Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Oliko täällä pörssimiehillä ylimääräistä verotettavaa varallisuutta? Joku joka on tehnyt voittoa korona-aikana? Eihän sellainen sovi päinsä. :smirk:

Olen kaiketikin kuunnellut liikaa porvareiden propagandaa kun vaatimukset loputtomista verojen kiristyksestä alkaa tuntumaan itsestänikin jo surkuhupaisalta. Näkisin mieluusti joskus keskustelua siitä kuinka Suomen varallisuuseroja kavennettaisiin nostamalla köyhimpiä töiden piiriin tai opiskelijoiden tulorajoja keventämällä. Eli ylipäätänsä puhuttaisiin siitä miksi joillakin ei ole riittävästi ja tartuttaisiin niihin haasteisiin, sen sijaan että tuijotettaisiin kateellisina niitä joilla on jotakin.
Kai se ihailtavampi yhteiskunta kuitenkin lienee se jossa mahdollisimman monella on jotakin ja toisilla hieman enemmän, kuin se missä kaikilla on yhtäläisesti liian vähän.

Jupisen täällä kahvihuoneen nurkassa vain itsekseni kun omat aatetoverit eivät ole enää vuosiin olleet kiinnostuneet köyhyyden tuhoamisesta. :sweat_smile:

24 tykkäystä

Mun mielestä on hieman harhaanjohtavaa puhua tulo- ja varallisuuserojen tasoittamisen suuresta tarpeesta Suomessa, ne kun ovat yhdet tasaisimmista koko maailmassajo nykyään.

22 tykkäystä

No kiitos @Boomer :smiling_face_with_three_hearts: Tossa tosiaan ehkä osittain jäi vajaaks se riskienhallinnallinen puoli treidaamisessa, että Medifilmillä nykytiedoilla treidisalkku on sen ~10,5% varallisuudesta (arvostettuna käypään arvoon), jolloin pääoman tuhoutumisen riski on minimoitu. Tällä hetkellä kynnetään edelleen break-even, ja OMXH:n salkku suorastaan “mörnii” nykystandardeilla YTD +38%:issa (pyöristettynä alemmaksi).

19 tykkäystä

Ainahan niitä saa tasaisemmaksi jos osaajat ja varakkaat pakkaavat laukut.

Ehkä joku päivä joku Hiilamo tai muu kommunisti kiinnostuisi myös siitä että miten köyhien elämää saisi merkityksellisemmäksi ja tuottavammaksi, mutta enpä pidättele henkeä odotellessa.

Luinpa samalla artikkelinkin :smiley:

" Kiinnostavaa on, että esimerkiksi Somaliassa inhimillinen kehitys on ollut – toisin kuin uutisia seuraamalla voisi päätellä – nopeampaa Siad Barren diktatuurin päättymisen jälkeen."

Hyvin kiinnostavaa, äärimmäisen kiinnostavaa ja jopa epäintuitiivista, on tosiaan se, että ihmisillä menee paremmin kun vallassa ei ole joukkomurhaavaa sosialistidiktaattoria. (ei tainnut Barrekaan edustaa oikeaa kommunismia, kuten ei kukaan muukaan valtaan päässyt kommunisti ikinä missään, jos kysytään Heikiltä tai KGB:ltä)

14 tykkäystä

Suomessa eriarvoisuuskeskustelu menee kieltämättä usein hassuille urille, ollen yhtä järkevää kuin HK:n Sinisten jauhomakkaroiden kanssakäyminen kylmäaltaassa.

Suomessa eniten tienaavan 10 % osuus kaikista tuloista ei ole kasvanut 2000-luvulla. Pomppu tapahtui 90-luvulla.

Tuo on siis ennen veroja: tulonsiirtojen jälkeen kuva olisi tasaisempi entisestään. Jenkeissä eniten tienaava 10 % kiskoo 45 % kaikista tuloista.

Myös ns. ginikerroin on Suomessa ollut vakaa. Eli tuloerot eivät ole kasvaneet. :slight_smile:

Sen sijaan varallisuus Suomessa on suht keskittynyttä, mutta niin se tuppaa olemaan kaikkialla.

Tässäkin pitäisi katsoa, miten populaatio liikkuu tuolla 20 %:in sisällä. Onko siellä aina samat “ehrnrootit” vaiko kenties vaihtelevaa väkeä.

Suomessa varakkain 10 % omisti noiden statsien mukaan kolmasosan nettovarallisuudesta. Jenkeissä varakkain 10 % omistaa 70 %.

Meillä ollaan herkkiä eriarvoisuuden suhteen, mikä on tietysti hienoa itsessään. :slight_smile: Mutta dramaattista kuvaa näistä statseista on vaikea saada, toisin kuin muualla.

28 tykkäystä

tsihih*…

image

(*juu myönnän, oli hetken heikko tylsä hetki… mutta voin kuvitella tuon taklaavan Italian pankkien ongelmat hyvänä vakautusjärjestelmänä :upside_down_face:)

8 tykkäystä

Varallisuuteen tulisi toki myös laittaa mukaan joku assettien cap rate korjaamaan sitä, että varallisuuserot kasvavat jos korot vedetään nollaan, jolloin varattomien nimellisvarallisuus ei muutu ja varakkaiden nimellisvarallisuus raketoi.

2 tykkäystä

Voxturin ketjussa taas aktiivista asioiden penkomista ja hankitun tiedon jakamista, meneeköhän jo parviälyn puolelle. On toki täysin jokaisen omalla vastuulla, miten foorumilta hankittua tietoa käyttää tai soveltaa, mutta itse kyllä arvostan tuota vaivannäköä ja tiedon jakamista. Varsinkin @Incompentent_Investo ja @Porssi-Petteri mutta on siellä muitakin aktiivisia. “Takkar o pokkar” :+1:

20 tykkäystä

Mä olin et hetkinen, sulla on varayhtiö jonka sä myyt, niin miksi sulla ei ole varayhtiön varayhtiötä jota sä et myy, siltä varalta että Stockmann ei etene odotetusti. Tuus nyt Pohjolan eka ite selvittään, Kahvihuoneeseen voi tän stoorin kertoa.

21 tykkäystä

Tykkään @Pohjolan_Eka tyylistä! Great mind thinks alike. Tai jotain sinne päin. Samassa raketissa ollaan. Kävin vkl stokkalla ja en ole nähnyt niin paljon siellä porukkaa koko vuonna ja myyjä jota jututin oli samaa mieltä.

Buy stokka on niin stratosfääri että kosmonauttii.


Its Stockmann O’Clock

Ei sijoitussuositus.

18 tykkäystä

Tästä tuli mieleen että eräs korkean profiilin suomalainen somessa hyvin aktiivinen sijoitusalan ammattilainen totesi noin 18.3.2020 että ei kannata lähteä ostoksille vaan odotetaan että kurssit laskee ensin 30–40 % lisää.

Toisin sanoen hän ei ehkä olisi just sen hetken kursseilla soveltanut rohkeasti mark-to-market.

Nyt kun osakkeet ovat siitä nousseet sata prosenttia ja isojen kaupunkien asuntojen hinnat Pohjoismaissa myös aika haipakkaa…

… hän suodattamattomalla mark-to-market -periaatteella katsoo että muut pohjoismaalaiset ovat niin ja niin paljon varakkaampia kun heillä on per capita omaa pääomaa asunnoissa ja osakkeissa/rahastoissa niin ja niin paljon enemmän.

4 tykkäystä

Meinasin alkuun kirjoittaa Kamux ketjuun, mutta lukaistuani viestin, niin eipä tässä ole mitään lisäarvoa, eli kahvittelun lomassa:

Helppo näin jälkikäteen taas “huudella”, mutta hieman oli arvattavissa että näin voi käydä. Lähinnä kun tuli mustia pilviä ylle (olkoonkin että ollaan saatu jo hieman selvennystä asiaan) ja odotukset on tosiaan kovat suurimmalla osalla (ennakkoon tuli jo lisäodotuksia juuri ennen osaria, joka kurssissakin näkyi). Nyt kuitenkaan jälkikäteen ei ole oikein tullut mitään jolla kääntää ison osan pettyneitä mielialoja positiiviseen suuntaan ja kääntäisi lisäksi instikat tai muut ulkkarit ostolaidalle.

Tässä on käymässä mahdollisesti klassinen keissi omalta osaltani, hyppäsin spekulointisyistä pois (juuri yllä kuvaamani osaperustelut), mutta en vielä näe syytä palautumiselle lyhyellä tähtäimellä, joten kasvatan ja ylläpidän riskiäni jäädä edelliselle osaripysäkille ja heilutan kauas ylös kun vähemmän spekulantit jatkavat kyydissä. Viimeistään seuraavassa osarissa jos tulee viitteitä paremmasta, mutta eiköhän moni muukin odottele jo kieli keskellä poskea ajan kulumista osarin suuntaan…

Myynnit osui ok… tulevat ostot? Niinpä…

7 tykkäystä

Riippumatta siitä miten tuossa lopuksi käy niin melkoinen riski ja näkemys otettu.

kuva

Jos sijoittamisessa on kyse enemmän prosessista pitkässä juoksussa, kuin lopputuloksesta, niin tuollaista all in ja vipua päälle -vetoa on kyllä vaikea toistaa menestyksekkäästi yli ajan.

64 tykkäystä

toivon kanssa pohjolanekalta selvennystä tuosta betistä. mun mielestä se ei ole epäsymmetrinen, kuten vaikka voit voittaa paljon, mutta et hävitä juuri lainkaan. en sano että väärin, mutta en ikinä ite tekisi noin. vaikka joskus olen ehkä tehnytkin :slight_smile:

4 tykkäystä

Tuli tämä mieleen! Renaissance Technologies Medallion rahaston järkyttävät tuotot ovatkin “vain” älyttömän vivun tuomia?

6 tykkäystä

Vipu on kivaa tasan niin kauan kun kaikki nousee loputtomasti. Se on kuin dopingia salkulle.

Sitten kun kaikki ei enää nouse loputtomasti niin tulee kiire tai pieni notkahdus syö pääomaa huikealla kertoimella…

14 tykkäystä

Tämä on Kahvihuone-materiaalia. :slight_smile:

8 tykkäystä

image
Oletko @Verneri_Pulkkinen ajatellut pitää toisen kesälomapätkän? :roll_eyes: Ei siis pahalla, mutta tuli vaan mieleen…

46 tykkäystä

Onko? Tästä taisi Keskiväli mainita teitin podissakin, että ilman tietoa absoluuttisista tasoista tällaisista lausunnoista ei pidä liikaa päätellä.
1000€ pääoma ja 1000€ laina päälle ei välttämättä mikään kovin raju temppu ole, jos vaikka muutakin varallisuutta on.
Toki kaikki olettavat kyseessä olevan isommat summat ja vielä isommat boollssit…
Tässä tapauksessa sellaiset norsunkorvan kokoiset :smiley:

5 tykkäystä

Eka osake-enemmistön ja norsukiväärin kanssa Stockan toimistolla. Alkaa tapahtua.

14 tykkäystä