Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Meneekö liian lepsuiluksi mikäli täältä löytyisi ihka oikea kahvihuone vapaamielisemmälle keskustelulle?

Otin hieman vapaata töistä ja päätin tulla mökkeilemään joksikin aikaa. Huomasin jo vuosia aikaa, että pieni irtiotto arjesta tuottaa parhaita ideoita sijoituspuolella. Salkkukin paisunut jo sen verran, että jokaisen prosentin eteen saa olla jonkun viikon töissä. Mieli rentoutuu ja aikaa vähän muuhunkin kuin juosta kellokortin perässä. Metso on riippumassa varaston kulmalla ja puita on tehtynä hitusen lisää. Sauna lämmitetty hyvissä ajoin ja tässä ehtinyt lukaista vuosikertomuksia ym. tiedotteita läpi. Kyllä tämä tästä

21 tykkäystä

Itse olen kreikkalaisella saarella ja huomenna golffia paikallisella kentällä.

3 tykkäystä

Näinhän se menee että kukin tavallaan. Allekirjoittaneella riittää rauhoittuminen arjesta ja parhaiten se hoituu täällä mettässä. Pientä puuhastelua mitä ei pääse kaupungissa tekemään med kalastus/metsästys on sitä jotain

Parikymppisenä tuli pyörittyä ulkomailla, mutta enää vain eukon pakottamana. Näin kolmessakymmenissä ei enää maksa vaivaa, vaikka eipä sitä mikään ikäloppu nyt sentään ole

4 tykkäystä

Ei kai :smiley: Ja hyvältä vaikuttaa irtiottotunnelma!

Juuri tuli mieleen kahvihuonepuheenaihe, paitsi jos jossain ketjussa on jo puitu: Onko kellään mitään kaupantekorituaaleja (osto- tai myynti-), vai onko kaikki vain kylmää suorittamista? Mitään inspiroivaa musiikkia esim. soimaan taustalle tai surumarssia, jos joutuu tappiolla myymään? :smile:

5 tykkäystä

Hyvän sijoitusvuoden jälkeen mätkyjä maksellessa on aina aikaa laittaa porilaisten marssi soimaan :grin:

7 tykkäystä

Itsellä vähän riippuu siitä, että missä teen kauppaa, mutta jos olen kotona läppärin ääressä, niin luultavasti on mukillinen kahvia ja musiikkia :slight_smile: Myös jos ei ole treidejä päällä niin chartteja tulee katseltua myös ihan kahvimukillisen kanssa. Jos pörssi on kiinni niin silloin saattaa myös pyöriä esim. InderesPodi taustalla :relieved:

3 tykkäystä

Kaupanteossa myös minulla on pääsääntöisesti charttien yms. lisäksi lähes aina auki tämä foorumi yhdellä välilehdellä :slight_smile:

1 tykkäys

Täällä on kans Inderesin foorumi auki joko koneella tai kännykässä lähes joka 15 minuutti. En oo ollut näin addiktoitunut mihinkään keskustelupalstaan sitten IRC:n (ei se nettisivu, vaan se ihan itsenäinen ohjelma kuten mIRC) käytön n. vuosikymmen takaperin.

12 tykkäystä

Sama :smile: Ruutuaika luurissa on kasvanut eksponentiaalisesti

1 tykkäys

Mikä saari kyseessä? Kos?

Kotona flunssassa. Toivottavasti en tartuta :wink:

Mukava paikka tämä foorumi on töiden välissä lukea ja välillä kommentoida itsekin.
Sijoittaminen on tähän mennessä ollut yksinäistä puuhaa. On ollut kiva huomata, että teitä on siellä enemmänkin :smiling_face_with_three_hearts: Kaikki yhtenevät ja eriävät mielipiteet ovat hyväksi omalle linjalle.

Mukavaa mökkipäivää @Gadus ja golffia @viljo,
pieni irtiotto tekee hyvää.

9 tykkäystä

Paranemisia @Elina_A! :face_with_thermometer: Itselläkin pientä nuhan/flunssanpoikasta, nyt vapaapäivä. Toivon vaan ettei pahene, huomenna bilsan YO (sitten syksyn YO:t paketissa).

3 tykkäystä

Minullekin oli yllätys kymmenen vuoden tauon jälkeen sijoittamisessa, kuinka sosiaalista hommaa tämä on nykyään. Lisäksi tiedon määrä on aivan valtavasti lisääntynyt, ei olla enää Kauppalehden “journalismin” varassa :slight_smile: Toki tiedon suodattaminen on yhä tärkeämpää.

2 tykkäystä

Kiitos! Tsemppiä kirjoituksiin, Johannes :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Aivan.
Eihän täällä ole pakko olla, mutta näin foorumin seurassa se on paljon mukavampaa.
Se, mikä on myös positiivista, että kun joutuu perustelemaan valintojaan, niin käy vielä toisenkin kerran omat perustelut läpi. Varsinkin, jos ui vastavirtaan.

4 tykkäystä

Sampo, Tieto ja YIT tällä hetkellä seurannassa,mutta vielä ei ostonappia paineta. YIT on muuten raskaasti shortattu, 3,05% osakkeista eli yli kuusi miljoonaa kappaletta. Toisaalta taas Herlin siirtyy ostolaidalle, jos liian alas menee.

1 tykkäys

Tieto ollut myös seurannassa allekirjoittaneella. Pari uutta shorttia ilmestynyt ihan viime aikoina, joten odottelen vielä rauhassa. Tai shorttaan…

Itse alalla olleena tiedän, että aina kun YT-ilmoitukset lisääntyvät myös IT:stä säästetään. Soppareissa kiinni suurin osa, mutta extra konsultointi vähenee.

