista osakkeista. Ymmärsinkö siis oikein, että tämä 1/3-vapautuminen (tai täysi vapautuminen kolmen vuoden kohdalla) pätee siis myös aiempaan omistukseen? (Mikä saattaisi luoda myyntipainetta entisestään, kun monella valtaosa salkun arvosta todennäköisesti sidottuna Inderesiin, mikä ei liene optimaalista, vaikka olisi kuinka hyvä hevonen?)

Tämä on ehdottomasti erinomainen huomio. Itse lähinnä ajattelin asiaa Mikaelin kommentin pohjalta, jossa pääargumenttina mainittiin henkilöstön sitouttaminen (ja palkitseminen). Mietin tässä, kummasta on Inderesille yrityksenä enemmän hyötyä: Se, että Verneri ja kumppanit ovat jatkossa entistä sitoutuneempia (ovatko oikeasti, jos omistusta oli jo ennestään todennäköisesti hyvin komia possa), vai siitä, että Inderesiä seuraisi ja tukisi entistä sitoutuneemmin 15k jäsentä, joilla olisi muutama pinna salkusta kiinni yrityksessä? Hinnasta kun sovitaan, niin kyllähän sitä tavaraa markkinoilta voi ostaa, mutta nähtäväksi jää, tuleeko hinta oikeasti pyörimään luvuissa, joissa joku saisi kasvatettua itselleen sellaisen mukavan 2-5 %:n osuuden salkusta Indeä…

1 tykkäys

Free float on pieni ja se tuo kaupankäyntiin oman vaikutuksensa. Joka tapauksessa Nasdaq Helsinki on katsonut, että liikkeeseenlaskija täyttää vaatimuksen riittävästä kysynnästä ja tarjonnasta.

Sääntöjen mukaan yleisön hallussa vapaasti vaihdettavissa tulee olla vähintään 25 prosenttia osakkeista. Pörssi voi myös pyynnöstä harkita, täyttyykö vaatimus hinnanmuodostuksesta.

2.13.1. Osakkeella tulee olla riittävä kysyntä ja tarjonta (”Likviditeetti”), jotka mahdollistavat osakkeen luotettavan hinnanmuodostuksen. Yleisön hallussa tulee olla riittävä määrä Osakkeita. Lisäksi Liikkeeseenlaskijalla tulee olla riittävä määrä osakkeenomistajia.

Kohdan 2.13.1 vaatimukset täyttyvät, kun:
a) Yleisön hallussa on 25 prosenttia osakelajin Osakkeista; ja
b) Liikkeeseenlaskijan Osakkeella on vähintään 500 Osakkeenomistajaa. Mikäli näiden Osakkeenomistajien määrä on kuitenkin alle 500, mutta yli 300, Pörssi voi myös katsoa, että Liikkeeseenlaskija täyttää tämän vaatimuksen, jos se käyttää Likviditeetin tarjoajaa.

2.13.2. Mikäli sääntökohdan 2.13.2 mukaiset edellytykset eivät täyty, voi Pörssi pyynnöstä harkita, että kohdan 2.13.1 vaatimus Osakkeen hinnanmuodostuksesta täyttyy, mikäli Pörssi arvioi markkinoiden voivan toimia asianmukaisesti, kun otetaan huomioon yleisön hallussa olevien Osakkeiden suuri lukumäärä.

Joko Inderesin free float on ollut yli 25 prosenttia tai sitten pörssi on pyynnöstä harkinnut asiaa ja todennut, että kohdan 2.13.1 vaatimus Osakkeen hinnanmuodostuksesta täyttyy.

First Northin osalta omat säännöt:
https://www.nasdaq.com/docs/2021/06/01/FINAL-Epävirallinen-käännös-Nasdaq-First-North-Growth-Market-Rulebook-June-2021-v2.pdf

→ 10 prosenttia yleisön hallussa:
s. 6:

“Osakkeiden ottaminen kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq First North Growth Market -markkinapaikalle edellyttää riittävää kysyntää ja tarjontaa. Pörssi katsoo, että tämä vaatimus täyttyy, jos liikkeeseenlaskijalla on riittävästi osakkeenomistajia, jotka omistavat osakkeita vähintään 500 euron arvosta ja jos vähintään 10 prosenttia siitä osakelajista, joka otetaan kaupankäynnin kohteeksi, on yleisön hallussa. Pääsääntöisesti liikkeeseenlaskijalla tulisi olla vähintään 300 edellä tarkoitettua osakkeenomistajaa. Mikäli näiden osakkeenomistajien määrä on kuitenkin alle 300, mutta yli 100, pörssi voi myös katsoa, että liikkeeseenlaskija täyttää tämän vaatimuksen, jos se käyttää likviditeetin tarjoajaa.”

Inderes free float näyttää olevan:

  • 9 suurinta henkilöomistajaa omistaa 891 233 osaketta
  • Kaksi muuta hallituksen jäsentä omistavat (37 772 + 37 772) = 75 544 osaketta
  • henkilöstöannissa olevat osakkeet 66 667
    yhteensä 1 033 434 osaketta

Listautumisannin jälkeen osakemäärä on esitteen mukaan 1 633 515, joten henkilöstö+hallitus omistaa ainakin 63,2 prosenttia osakkeista listautumisen jälkeen. Tuo lukema ei sisällä muun henkilöstön aiempaa osakeomistusta.

Lisäksi Taaleri Sijoitus Oy:llä on lock upissa osakkeita 50 364 kpl. Taaleri Sijoitus omistaa 100 728 osaketta, joten Taalerille kaupankäyntiin jää 50 364 osaketta.

20 tykkäystä

Aiemmin taaleri omisti n.10% (nyt listautumisen jälkeen 6,17%) ja henkilöstö/hallituksen jäsenet loput 90%.

Listautumisen jälkeen yhteisö omistaa n. 10%, taaleri tuon 6% ja henkilöstö + hallitus loput ~84%?

Yhtiön hallitus päätti allokoida Yleisöantiin osallistuville 169 483 uutta Yhtiön osaketta ja Henkilöstöantiin osallistuville 66 667 uutta Yhtiön osaketta.

Yhtiön liikkeeseen laskettujen ja ulkona olevien osakkeiden kokonaismäärä nousee 1 633 362 osakkeeseen, kun Listautumisannissa liikkeeseen lasketut uudet osakkeet rekisteröidään Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin.

PS. Inderes on ilmeisesti järjestänyt aiemmin jo henkilöstöanteja tai muut omistajat ovat myyneet omistuksiaan uusille, ja inderes on myöntänyt tätä varten osakaslainoja ainakin 2018 ja 2020, mutta mitään optioohjelmia ei taida olla käynnissä(?):

Inderes Oyj on lisäksi myöntänyt tietyille Yhtiössä työskenteleville osakkeenomistajilleen (jotka eivät kuitenkaan kuulu osakeyhtiölain tarkoittamalla tavalla Yhtiön lähipiiriin) osakaslainoja tilikausina 2018 ja 2020 Yhtiön Osakkeiden hankkimista varten. Tilikauden 2018 myönnetyistä lainoista peritään 4,5 %:n vuotuista korkoa ja tilikauden 2020 lainoista peritään 3,5 %:n vuotuista korkoa. Lainansaajat ovat antaneet Yhtiölle lainojen vakuudeksi lainoilla hankkimansa Yhtiön osakkeet. Tämän Yhtiöesitteen päiväyksenä tällaisten osakaslainojen yhteismäärä on noin 170 000 euroa.

PSS. Entisillä työntekijöillä on varmaan myös inderesin osakkeita (Kinnunen ja Aho), jotka ei varmaan (?) ole lock-upin piirissä ja heillä oletettavasti myös suhteellisen paljon osakkeita verrattuna yleisöantiin osallistuneilla.

3 tykkäystä

Kyllä meillä on todella laaja henkilöstöomistus, kaikki eivät vain tuossa esitteessä olleessa listassa näy. Omistajia oli ennen antia 58 kpl. 3v lock-up koskee siis koko henkilöstöä ennen listautumista omistettujen osakkeiden osalta sekä henkilöstöannissa merkattuja osakkeita.

Optio-ohjelmia yhtiöllä ei ole.

Free float on First North -sääntöihin riittävä.

69 tykkäystä

Korjatkaa mikäli olen väärässä, mutta eikös yhtiösopimuksissa voi olla lunastuspykälät eli mikäli vaihtaa firmaa niin osakkeet lähtökohtaisesti kaupataan vanhoille osakkaille sovittuun hintaan

Listautuminen sotkee kyllä pakan täydellisesti. Julkisesti noteeratussa yhtiössä ei liene tällaista käytäntöä voi olla?

1 tykkäys

Kinnunen taisi ainakin jäädä osakkaaksi, vaikka vaihtoi työpaikkaa - mutta eipä näillä paljoa merkitystä?

1 tykkäys

Ainakin muutamasta Inderesin analyytikosta tulee monimiljonääri tämän listautumisen yhteydessä. Kovasti onnea heille. Osallistuin toki itsekin antiin pikiksien toivossa. Arvasin kyllä, että osakkeita tulee saamaan ihan minimaalisesti. Jotenki vain jäi väkisin sellainen fiilis tästä, että ainoana tässä annissa pärjäsi inderesin oma väki. Tämän viestin tarkoituksena oli vain tuoda omia fiiliksiä julki ja olisikin kiva kuulla löytyykö muita saman suuntaisia mietteitä jakavia foorumilaisia.

8 tykkäystä

Tulee ja tulee. Kolmen vuoden lock up on poikkeuksellisen pitkä (yleensä lock upit ovat 6kk max 1v), siinä ajassa ehtii tapahtua yhtä sun toista. Toisaalta kyllähän noista lock upeista aina irti pääsee, jos hallitus antaa myyntiluvan.

1 tykkäys

Tämä menee jo aiheen ohi, mutta mitähän tuo “pärjääminen” meinaa ja onko se sitten listautumisannin tarkoitus? Mielestäni tarkoitus on ostaa yhtiötä siinä missä mitä tahansa jo listattua yhtiötä. Nuo miljonääri-analyytikot ovat kaikki omistaneet yhtiötä jo pitkään ottaen samalla merkittävää riskiä.

1 tykkäys

Jep ja nuo yhtiötä aiemmin omistaneiden omistuksilla oli arvo jo ennen listautumista. Listautumisen jälkeen omistuksen arvolle muodostuu julkinen yleisesti hyväksytty hinta.

2 tykkäystä

Onkohan keskustelu lähtenyt jo taas liikaa sivuraiteille sisäpiiri omistuksia koskien? Yleensä sanotaan sitä, kun sisäpiiri ei omista osakkeita. Noh Inderesin kohalla märistään, kun omistavat liikaa :joy:

Kaikkien omistajien etu, että yhtiön työntekijät, sekä hallitus ovat reippaasti “skin in the game”. En itse näe tässä mitään ongelmaa/risti riitoi. Free floattia en näe myöskään ongelmana, koska first northilaisia nyt ei muutenkaan vaihdella kovin tiuhaan :man_shrugging:

77 tykkäystä

Tämä kiinnostelee. Ja se miltä mahtaapi tase näyttää 6.9.2021 tapahtuneen Taalerim osakkeiden hankinnan jälkeen. Niistä maksetut vajaa 1,3 miltsiä + yhtiön muut erääntyvät velat lienee syöneet kassan kohtuu tyhjiin kuluvan tilikauden loppuun mennessä.

Itse ainakin näkisin, että on todennäköistä, että free floatin vähyydellä yhdistettynä suureen kiinnostukseen osaketta kohtaan on osakkeen arvostusta selvästi kohottava vaikutus. Tähän kun vielä lisää sen, että varmasti uusissa yhteisöomistajissa on paljon sellaisia, jotka ovat aikeissa “ikiholdata” tätä kun haluavat omistaa ko. yhtiötä lähes “mihin hintaan vain”. Tuo free float tulee siis jäämän niin pieneksi, ettei siihen tarvita edes instikoita ostolaidalle niin laput voi loppua helposti kesken myyntilaidalta. Itse ainakin odotan suurella mielenkiinnolla kaupakäynnin aloitusta, toivottavasti tämä ei karkaa omien ostorajojeni ulottumattomiin heti avauksesta kuten kävi Modulightin kanssa. :+1:

54 tykkäystä

Listautumisannissahan kerättiin kassa täyteen rahaa?

Yhtiö pyrkii keräämään Listautumisannilla noin 5,7 miljoonan euron
bruttovarat ennen Listautumisantiin liittyviä arvioituja noin 0,25 miljoonan euron palkkioita ja kuluja. Yhtiö aikoo
käyttää Listautumisannissa kerättyjä varoja liiketoiminnan kehitysinvestointeihin, pääomarakenteen vahvistamiseen
ja mahdollisiin yritysjärjestelyihin. Listautumisannissa kerättyjä varoja voidaan käyttää myös Yhtiön omien Osakkeiden
suunnattuun hankintaan Taaleri Sijoitus Oy:ltä tämän kanssa sovitun hankintaoption perusteella (ks. jäljempänä kohta
12.2 Voimassa olevat valtuutukset).

Inderesin rahavarat oli kesäkuun lopussa 2,24 Meur, tämän jälkeen ostettiin taalerin osakkeet 1,3Meurilla sekä kerättiin lisää rahaa 5,7Meur. Eli ennen liiketoiminnan (tai muita) rahavirtoja kassa pitäisi olla n. 6.7Meur plussalla?

5 tykkäystä

Ei kai omia osakkeita taseeseen kirjata?

vai kirjataanko negatiiviseksi, koska rahat on pois taseesta. treasury stock.

1 tykkäys

Pois omasta pääomasta = varojenjakoa

Taalerilta ostetut osakkeethan ilmeisesti mitätöitiin, joten niitä ei näy missään (paitsi osakekohtaisten lukujen parantumisena)?

Onko inderesillä suunniteltu että aletaan julkistamaan jotain pehmeämpiä lukuja/datapisteitä yhtiöön tai sen yhteisöön liittyen? Listautuminen saattaa hankaloittaa esim. @Verneri_Pulkkinen foorumidatan avaamista randomisti kaffehuoneessa, joten oletteko miettineet että alkaisitte julkaisemaan esim “Yhteisökatsausta”, jossa olisi enemmän tai vähemmän infoa kuten:

“Top 10 luetuinta yhtiöraporttia kesäkuussa”
“Yhteisö vietti foorumilla yhteensä XXXX tuntia joulukuussa” tai vastaavaa

@Mikael_Rautanen

3 tykkäystä

Eikös ne myyty sijoittajille annissa? Ja koska ostettiin Taalerilta täsmälleen samaan hintaan kuin millä myytiin anti, efekti aika lailla sama kuin jos olisi mitätöity ja samalla painettu uusia, eli aika sama mitenpäin tuo meni.

Sama lopputulema joo:

Inderes Oyj (Yhtiö tai Inderes) tarjoaa merkittäväksi alustavasti enintään 236 303 uutta osaketta (Tarjottavat Osakkeet) (Listautumisanti).

2 tykkäystä