Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Tämä ketju on jatkoa kommentille: Inderesin kahvihuone (Osa 2) - #10327 käyttäjältä Roope_Ankka.

Edellinen ketju:

4 tykkäystä

Melkein ostin harviaa mutta ei… Teknopuuhun meni. :slight_smile: oispa harviaa…

Edit. trilogia Kahvihuone osa 4 saattaa alkaa samoin mutta firmat toisinpäin. :wink:

11 tykkäystä

Näillä sanoilla sitten alkoi kaun odotettu eeppinen trilogia Kahvihuone osa 3.

22 tykkäystä

Totta kai käsien päällä istuminen paras varmasti. Itselläni vaan on nyt kolmen tilin voimin mennyt pyörittämiseksi ja kaipa sitä nauttii siitä kun en töissäkään ole ja aikaa on (liikaakin selvästi). Ei minulla Harvia suurin koko ajan ole ollut, eilenhän se oli vielä Konecranes, välillä Evo, lista jatkuu… :joy:

19 tykkäystä

Ehdottomasti sitä mieltä etttä @Masse :n Kuuluisi aatelisena avata nämä kahvihuone keskustelut. Luo arvokkuuden tuntua kun siniveriset pitävät juhlapuheen

27 tykkäystä

Modet voi siirtää viestini toiseksi ja antaa @Masse avata ketju ;D jonku kauniin runon kera mieluiten,liittyen toki rahaan, tai vaikka kukkiin. X)

6 tykkäystä

No Masse avaa sitten Trilogian neljännen osan.

1 tykkäys

Osa 3 vaihtui Kahvihuoneesta, mutta kyllä tämän päivän teema on ollut enempi Löylyhuone kuin Kahvihuone

23 tykkäystä

Harvian saunan jälkeen näkee kuka ui alasti

  • W. Buffet
13 tykkäystä

Päivän teeman meemi.

23 tykkäystä

Setä-Kenobi huutelee ylälauteelta jotain korkeamman tason viisautta :wink:

1 tykkäys

Elokuun lukuja, mukana myös tänään kovasti puhuttanut kotimainen saunayhtiö :smirk:

14 tykkäystä

Laitetaanpa kevyttä myöhäisiltaläppää :wink:

Tarkastelussa Inderes-foorumilaisten sijoitustuotot kollektiivisesti.

Aloitetaan vertailuindeksin valinnalla. Nordic small cap olisi varmaankin passeli lähtökohta. Sitä pitäisi ehkä hieman tuunata mutta en osaa tarkemmin sanoa miten.

Riittävän tehottomilla markkinoilla voi tehdä isoja ylituottoja olemalla systemaattisesti paljon paremmin informoitu kuin kaupan vastapuoli. Kuitenkin Inderes-foorumilaiset eivät pelaa kovin tehottomilla kauppapaikoilla. Näin ollen vaikka foorumilla on häkellyttävä määrä informaatiota, sen seuraavan infohippusen rajahyöty ylituottojen hankkimisessa on hyvin pieni.

Esimerkiksi Haarumissa porukalle tuo varmasti paljon turvallisuudentunnetta kun infoa on siellä niin valtavasti. Mutta se että jokaisen mutterin tippuminen Muuramessa noteerataan Haarumissa ei tuo enää muuta kuin hippusia ylituottoa verrattuna siihen että oltaisiin hieman heikommin infottuja.

Heitetään tuollainen lukema että 1–2 %-yksikköä p.a. on maksimihyöty jonka foorumin infotulva voi foorumilaisille tuoda vs. vertailuindeksi.

Olemalla timanttisen kurinalainen arvosijoittaja – siis sillä että ylivoimaisesti suurimman osan ajasta ei tee kauppoja vaan tarttuu tilaisuuksiin vain silloin kun niitä aidosti on – voi hankkia varsin tehokkaallakin markkinapaikalla ylituottoja.

Inderes-foorumilaisille joudun kirjaamaan tuon arvosijoittajan ylituoton nolliin koska porukka on kärsimätöntä. Se lipsahtaa siitä sitten miinuksen puolelle koska väki liikkuu kuin parvi pikkuruisia kaloja, synkassa nopeasti suuntaa vaihtaen.

Kuluista ja varsinkin spreadeista joudun kirjaamaan foorumilaisille ainakin prosenttiyksikön vuodessa pois salkun tuotoista. Ehkä olen siinäkin liian optimistinen. Kuinka moni edes pysähtyy miettimään että spreadi on yhtä todellinen kulu kuin komissio?

Kun mainittuja kolmea kohtaa katsoo kokonaisuutena, Inderes-foorumilaiset jäävät hitusen vertailuindeksistään jälkeen. Jossain toisessa pörssitunnelmassa kun ihmiset malttavat elää enemmän muuta elämää ja käydä kauppaa vähemmän, suoritus paranee vs. vertailuindeksi.