2 tykkäystä

Täälläkin ollaan nokka punaisena ja elohopean kurssi koholla :face_with_thermometer:
En ole hirveästi ennättänyt tänne kirjoitella, kun alempi korkeakoulututkinto pian loppusuoralla ja samalla töissä, mutta useamman kerran päivässä tutkin mitä täällä kirjoitellaan. On mahtavaa, että on paikka missä oppii uutta ja voi jakaa näkemyksiään.
Perheessäni on kyllä sijoittaminen useasti ruokapöytä keskusteluna, mutta ystäviäni sijoittaminen ei ole juuri kiinnostanut. Sain tyttöystäväni sen verran innostumaan, että säästää indeksiin. Nyt kuitenkin eräs ystäväni huomasi koulussa että sullahan on Nordnet auki puhelimella ja siitä opin sitten, että hänkin on aktiivinen osakesijoittaja (ollaan kuitenkin tunnettu 3 vuotta eikä ole tullut puheeksi). Ehkä sijoittamisen tabu alkaa pikku hiljaan raukeamaan? Ainakin siihen asti kunnes kupla puhkeaa seuraavan kerran, minkä jälkeen kukaan ei halua kuulla puhuttavankaan osakkeista :sweat_smile:

Paljon ajankohtaisia näkemyksiä on täältä irronnut ja mielenkiintoisia huomioita jotka kyseenalaistavat omaa näkemystä.
Sitten taas, kun oma salkku punertaa ja mieliala on maassa, niin on aika lohduttavaa huomata, että muut potee myös samaa ongelmaa. Se antaa perspektiiviä ja voi rauhassa miettiä missä se sijoittamisen päämäärä kullekin loppujen lopulta on, eikä vain heti itku kurkussa ryntää myymään kaikkea.

Kiitos siis tästä, on mahtavaa olla hyvässä seurassa.

Ps. Niin muuten @Elina_A , huomasitko, että kauppalehdessä oli noin viikkoa takaperin, joku yksityissijoittaja joka esiintyi lähes samalla nimellä kuin sinä. Mielenkiintoinen yhteensattuma :thinking::wink:

3 tykkäystä

Tälläisen nippelitiedon + insightin takia täällä foorumilla on kiva olla. Pystyy vähän helpommin arvioimaan talouden tilanteen vaikutusta omiin osakevalintoihin :slight_smile:

5 tykkäystä

Oi. Sitä on liikkeellä. Pidin pitkään puoleni, mutta viikonloppuna mökillä tuli jossain vaiheessa kylmä ja tässä sitä nyt ollaan :thermometer:

Hienoa, että olet aloittanut sijoittamisen noin nuorella iällä. Siitä on varmasti iloa ja hyötyä loppuelämäksi. Ja sitten kun sen aika tulee, suosittelen myös lapsille sijoittamista ja ehdottomasti myös niistä puhumista. Siten ei pullistunutta sijoitussalkkua pistetä lihoiksi heti kun täytetään 18v.

Minulla oli vähän samantyyppinen tausta sijoittamisessa, eli meillä siitä puhuttiin juuri näissä ruokapöytäkeskusteluissa. Yhteen aikaan isäni kysyi meiltä lapsilta, että mitä mieltä olemme, ostetaanko KOPin (yksi Nordean edeltäjistä SYPin lisäksi) osakkeita muistaakseni noin 2 markalla. Jäi erityisesti mieleen se, että jos KOP ei selviydy ja menee konkurssiin, niin sitten voidaan vaikka tapetoida seinät niillä osakekirjoilla. Muistaakseni isä osti sitten lisää ja teki yhden parhaimmista muuveistaan. Myöhemminkin sijoittamisesta on voinut puhua lähinnä oman perheen sisällä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Ja samantyyppisiä yllätyksiäkin on tullut ihmisten suhteen, joita on tuntenut pitkään.

Sijoittamisen alkuvaiheessa kävi usein niin, ettei luottanut omaan näkemykseensä ennenkuin kurssi alkoi nousta. Ja joskus kävi sitten niin, että jäi odottelemaan dippiä, eikä sellaista tullut. Omat pahimmat sijoitusmokat ovat liittyneet yleensä ‘lost opportunities’-luokkaan. Hartwall, Instrumentarium (ei optikkoliike vaan 2004 pörssistä poistunut terveydenhoitoalan yritys, jonka GE osti), Amer, Okmetic, jne. On niitä muitakin mokia tullut tehtyä. Jokaisen kai täytyy ne itse käydä läpi :sweat_smile:

Salkun punertamista vastaan on hyvä olla jotain osinko-osakkeita. Ne helpottavat kummasti, varsinkin jos ne sitten malttaa sijoittaa niihin edelleen osto-listalla ja tappiolla oleviin osakkeisiin. Joko niihin samoihin tai sitten ihan uusiin kohteisiin. Näin saa keskihintaa alas. Aika usein automaattireaktio on ostaa niitä, jotka vihertävät, vaikka kannattaisi ostaa niitä punertavia…Tietysti taas muistaen, että osa osakkeista saattaa päästä ns. vihreään aaltoon, ja silloin trend is your friend.

Joo. Taitaa olla tuttu tyyppi siellä KL:n sivuilla. Ainakin ihan samoilla linjoilla minun kanssani :wink:

Paranemisia :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä