Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Tää olis kyllä niin @Masse hommia, olisi ilo lukea :grin:

8 tykkäystä

… siis “vaivautuko”, aika kovasti eri asia, kuin “vaivaantuko”.

1 tykkäys

@Juurikki Ahvenanmaapankki-ihmettelyysi liittyen toisessa ketjussa. Itse käytän monesti www.vuosikertomukset.net sivustoa kun haluan nopeasti tsekata jotain vanhoja osareita/vuosikertomuksia kun löytyy niin nopeasti. Sivulla ei aina löydy niitä ihan tuoreimpia matskuja, mutta vanhemmat ainakin tosi nopeasti ja hyvin kootusti kun monilla yritysten omilla sivuilla ne on haudattu johonkin tuhannen linkin taakse.

EDIT: näyttää Ålandbankenillekin löytyvän hyvin

5 tykkäystä

Huomenta. Tässä aamukahvia siemaillessa tuli mieleen, että oletteko osakemarkkinoilla törmänneet miten usein selkeisiin osakehintojen manipulointiyrityksiin isommassa mittakaavassa? Maailman viljamarkkinoilla tunnetaan ilmiö, jossa isot jätit , jotka tunnetaan kirjaimista A, B, C ja D nimiensä mukaisesti (mitä nämä nyt olikaan bundet ja carkillit) harjoittavat hintarallien aikana tappiollista futuurikauppaa saadakseen raaka-aineen hinnat sisäänostovaiheessa alas ja ulosmyynnissä ylös, eli tappiot katetaan fyysisellä kaupalla. Tällä saadaan volatiliteettiä kasvatettua.

Eikös tämä ole ihan perus-hedgaamista, mitä moni isompi raaka-aineen (esim. viljan) tuottaja itsekin harrastaa? Eli otat futuureissa päinvastaisen kannan hinnan kehitykseen, jolloin jos on hyvä satovuosi niin teet tappiota futuureissa, mutta jos on huono satovuosi niin saat tappioitasi katettua futuuresta tehdyillä voitoilla, mikä tasoittaa vuosittaista tulovaihtelua hyvien/huonojen satovuosien välillä. Tavoitteena on siis riskienhallinta eikä kurssien manipulointi niinkään.

Samaahan voi harrastaa ottamalla esim. shortteja oman salkkunsa hedgaamiseksi ja tätä harrastaa erityisesti isot instituutiot, mutta en pitäisi sitä kurssien “manipulointina”, joka ylipäätään on tietysti laitonta.

6 tykkäystä

Ainakin lyhyemmällä aikavälillä on esim ilmiö ’ pump&dump ’ - joka on teknisen analyysin puolta enemmänkin. (Jonka siis voi huomata kynttilöistä)

Esimerkkinä nyt vaan tämä.

1 tykkäys

Jep, suurin osa johdannaisista on alkuperäiseltä tarkoitukseltaan suojausta varten. Tuohan ei kuitenkaan estä mitenkään niiden käyttämistä riskin ottamiseen suurien voittojen toivossa…

Kuten tuossa alempana onkin todettu, johdannaiset ovat olemassa hintojen suojaamiseksi. Pienet toimijat eivät kuitenkaan pysty sillä muuttamaan markkinaa, vaan suojautuvat isompien voimien muutoksilta. Nuo isot jätit pystyvät kuitenkin pelaamaan niin suurilla panoksilla, että se muuttaa markkinaa. Siksi sen näkee ennemmin manipulointina kuin suojautumisen. No tärkeintä tässäkin on se, että tunnistaa ilmiön, kun ei omat voimat kuitenkaan riitä sen muuttamiseen.

Se että oma toiminta vaikuttaa suuresti markkinaan ei tee siitä manipulointia? Monet täälläkin ovat niin isoja toimijoita että pystyvät vaikuttamaan pikkufirmojen hintaan suurestikin, ei näiden ostamimen/myyminen silti manipulointia ole.

Kai tuo viljojen treidaaminen on lähtökohtaisesti 0-tuotto peliä.

Kai kaikesta johdannaiskaupasta tai vaikka 0-katteisesta tuotteen myynnistä voi vetää manipulointi syytöksiä.

Rahastojenhoitajat ovat aikoinaan vissiin oataneet pikkufirmojen myyntilaitoja tyhjiksi vuoden viime hetkillä, jotta saavat pikku investoinnilla vuosituotot powerpointtiin näyttämään hyviltä. Tämäkin tottakai kostautuu taas seuraavana vuonna, mutta ei kannata liian kauaksi katsoa :grinning:

1 tykkäys

Toki näin. Joskus vaan tapahtuu liikkeitä, mille ei löydy selitystä, jolloin motivaatiota joutuu hakemaan jostain markkinan ulkopuolelta. Joskus takana voi olla kyse esim. Äänivaltaosuudesta, mikä on ihan ymmärrettävää. Pitääkin joskus paremmalla ajalla perehtyä, miten manipulointi on määritelty lakikirjaan kun se kuitenkin on kielletty :grinning:

Kaikki mitä sijoittamisessa menestymiseen tarvitaan :point_down:

16 tykkäystä

Ei mitenkään outo ajatus, kun jäihän siihen vielä se 1 % :slight_smile: Koska siitä tutkinnosta ei varmasti ole haittaa tiedon hankkimisessa ja omaksumisessa?! Opiskelun aikana syntyneet verkostot voivat myös olla isossa osassa.

1 tykkäys

Twiitin pointti olikin tuoda esiin, että sijoittaminen soveltuu jokaiselle taustasta ja koulutuksesta riippumatta. Tarkoituksena ei siis ollut kritisoida ekonomeja, vaan korostaa sijoittamisen tärkeyttä myös muille kuin talousalan ammattilaisille.

5 tykkäystä

En tarkoittanut kritisoidan minäkään ketään, kyllä se on tuo ykköskohdan kiinnostus asiaan, josta kaikki lähtee, ja sitten voi edetä epämuodollisen tai muodollisen oppimisen kautta siinä suhteessa kuin itselle sopii.

Jotkut sanovat, ettei taloustieteitä ole edes olemassa, on vain psykologiaa

:grinning:

3 tykkäystä

Osaako joku sanoa miten voi olla mahdollista kun katsoo myyntejä Excelissä niin hankintahinta on 0,00? :smiley:

Onko kaikissa pörssiskenaarioissa otettu huomioon kirkon väliintulo🤔 Huonoista sijoituksista menee konkkaan ja joutuu helvettiin😁

19 tykkäystä

Paavi on kyllä ymmärtänyt tämän sijoitusbisneksen jotenkin aivan täysin väärin. Hänellähän on yli miljardi asiakasta, vahva brändi ja tasekin loistavassa kunnossa. Nyt pitäisi vaan äkkiä tehdä IPO (Initial Pope Offering) ja tarjota sijoittajille mahdollisuus päästä mukaan uskontobisnekseen. Amerikkalaiset megakirkot ovat jo kaapanneet suuren osan nykymarkkinoista, mutta historia osoittaa että Paavin johtama laatuyhtiö kestää kyllä pahatkin mullistukset uskontomarkkinoilla. Ettei vain kävisi niin kuin nykyään on trendi että private equity vie taas piensijoittajia 100-0 ja isot voitot valuvatkin italialaisten kardinaalien taskuihin :confused:

45 tykkäystä

Eiköhän paavi ole ennen puhettaan pitänyt huolen Vatikaanin pankkien ja varojen hoitajien olevan tietoisia puheensa sisällöstä. Jos puheella on vaikutusta markkinoihin, niin miksipä ei siitä hyötyisi tekemällä muutokset salkkuihin jo ennen julkituloa.

1 tykkäys

Something went wrong

We’re having trouble accessing this content for you right now (500).

Livekokemuksia ekongressista. :pleading_face:

Live on aina ihmeellinen kokemus! Mikään ei korvaa sitä.

Pohdintoja: 1. Kun tämä epidemia on ohi, aika monen bisnesmatkailun luulisi palautuvan paljon.
2. Kuka keksii kunnolla toimivan etäkokoustekniikan, tulee tienaamaan paljon.

Nyt sitten miettimään voisiko sitä pyhäpäivää viettää muutenkin, kuin tutkimalla kaatunutta kokoussivustoa ja testaamalla joko nyt toimii.

1 tykkäys