Kristallipallo näyttää väläyksen tulevaisuudesta. Hyvällä säkällä foorumilaisten salkut ennen kuluja menevät seuraavan puoli vuotta vaakasuoraan. Olemme USA:a syklissä jäljessä sen verran.

Toisaalta tiedossa on että perustavanlaatuisista psykologisista syistä hypervaluaatioiden vallitessa markkinan on epätodennäköistä mennä määräänsä enempää vaakasuoraan. Verrattuna vaakajaksoa edeltäneisiin valtaviin odotuksiin vaakalento käy ennen pitkää liikaa bullien hermoille. Ja toisaalta arvosijoittajat eivät ole ottamassa koppia jos spekuloijien hermostuneisuus ja hermostus ja epävarmuus kasvaa. Joko animal spirits ottaa uudelleen vallan, eli lähdetään ylös, tai sitten rysähtää.

44 tykkäystä

Harvia oli sitten päivän kolmanneksi vaihdetuin osake. Taakse jäi mm sellaisia pikkufirmoja kuin Fortum ja Sampo :grin:

29 tykkäystä

Tää saattaa olla myös havainnointiharha. Foorumilla on toki paljon aktiivikauppaa käyviä, mutta oletat nyt äänekkäiden yksilöiden perusteella että kaikki venkslaavat osakkeita edestakaisin. Ne jotka eivät paljoa aktiivikauppaa käy eivät siitä myöskään foorumille raportoi :wink:

44 tykkäystä

Lisäksi on sellainen pikkujuttu että on niitä jotka näyttävät osta/myy -ketjun perusteella treidailevan kovasti mutta todellisuudessa pelaavat pienellä salkunnnurkalla tai treidisalkulla huvin vuoksi ja suurin osa pääomasta on kiinni pitkässä holdissa. Itsellä kuukauden aikana sanoisin että 80% salkusta pysyy koskemattomana ja sillä 20% siivulla saattaa sitten vähän pulata. Välillä 20% on käteistä, välillä 0% käteistä ja siinä välillä sitten heilutaan ja hankitaan kokemusta ja yritetään jekuttaa Mr. Indeksiä. Suurin tuotto tulee siitä että ikiholdissa istuu lappuja jotka on hyvin valittu ja jotka ovat järjestään indeksiä paremmin suoriutuneet viimeisen parin vuoden aikana. Ja kyllä, niidenkin olemassaolon oikeutusta repussa harkitaan vähintään pari kertaa kuussa.

Ja kyllä, olen myös ynnännyt toistamiseen kuukauden peliliikkeiden hyötyä ja toistaiseksi on järjestään jäänyt hieman enemmän saalista kuin jos ei olisi sille salkun kulmalle tehnyt kuukauden aikana mitään. Aina ei voita, mutta kuukauden setteinä noita olen ynnännyt ja pientä ylituottoa on veiveistä jäänyt yhteenlaskettuna käteen, ja homma on hauskaa ja antaa syyn seurata markkinaa vähän enemmän niin mikäs tässä. Välittäjäkin tykkää :smiley:

28 tykkäystä

Omasta kaupankäynnistä valtaosa on lisäyksiä joko ajallisesti hajauttamalla tai dipistä ostamalla. Joskus tulee ostettua jokin höpölappu lisäyksen sijaan ja niitä rahoja siirrellään sitten takaisin oikeisiin osakkeisiin. Siinäpä se.

Ikiholdeista ei ole paljon raportoitavaa, niin sitten ne pienet veivit korostuu, joita tulee hätäpäissään tai muuten vain huvikseen tehtyä. On tämä myös harrastus. Hyvin pienistä summista on kuitenkin kyse kokonaisuuteen verrattuna.

2 tykkäystä

Jos et ole ostanut putoavaa puukkoa joka laskee oston jälkeen 20% lisää, tai josset ole holdannut lääkelappua läpi kielteisen faasi 3:sen niin oletko edes elänyt.

80 tykkäystä

Näinpä. Puukot on kokeiltu, mutta lääkejutuista olen vielä pysynyt vissisti erossa… :sweat_smile:

5 tykkäystä

Jos nyt joku nuorisosta lukee niin tätä suosittelen jokaiselle, mutta siinä vaiheessa kun sulle on ihan sama mikä joukkue minkäkin pytyn voittaa ja olet nähnyt puolisosi vuosien ajan aatamin/eevan asussa niin jostain ne kiksit on haettava.

Edit. Katos saakeli @Meri takaisin foorumilla toisessa ketjussa. Welcome back🤝.

48 tykkäystä